Η σόμπα και το χρυσόμαλλο δέρας!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Η σόμπα και το χρυσόμαλλο δέρας!

bet365

Η Εθνική αντιμετωπίζει τη Γεωργία με στόχο να φέρει από εκεί το χρυσόμαλλο δέρας της πρόκρισης και ο Βασίλης Σκουντής βάζει στη... φουφού των αναμνήσεων ένα παγωμένο βράδυ στην Τιφλίδα!

Mια φορά με αξίωσε ο Θεός να επισκεφθώ την Τιφλίδα και στο λόγο της τιμής μου δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το ταξίδι!

Περισσότερο από εμένα δεν πρόκειται να το ξεχάσουν τα μέλη της Εθνικής ομάδας που ξεπάγιαζαν και λίγο έλειψε να μπουν στο γήπεδο και να παίξουν σε εκείνο το ματς φορώντας τα γάντια που είχαν αγοράσει το προηγούμενο απόγευμα!

Οι τριάντα πέντε ώρες που πέρασε η ελληνική αποστολή στις 25 και 26 Φεβρουαρίου του 1997 στην πρωτεύουσα της Τιφλίδας υπήρξαν όντως μαρτυρικές: βασικά υπήρξαν κρύες και υγρές, τόσο κρύες και τόσο υγρές ώστε με το που μπήκαν οι παίκτες και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στα αποδυτήρια του «Sports Palace» το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να ανάψουν μια σόμπα την οποία βρήκαν μπροστά τους και να καθίσουν γύρω τους μπας και ζεσταθούν λιγουλάκι!

Φορούσαν κιόλας γάντια για να μην ξυλιάσουν και το μόνο που έλειπε σε αυτή τη ρομαντική ατμόσφαιρα ήταν να αρχίσει ο γιατρός της ομάδας, Κώστας Παρίσης, ως ο πρεσβύτερος της αποστολής, να διηγείται παραμύθια!

Ο Παρίσης την σκαπούλαρε το 1965, όταν η Εθνική ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Τιφλίδα, που φιλοξενούσε το Eurobasket, επειδή εκείνη την εποχή έδινε εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, αλλά είχε μάθει τα καθέκαστα από τους συμπαίκτες του και έμελλε να αρπάξει στην κυριολεξία την κρυάδα μετά από τριάντα δυο χρόνια!

Οι σκηνές του ’97 συνιστούσαν πολιτισμικό σοκ διότι σαν να μην έφταναν το πολικό ψύχος και η χρεία των γαντιών και της σόμπας, η ελληνική αποστολή βρέθηκε και προ άλλων εκπλήξεων: το γήπεδο έμοιαζε έτοιμο να καταρρεύσει, το ένα καλάθι ήταν δέκα πέντε πόντους χαμηλότερο από το κανονικό ύψος, ενώ πάνω στο παρκέ υπήρχε χώμα, που το ξέρναγε η υγρασία!

Αυτό το ένιωσε από πρώτο χέρι ο Νίκος Χατζής όταν σε μια προσπάθεια του έπεσε και όταν σηκώθηκε είδε τη φανέλα του μαυρισμένη από τη βρομιά που έβγαζε το βρεγμένο χώμα!

Εκείνο το απόγευμα της 26ης Φεβρουαρίου του 1997, τα ‘χαμε χύμα με τις συνθήκες, κοντέψαμε να μας έρθουν και τσουβαλάτα, ωστόσο η Εθνική που είχε στον πάγκο της ως υπηρεσιακό προπονητή τον Θανάση Παπαδημητρίου (στη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στον Μάκη Δενδρινό και στον Παναγιώτη Γιαννάκη) κατάφερε να φύγει νικήτρια με 65-61 (Οικονόμου 16, Χατζής 13, Μυριούνης 12, Σιγάλας 7, Μπακατσιάς, Κακιούζης 3, Γιαννούλης 9, Αγγελίδης 3, Μπουντρούρης 2).

Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 28 Φεβρουαρίου του 1996 στη... θαλπωρή του ΟΑΚΑ, στον αγώνα του πρώτου γύρου της προκριματικής φάσης του Εurobasket 1997, η ελληνική ομάδα είχε επιβληθεί της Γεωργίας με 100-66 (Οικονόμου 18, Αγγελίδης 17, Φασούλας 16, Αλβέρτης 14, Μπακατσιάς 12, Γιαννάκης 5, Σιγάλας 3, Κακιούσης 7, Ρεντζιάς 6, Χριστοδούλου 2).

Η Εθνική ξαναβρήκε απέναντι της τη Γεωργία στις 26 Αυγούστου του 2005 στο Μπραουνσβάιγκ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το θριαμβευτικό Eurobasket στο Βελιγράδι και επικράτησε με 82-71 (Παπαδόπουλος 18, Σπανούλης 10).

Ακολούθησε η νίκη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2011 στο Βίλνιους με 73-60 (Βασιλειάδης 15, Μπουρούσης 12, Φώτσης 10-Χέινς 11, Σενγκέλια 11, Σερμαντίνι 10π-14ρ.), μάλιστα σε εκείνο το Εurobasket η ελληνική ομάδα καθοδηγούνταν από τον Ηλία Ζούρο, ο οποίος από τις 18 Φεβρουαρίου του 2016 κάθεται στον πάγκο των απογόνων του Μιχαίλ, του Οτάρ και του Νόνταρ Κόρκια, του Σακαντελίτζε, του Μινασβίλι, του Ουγκρεχελίτζε, του Ντεριούγκιν, του Στεπάνια, του Σανάτζε και άλλων επιφανών Γεωργιανών παικτών!

Παίκτες του μπάσκετ εννοώ, διότι οι λεγάμενοι έχουν αναδείξει και ένα κάρο σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Κετσάπγια, Κομπιασβίλι, Αρβελάτζε, Χιζανισβίλι, Καλάτζε, Τετράτζε, Κινκλάτζε, Κιπιάνι, Σενγκέλια, Σουλακβελίτζε, Νταρασέλια), αλλά και τον μετέπειτα ελληνοποιημένο χρυσό Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Κάχι και κατά κόσμον Ακάκιο Καχιασβίλι!

Επίσης έχουν αναδείξει μια ομάδα, την προσεχή αντίπαλο του Αρη στην προκριματική φάση του Basketball Champions League, Ντιναμό Τιφλίδας, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1962, νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γενεύη με 90-83, ενώ υπήρξε φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1960 και του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969, όταν στον ημιτελικό ξεπέρασε το εμπόδιο του Παναθηναϊκού. Συν τοις άλλοις το 1981 η (ποδοσφαιρική) Ντιναμό Τιφλίδας κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, νικώντας με 2-1 στον τελικό την Καρλ Τσάις Ιένα, ενώ στον πρώτο γύρο είχε αποκλείσει την Καστοριά.

Με τους Γεωργιανούς είχαμε ανέκαθεν παρτίδες και δεν εννοώ αυτές του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού, αλλά τους ιστορικούς δεσμούς των δυο λαών που βαστάνε σχεδόν τρεις χιλιάδες τριακόσια χρόνια!

Από τότε που, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ιάσων πήρε τον στόλο του από την Ιωλκό και έφτασε στην Κολχίδα του Ευξείνου Πόντου για να πάρει το περιλάλητο χρυσόμαλλο δέρας. Ε, μετά από 33 αιώνες, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για μια νέα, μπασκετική τούτη τη φορά, Αργοναυτική Εκστρατεία, με στόχο το... μεταξένιο δέρας! Το εννοώ αυτό διότι με νίκη επί της Γεωργίας, η Εθνική σφραγίζει και μαθηματικά την πρόκριση της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σε έναν χρόνο από τώρα θα διανύσει τον δρόμο του μεταξιού...

Με αεροπλάνο, πρώτα ο θεός, όχι πάνω στο... κριάρι που καβάλησε τότε ο Φρίξος για να ξεφύγει από τον Ορχομενό, όπου θα τον θυσίαζαν οι γονείς του!

