Γαλλία: Για ακόμα μια φορά το «καύσιμο» τελείωσε πριν το τέλος της διαδρομής... (vids)

Γαλλία: Για ακόμα μια φορά το «καύσιμο» τελείωσε πριν το τέλος της διαδρομής... (vids)

Αντωνία Σπανού
Γαλλία: Για ακόμα μια φορά το «καύσιμο» τελείωσε πριν το τέλος της διαδρομής... (vids)
Η Γαλλία, μετά την νίκη επί της Αμερικής, για ακόμα μια φορά δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι την πηγή του... χρυσαφιού και το gazzetta.gr γυρνάει τον χρόνο πίσω στις κρίσιμες στιγμές που λυγίζουν οι τρικολόρ.

«Αποκαθήλωση» 13 χρόνια μετά, ήταν ο τίτλος στο gazzetta.gr μετά την τεράστια νίκη της Γαλλίας επί των ΗΠΑ στον προημιτελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου, όπου οι τρικολόρ κέρδισαν με 79-89. Οι Γάλλοι κατάφεραν και σταμάτησαν το τρελό σερί που έτρεχαν οι Αμερικανοί, με 58 συνεχόμενες νίκες, ενώ το συνδύασαν με τρομερή εμφάνιση, που δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στο ότι έχουν ένα από τα δυνατότερα ρόστερ στο τουρνουά, το οποίο το έχουν συνδυάσει και με επιθυμία και πίστη για κάτι καλό.

Πολλά γράφτηκαν, ακόμα περισσότερες δηλώσεις έγιναν, τα «φώτα» για μια τεράστια επιτυχία φώτισαν πιο λαμπρά από όσο ίσως άντεχαν και για ακόμα μια φορά το σκοτάδι που τύλιξε τους Γάλλους ήταν πιο πυκνό από ποτέ. Τα Αμερικάνικα Μέσα εκθείασαν το πλάνο των Γάλλων και ανέλυσαν όσα έγιναν στραβά για την ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς, παίκτες όπως ο Γκομπέρ έδωσαν τις απαντήσεις που ήθελαν, παίζοντας σε μια λίγκα που προτιμάει τους γηγενείς από τους Ευρωπαίους και όλα έδειχναν ιδανικά για την ομάδα του Κολέ.

Οι Γάλλοι σε ακόμα ένα τουρνουά δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πολύ μεγάλη επιτυχία τους και ειδικά την εξαιρετικής σημασίας νίκη τους και η ταμπέλα των losers συνεχίζει να τους ακολουθεί, αφού τα αποτελέσματα τους δεν τους βοηθούν, να φτάσουν την επιτυχία τους μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ένα ρόστερ με μεγάλη ποιότητα, χωρίς όμως ένα όνομα σαν του Πάρκερ να ηγείται και με προσδοκίες που για ακόμα μια διοργάνωση σταμάτησαν με το πιο άδοξο τρόπο.

Την επιτυχία επί των Αμερικανών και τις νίκες επί των Γερμανών, των Ιορδανών, της Δομ. Δημοκρατίας και των Λιθουανών, ενώ είχαν και μια ήττα από την Αυστραλία, ακολούθησε η δύσκολη ήττα από τους Αργεντίνους και ο αποκλεισμός από τον τελικό έρχεται να ακολουθήσει μια πορεία που έχει πολλά κοινά στοιχεία, με περασμένες διοργανώσεις.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΠΙΕΙ» ΝΕΡΟ

Από το 1986 μέχρι και το 2002 οι Γάλλοι δεν είχαν πάρει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η απουσία τους από το παγκόσμιο στερέωμα ήταν ηχηρή, ενώ στην Ευρώπη πάλευαν με καλές θέσεις να φτάσουν μέχρι την κορυφή. Το 2006 έγινε η μεγάλη επιστροφή στην... Παγκόσμια σκηνή και κάπου εκεί βρέθηκαν σε μια γνωστή τους κατάσταση. Μπροστά τους και πάλι η Ελλάδα, σε ένα ματς που θύμισε κάτι από το 2005, με το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο.

Οι Γάλλοι δεν κατάφεραν να πετάξουν και τον ψυχολογικό παράγοντα από πάνω τους και έχασαν με βαρύ σκορ (73-56). Οι τρικολόρ πήραν τελικά την 5η θέση, ενώ η ομάδα τους φάνταζε να επηρεάζεται εύκολα ψυχολογικά και να μην μπορεί να βγάλει την ποιότητα της στο παρκέ. Τα πράγματα πήγαν ακόμα χειρότερα στο επόμενο τουρνουά και συγκεκριμένα το 2010 οι Γάλλοι ηττήθηκαν με βαρύ σκορ από την Τουρκία (95-77), μένοντας για ακόμα μια φορά σε χαμηλή θέση και συγκεκριμένα στην 13η του τουρνουά.

