Βενεζουέλα - Ακτή Ελεφαντοστού 87-71

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βενεζουέλα - Ακτή Ελεφαντοστού 87-71
Η Βενεζουέλα (1-1) νίκησε την Ακτή Ελεφαντοστού (0-2) με 87-71 και διατήρησε ελπίδες πρόκρισης.

Ο Χέισλερ Γκιλέν έδωσε τρομερή παράσταση με 31 πόντους και η Βενεζουέλα επικράτησε άνετα της Ακτής Ελεφαντοστού με 87-71 διατηρώντας έτσι τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Βενεζουλεάνοι πρέπει να κερδίσουν στην 3η αγωνιστική την οικοδέσποινα Κίνα.

Η Βενεζουέλα είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα από το πρώτο δεκάλεπτο, καθώς διάβασε τις φάσεις, αξιοποίησε το… δώρο της άμυνας ζώνης της Ακτής Ελεφαντοστού και με 4/11 προσπάθειες τριών πόντων προηγήθηκε με 19-11 μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών αγώνα και με 26-17 στο τέλος της περιόδου. Η ομάδα της Αφρικής είχε πρόβλημα επικοινωνίας, αλλά και εκτέλεσης.

Αυτό αποδείχθηκε μέσα από την επίδοση των 13/30 σουτ που είχε στο τέλος του ημιχρόνου, πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι χάθηκαν αρκετά λέι απ. Η Βενεζουέλα δεν είχε πρόβλημα στη διατήρηση της διαφοράς καθώς είχε τα σουτ απέναντι στην άμυνα ζώνης (8/19 τρίποντα στο τέλος του ημιχρόνου) και έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με 9-0 σερί μετατρέποντας το 40-32 σε 49-32, διευκολύνοντας έτσι το έργο της.

Η διαφορά έφτασε και στα επίπεδα των 22 πόντων (60-38, 25’) καθώς ο Γκιλέν συνέχισε να βομβαρδίζει το καλάθι της Ακτής Ελεφαντοστού. Εκεί η τελευταία έβαλε περισσότερη ένταση στην άμυνά της, είδε με χαρά την… εμφάνιση του Ντιόν Τόμπσον και με επιμέρους σκορ 2-10 μείωσε σε 62-48 (27’). Όπως συνέβη όμως στη διάρκεια του αγώνα, η Βενεζουέλα βρήκε και πάλι ψυχολογία έξω από τα 6.75 (73-56, 30’).

Η Βενεζουέλα δεν είχε την ίδια συνέπεια στην επίθεση στις αρχές της τελευταίας περιόδου καθώς με εξαίρεση τον Ζαμόρα μάταια προσπάθησε να βρει άλλες λύσεις, τούτο όμως δεν της κόστισε στη διατήρηση της διαφοράς (79-64, 33’). Δεν άλλαξε κάτι μέχρι το τέλος του αγώνα καθώς οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε αρκετές άστοχες προσπάθειες.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Βενεζουέλα νιώθει το άθλημα σε αντίθεση με την Ακτή Ελεφαντοστού η οποία έχει αθλητικότητα αλλά καθόλου μυαλό. Συν τοις άλλοις, οι λατινοαμερικάνοι έβαλαν αρκετά από τα ελεύθερα σουτ που βρήκαν τελειώνοντας το παιχνίδι με 13/31 τρίποντα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Σαν τη μύγα μες το γάλα ξεχώρισε ο Γκιλέν στο παιχνίδι. Έβαλε 31 πόντους με 12/18 σουτ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ζαμόρα κράτησε τη διαφορά για τη Βενεζουέλα στα τέλη της 3ης περιόδου αλλά και στις αρχές της τελευταίας.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Από τους Ζερμπό, Φοφανά που έχουν την ευρωπαϊκή εμπειρία θα περίμενε κανείς περισσότερα πράγματα.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η άμυνα ζώνης της Ακτής Ελεφαντοστού ήταν… βούτυρο στο ψωμί της Βενεζουέλας η οποία είχε αποδείξει και στα φιλικά παιχνίδια την έφεσή της στο μακρινό σουτ

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ακτή Ελεφαντοστού παίζει χωρίς μυαλό και η Βενεζουέλα στηρίχθηκε αποκλειστικά στο τρίποντο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τελευταία του αγώνα με την ασίστ του Γκιλέν και το εντυπωσιακό κάρφωμα του Ρουίζ.

Τα δεκάλεπτα: 26-17, 49-32, 73-56, 87-71