Εθνική Ελλάδας: H τελευταία... ανάμνηση έχοντας αντίπαλο την Τουρκία (vid)

Εθνική Ελλάδας: H τελευταία... ανάμνηση έχοντας αντίπαλο την Τουρκία (vid)

bet365

H Εθνική ομάδα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το απόγευμα της Παρασκευής (25/02, 18:00) την Τουρκία με την πιο πρόσφατη αναμέτρηση των δύο ομάδων να ξυπνά... ωραίες αναμνήσεις στην ελληνική πλευρά.

Τα παράθυρα των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 φέρνουν την Εθνική ομάδα αντιμέτωπη με την Τουρκία, το απόγευμα της Παρασκευής (25/02) στα Άνω Λιόσια. Ο συγκεκριμένος αντίπαλος δεν είναι άγνωστος, αφού ξυπνά μνήμες (και) από το πρόσφατο παρελθόν, με την μεταξύ τους αναμέτρηση να συναντάται ξανά μερικούς μήνες νωρίτερα υπό διαφορετικές συνθήκες.

Η ταμπέλα του «πρέπει» είχε τοποθετηθεί σε ένα παιχνίδι όπου οι δύο «μονομάχοι» θα αγωνίζονταν στον ημιτελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά για ώστε να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στο χρυσό εισιτήριο για το Τόκιο.

Ο Ρικ Πιτίνο σε μία από τις τελευταίες του παραστάσεις που συνδέθηκαν με την χώρα μας, είχε στη διάθεσή το δίδυμο των Νικ Καλάθη και Κώστα Σλούκα και στο πλευρό τους μία ολόκληρη γαλανόλευκη αρμάδα. Δημήτρης Κατσίβελης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Χάρης Γιαννόπουλος, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Λεωνίδας Κασελάκης, Λίνος Χρυσικόπουλος, Ντίνος Μήτογλου, Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Αντετοκούνμπο και Βασίλης Καββαδάς ήταν τα πρόσωπα που συνέθεταν την αποστολή στην Βικτόρια του Καναδά.

δ

Μία ήττα από τον Καναδά και η νίκη επί της Κίνας, έφεραν στον δρόμο της Ελλάδας την Τουρκία… των NBAers. Oι Φουρκάν Κορκμάζ, Ερσάν Ιλιασόβα και Τσεντί Οσμάν αλλά και ο τότε παίκτης της Μπεσίκτας και νυν των Χιούστον Ρόκετς, Αλμπερέν Σενγκούν, έκαναν την διαφορά για την ομάδα του Ορχούν Ενέ.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώριζε πως θα πρέπει να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό για να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες του.

Η αναμέτρηση και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν

Ο αγώνας έλαβε χώρα στο Save-On-Foods Memorial Centre της Βικτόρια στον Καναδά τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου (λόγω διαφοράς ώρας) το περασμένο καλοκαίρι.

Η είσοδος της Τουρκίας στο παρκέ ήταν κάτι παραπάνω από εκκωφαντική, αφού κατάφερε να «εγκλωβίσει» τους Έλληνες διεθνείς με την σκληρή της άμυνα και να πάρει την ψυχολογία με το μέρος της. Κρατώντας χαμηλά την επίθεση της Εθνικής μας, έφτασε να προηγείται ακόμη και με 22-8 στη λήξη του αρχικού δεκαλέπτου.

Ωστόσο, η αντίδραση ήταν άμεση με τις κατάλληλες «αλχημείες» και η αντεπίθεση... χτίστηκε σταδιακά. Ο Λαρεντζάκης έγινε ο κύριος εκφραστής αυτής της προσπάθειας, με τον 27χρονο γκαρντ να μειώνει αισθητά την διαφορά με συνεχόμενους πόντους για το 25-19 στο 13ο λεπτό. Τελικά το ημίχρονο έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το 34-27 υπέρ των Τούρκων και έδωσε την απαραίτητη «τροφή» για σκέψη στον Πιτίνο και τους βοηθούς του.

δ

Όσα «γκρέμιζε» η Ελλάδα στο πρώτο μέρος, τα χρησιμοποίησε ως όπλο της με την επιστροφή από την ανάπαυλα. Τί ήταν αυτό; Η άμυνα! Ένα γρήγορο 10-0 έδωσε προβάδισμα στην ομάδα (34-37) και άλλαξε τις ισορροπίες. Ακόμη και αν προσπάθησαν στην συνέχεια Τουντσέρ και Μαχμούτολγου με μικρά ξεσπάσματα να πάρουν ξανά τα ηνία κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Η Εθνική έδειξε χαρακτήρα έχοντας πολυφωνία και με επιμέρους 54-29 στο δεύτερο μισό έφτασε στην τελική νίκη με 81-63. Από τα σημεία-κλειδιά ήταν η... απασφάλιση των Καλάθη και Σλούκα που συνδυαστικά σκόραραν παραπάνω από τους μισούς πόντους της Εθνικής σε αυτό το 20λεπτο (28 από τους 54), ενώ σημαντικοί ήταν και οι Παπαγιάννης (14π., 13ριμπ.) -Μήτογλου (10π., 12ριμπ.) που κατέληξαν... διπλοί.

Από την Τουρκία οι... βασικοί ύποπτοι που πραγματοποίησαν καλή εμφάνιση δεν κατάφεραν τελικά να κάνουν την ζημιά στην ομάδα του Πιτίνο που... πετούσε με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η βαριά ήττα από την Τσεχία στον τελικό... έσβησε από τον ορίζοντα το Τόκιο, συνεχίζοντας την… κατάρα που κουβαλάει η Εθνική στις τελικές φάσεις των Προολυμπιακών τουρνουά, όπου αποκλείστηκε το 2012 από την… άσημη Νιγηρία και το 2016 από την Κροατία των Χεζόνια και Μπογκντάνοβιτς.

Αυτή τη φορά το πλαίσιο είναι διαφορετικό, αλλά ο σκοπός παραμένειNBAers ο ίδιος. Μπορεί οι να μην ακολούθησαν το ρόστερ των Τούρκων, ωστόσο η ποιότητα παραμένει δεδομένη και η Εθνική χρειάζεται μία «γεμάτη» εμφάνιση προκειμένου να κάνει το πρώτο βήμα του στόχου της.

Αναλυτικά οι αριθμοί των παικτών

Ελλάδα: Καλάθης 18 (1), Σλούκας 15 (2), Λαρεντζάκης 14 (2), Μήτογλου 10 (2), Παπαγιάννης 14, Κ.Αντετοκούνμπο 2, Χρυσικόπουλος, Γιαννόπουλος 4, Κασελάκης 2, Κατσίβελης, Καββαδάς 2

Τουρκία: Κορκμάζ 20 (4),Ιλιασόβα 6 (2), Σενγκούν 12, Μαμούτογλου 7 (1), Οσμάν 4, Οζντεμίρογλου 2, Σανλί 2, Τουντσέρ 8 (2), Γιουρτσεβέν 2

@Photo credits: eurokinissi
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα