Το πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα σε Παγκόσμιο!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Το πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα σε Παγκόσμιο!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας αποκωδικοποιεί τα μηνύματα που έστειλε η Εθνική ομάδα στην πρεμιέρα του World Cup, βαθμολογεί τους διεθνείς και βγάζει το καπέλο στον Σκουρτόπουλο για την διαχείριση των παικτών, σε ένα ματς που τελείωσε από το πρώτο ημίχρονο.

Σύμφωνοι, τα πρώτα μελλούμενα από την Κίνα τοποθετούσαν την Ελλάδα στα φαβορί της διοργάνωσης για ένα μετάλλιο και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο καλύτερος και ο πιο λαμπερός παίκτης του τουρνουά. Ελάχιστες, άλλωστε, είναι οι αμφιβολίες που εγείρονται και για τις δύο παραπάνω αιτιάσεις.

Από το θεωρητικό έως το πρακτικό επίπεδο, όμως, συνήθως υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και αυτή την διαδρομή, στην πάντα δύσκολη και αγχωτική πρεμιέρα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Εθνική μας ομάδα στο Gymnasium της Ναντζινγκ, την διήνυσε με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να φορτσάρει!

Αν σε όλα αυτά, συνυπολογίσουμε ότι η εξέλιξη του αγώνα με το Μαυροβούνιο, έδωσε στον ομοσπονδιακό τεχνικό την ευκαιρία να μοιράσει τον χρόνο και να ξεκουράσει αρκετά τους βασικούς, τότε πραγματικά νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε περισσότερα από το εναρκτήριο παιχνίδι μας σε μία μεγάλη διοργάνωση. Πολλώ δε μάλλον σε ένα Μουντομπάσκετ, στο πλαίσιο του οποίου ποτέ ξανά – τηρουμένου και του αντιπάλου - δεν παρουσιαστήκαμε τόσο κυριαρχικοί!

Το τελικό 85-60 επί του Μοντενέγκρο, όπως είναι το διεθνές όνομα των αντιπάλων μας, συνιστά μακράν την πιο επαγγελματική και ελπιδοφόρα νίκη της «επίσημης αγαπημένης», λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η ομάδα του Μίτροβιτς, δεν είναι κανένα «καφενείο», αλλά ένα συγκρότημα που θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις την 2η θέση του ομίλου που οδηγεί στους “16” του κόσμου!

Τι κρατάμε λοιπόν, από την πρώτη επίσημη εμφάνιση της «γαλανόλευκης» στην «χώρα των δράκων» και ποια είναι τα μηνύματα που πέρασαν οι διεθνείς στον κόσμο του μπάσκετ, με φόντο τη συνέχεια:

  • Παρά το νωθρό ξεκίνημα και τις αρχικές βιαστικές επιλογές από την περιφέρεια (0/5 τριπ. στην 1η περίοδο), οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου δεν έχασαν καθόλου τη συγκέντρωσή τους στα μετόπισθεν. Χάρη στα ψηλά σχήματα, έβγαλαν τρομερή ενέργεια στην άμυνα, δυσκόλεψαν πολύ τα σουτ των Μαυροβούνιων και ελέγχοντας πλήρως τα ριμπάουντ, άνοιξαν το παιχνίδι κι έφτασαν πολύ γρήγορα την διαφορά σε διψήφιο νούμερο (15-4 στο 8'30”), διώχνοντας το φυσιολογικό άγχος της πρεμιέρας.

  • Οι 9 πόντοι παθητικού της 1ης περιόδου έγιναν 7 στην 2η περίοδο και οι συνολικά 16 πόντοι που δεχτήκαμε στο πρώτο μέρος, αποτελούν συνδυασμό της διάθεσης, της προσήλωσης αλλά και των αθλητικών και μεγάλων κορμιών που διαθέτουμε και μας επιτρέπουν να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων μας.

