Το σύνδρομο της Κίνας

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Το σύνδρομο της Κίνας
O Nίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει το παράλληλο στοίχημα της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες του συστήματος διεξαγωγής του Μουντομπάσκετ.

Αντικρύζοντας από ψηλά το δέλτα του Γιανγκτσέ, για τον οποίο μας έλεγαν στο σχολείο ότι είναι ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου, ο επισκέπτης αισθάνεται δέος μπροστά στη δύναμη του νερού.

Στην περίκλειστη από τείχη παλιά πόλη της Ναντζίνγκ, θαρρείς ότι εμφανίζονται μορφές από τον καιρό των Μινγκ.

Στα μουσεία της πόλης όπου φιλοξενείται εδώ και 4 μέρες η Εθνική μας, τα κινεζάκια διδάσκονται να μισούν τους Ιάπωνες, αφού το αίμα των 300.000 νεκρών της σφαγής του 1937-8 είναι ακόμη ζεστό.

Φτάσαμε στην Κίνα και βρήκαμε να μας περιμένει ένας τόπος παράξενος, γοητευτικός, αλλοπρόσαλλος ωστόσο, αφού στις μεγαλουπόλεις θεριεύει αυτό που ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ονόμαζε -όταν έβγαζε το ψωμί και το ρύζι του εδώ- "κομμουνιστικό καπιταλισμό".

Ακριβώς έτσι είναι, αλλά έχουμε μπροστά μας αρκετές μέρες για να βιώσουμε και να αναλύσουμε το παράδοξο σύνδρομο της σύγχρονης Κίνας. Από αύριο, προτεραιότητα έχει το μπάσκετ.

Να προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε εμείς από ψηλά το δέλτα του Γιανγκτσεκιάνγκ και να αποδράσουμε αρτιμελείς από τα τείχη του Ναντζίνγκ!

Στη Σενζέν, όπου θα διεξαχθούν οι δύο αγώνες του β' γύρου, στα ταραγμένα σύνορα του Χονγκ Κονγκ, θα πρέπει να φτάσουμε με όλα τα όπλα λαδωμένα και με τα γαλόνια γυαλισμένα.

Εκεί τα παραπατήματα δεν συγχωρούνται.

Πάνε αρκετά χρόνια, από την τελευταία φορά που κατέφτασα σε μία διοργάνωση αισιόδοξος.

Ακόμα χειρότερα: πάνε αρκετά χρόνια, από την τελευταία φορά που η Εθνική δικαιολόγησε την όποια αισιοδοξία.

Το 2010, ταξίδεψε στην Τουρκία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πλήρης, αλλά δηλητηριασμένη από το οπαδικό χτικιό και επιρρεπής σε ολισθήματα όπως εκείνη η εσκεμμένη ήττα από τους Ρώσους. Όταν επέστρεψε, είχε χάσει τα αυγά, τα καλάθια και τον Διαμαντίδη.

Το 2011, στη Λιθουανία, η αποδεκατισμένη ελληνική ομάδα τερμάτισε 6η και πέταξε τους Σέρβους έξω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώσπου τα θαλάσσωσε και η ίδια στο Προολυμπιακό της επόμενης χρονιάς στη Βενεζουέλα.

Το 2013, με Τρινκιέρι στη Λιουμπλιάνα, ξορκίσαμε το φάντασμα των Ισπανών, αλλά εν τέλει κάναμε μια τρύπα στο νερό.

Η άφιξη του Κατσικάρη την επόμενη χρονιά έφερε συσπείρωση και ωραίο μπάσκετ, αλλά το 5-0 της Σεβίλλης ξεχάστηκε εν μία νυκτί όταν μας κατάπιαν σύσσωμους οι Σέρβοι.

Το 2015 υπήρξε πανστρατιά, ωστόσο ο τελευταίος χορός των Σπανούλη-Ζήση κατέληξε σε τρικλοποδιά του Πάου Γκασόλ.

Το Προολυμπιακό τουρνουά του 2016 στο Τορίνο βρήκε την Εθνική σκορπισμένη στους πέντε ανέμους, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μοναδικό φάρο ελπίδας.

Το πολύκροτο και πολυσυζητημένο καλοκαίρι του 2017, που παραδόξως έκανε ορατό το βάθρο πριν αποδειχθεί ο αντικατοπτρισμός, όσο λιγότερο το θυμηθούμε τόσο το καλύτερο για τους πρωταγωνιστές του.

