Ο Σκόλα της καρδιάς μας!

Ο Σκόλα της καρδιάς μας!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο Σκόλα της καρδιάς μας!
Σε λίγη ώρα η Αργεντινή αντιμετωπίζει τη Γαλλία στον δεύτερο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Βασίλης Σκουντής αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Σκόλα τω Σκόλα!

Υπάρχουν κάμποσοι υποψήφιοι για το βραβείο του MVP σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο…

Ο καθείς και τα όπλα του , που γράφει και ο Οδυσσέας Ελύτης…

Ο καθείς με τα σέα του και τα μέα του, συμπληρώνω εγώ…

Από ποιον να αρχίσω και σε ποιον να καταλήξω: ο Πάτι Μιλς, ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Εβαν Φουρνιέ, ο Ρούντι Γκομπέρ, όλοι τους έκαναν το περιβόητο step up και μοστράρουν τις αφεντομουτσουνάρες τους πρώτο τραπέζι πίστα…

Από κάτω στοιχίζονται κάμποσοι άλλοι, που οι ομάδες τους δεν χώρεσαν στην τετράδα, όπως ο Τόμας Σατοράνσκι, ο Κέμπα Γουόκερ, ο Ντόνοβαν Μίτσελ, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και πάει λέγοντας…

Επίτηδες άφησα έξω από αυτό τον λογαριασμό μια ομάδα, που βρίσκεται στο Final 4 και δεν αποκλείεται κιόλας να μας χασομερήσει κι άλλο.

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται: την Αργεντινή, εννοώ! Πάμε πάλι: τον Σκόλα εννοώ!

Σπολλάτη του, άλλωστε η φράση του ταιριάζει γάντι…

Η λέξη σπολλάτη προκύπτει κατά συγκοπήν από την ευχή «εις έτη πολλά» και ο λεγάμενος τα ‘χει και με το παραπάνω: στις 30 Απριλίου έκλεισε τα 39 του, αλλά εδώ στην Κίνα αποδεικνύει καθ’ εκάστην πως όντως ο σαραντάρης κάνει για δυο εικοσάρηδες!

Και για τρεις, μπορώ να πω!

Λένε πώς ο Σαμψών έχασε τη δύναμη του όταν του έκοψε τα μαλλιά στον ύπνο του η Δαλιδά. Ο Σκόλα εμφανίστηκε κουρεμένος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ο μπαγάσας αντί να εξασθενίσει και να καταρρεύσει, έγινε πιο ρωμαλέος και μοιάζει με τους ταύρους, τα ελάφια και όλα τα υπόλοιπα μέλη της πανίδας που ευδοκιμούν στις πάμπες της πατρίδας του.

Δεν ξέρω αν εκτός από το κούρεμα ο επί δέκα συναπτά έτη NBAer πήρε και καμιά γερή δόση Gerovital, αλλά σίγουρα η εικόνα του σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μαρτυρά την ηλικία του…

Μαρτυρά όμως την κλάση, το ταλέντο, την ποιότητα, την αποφασιστικότητα, το πάθος, τον ίμερο και τη μεγάλη ψυχή του…

Αυτός είναι όντως το τεκμήριο και το σύμβολο του προσωνυμίου το οποίο φέρουν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του 2004…

Αlma Argentina, που σε απλά ελληνικά σημαίνει «αργεντίνικη ψυχή».

Η Αργεντινή δεν είναι Σταχτοπούτα για να εκπλήσσει. Αποτελεί μια ιστορική και παραδοσιακή δύναμη που ανθίσταται σθεναρώς στο πέρασμα των χρόνων και στη νομοτέλεια των πραγμάτων: την έκαναν ο ένας μετά τον άλλον οι ήρωες των παραμυθιών της τελευταίας εικοσαετίας (Τζινόμπιλι, Πριχιόνι, Νοσιόνι, Ομπέρτο, Σάντσεθ, Χέρμαν κοκ) και έμεινε ο Σκόλα στον προμαχώνα του για να φυλάει τις Θερμοπύλες της παλιάς φρουράς, να οιστρηλατεί τους πόθους της νέας γενιάς και να αποτελεί τον εγγυητή της νομιμότητας!

Ελα όμως που ο λεγάμενος δεν έχει συμβολική παρουσία και δεν είναι μαϊντανός, ούτε παρίσταται τιμής ένεκεν, ούτε εμπίπτει στην ιταλιστί καλούμενη κατηγορία «capitano, non giocatore»…

Ο σαραντάρης Σκόλα είναι κανονικός παίκτης με όλα τα σέα του και τα μέα του: με 28 λεπτά συμμετοχής, με 17.8 πόντους, με 7.3 ριμπάουντ, με 1.7 ασίστ, με 49% στα δίποντα, με 40% στα τρίποντα, με 83% στις βολές και δεν συμμαζεύεται…

Όπως λέγαμε χθες το βράδυ με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον (εδώ και τρία χρόνια προπονητή των Beijing Ducks) Γιάννη Χριστόπουλο «ο Σκόλα είναι το παλιό καλό μπάσκετ».

Φτάνει αυτό. Φτάνει και περισσεύει. Ανεξαρτήτως των επιθετικών προσδιορισμών που δηλώνουν τον χρόνο και την ποιότητα και χωρίς να μπαίνει η σχετική ταμπέλα, ο Σκόλα είναι… μπάσκετ!

Βεβαίως εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτεθούμε και να γίνουμε ρεζίλι, εάν κι εφόσον αποδειχθεί ότι έχει δίκιο ο Βενσάν Κολέ, ο οποίος χθες άφησε να διαχέεται η οσμή μιας αργεντίνικης λαμογιάς!

«Ε, ναι, τον βλέπαμε στην τηλεόραση μαζί με τον βοηθό μου, τον Πασκάλ Ντοναντιέ και με τον τρόπο που παίζει, σκεφτήκαμε ότι δεν πρέπει να είναι ο κανονικός Σκόλα, αλλά ο μικρότερος αδερφός του» είπε γελώντας ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας, ενόψει του σημερινού ημιτελικού.

Εξήγησε βεβαίως ο Κολέ (ο οποίος τον Οκτώβριο του 2014 υπήρξε υποψήφιος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, αντί του Γιώργου Μπαρτζώκα και πριν από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο) ότι αστειευόταν. Εξήγησε επίσης ότι «για πολλούς και προφανείς λόγους ένας ψηλός πολλώ δε μάλλον όταν είναι έξυπνος και ξέρει να βάζει το κορμί του, μπορεί να επιμηκύνει την καριέρα του σε υψηλό επίπεδο περισσότερο απ’ όσο ένας γκαρντ».

Όταν, το 1987, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών, είπε ότι «προτιμώ να με ρωτούν γιατί σταμάτησα, παρά γιατί συνεχίζω…»

Μετά από 32 χρόνια ο Σκόλα έχει πολλές απαντήσεις στο γιατί δεν σταμάτησε και ακόμη περισσότερες (και μάλιστα έμπρακτες σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο) στο γιατί συνεχίζει…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3