  • Το γεγονός ότι η απόδοσή μας δεν επηρεάστηκε καθόλου από την φυσιολογική πτώση του ρυθμού στην άμυνα, κατά την διάρκεια της 3ης και της 4ης περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έξοδο του Γιάννη στο 23ο λεπτό (λόγω του 3ου φάουλ), μέσα σε λίγα λεπτά οι Μαυροβούνιοι πέτυχαν περισσότερους πόντους (22) απ' όσους είχαν σκοράρει σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, αλλά η διαφορά παρέμεινε στα επίπεδα του +25.

  • Η εντυπωσιακά ευνοϊκή εξέλιξη της αναμέτρησης, επαναλαμβάνω απέναντι σε έναν αντίπαλο που σε μπασκετική ποιότητα, είναι ένα κλικ πιο πάνω από την Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία (τις άλλες δύο ομάδες του ομίλου), έδωσε την ευκαιρία στον 53χρονο Έλληνα τεχνικό να διατηρήσει φρέσκια την ομάδα και να μην κουράσει (από την στιγμή που δεν χρειαζόταν) κανέναν από τους παίκτες μας. Ακόμη και όταν ο Γιάννης (έβγαλε 3-4 φάσεις από άλλον πλανήτη) φορτώθηκε με το 3ο φάουλ και του ζήτησε να μην τον βγάλει, ο Σκουρτόπουλος όχι απλά τον απέσυρε, αλλά ούτε τον ξαναέβαλε (έπαιξε μόνο 2 λεπτά στο 2ο μέρος συνολικά μόλις 16) και ο “Greek Freak” τον εκθείασε γι' αυτό στην συνέντευξη Τύπου.

  • Η ευστοχία στις βολές (13/15)! Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα σούταρε με 86,7% από την γραμμή, σε πρεμιέρα διεθνούς διοργάνωσης. Επειδή θα κερδίζουμε συνεχώς πολλά φάουλ, η αποτελεσματικότητα στο bonus αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λεπτομέρειες του παιχνιδιού, που είναι ικανή να απογειώσει την ομάδα μας.

  • Ο Μπουρούσης (12π., 5ρ., 2ασ. & 2κλ.) ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας στην 1η περίοδο, παρ' ότι στην 3η πέτυχε 9 σερί πόντους! Ο αρχηγός έδωσε δύο καλάθια «πάρε-βάλε» σε Καλάθη και Παπαπέτρου κι έκανε δύο κομβικά κλεψίματα, που οδήγησαν σε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό.

  • Ο τρομερά αναγεννημένος και εσχάτως αναβαθμισμένος Παπαγιάννης! Ο “Big Papa” που έκανε ρεκόρ καριέρας στην Εθνική (15π., 8ρ. & 2κοψ. με 7/8 σουτ) και είναι άλλος παίκτης στην επίθεση, τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο στον αιφνιδιασμό, κυνηγάει όλες τις δεύτερες επιθέσεις και συχνά τις τελειώνει με follow κάρφωμα, ενώ σε γενικές γραμμές αναδεικνύεται σε ολοένα και πιο υπολογίσιμο «εργαλείο» για την επίθεση της ελληνικής ομάδας. Αν ο Γιώργος αρχίσει να πηγαίνει με περισσότερο ζήλο και στο κόψιμο και αποφασίσει να κουνήσει πιο γρήγορα τα τεράστια χέρια του, τότε πραγματικά θα κρύψει το καλάθι και θα σε εξελιχθεί σε αμυντικό "υπερόπλο"!

  • Οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε στις δηλώσεις του ο Αντετοκούμπο στην αίθουσα Τύπου! Ο Γιάννης δήλωσε ότι η Εθνική ομάδα έχει πολύ δρόμο και καθόλου «ταβάνι» σ' αυτό το τουρνουά, χαρακτήρισε παρελθόν το βραβείο του MVP (!), ενώ εξήρε την ποιότητα όλων των έμπειρων συμπαικτών του, αποκαλώντας τους παιχταράδες!

  • Η άνεση που εξέπεμψε ο Σλούκας (4π. 2ασ. & 1κλ.), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε 14 λεπτά κι έδειξε ότι απέχει ένα κλικ από τον point-guard που μπορεί να κάνει την διαφορά! Κλινικά έδειξε απολύτως εντάξει, ενώ το καλάθι που έβαλε με το αριστερό χέρι, σχεδόν με την είσοδό του στο παρκέ, μαρτυρά ότι χρειάζεται μόλις ένα-δύο παιχνίδια για να βρει ρυθμό.

