Ηθικόν; Ακμαιότατον! Μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Νίκος Παπαδογιάννης
Ηθικόν; Ακμαιότατον! Μέχρι αποδείξεως του εναντίου
Όσοι περίμεναν ποτάμια κρεβατομουρμούρας, έριδες και μυστικούς δείπνους μετά την ήττα της Εθνικής από τη Βραζιλία πήγαν για ύπνο με το μπλοκάκι άδειο.

Ρώτησα άνθρωπο που δεν θα μου έλεγε ψέματα και πήρα την εξής εύγλωττη απάντηση: "Η ατμόσφαιρα ήταν καλή, ασυνήθιστα καλή".

Ουδείς μπορεί να προδικάσει το κλίμα αν τυχόν η Εθνική ηττηθεί και από τους Νεοζηλανδούς, αλλά το επόμενο πρωινό του πατατράκ βρήκε την ομάδα σε κατάσταση ηρεμίας. "Μιλήσαμε πολύ μεταξύ μας για να καταλάβουμε τι λάθη κάναμε και είμαστε έτοιμοι να τα διορθώσουμε", είπε ο Κώστας Σλούκας.

Ο άσος της Φενέρ ήταν παρών το 2013, όταν η αποστολή κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα μετά την απρόσμενη ήττα από τους Φινλανδούς στο Κόπερ (στην α' φάση του Ευρωμπάσκετ), ενώ έζησε στο πετσί του και τα προπέρσινα παρατράγουδα. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δεν υπάρχει καμά σύγκριση.

Ορισμένοι παίκτες έβγαλαν το τεφτέρι και βάλθηκαν να μελετούν τα σενάρια. Υπήρξαν άλλοι που έσπευσαν να σβήσουν τα κομπιουτεράκια. "Μάγκες, όλα είναι στο χέρι μας, με τρεις νίκες περνάμε", είπε ένας από τους παλιούς. Η παρ' ολίγον ήττα των Αμερικανών από την Τουρκία έδωσε θάρρος. Ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός, αλλά ασφαλώς φαίνεται θνητός.

Οι Μαυροβούνιοι μπασκετμπολίστες πλησίασαν τους δικούς μας στην τραπεζαρία του πρωινού και υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βάλουν τρικλοποδιά στους Βραζιλιάνους. "Μπορεί να αποκλειστήκαμε, αλλά δεν έχουμε σκορπίσει", διαβεβαίωσε τους Έλληνες παίκτες ο Νίκολα Βούτσεβιτς. "Το τελευταίο που θέλουμε, είναι να επιστρέψουμε στην πατρίδα με άδεια χέρια και με ρεκόρ 0-3".

Τυχόν ήττα της Βραζιλιας από το Μοντενέγκρο δεν βοηθάει πολύ, ούτε όμως βλάπτει. Το πρώτο μέλημα, πριν ασχοληθούμε με Αμερικανούς, Τούρκους ή Τσέχους, είναι να φύγει από τη μέση η Νεα Ζηλανδία. Ειδάλλως, περιμένει την ελληνική αποστολή το γκρίζο Ντονγκγουάν και ένα άχαρο ζευγάρι αγώνων κατάταξης για τις θέσεις 17-32. Εφιαλτικό.

Τόσο ο Σλούκας όσο και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος χαρακτήρισαν τη Νέα Ζηλανδία "τρελή ομάδα που σουτάρει τρίποντα από παντού", ωστόσο πρόσθεσαν ότι είναι δυναμική και επικίνδυνη. "Δεν μας ταιριάζουν αντίπαλοι αυτού του στυλ", σχολίασε ο Ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος προχθές έλεγε το ακριβώς αντίθετο για τη Βραζιλία.

"Από εμάς εξαρτάται το αποτέλεσμα", τόνισε ο Σλούκας. "Το ίδιο όμως ίσχυε και για το χθεσινό ματς".

Η μελέτη του βίντεο απέδειξε ότι δεν υπήρχε παράβαση στην παρέμβαση του Καμπόκλο μετά τη ...σχεδόν άστοχη βολή του Έλληνα γκαρντ, οπότε εγκαταλείφθηκε κάθε σκέψη για διάβημα διαμαρτυρίας.