Πριν από τον Ηλία Ζούρο και τον Γιώργο Λημνιάτη το ελληνικό μπάσκετ είχε συνδεθεί με τη Γεωργία εις διπλούν: αφενός με τον προπονητή Γιώργο Κετσελίδη ο οποίος οδήγησε τη Μία Τιφλίδας στην κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν 2012-13 και αφετέρου με τον Βλαντιμίρ Μπόισα (Αρης, Πανιώνιος0, τον Νικολόζ Τσικιτσβίλι (Πανιώνιος), τον Γκιόργκε Τσιντσάντζε (Τρίκαλα) και βεβαίως τον Γκιόργκι Σερμαντίνι (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) που έχουν αγωνισθεί στα μέρη μας.

Και εμμέσως πλην σαφώς με τον Ζάζα Πατσούλια, που υπήρξε ο πρώτος κηδεμόνας του Γιάννη Αντετοκούνμπο πριν από πέντε χρόνια στο Μιλογυόκι!

Δυο χρόνια μετά τη γνωριμία τους στο Γουϊσκόνσιν, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2015, οι δυο πρώην συμπαίκτες στους Μπακς βρέθηκαν αντιμέτωποι στον αγώνα της πρώτης φάσης του Εurobasket, στο Ζάγκρεμπ, όπου η Εθνική επιβλήθηκε με 79-68, μετά από ένα ρεσιτάλ στο πρώτο ημίχρονο στο οποίο σκόραρε 50 πόντους, έβαλε 9/12 τρίποντα (και συνολικά 10/14) μοίρασε 16 ασίστ και προηγήθηκε με διαφορά 28 πόντων κάνοντας σκόνη και θρύψαλα τις ζώνες προσαρμογής, το zone press και το «box and one» που έπαιξε ο νυν προπονητής των Σανς και πρωταθλητής Ευρώπης το 2017 με τη Σλοβενία, Ιγκόρ Κόκοσκοφ, με τον Μαρκοϊσβίολι πάνω στον Σπανούλη.

Η εγχείριση πέτυχε καθότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού κινήθηκε στα ρηχά με δυο πόντους από βολές και χωρίς να κάνει ούτε ένα σουτ σε 20 λεπτά, αλλά ο ασθενής τα κακάρωσε!

Εκείνο το βράδυ ο εκστασιασμένος Γκιόργκι Σερμαντίνι που η Εθνική θα τον βρει και τώρα μπροστά της (μαζί με τον Τόρνικε Σενγκέλια και τον Ματ Τζάνινγκ) είχε πει ότι «με τέτοιο μπάσκετ, η Ελλάδα θα πάρει το χρυσό μετάλλιο στη Λιλ», αλλά ας όψονται οι Ισπανοί που μας σταμάτησαν στον προημιτελικό και διέψευσαν τον νυν σέντερ της Ουνικάχα Μάλαγα.

Το επόμενο και τελευταίο πριν από το αποψινό, συναπάντημα των δυο ομάδων έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ στις 23 Αυγούστου 2017, στην πρεμιέρα του Τουρνουά Ακρόπολις και επιφύλαξε στην Εθνική την πρώτη ήττα της από τους Γεωργιανούς με σκορ 72-71, χώρια η άρνηση του Νίκου Παππά να δώσει το χέρι του στον Ηλία Ζούρο.

Δυο χρόνια μετά το κρεσέντο από τα 6μ.75 στο Ζάγκρεμπ (10/14), ο Νικ Καλάθης, ο Κώστας Σλούκας και ο Βαγγέλης Μάντζαρης έκαναν σούμα 0/14 τρίποντα, ενώ ολόκληρη η Εθνική σούταρε 3/24, με αποτέλεσμα να μας βρει μπόσικους ο Σερμαντίνι (23 πόντοι, 8 ριμπάουντ) και να μας κάνει μια χαψιά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3