  • Ο... άχαστος Πρίντεζης που ήταν πρώτος σκόρερ (16π., 2κλ. με 5/6 σουτ σε 19'), προσφέρει στην ομάδα εύκολους και σίγουρους πόντους και αποτελεί εγγύηση στο post σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε.

Στο άλλο ματς του ομίλου μας, ο καταιγισμός τριπόντων (10/24) και ο εντελώς ανορθόδοξος τρόπος παιχνιδιού στο πρώτο μέρος, απέδωσε καρπούς για τη Νέα Ζηλανδία, που χάρη στον Κόρεϊ Ουέμπστερ (17π. με 5/7 τριπ.) όχι απλά ήταν μέσα στο ματς, αλλά φαινόταν ικανή να κάνει την έκπληξη.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, ο Άτσα Πέτροβιτς απέσυρε τον Βαρετζάο κι εμπιστεύτηκε τον Φελίτσιο μαζί με τους «γερόλυκους» Μπαρμπόζα (22π. & 3ασ.) και Γκαρσία (14π. & 4ρ.), οι οποίοι πήραν προσωπικά την αναμέτρηση και με ατομικές ενέργειες, εξασφάλισαν μία διαφορά ασφαλείας για την Βραζιλία, που πήρε το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα (102-94) και μπήκε με το δεξί στην διοργάνωση.

Πάντως, καμία από τις δύο εβδομάδες δεν δείχνει ότι μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα, με τους Νεοζηλανδούς να στηρίζονται αποκλειστικά στο μακρινό σουτ και στο run and gun game και τους Βραζιλιάνους να είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην άμυνα και να στερούνται δύναμης μέσα στη ρακέτα.

5ος όμιλος: Στο ρελαντί οι Αμερικανοί, σοβαρή η Τουρκία

Στη Σανγκάη, η Τουρκία διέλυσε από νωρίς τις όποιες υπόνοιες υπήρχαν για αμφίρροπο ματς και σθεναρή αντίσταση από τους Ιάπωνες (Χατσιμούρα 15π. & 7ρ., Φαζέκας 15π. & 6ρ.) και δεν άφησαν να φανεί η απώλεια του τραυματία Ουίλμπεκιν. Πέραν της απόδοσης του Ιλιάσοβα (19π. & 10ρ. με 5/9 τριπ.) και του Μαχμούτογλου (17π. με 3/6 τριπ.), το κλειδί της εύκολης τουρκικής νίκης (86-67), ήταν η χαοτική διαφορά στα ριμπάουντ (44-26).

Μοιραία, το ενδιαφέρον στράφηκε στην πρεμιέρα των Αμερικανών που παρουσιάστηκαν αρκετά νωθροί και μουδιασμένοι και ανά τακτά χρονικά διαστήματα πατούσαν το γκάζι κι απομακρύνονταν από την Τσεχία. Ξεχωρίσαμε την αξιοσημείωτη αμυντική ικανότητα της Team USA αλλά και μερικά ολιγόλεπτα ξεσπάσματα του Κέμπα Ουόκερ (13π. & 4ασ.) και του Ντόναβαν Μίτσελ (16π.), απόρροια του σπουδαίου ατομικού τους ταλέντου, τα οποία έφταναν και περίσσευαν για να αφήσουν αρκετά πίσω (88-67) τους Τσέχους (Σατοράνσκι 17π. & 5ασ.).

7ος όμιλος: Οι Γερμανοί τρόμαξαν τους Γάλλους, ασύλληπτος ο Ντουβερίογλου!