Ο Σλούκας μίλησε για "το χέρι του θεού", αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η νίκη χάθηκε νωρίτερα, όταν το 40-23 έγινε 40-30 και στη συνέχεια 44-45: "Είναι απαράδεκτο, να δεχόμαστε 49 πόντους σε ένα ημίχρονο", ομολόγησε.

Ο Σκουρτόπουλος μίλησε για έλλειμμα συνεννόησης στην άμυνα και αδυναμία στο ποστάρισμα από κάποιους παίκτες που όφειλαν να το κάνουν. "Το πρόβλημα δεν ήταν το σχέδιο, αλλά η εκτέλεση", είπε."Για παράδειγμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί λάθος ένα άστοχο τρίποντο που έγινε υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις. Πιστεύουμε στις δυνάμεις της ομάδας και είμαστε ενωμένοι σε απίστευτο βαθμό".

Και η κριτική, που γιγαντώνεται πίσω στην πατρίδα; "Μα, δεν ακούμε και τίποτε άλλο από κριτική! Στα δύο χρόνια που έχω την ομάδα στα χέρια μου, μόνο κριτική ακούω".

Ακόμα και την ώρα της προπόνησης, στο φινάλε της για την ακρίβεια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεχόταν αιτήματα για αυτόγραφα και αναμνηστικά ενσταντανέ. Υπέγραψε κάτι πάνινα κουκλάκια που του έδωσαν δύο νεαροί υπάλληλοι της διοργάνωσης, αλλά αρνήθηκε ευγενικά όταν είδε να τον πλησιάζουν αστυνομικοί για σέλφι.

Μετά από δύο χλιαρές εμφανίσεις με 11,5 πόντους σε 23' μέσης συμμετοχής, όλη η Εθνική -αλλά και η ερωτευμένη μαζί του Κίνα- περιμένει τον καλό Γιάννη.

O Σκουρτόπουλος έσπευσε να τον υπερασπιστεί ("τα τρίποντα του Πρίντεζη βγήκαν από τη δική του δράση, ο ρόλος του στην επίθεση είναι σύνθετος, έκανε καλή δουλειά με τον προσωπικό του αντίπαλο στην άμυνα"), αλλά ομολόγησε ότι "δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο".

Ο Σλούκας επισήμανε ότι στα επίσημα παιχνίδια οι αντίπαλοι εμφανίζονται καλά προετοιμασμένοι για να τον αντιμετωπίσουν. "Μόλις οι Βραζιλιάνοι σούταραν τρίποντο, έτρεχαν όλοι πίσω για να μας κόψουν τον αιφνιδιασμό".

Ο Άτσο Πέτροβιτς ειχε αγγίξει τον τύπον των ήλων πριν από το πρώτο τζάμπολ. "Στο Μουντομπάσκετ, θα διακριθούν οι ομάδες που έχουν τις καλύτερες επιστροφές".

Το υψηλότατο ποσοστό της Εθνικής μας στις βολές (21/23 χθες, 13/15 στην πρεμιέρα) οι προπονητές της το θεωρούν ένδειξη προσήλωσης και αποφασιστικότητας.

Ωστόσο, αυτό ήταν το μοναδικό σημείο της στατιστικής όπου η ελληνική ομάδα υπερτέρησε της Βραζιλίας: 44-48 το ποσοστό στα δίποντα, 35-42 στα τρίποντα, 34-37 τα ριμπάουντ (με 6-7 επιθετικά), 19-23 οι ασίστ, 10-16 τα λάθη, 6-8 τα κλεψίματα, 8-18 πόντοι από λάθη αντιπάλου.

Καλά πήγαμε και στις τάπες (5-1), αλλά οι 46 πόντοι τους οποίους πέτυχε η Βραζιλία από το "ζωγραφιστό" και τα όργια του 37χρονου Βαρεζάο ματαιώνουν τη σχετική συζήτηση.