Υποφερτό ξεκίνημα με φόντο μία.. άχαστη πρόκριση!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Υποφερτό ξεκίνημα με φόντο μία.. άχαστη πρόκριση!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τον εναρκτήριο αγώνα της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Eurobasket του 2021 και στέκεται περισσότερο στην ουσία της νέας προσπάθειας της «γαλανόλευκης» (η δημιουργία ενός «προθαλάμου» παικτών για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα) και λιγότερο στην αναμενόμενη νίκη επί της Βουλγαρίας.

Σε μία βραδιά με πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα στην Euroleague και με την αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Μπαρτσελόνα να είναι προγραμματισμένη, δυόμιση ώρες μετά το τζάμπολ της Πάτρας, η αδιάφορη – από πλευράς ανταγωνισμού – πρεμιέρα της «επίσημης αγαπημένης» στη νέα έκδοση των «παραθύρων», είναι απολύτως λογικό να μην περάσει σε δεύτερη μοίρα. Και από πλευράς προσέλευσης στο «Δημήτριος Τόφαλος» αλλά και από πλευράς αγωνιστικού ενδιαφέροντος...

Να αρχίσουμε από τα βασικά. Η Ελλάδα μπήκε με το δεξί σε μία διοργάνωση στην οποία δεν γίνεται να αποτύχει, υπό την έννοια για να αποκλειστεί από την τελική φάση του επόμενου Eurobasket (2-19 Σεπτεμβρίου του 2021), θα πρέπει να τερματίσει τελευταία (4η) στο όμιλό της (8ος), δηλαδή πίσω από Βοσνία, Λετονία και Βουλγαρία.

Εν συνεχεία, με μόλις τέσσερις-πέντε προπονήσεις, χωρίς «χημεία» και με μοναδικό σύμμαχο την ομοιογένεια των τεσσάρων παικτών του Προμηθέα (Αγραβάνης, Μάντζαρης, Κατσίβελης και Κασελάκης) και των δύο της ΑΕΚ (Γιαννόπουλος και Χρυσικόπουλος), η Εθνική ομάδα έκανε το καθήκον της και επικράτησε (73-63) της αντιπάλου της, παίζοντας υποφερτά στην επίθεση (απολύτως λογικό) αλλά βγάζοντας ενέργεια και διάθεση στην άμυνα.

Απέναντι σε μία ομάδα που παρατάχθηκε χωρίς τον καλύτερο της παίκτη (Βεζένκοφ) και με τον «νατουραλιζέ» της (Ντι Μποστ) να παίζει άρρωστος, οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου ψάχνονταν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα στο μισό γήπεδο (απέναντι σε οργανωμένη άμυνα) και παρουσίασαν επιθετικό πρόβλημα. Το μέτριο ποσοστό εξω από τα 6,75 (31% με 9/29 τριπ.) με αρκετά ελεύθερα σουτ και η αδυναμία εύρεσης του εύκολου καλαθιού στο ανοιχτό γήπεδο, είναι παράμετροι που χρήζουν βελτίωσης, η οποία είναι δεδομένο ότι θα έρθει προιόντος του χρόνου.

Στα θετικά του πρώτου αγωνιστικού δείγματος της νέας έκδοσης της «γαλανόλευκης», ήταν η πολύ ενθαρρυντική απόδοση του Λευτέρη Μποχωρίδη (19π., 5ασ. & 2κλ. με 3/4 τριπ.) και του Λίνου Χρυσικόπουλου (13π. & 2ρ. με 5/7 σουτ). Ο πρώτος ήταν ο παίκτης που «έβαλε πλάτη» στην επίθεση και «ξεκόλλησε» το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στις περισσότερες στιγμές που οι Βούλγαροι είτε ήταν μπροστά στο σκορ (μέχρι τις αρχές της 2ης περιόδου), είτε επιχειρούσαν να πλησιάσουν!

