Τα σύνορα της αμφιβολίας

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Τα σύνορα της αμφιβολίας
O Νίκος Παπαδογιάννης ακούει τους πάντες να χαρακτηρίζουν την Ελλάδα φαβορί για μετάλλιο και αναζητεί τα όρια μεταξύ αισιοδοξίας και υπεροψίας.

Oι περισσότεροι συνταξιδιώτες μου στην πτήση Ζυρίχη-Πεκίνο ήταν Κινέζοι, αλλά στις θέσεις 22C και 22D κάθονταν δύο Αργεντινοί με μπλούζες "SCOLA". Αφού ανταλλάξαμε τις συνηθισμένες σε τέτοιες συναντήσεις φιλοφρονήσεις ("Maradona es mas grande que Pele", "que si siente" και τα τοιαύτα), το δίδυμο των Νοτιοαμερικάνων αποθέωσε τη ρετρό φανέλα "GREECE" που φορούσα με το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη στην πλάτη και κατέθεσε, φωναχτά, τα προγνωστικά του για τη διοργάνωση που αποκαλούσαν "Μουντιάλ".

"Γκρέσια φάβοριτ", είπαν, με μία φωνή. Και έδειχναν, με τα δάχτυλά τους, πότε τον αριθμό 1, πότε 2, πότε 3. Μας βλέπουν στο βάθρο, αλλά δυσκολεύονταν να αποφασίσουν για το μέταλλο του μεταλλίου. "Όχι, τους είπα, 5 ή 6". Έβαλαν τα γέλια σαν να τους κορόιδευα ψιλό γαζί. "Αντετοκούνμπο", απάντησαν εν χορώ. "Αντετοκούνμπο, μούι εσπεσιάλ". Όποιος εντυπωσιάζει ακόμα και τους φιλάθλους που μεγάλωσαν με τον Μάνου Τζινόμπιλι είναι, φυσικά, πολύ σπέσιαλ. Τους ευχήθηκα "σουέρτε" και τους άφησα να παρακολουθήσουν μία ωραία αργεντίνικη ταινία από τη συλλογή της Swiss, καθώς πετούσαμε πάνω από τις στέππες της Μογγολίας. Κάθε φορά που βλέπω πόσο μεγάλη ήταν η πάλαι ποτε Σοβιετική Ένωση (ή η τωρινή Ρωσία), θυμάμαι το καλαμπούρι του ευρισκόμενου σε τσακίρ κέφι Θοδωρή Παπαλουκά, στο ταξίδι της επιστροφής από τη Σαϊτάμα το 2006. "Μάγκες, τον βλέπετε αυτόν τον τόπο που δεν χωράει ούτε στον χάρτη; Σε όοοοολη αυτή τη χώρα, είμαι πρωταθλητής!".

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι ακόμη πρωταθλητής του σύμπαντος, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει σύντομα. "Τον Ιούνιο", είπα στους Αργεντινούς. "Τον Σεπτέμβριο", απάντησαν εκείνοι. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε στη γειτονιά μας ένας Ελβετός κύριος με στολή πιλότου και ρώτησε σε ποια πόλη παίζει η Ελλάδα. Όταν άκουσε Ναντζίνγκ, απογοητεύτηκε. "Θα ήθελα να έρθω να δω τον Αντετοκούνμπο, αλλά δυστυχώς θα διανυκτερεύσουμε στο Πεκίνο. Δεν πειράζει, θα πάμε να δούμε τους Ισπανούς". Ο Ελβετός. Ήξερε τον Γιάννη και ήθελε να αλλάξει το πρόγραμμά του για να τον δει λάιβ. Ο πιλότος. "Και δεν μου λες καπετάνιο, τώρα που είσαι εδώ ποιος οδηγεί το αεροπλάνο;" Του Παπαλουκά από το 2006, και αυτό.

Είχαν ακουστεί ποτέ οι λεξούλες "φαβορί" και "Ελλάδα" στην ίδια φράση; Για χρεοκοπία, ίσως ναι. Για παγκόσμιο μετάλλιο στο μπάσκετ, ασφαλώς όχι. Ακόμα και όταν πήγαμε στην Ιαπωνία στολισμένοι με το γαλόνι των πρωταθλητών Ευρώπης, το 2006, ελάχιστοι πίστευαν ότι ήμασταν κάτι παραπάνω από σποραδικό πυροτέχνημα. Μόνο μετά την εποποιία της Σαϊτάμα πήρε την Εθνική μας στα σοβαρά ο πλανήτης του μπάσκετ. Η ιστορία θα ήταν γραμμένη με πολύ περισσότερη γαλάζια μελάνη, εάν κερδίζαμε εκείνον τον ρημαδιασμένο ημιτελικό του 2007 στη Μαδρίτη.

Είμαστε, όμως, "φάβοριτ" για μετάλλιο φέτος στην Κίνα; Οι περισσότεροι εδώ απαντούν θετικά, ένεκα Αντετοκούνμπο και όχι μόνο. Ας μη ξεχνάμε, ότι πρόπερσι η Εθνική άγγιξε την τετράδα, μολονότι εμφανίστηκε στην Πόλη διαλυμένη, με υπηρεσιακό προπονητή και χωρίς τον υπέρλαμπρο αστέρα της. Φέτος έχει Γ.Αντετοκούνμπο, Βασιλόπουλο, Λαρεντζάκη και Σκουρτόπουλο αντί για Παππά, Αγραβάνη, Μπόγρη, Μίσσα. Πάσχει από ιδιαίτερης μορφής τύφλωση, όποιος δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά. Διαβάζεται ωστόσο και ανάποδα η εξίσωση. Με ποιο θράσος περιμένουμε πλήρη μεταμόρφωση, όταν την ομάδα απαρτίζουν 9 από τους 12 που τα θαλάσσωσαν στο Ελσίνκι;

Ο Γιάννης είναι ατραξιόν διαγαλαξιακού επιπέδου για το φετινό Μουντομπάσκετ, αλλά η παρουσία του ενέχει και την απειλή του μπούμερανγκ. Πώς να βρει την ηρεμία της μία αποστολή που πολιορκείται διαρκώς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κίνας και πώς να διαχειριστούν την ετικέτα του φαβορί παίκτες μαθημένοι στις τιμητικές ήττες και στους χαμένους προημιτελικούς;

Κάποτε ο Μπρους Σπρίνγκστην είπε μία κουβέντα που θα μπορούσε να γίνει ευαγγέλιο για τη ζωή ολόκληρη: "Κανένας δεν θα φτάσει μακριά μόνο με την πίστη ή μόνο με την αμφιβολία. Για να πάς μπροστά, χρειάζεσαι και τα δύο".

Η ξεγνοιασιά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πυρηνικό όπλο για την ομάδα μας (όπως καθρεφτίζεται στις κινήσεις και στην ηρεμία παικτών όπως ο Καλάθης και ο Πρίντεζης), αλλά ο άνθρωπος που τη μεταδίδει στους υπόλοιπους δεν καταλαβαίνει από ξεγνοιασιά. Το μοναδικό στοίχημα που μπορεί να βάλει κανείς με απόλυτη ασφάλεια σχετικά με την παρουσία του Γιάννη στο Μουντομπάσκετ είναι ότι από αύριο θα φοράει την πολεμική του μάσκα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.