Σανγκ Πινγκ στο gazzetta.gr: «Ευχαριστώ τον Διαμαντίδη, ο ΠΑΟ άνοιξε τους ορίζοντές μου!»

Σανγκ Πινγκ στο gazzetta.gr: «Ευχαριστώ τον Διαμαντίδη, ο ΠΑΟ άνοιξε τους ορίζοντές μου!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Σανγκ Πινγκ στο gazzetta.gr: «Ευχαριστώ τον Διαμαντίδη, ο ΠΑΟ άνοιξε τους ορίζοντές μου!»
Ο πρώτος και μοναδικός έως τώρα Κινέζος μπασκετμπολίστας που υπέγραψε σε ομάδα της Euroleague, μίλησε στο gazzetta.gr για την πράσινη εμπειρία του (2013-14) και αποκάλυψε σπαρταριστές ιστορίες.

Τον πετύχαμε να μπαίνει στο "Wukesong Stadium" με περιβολή τεχνοκράτη κι ένα back-pack στην πλάτη και αφού συμπέσαμε στο ασανσέρ και ανταλλάξαμε τηλέφωνα, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μία ήσυχη κουβέντα κάποια στιγμή που ο ίδιος θα ήταν πιο άνετος από πλευράς χρόνου.

Ο λόγος για τον Σανγκ-Πινγκ τον συμπαθέστατο Κινέζο power-forward φόρεσα τα «πράσινα» για μία χρονιά (2013-14) και στην διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, εργάστηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους παίκτες των 32 χωρών.

Μιλώντας στο gazzetta.gr, o 34χρονος παλαίμαχος power-forward (2,06) που αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 2014, δήλωσε ευγνώμων για τη χρονιά που πέρασε στον Παναθηναϊκό και μάλιστα την χαρακτήρισε πιο σημαντική κι από τις τέσσερις που πέρασε στην Αμερική, όπου σπούδασε αθλητικό marketing (στο Ιλινόις Σέντραλ, στο Νεμπράσκα και στο Εμπόρια Στέιτ).

Kατ' αρχήν πες μας τι κάνεις αυτή την περίοδο; Αν δεν κάνω λάθος πάνε τρία χρόνια που σταμάτησες το μπάσκετ...

«Από τότε έχω κάνει αρκετά πράγματα. Άρχισα την δική μου επιχείρηση και προσφέρω υπηρεσίες στο αθλητικό marketing, αλλά για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δούλεψα για λογαριασμό της ΔΟΕ, ως επικεφαλής μία ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την καλύτερη δυνατή μεταχείριση των παικτών των 32 ομάδων! Επισκέφτηκα όλες τις πόλεις και όλες τις αποστολές, μίλησα με τους παίκτες και μαζί με τους συνεργάτες μου, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την εμπειρία τους στην Κίνα, έξω από τις τέσσερις γραμμές.»

Πρόκειται για το λεγόμενο "Player's experience department";

«Ακριβώς! Και σε καθεμία από τις 8 πόλεις είχαμε τουλάχιστον 20 στελέχη, που εργάζονταν καθημερινά για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες των αθλητών.»

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι επισκέφτηκες και την ελληνική ομάδα στην Ναντζίνγκ ή την Σενζέν;

«Βέβαια! Χαιρέτησα όλους τα παιδιά και πραγματικά εξεπλάγην γιατί όλοι - και κυρίως οι παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού - με θυμήθηκαν αμέσως! Τους ρώτησα αν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα με την διαμονή και το φαγητό και αν χρειάζονταν κάποια επιπλέον βοήθεια.»

Θα πρέπει να ήσουν ένας από τους πιο τυχερούς Κινέζους, υπό την έννοια ότι είχες την ευκαιρία να βγάλεις φωτογραφία με τον Αντετοκούνμπο...

(Γελάει!!!)... «Ξέρεις κάτι, μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσο απλός είναι. Δεν πρόλαβα να του συστηθώ και μου είπε "σε ξέρω, είσαι ο Κινέζος που είχε παίξει στον Παναθηναϊκό!" Δεν το περίμενα με τίποτε!»

Εντάξει δεν είσαι και όποιος κι όποιος, υπό την έννοια ότι είσαι ο πρώτος και ο μοναδικός Κινέζος που υπέγραψε σε ομάδα της Euroleague...

«(Χαμογελάει!!!)... «Ξέρεις κάτι, έτσι ακριβώς με προανήγγειλε ο φίλος μου ο Ματσιούλις όταν επισκέφτηκα την Εθνική Λιθουανίας! Με τον Γιόνας κάναμε πολλή παρέα στην Αθήνα, βγαίναμε και για φαγητό, οπότε χάρηκα πολύ τον είδα και τα είπαμε...»

Γενικά, έχεις επαφή με κάποιον από τους παλιούς σου συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό;

«Ναι αμέ! Με τον Μάϊκ Μπατίστ ανταλλάσσουμε μηνύματα, αλλά και με τον Τζέϊμς Γκιστ και τον Στεφάν Λάσμε.»