Ο δεύτερος έκανε την πιο μεστή του εμφάνιση με το εθνόσημο στο στήθος κι απέδειξε γιατί η συνεργασία του με τον Ηλία Παπαθεοδώρου (τα πέντε τελευταία χρόνια σε Κηφισιά, ΠΑΟΚ και ΑΕ) έχει ανανεώσει τα μπασκετικά του κύτταρα. Θετικές εντυπώσεις άφησαν ο Δημήτρης Κατσίβελης (5π., 5ρ., 5ασ., 1κλ. & 1κοψ.) με την πάντα πληθωρική προσφορά, ο Χάρης Γιαννόπουλος (7π. & 4ρ.) αλλά και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (φάνηκε ότι δεν έχει τον αγωνιστικό ρυθμό που είχε πέρυσι), παρ' ότι ήταν άστοχος (7π., 4ρ., 2ασ. & 2κλ. με 3/10 σουτ).

Με την ομάδα του Μπαρχόφσκι να σουτάρει με 33,8% εντός πεδιάς και με 50% στις βολές, η αλήθεια είναι ότι η τελική διαφορά του +10, δεν κολακεύει την εμφάνιση των Ελλήνων διεθνών, ειδικότερα αν λάβουμε υπ' όψιν ότι το παιχνίδι κρίθηκε στα τελευταία 185 δευτερόλεπτα, στην διάρκεια των οποίων η Ελλάδα δεν δέχτηκε καλάθι και «έτρεξε» ένα σερί 9-1!

Παρ' αυτά, όμως, ο ομοσπονδιακός τεχνικός κρατάει την διάθεση των παικτών και ελπίζει σε μία ποιοτικότερη απόδοση στο παιχνίδι της Δευτέρας (24/02, 20.00) στην Τούζλα, απέναντι στους Βόσνιους που πέρασαν νικηφόρα (62-61) από την Ρίγα της Λετονίας. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, άλλωστε θα κριθεί – εκτός απροόπτου – το αν θα «καθαρίσουμε» μία ώρα αρχύτερα την πρωτιά του ομίλου, υπό την έννοια ότι θα αντιμετωπίσουμε την θεωρητικά πιο «δύσκολη» ομάδα του ομίλου μας.

Στο πρώτο «παράθυρο», άλλωστε, όπου οι ομάδες δεν έχουν ακόμη «χιλιόμετρα» στα πόδια τους (με την υπάρχουσα σύνθεση), το μοναδικό ζητούμενο μοιάζει λογικό να είναι οι νίκες και η δημιουργία των αγωνιστικών συνηθειών, που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τα δύο επόμενα ραντεβού (τον ερχόμενο Νοέμβριο και του χρόνου τέτοια εποχή) αυτής της φουρνιάς παικτών, που έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος της εθνικής εκπροσώπησης στα προκριματικά του ερχόμενου Eurobasket.

Όσο πιο γρήγορα εξασφαλιστεί η πρόκριση στα τελικά, τόσο περισσότερα νέα πρόσωπα θα προστεθούν στο «κάδρο», δίνοντας στον Θανάση Σκουρτόπουλο την ευκαιρία να υλοποιήσει το όρομα μίας δεύτερης Εθνικής ανδρών, κάτω των 23 ετών, που θα αποτελεί την δεξαμενή τροφοδότησης της αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Υγ.: Εν έτει 2020, όπου η εμπορική αξιοποίηση του brand μίας Εθνικής ομάδας όπως η ελληνική και η επικοινωνιακή στρατηγική, πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα μίας ομοσπονδίας, μόνο η ΕΟΚ μπορεί να βγάλει ανήμερα της πρεμιέρας των προκριματικών, ανακοίνωση για την αλλαγή εταιρίας ένδυσης. Υποθέτω ότι αν η ΝΙΚΕ δεν τους «έβαζε τις φωνές» για την προώθηση του προϊόντος που η ίδια «αγόρασε» (και εκείνοι «ξέχασαν»), οι «πατέρες» του ελληνικού μπάσκετ, θα έτρωγαν ακόμη το ψάρι τους στην παραλία του Ρίου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!