Κάπου εκεί ήρθε η συμμετοχή το 2014 και το χάλκινο μετάλλιο, με αποτελέσματα πάντως που για ακόμα μια φορά τους άφησε γλυκόπικρη γεύση. Οι Γάλλοι, κατά σειρά, νίκησαν την Κροατία με 64-69, και ακολούθησε η τεράστια νίκη επί των Ισπανών, που ήταν και οι οικοδεσπότες του τουρνουά. Για ακόμα μια φορά, η ενέργεια τους δεν τους έφτασε μέχρι το τέλος και η Σερβία λύγισε τους Γάλλους, μια ανάσα πριν τον τελικό. Στον μικρό τελικό οι τρικολόρ πήραν την νίκη επί της Λιθουανίας με 95-93 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Το 2019 έχει παρόμοια εικόνα με αυτή που παρουσιάζουν οι Γάλλοι. Μια τεράστια νίκη, δεν συνεχίστηκε από μια ακόμα, που θα τους έδινε την ευκαιρία για μια μοναδική και ιστορική επιτυχία.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ

Τα τελευταία χρόνια αντίστροφη πορεία με την Παγκόσμια σκηνή έχουν στην Ευρωπαϊκή οι Γάλλοι. Περίπου για μια 25ετία από το 1977, μέχρι και το 2003 έμπαιναν πάντα στην 10άδα με σαφή προσπάθεια να πλησιάσουν την κορυφή, αλλά και σαφείς δυσκολίες να κάνουν το βήμα παραπάνω στο τέλος και όπως είναι αναμενόμενο διαφορετικές ταμπέλες και τίτλους να την ακολουθούν.

Μετά την 4η θέση του 1999, την 6η του 2001 και την 4η του 2003 η πολυπόθητη επιτυχία και το μετάλλιο ήρθε το 2005, έχοντας πάντως κλωτσήσει μοναδική ευκαιρία, αφού οι Γάλλοι ηττήθηκαν από την ελληνική ομάδα, σε έναν ημιτελικό που έχει μείνει στην ιστορία των Eurobasket. Το 2007 και το 2009 έμεινε και πάλι μακρυά από τις επιτυχίες, με τις αρρώστιες που κουβαλούσε από παλιά να την ακολουθούν και πάλι, ενώ από το το 2011 και μέχρι το 2015 γέμισαν την τροπαιοθήκη τους με ένα ασημένιο, ένα πολυπόθητο χρυσό και ένα χάλκινο.

Πλήρως αποτυχημένη ήταν η πορεία της ομάδας το 2017, όπου οι Γάλλοι έμειναν στην 12η θέση. Οι Γάλλοι ψάχνουν σαν τρελοί συνέπεια στις επιτυχίες τους, για να κλείσουν στόματα και να πετάξουν από πάνω τους το βάρος που τους ακολουθεί. Πάντως, ένα μετάλλιο στην φετινή διοργάνωση, ακόμα και χωρίς την πρόκριση στον τελικό, θα δώσει άλλη αξία στην προσπάθεια αυτής της ομάδας.

Η «ΤΡΑΓΩΔΙΑ» ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ

Το 2017 και το τελευταίο Eurobasket που παρακολούθησε η Ευρώπη, οι Γάλλοι θέλουν να το αφήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στο παρελθόν, να μάθουν από αυτό και να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Αυτό κάνει και το Παγκόσμιο που βιώνουμε να έχει και διαφορετική υπόσταση για τους τρικολόρ. Στην τελευταία ευρωπαϊκή διοργάνωση και με τον Τόνι Πάρκερ να μην ηγείται για πρώτη φορά της εθνικής του ομάδας, η αποτυχία έπεσε πολύ βαριά πάνω από την ομάδα του Κολέ και τους παίκτες που κλήθηκαν να πάρουν μια κληρονομιά και να την βάλουν σε νέα μονοπάτια.

Τα υπόλοιπα αστέρια ήταν όλα εκεί, αλλά τίποτα δεν πήγε καλά για εκείνους. Η Γερμανία στον πρώτο αγώνα για τους 16 πέταξε εκτός τους Γάλλους και τους γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Το τουρνουά της Κίνας είναι η ευκαιρία για εξιλέωση και η νίκη επί της Αμερικής σίγουρα βάζει τα δεδομένα στο σωστό μονοπάτι. Μένει να δούμε αν θα έρθει και ένα μετάλλιο και θα καλύψει απόλυτα τον αποκλεισμό από την Αργεντινή, αλλά και αν στο μέλλον θα καταφέρουν να αγγίξουν το... χρυσάφι.