Κορέα – Ρωσία 73-87: Οι Ρώσοι «τσέκαραν» το εισιτήριο για τους «16»

Γιώργος Κούβαρης
Κορέα – Ρωσία 73-87: Οι Ρώσοι «τσέκαραν» το εισιτήριο για τους «16»
Η Ρωσία πάτησε... γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο, επικράτησε της Κορέας με 87-73 και εξασφάλισε την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Θα παίξει την «πρωτιά» του ομίλου με την Αργεντινή.

Στο παιχνίδι της Ρωσίας με την Κορέα, επιβεβαιώθηκε και η άποψη που επικρατούσε από το ξεκίνημα του Παγκοσμίου. Ότι το ματς-κλειδί για την ομάδα του Σεργκέι Μπαζάρεβιτς ήταν αυτό κόντρα στην Νιγηρία. Από τη στιγμή που οι Ρώσοι νίκησαν στο ντέρμπι τους Νιγηριανούς είχε ανοίξει και διάπλατα ο δρόμος της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Όπερ και εγένετο. Το εμπόδιο της Κορέας δεν ήταν αυτό που θα... έφραζε τον δρόμο της Ρωσίας για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πλέον στο ματς με την Αργεντινή για την τελευταία αγωνιστική της α' φάσης θα κριθεί η πρώτη θέση του ομίλου. Απέναντι στους Κορεάτες, οι Ρώσοι είχαν τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Φριτζόν 13π., Βοροντσέβιτς 13π., Κουλάγκιν 11π., Ζούμπκοφ 11π.), ενώ στον αντίποδα ο Γκούνα Ρα δεν μπορούσε από... μόνος του να φέρει την άνοιξη στην ομάδα του Σανγκ Σικ Κιμ.

Το ματς

Η Ρωσία μπήκε... φουριόζα στο ματς και έφτασε στο σημείο να προηγηθεί με 20-7 πριν συμπληρωθεί ακόμα το πρώτο δεκάλεπτο (28-17). Ο Βοροντσέβιτς και ο Κουρμπάνοφ ήταν εκείνοι που οδηγούσα τους Ρώσους στο σκοράρισμα, την ώρα που οι Κορεάτες τα περίμεναν -και πάλι- όλα από τον Γκούνα Ρα (ή αν προτιμάτε τον Αμερικανό Ρικάντο Ράτλιφ ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Κορεάτης) ο οποίος αποτελούσε την πιο αξιόπιστη λύση της ομάδας του.

Μάλιστα στην δεύτερη περίοδο οι Ασιάτες ανέβασαν την απόδοσή τους και άρχιζαν να «ροκανίζουν» την διαφορά και να μειώνουν στον πόντο (28-29) χάρη σε ένα επιμέρους 12-1 στα πρώτα τρία λεπτά. Έκτοτε η Ρωσία μπόρεσε να κρατήσει διαφορά 3-5 πόντων και να κλείσει το ημίχρονο στο +3 (40-37). Σε αυτό το διάστημα καλύτεροι για τη ρωσική ομάδα ήταν οι Βοροντσέβιτς (11π., 5ριμπ., 4ασ.) και Φριτζόν (9π., 2/3τρ.) ενώ για την Κορέα ο... συνήθης ύποπτος Γκούνα Ρα (13π., 7ριμπ.)

Τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν περισσότερο στην 3η περίοδο, όταν η Ρωσία με ένα γρήγορο 9-0 προηγήθηκε 49-40, με αποτέλεσμα να πάρει ολοκληρωτικά το momentum του αγώνα και έκτοτε να μην το χάσει ξανά. Μάλιστα η διαφορά έφτασε και στους 14 πόντους (49-63) με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου και αυτό χάρη στο επιμέρους 23-12 των Ρώσων. Ο Ζούμπκοφ και ο Καράσεφ είχαν πάρει τη σκυτάλη από τον Βοροντσέβιτς, την ώρα που ο Γκούνα Ρα παρέμενε... απελπιστικά μόνος του για λογαριασμό της Κορέας. Η τελευταία περίοδος αποτέλεσε τυπική διαδικασία, με τους Ρώσους να φτάνουν στην εύκολη νίκη και στην πρόκριση στην επόμενη φάση.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ρωσία ήταν καλύτερη σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες αφού είχε υψηλότερο ποσοστό στα δίποντα (53% έναντι 52%), υψηλότερο ποσοστό στα τρίποντα (35% έναντι 31%), υψηλότερο ποσοστό στις βολές (70% έναντι 68%), περισσότερα ριμπάουντ (39-34), περισσότερες ασίστ (26-19), περισσότερα κλεψίματα (8-7) και λιγότερα -αν και πολλά- λάθη (21-23)

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Βοροντσέβιτς (13π., 7ριμπ., 4ασ.) και ο Φριτζόν (13π., 2/3τρ.) ήταν εκείνοι που έκαναν την διαφορά και έδωσαν τον πρώτο λόγο στην ομάδα τους.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Αντρέι Ζούμπκοφ έκανε την διαφορά στην 3η περίοδο που οι Ρώσοι εδραίωσαν τη νίκη τους απέναντι στην Κορέα.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Απαρατήρητοι πέρασαν οι Τσόι και Γεόνγκ για λογαριασμό της Κορέας.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίτο δεκάλεπτο και το επιμέρους 23-12 της Ρωσίας με το οποίο έστειλαν την διαφορά σε «διψήφιο» νούμερο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το... βόλεϊ που παίχθηκε στο κέντρο του γηπέδου και από τους παίκτες των δύο ομάδων με αποτέλεσμα να «τελειώσει» η φάση με εύκολο καλάθι της Ρωσίας στον αιφνιδιασμό.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Τόσο η Ρωσία όσο και η Κορέα τα πολλά λάθη στα οποία υπέπεσαν.

Τα δεκάλεπτα: 18-27, 37-40, 49-63, 73-87