«Δεν έπρεπε να περιμένουμε κυριαρχία Γιάννη στο Παγκόσμιο!» (pics & vids)

«Δεν έπρεπε να περιμένουμε κυριαρχία Γιάννη στο Παγκόσμιο!» (pics & vids)

Νίκος Καρφής
«Δεν έπρεπε να περιμένουμε κυριαρχία Γιάννη στο Παγκόσμιο!» (pics & vids)
Στην επίδραση που είχε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην Εθνική μας στο Παγκόσμιο στάθηκε το SB Nation, τονίζοντας πως οι κανόνες της FIBA όπως και το ρόστερ της Ελλάδας δεν βοήθησαν τον MVP του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο MVP του ΝΒΑ και ο παίκτης που οι περισσότεροι περίμεναν να κυριαρχήσει στην κορυφαία λίγκα το πλανήτη τα επόμενα χρόνια. Αρκετοί πίστευεαν πως θα φτάσει αρκετά ψηλά και με την Ελλάδα, οδηγώντας την Εθνική μας σε επιτυχία μετά από πολλά χρόνια. Όμως η ομάδα του Σκουρτόπουλου δεν πήγε καν στους 8, καθώς αποκλείστηκε από τους Τσέχους που κράτησαν τη διαφορά 12 πόντων. H Eλλάδα νίκησε με 7, όμως δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά.

Το SB Nation με κείμενο του αναφέρθηκε στον Greek Freak και στάθηκε τόσο στους κανόνες της FIBA που διαφέρουν από το ΝΒΑ, αλλά και στο ρόστερ της Ελλάδας που δεν ήταν ιδανικό για να κυριαρχήσει ο Γιάννης.

Οι κανόνες της FIBA δεν τον ευνοούν

Το κείμενο αναφέρει πως ο Σκουρτόπουλος δεν τον χρησιμοποίησε στα τελευταία λεπτά κόντρα στις ΗΠΑ για να τον ξεκουράσει ενόψει Τσεχίας. Στη συνέχεια τονίζει πως ο Γιάννης δεν έχει φτιαχτεί για να παίζει στο στυλ μπάσκετ των διοργανώσεων της FIBA. Τα ματς πάνε σε πιο αργό τέμπο σε σχέση με το ΝΒΑ και γίνονται περισσότερο physical. Δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ταχύτητα του στο ανοιχτό γήπεδο.

Οι κανόνες της FIBA είναι διαφορετικοί και δεν ευνοούν τον Greek Freak. Δεν υπάρχουν τα αμυντικά 3 δευτερόλεπτα και έτσι μπορούν να σταθούν οι αντίπαλοι για ώρα στη ρακέτα για να κλείσουν το εύκολο καλάθι στον Γιάννη. Ο Γιάννης έχει λιγότερο χώρο σε κάθε play στα ματς των διοργανώσεων της FIBA. Στο Παγκόσμιο υπάρχουν περισσότερα non-calls, καθώς τα φάουλ δεν δίνονται τόσο πολύ στις επαφές όπως στο ΝΒΑ.

Στο ματς της Ελλάδας με τη Βραζιλία, ο Γιάννης προσπάθησε να ρολάρει πάνω στον Γκαρσία, αλλά οι διαιτητές έπιασαν τον Γιάννη να χρησιμοποιεί το χέρι του για να ξεφύγει από τον αντίπαλο του. Έτσι δόθηκε επιθετικό. Αυτό που δεν είδαν όμως είναι η κίνηση του Βραζιλιάνοι να βάλει το χέρι του πάνω στα πλευρά του Greek Freak, πριν το επιθετικό φάουλ. Στο ΝΒΑ δύσκολα θα έχαναν την παράνομη κίνηση του Γκαρσία.

Επιπλέον στο Παγκόσμιο δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τόσο εύκολα την ταχύτητα του και τα Eurosteps. Aυτό γίνεται γιατί συνήθως βρίσκει τείχος μπροστά του λόγω spacing και συγκρούεται με τους αντιπάλους, αναγκάζοντας τους διαιτητές να δώσουν φάουλ (αρκετές φορές επιθετικά).

