Αργεντινή: Τα έξι στοιχεία που θυμίζουν… Ιντιανάπολις!

Αργεντινή: Τα έξι στοιχεία που θυμίζουν… Ιντιανάπολις!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Αργεντινή: Τα έξι στοιχεία που θυμίζουν… Ιντιανάπολις!
Το gazzetta.gr γράφει για τα έξι κοινά σημεία της Αργεντινής του 2019 σε σχέση με την ομάδα του 2002 στην Ιντιανάπολις: Οι τραυματισμοί, η κρίση στη χώρα, το αήττητο, το κάζο των Αμερικανών και τα τουρνουά πριν από τα δυο Παγκόσμια Κύπελλα!

Ήταν ένα σπουδαίο ματς, και από πλευράς συμβολισμού, ο τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2002 στην Ιντιανάπολις όπου εμφανίστηκε η τελευταία εθνική ομάδα που λεγόταν Γιουγκοσλαβία, η οποία νίκησε προηγουμένως τις ΗΠΑ λίγο πριν παρέλθει το πρώτο πενθήμερο εκείνου του Σεπτέμβρη.

Ήταν, επίσης, ο τελευταίος τίτλος της και η τελευταία σύνδεση με την «ιωαννιδική» δραματουργική σύνθεση του σέρβικου λόμπι απέναντι στην Αργεντινή.

Ο Λουίς Σκόλα ήταν εκείνος που χρεώθηκε με πέμπτο φάουλ στον Βλάντε Ντίβατς από τον Νίκο Πιτσίλκα στα 5.9 δευτερόλεπτα για τη λήξη της κανονικής διάρκειας κι εν συνεχεία ο Ούγκο Σκονοκίνι έκανε το coast-to-coast όμως ο Μάρκο Γιάριτς τον… γκρέμισε δίχως να σφυριχτεί κάτι.

Το ματς πήγε στην παράταση, οι Γιούγκοι ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν στο φινάλε ενώ οι Αργεντινοί σύστησαν στο παγκόσμιο μπάσκετ μια φοβερή παρέα που παρά την αδικία που υπέστη, σήκωσε κεφάλι και πήρε τη ρεβάνς δυο χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Έπειτα από 17 χρόνια, ο 39χρονος Λουίς Σκόλα δεν είναι ο βετεράνος που ζει με τα κατορθώματα του παρελθόντος, αλλά έχει ακόμα κομβικό ρόλο στην Αργεντινή, έστω και στο κατώφλι των δεύτερων –άντα και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα κοινά σημεία σε σχέση με τη διοργάνωση της Ιντιανάπολις.

- Το 2002, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Αργεντινής, ο Μανού Τζινόμπιλι υπέστη έναν τραυματισμό που τον ανησύχησε τόσο πολύ ώστε ταξίδεψε εσπευσμένα στην Ιταλία για μια δεύτερη εκτίμηση του προβλήματος! Εν τέλει επέστρεψε, έπαιξε κι έκανε τη διαφορά για την «αλμπισελέστε» στο Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολις. Φέτος ο Φακούντο Καμπάτσο υπέστη ένα διάστρεμμα που ανησύχησε το προπονητικό τιμ όμως ήταν απόλυτα έτοιμος στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μέχρι στιγμής ηγείται της εθνικής, μαζί με τον Λουίς Σκόλα.

- Το 2002 η Αργεντινή έφτασε αήττητη ως τον τελικό. Το ίδιο συνέβη και φέτος με το 7/7 κόντρα στις Νότια Κορέα, Νιγηρία, Ρωσία, Βενεζουέλα, Πολωνία, Σερβία και Γαλλία.

- Το 2002 η Αργεντινή πραγματοποίησε μακρά προετοιμασία και ο τότε προπονητής της, Ρούμπεν Μανιάνο είχε αποφασίσει η ίδια ομάδα να παίξει στους Αγώνες της Νοτίου Αμερικής (Sudamericano de Valvidia) που διεξήχθησαν στη Χιλή πριν από την Ιντιανάπολις ώστε να βρεθεί η κατάλληλη «χημεία» μέσα από τα παιχνίδια. Εν τέλει η «αλμπισελέστε» κατέκτησε εκείνον τον τίτλο έπειτα από 14 χρόνια. Φέτος η Αργεντινή έκανε, επίσης μεγάλη προετοιμασία και ο κόουτς Σέρτζιο Ερνάντεζ αποφάσισε να παρατάξει το ίδιο ρόστερ στους Παναμερικανικούς Αγώνες, λίγες εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αποτέλεσμα; Οι «γκαούτσος» κατέκτησαν τον τίτλο μετά από 24 χρόνια!

- Το 2002 οι ΗΠΑ έμειναν εκτός ημιτελικών αφού η Γιουγκοσλαβία επικράτησε στον προημιτελικό με 81-78 χάρη στο τρίποντο παραλήρημα του Μίλαν Γκούροβιτς και τις 4/4 βολές του Μάρκο Γιάριτς στα τελευταία δευτερόλεπτα. Παρεμπιπτόντως, ο Γκρεγκ Πόποβιτς ήταν μέλος του τεχνικού τιμ της Team USA, ως άμεσος συνεργάτης του Τζορτζ Καρλ. Φέτος η Γαλλία σόκαρε τους Αμερικανούς στα προημιτελικά.

- Το 2002 η χώρα της Λατινικής Αμερικής αντιμετώπιζε τη χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της. Για την ακρίβεια, στα τέλη του 2001, το κράτος χρεοκόπησε, το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε ενώ μεγάλες διαδηλώσεις και ταραχές οδήγησαν στην παραίτηση του Αργεντινού προέδρου. Φέτος η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής επέβαλε περιορισμούς στην έξοδο κεφαλαίων στο εξωτερικό ενώ η χώρα ζήτησε αναδιάταξη του χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο εφιάλτης της χρεοκοπίας επέστρεψε…

- Το 2002 οι παίκτες της Αργεντινής είχαν ήδη πετύχει σπουδαία επιτεύγματα σε ατομικό επίπεδο όμως ουδέποτε είχαν παίξει ως ομάδα κόντρα στους καλύτερους του κόσμου. Ο Μανού κουβάλησε μαζί του μια παρέα που κανείς δεν υπολόγιζε, με γνωστά ονόματα στο ευρωπαϊκό κοινό (Σκονοκίνι, Σκόλα, Ομπέρτο, Νοτσιόνι, Σάντσεθ) όμως δεν τους είχαμε δει να παίζουν μαζί. Φέτος ο Σκόλα έχει αναλάβει τον ρόλο του Τζινόμπιλι.

Επίσης, ο Τζινόμπιλι και ο Πέπε Σάντσεθ ήταν πρωταθλητές Ευρώπης το 2001 και το 2002. Ο Φακούντο Καμπάτσο το πέτυχε το 2015 και το 2018.

Διαβάστε ακόμα

Ο Σκόλα είναι το μπάσκετ

Αν η Αργεντινή είχε πρόσωπο…