Ζαγκλής για Euroleague: «Είμαστε μπασκετική οικογένεια, να γίνουν εκατέρωθεν θυσίες!» (gTV)

Αντώνης Καλκαβούρας
Ζαγκλής για Euroleague: «Είμαστε μπασκετική οικογένεια, να γίνουν εκατέρωθεν θυσίες!» (gTV)
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση, ο 39χρονος Έλληνας γενικός γραμματέας της FIBA, μίλησε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους κάνοντας τον απολογισμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι είπε για Βασιλακόπουλο και τα προολυμπιακά τουρνουά.

Αφού χαιρέτησε δια χειραψίας έναν προς έναν όλους τους απεσταλμένους συναδέλφους που έδωσαν το παρών στην συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, ο Ανδρέας Ζαγκλής απάντησε με επιδέξιο χειρισμό της γλώσσας και με την απαραίτητη διπλωματία φυσικά, σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν ξεπερνώντας το αρχικό όριο των 30 λεπτών που είχε θέσει η Παγκόσμια ομοσπονδία.

Ο Έλληνας δικηγόρος που πριν λίγους μήνες διαδέχτηκε τον Ελβετό Πάτρικ Μπάουμαν, ο οποίος έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το feedback των ομοσπονδιών για το σύστημα των 32 ομάδων αλλά και αυτό των προκριματικών με τα “παράθυρα” και χαρακτήρισε το 18ο World Cup, ως «την μεγαλύτερη και σπουδαιότερη διοργάνωση στην ιστορία της FIBA. Για μας ήταν πολύ σημαντικό να επαναφέρουμε τους αγώνες των Εθνικών ομάδων μπροστά στο κοινό τους», υπογράμμισε πριν αναφερθεί στο format του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που προκάλεσε προβληματισμό.

«Οι 8 πόλεις και οι πολλές μετακινήσεις είναι ένας τομέας που πρέπει να βελτιώσουμε. Η στρατηγική μας ήταν να εξαπλώσουμε το μπάσκετ σε όλη την Κίνα γι’ αυτό κι επιλέξαμε οκτώ διαφορετικά γήπεδα σε ισάριθμες τοποθεσίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι παίκτες χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση ανάμεσα στα ματς. Οι απουσίες των NBAers ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε. Ξέρετε δεν φτιάχνουμε εμείς τα rosters των ομάδων. Θα μιλήσουμε με το ΝΒΑ, όμως και θα διαπιστώσουμε αν είχαν σχέση με το σύστημα διεξαγωγής και την διάρκεια του τουρνουά», σχολίασε ο κ. Ζαγκλής, επιβεβαιώνοντας ότι η εξάπλωση του μπάσκετ σε μία τόσο μεγάλη αγορά όσο η Ασία, είναι στις προτεραιότητες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, γι’ αυτό και ήδη βρίσκεται σε επαφές με τον πρόεδρο της CBA (Kινεζική ομοσπονδία), Γιάο Μινγκ.

Ο γ.γ. γραμματέας της FIBA, χαρακτήρισε ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά την Τσεχία και την Πολωνία, των οποίων η επιτυχία εκτιμά ότι οφείλεται στην συστηματική δουλειά που έχουν κάνει οι ομοσπονδίες τους επί σειρά ετών. «Οι συγκεκριμένες χώρες παρουσιάστηκαν πολύ καλά διαβασμένες, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στο κομμάτι της προετοιμασίας κι έστειλαν μήνυμα στο πως ποια είναι η σωστή προσέγγιση για μία τόσο απαιτητική διοργάνωση. Κι αυτό φάνηκε από την υπεροχή που είχαν απέναντι σε άλλες που διέθεταν αντικειμενικά καλύτερους παίκτες, όπως η Λιθουανία και η Ελλάδα

Ο ισχυρός άνδρας του παγκοσμίου μπάσκετ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα των προολυμπιακών τουρνουά («απαραίτητα γιατί όλες οι χώρες πρέπει να έχουν δικαίωμα στην πρόκριση και αυτή να μην περιορίζεται στα Παγκόσμια Κύπελλα»), τα οποία δεσμέυτηκε ότι δεν θα διεξαχθούν (4 όμιλοι των 6 ομάδων) σε μία ήπειρο. Ύψωσε ασπίδα στους διαιτητές που χρησιμοποιήθηκαν και παραδέχτηκε ότι «τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά όταν συμβαίνουν, πρέπει να τα αναγνωρίζεις και να τα διορθώνεις»

Σχετικά με τον αριθμό των 32 ομάδων στην τελική φάση του World Cup, ο Ανδρέας Ζαγκλής δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει γιατί ο στόχος της FIBA, είναι η παγκοσμιοποίηση του αθλήματος. «Αν σκεφτούμε ότι το 1992, η απόσταση της Αμερικής με σχεδόν όλες χώρες, ήταν χαώδης, νομίζω ότι πλέον βρισκόμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο, υπό την έννοια ο υπόλοιπος κόσμος όχι απλά ανέκαμψε, αλλά προσπέρασε κιόλας».

Για το τέλος αφήσαμε το σχόλιο που του ζητήθηκε να κάνει για τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλοείναι ένας απόλυτα σεβαστός παράγοντας του μπάσκετ, ο σημαντικότερος στην πατρίδα μου, με τον οποίο όμως, δεν έχω παραπάνω σχέση απ’ αυτή που έχω με τους αντίστοιχους προέδρους των υπόλοιπων 213 ομοσπονδιών»), καθώς και την διαμάχη με την Euroleague, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγσλύτερες διαστάσεις.

«Έχουμε τις δικές μας γραμμές και είμαστε το θεσμικό όργανο του αθλήματος παγκοσμίως, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε μία πολύ σημαντική διασυλλογική διοργάνωση στην ήπειρο με τους περισσότερους συλλόγους. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να λειτουργήσουμε σαν μία μεγάλη μπασκετική οικογένεια, δηλαδή να κάτσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε με πνεύμα συνεργασίας αλλά και με διάθεση για εκατέρωθεν θυσίες», κατέληξε ο γ.γ. της FIBA.