Τις περισσότερες φορές που πατάει το γκάζι στο ΝΒΑ και κάνει το περίφημο Eurostep, τελειώνει την φάση. Αν δεν την τελειώσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει το φάουλ για να πάει στη γραμμή των βολών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε αυτόν τον τομέα.

Tο ρόστερ της Ελλάδας δεν βοηθά τα πλεονέκτηματα του Γιάννη

Ο μοναδικός βασικός που σούταρε με 36% με την ομάδα του την τελευταία σεζόν είναι ο Μπουρούσης. Ο Καλάθης σούταρε με 28.6%, ενώ ακόμα και ο Μπλέντσο που δεν φημίζεται για το σουτ του, είχε 33% την περασμένη σεζόν στους Μπακς.

Οι αντίπαλοι της Ελλάδας, την προκαλούν να τους νικήσει με τα εξωτερικά σουτ, αλλά η ομάδα του Σκουρτόπουλου δεν μπορεί να το κάνει. Κόντρα στις ΗΠΑ, ο Αντετοκούνμπο έβγαλε 3 ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του, αλλά κανένα από αυτά δεν βρήκε στόχο. Οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής μας δεν είναι επικίνδυνοι έξω από τη γραμμή του τριπόντου σύμφωνα με το SB Nation, το οποίο τονίζει πως ο Μπουρούσης δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του Μπρουκ Λόπεζ στους Μπακς. Έναν ρόλο που έχει βοηθήσει απίστευτα τον Γιάννη να βρει χώρους στην επίθεση των ελαφιών.

Ο Καλάθης δεν έχει γρήγορο release στο σουτ του, ενώ ο Παπανικολάου επιλέγει να κάνει drive, αντί να σουτάρει ελεύθερο τρίποντο μερικές φορές. Επιπλέον η Ελλάδα δεν έχει καλό spacing όταν ποστάρει ο Γιάννης.

Τα αργά reseases των παικτών μας στο σουτ, επιτρέπουν στους αντίπαλο να κλείσει αρχικά μέσα στον Αντετοκούνμπο και μετά να προλάβουν να βγουν να μαρκάρουν το τρίποντο αν χρειαστεί. Σε πολλές περιπτώσεις ο Γιάννης έβγαζε ελεύθερο σουτ με ασίστ σε συμπαίκτη του, αλλά αυτό που αναφέραμε με το release δεν βοηθούσε να είμαστε αποδοτικοί.

Ο Γιάννης πέρασε πολύ χρόνο με το να ποστάρει, κάτι που τον έκανε πιο αντιμετωπίσιμο για παίκτες όπως ο Γκαρσία και ο Σμαρτ. Πρόβλημα είχαμε και στον αιφνιδιασμό, αφού τα... φτερά μας δεν ανοίγουν το γήπεδο με τον τρόπο που το κάνουν οι Μπακς.

Το κείμενο κλείνει, λέγοντας πως οι Μπακς βοήθησαν τον Γιάννη να γίνει MVP, χτίζοντας το ρόστερ και τη στρατηγική τους γύρω από αυτόν. Έβαλαν σημάδια στο παρκέ που κάνουν την προπόνηση τους για να δείξουν που θα πρέπει να πάνε οι παίκτες στον αιφνιδιασμό, όταν ο Greek Freak κατεβάζει την μπάλα.Η Εθνική μας δεν είχε τον χρόνο για να συνηθίσει σε τέτοια πράγματα.

Το αποτέλεσμα της Ελλάδας στο Παγκόσμιο, δείχνει την εξαιρετική δουλειά του Μάικ Μπουντενχόλζερ πάνω στον Γιάννη και γενικότερα στο Μιλγουόκι. Ο ηγέτης της Εθνικής μας έχει τομείς για βελτίωση όπως το σουτ του, ενώ σίγουρα οι κανόνες της FIBA που διαφέρουν με αυτούς του ΝΒΑ, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην πορεία της Ελλάδας.

πηγή: SB Nation