Τι θυμάσαι από την ελληνική εμπειρία σου, από τον χρόνο που έζησες στην Ελλάδα και ήσουν μέλος του Παναθηναϊκού;

«Ήταν ίσως η πιο σημαντική σεζόν της καριέρας μου και με έκανε καλύτερο παίκτη και άνθρωπο! Μπορεί να έπαιξα ελάχιστα, αλλά το γεγονός ότι δούλευα καθημερινά στην προπόνηση με τόσο σπουδαίους παίκτες και απέκτησα τόσο παραστάσεις μέσα κι έξω από το γήπεδο, είχε άμεση επίδραση στο παιχνίδι μου και τη νοοτροπία μου. Ήμουν βασικός για δύο χρόνια στους Τιανχίν Γκολντ Λάϊονς κι έπαιξα ίσως το καλύτερο μου μπάσκετ.»

Βοηθήθηκες πολύ δηλαδή;

«Αναμφίβολα! Η εμπειρία του Παναθηναϊκού δυνάμωσε πολύ τον χαρακτήρα μου και μου έμαθε να βλέπω το μπάσκετ από διαφορετική σκοπιά. Εύχομαι να έχουν κι άλλοι Κινέζοι μπασκετμπολίστες την ευκαιρία να πάνε στην Ευρώπη και να εισπράξουν τόσα πράγματα όσο εγώ. Πρέπει να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να μην εκλαμβάνουν τη λίγκα CBA (σ.σ.: το κινεζικό πρωτάθλημα) ως τη μοναδική επιλογή για την καριέρα τους. Αυτός είναι ο λόγος που η Εθνική μας ομάδα δεν μπορεί να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο και η απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες μεγαλώνει, αντί να μικραίνει!»

Ποιος ήταν ο καλύτερός σου φίλος στον Παναθηναϊκό;

«Ο Γιόνας (σ.σ.: Μασιούλις) και ο Γκιστ! Αλλά δεν ήθελα να τους ενοχλώ πολύ, γιατί ήταν πολύ συγκεντρωμένοι στα παιχνίδια, ενώ εγώ είχα αρκετό καιρό γιατί δεν έπαιζα και ταξίδευα ελάχιστα με την ομάδα...»

Στον ελεύθερο χρόνο σου τι έκανες;

«Όταν έβγαινα, πήγαινα συχνά σε κινέζικα εστιατόρια! Η Αθήνα έχει πολλά και εξαιρετικά! Αυτό που μου άρεσε πολύ, όμως, είναι όταν βγαίναμε όλη η ομάδα μαζί! Το κλίμα ήταν φανταστικό και δεν έχω παίξει ποτέ σε κάποιον σύλλογο με τόσο οικογενειακή ατμόσφαιρα! Πηγαίναμε όλοι μαζί για φαγητό και περνούσαμε τόσο ωραία. Πραγματικά, στον Παναθηναϊκό έζησα τις καλύτερες μέρες της καριέρας κι ακόμη επωφελούμαι απ' αυτή την εμπειρία.»

Από ελληνικές λέξεις τι θυμάσαι;

«Την εθνική σας λέξη, "μ...ας", "σουβλάκι", "ευχαριστώ", "έλα φίλε"...»

Καλό το σουβλάκι;

«Απίστευτο! Επειδή έμενα μόνος μου και δεν είχα χρόνο να μαγειρέψω, υπήρχαν μέρες που παράγγελνα δύο φορές την ημέρα! Μου λείπει πολύ το φαγητό σας και η ζεστασιά που έχετε σαν άνθρωποι, εσείς οι Έλληνες! Πρωτοφανές πάθος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας. Καλά δεν μιλάω για το γήπεδο...»

Θα ήθελες κάποια στιγμή να ξαναγυρίσεις;

«Εννοείται! Θα ήθελα πολύ να δω τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που τώρα έχει αποσυρθεί και φαντάζομαι περνάει χρόνο με την οικογένειά του. Ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχα ποτέ και ήταν μεγάλη μου τιμή που τον γνώρισα και ήμουν στην ίδια ομάδα μαζί του! Είναι θρύλος! Και πραγματικά δράττομαι της ευκαιρίας να τον ευχαριστήσω για το πόσο ευγενικά και ανθρώπινα μου φέρθηκε στο διάστημα που συνυπήρξαμε στον Παναθηναϊκό!»

Ποια ήταν η πιο διασκεδαστική στιγμή σου στην Ελλάδα;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη τα μπουζούκια, στα οποία πήγαμε όταν πήραμε το πρωτάθλημα! Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ατμόσφαιρα στη ζωή μου, ούτε φυσικά τέτοια αντοχή στο ποτό από επαγγελματίες παίκτες! Μου έδιναν συνέχεια να πιω και την επόμενη μέρα σερνόμουν και δεν μπορούσα να βρω τον εαυτό μου! Ενώ όλοι οι άλλοι ήταν μια χαρά... Σαν να μην συνέβη τίποτε.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.