Στην Σενζέν όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της Ελλάδας στην 2η φάση και τα δύο παιχνίδια της πρεμιέρας, είχαν άγρια ομορφιά! Η Γαλλία έδειξε ψήγματα των δυνατοτήτων της, φτάνοντας στο +24 (52-28 στο 25') το ντέρμπι του ομίλου με την Γερμανία, με τον Εβάν Φουρνιέ (26π., 10ρ. & 3ασ.) να είναι ασταμάτητος! Το δίδυμο Σρούντερ (23π. & 8ασ.)-Βόιγκτμαν (25π. με 5/7 τριπ.) όμως, οδήγησε τα «πάντσερ» μία ανάσα πριν την ολική επαναφορά (76-74 στα 5”), την οποία απέτρεψε ο 26χρονος guard των Ορλάντο Μάτζικ με 2/2 βολές. Το τελικό 78-74 φέρνει τους «τρικολόρ» μία ανάσα από την πρωτιά του group τους και επιβεβαιώνει ότι η ομάδα του Χένρικ Ροντλ θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της στη συνέχεια.

Στο ματς που άνοιξε την αυλαία, ο εντυπωσιακός σέντερ της Φενερμπαχτσέ λίγο έλειψε να «υπογράψει» την μεγαλύτερη έκπληξη της 2ης μέρας στην διοργάνωση. Ο Αχμέτ Ντουβεριόγλου (34π. & 9ρ. με 14/18 σουτ) ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος μέσα στις δύο ρακέτες και βοήθησε την Ιορδανία να ανατρέψει μία διαφορά 16 πόντων και 1,5 λεπτό πριν από το τέλος, να προηγηθεί με βραχεία κεφαλή της Δομηνικανής Δημοκρατίας!

Οι Δομηνικανοί (Λιζ 15π. με 3/5 τριπ.) όμως, ήταν πιο ψύχραιμοι στις τελευταίες κατοχές και με τη νίκη τους (80-76) και παρέμειναν ζωντανοί στο παιχνίδι της πρόκρισης, που θα κριθεί την Τρίτη (03/09, 11.30) κόντρα στη Γερμανία.

8ος όμιλος: Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τα «καγκουρώ»!

Η εξαιρετική απόδοση της πεντάδας των «μπούμερς» (όλοι είχαν διψήφιο αριθμό πόντων) και η καθοριστική συμβολή του 6ου παίκτη τους, Κρις Γκούλντινγκ (16π. με 6/7 σουτ), ήταν τα στοιχεία που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Αυστραλίας, στο ματς μεταξύ των ομάδων με τις περισσότερες απουσίες σε NBAers (πλην των Ηνωμένων Πολιτειών) στην διοργάνωση. Ο Καναδάς μπήκε πολύ δυνατά στην 3η περίοδο και «εξαφάνισε» το +17 των «καγκουρώ» στην 2η περίοδο, αλλά πέραν του συγκινητικού Μπιρτς (18π. & 5ρ.), τα περίμενε όλα από τον Κόρεϊ Τζόζεφ (16π., 4ασ. & 4ρ.) των Σακραμέντο Κινγκς, που δεν συμμετείχε στην προετοιμασία και συνάντησε την ομάδα στην Κίνα λίγες μέρες πριν από το πρώτο τζάμπολ.

Οι Αυστραλοί διαχειρίστηκαν πιο αποτελεσματικά το παιχνίδι και χτύπησαν μέσα στη ρακέτα, όπου οι Μπέϊνς, Μπόγκουτ και Λάντεϊλ (και οι τρεις μαζί είχαν 30π. & 21ρ.) έκαναν περισσότερο από ικανοποιητική δουλειά και μαζί με τον εντυπωσιακό Ντελαβέντοβα (24π., 5ρ, & 5ασ. με 6/10 τριπ.), ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της πειστικής νίκης με 108-92.

Μετά το +16 που τους δίνει πλεονέκτημα στο ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας, η πρωτιά του ομίλου θα κριθεί την ερχόμενη Πέμπτη (05/09, 14.30) με την Λιθουανία, που πάντως έχει μεγαλύτερο βάθος από την ομάδα του Αντρέϊ Λεμάνις, ο οποίος λίγο-πολύ βασίζεται σε 7 παίκτες.

Κόντρα στην Σενεγάλη, η Lietuva πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο (101-47), έχοντας 90,3% στις βολές (28/31) και τους δίδυμους πύργους (Βαλαντσιούνας 13π. & 11ρ. και Σαμπόνις 13π. & 7ρ.) να κυριαρχούν πλήρως μέσα στη ρακέτα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!