"Θα επιστρέψω", είχε υποσχεθεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά την ήττα από τους Κροάτες στο Τορίνο.

"Δεν είναι σωστό, να εξαφανιστώ μετά από μία ήττα. Θα επιστρέψω και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγήσω την Εθνική ομάδα ψηλά".

Από τη μέρα που είδε τον Νίκο Ζήση να κλαίει ηττημένος μέσα στα αποδυτήρια του Παλάθιο ντε Ντεπόρτες, το 2014, ο 19χρονος, τότε, Γιάννης έγινε άλλος άνθρωπος.

"Τότε και μόνο τότε κατάλαβα τι σημαίνει Εθνική ομάδα για τους παίκτες που φοράνε τη φανέλα της", ομολογεί.

Υποσχέθηκε σε εαυτόν και αλλήλους, ότι θα είναι παρών σε κάθε προσκλητήριο. Μέχρι τώρα, έχει τηρήσει τον λόγο του, άσχετα αν ένας τραυματισμός του στέρησε τη συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ του 2017.

Ο στόχος, στην Κίνα, δεν είναι μόνο το μετάλλιο, αλλά και η απ' ευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, δηλαδή το ένα από τα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια. Kατά προτίμηση το πρώτο!

Τα Προολυμπιακά τουρνουά για τις 16 επιλαχούσες ομάδες θα διεξαχθούν στις 7-12 Ιουλίου 2020, δηλαδή λίγες μέρες πριν ανάψει η Φλόγα.

Ο Γιάννης πιστεύει ότι θα έχει άλλες δουλειές μέχρι τα μέσα Ιουνίου και ελπίζει να αποφύγει την πρόσθετη ταλαιπωρία της προκριματικής διαδικασίας.

Στην ίδια εξίσωση μπαίνει και ο αδελφός του, ο Θανάσης, ενώ αρκετοί Έλληνες διεθνείς με πρώτο τον Σλούκα μπορεί να έχουν υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους Ιούνιο μήνα.

Το παρήγορο είναι ότι παίκτες του Ολυμπιακού και εξ αντανακλάσεως του Παναθηναϊκού θα έχουυν αρκετό χρόνο για ανασυγκρότηση μετά το τέλος των ελληνικών πρωταθλημάτων και της Euroleague...

H Eθνική ίσως εμφανιστεί πιο ισχυρή από ό,τι φοβόμαστε σε ένα πιθανό Προολυμπιακό τουρνουά το 2020, αλλά θα ήταν προτιμότερο να το αποφύγει. Κυρίως, λόγω Γιάννη.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και οι συνεργάτες του αποκαλούν τον προημιτελικό της 11ης Σεπτεμβρίου "μεγάλη πόρτα".

Εφ' όσον η Εθνική μας φτάσει μέχρι το κατώφλι της την ξεκλειδώσει, θα απέχει μία νίκη από το βάθρο και μία (ή καμία) νίκη από το Τόκυο.

Ας μη ξεχνάμε, ότι συμπληρώθηκαν πια 11 χρόνια από την πιο πρόσφατη ελληνική παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και από τον επάρατο προημιτελικό με την Αργεντινή στο Πεκίνο. Και 10 χρόνια, από το τελευταίο μετάλλιο.

Όχι ότι θα μας κακόπεφτε μια 4η θέση στο φετινό Μουντομπάσκετ. Αλλά ας φτάσουμε πρώτα στην οχτάδα...

Τονίζει και κάτι άλλο αξιοσημείωτο ο Σκουρτόπουλος: "Το 3-0 στη Ναντζίνγκ μπορεί να μας στείλει στα προημιτελικά ακόμα και αν υποστούμε δύο ήττες στον δεύτερο γύρο, που λέει ο λόγος".

Δεν το λέει ο λόγος, αλλά η βαθμολογία. Ο Όμιλος που θα βγάλει τους επόμενους αντιπάλους της Εθνικής μπορεί να φέρει αλληλοσπαραγμό και να αφήσει τρεις ομάδες στο 1-2, εάν υποτεθεί ότι οι ΗΠΑ θα τελειώσουν με 3-0.

Οι Τσέχοι παρατάσσονται δίχως τον Γιαν Βέσελι, αλλά έχουν συνοχή και μοιάζουν σκληρό καρύδι. Οι Γιαπωνέζοι έχουν ένα νέο παιδί θαύμα, τον Χατσιμούρα, αλλά και έμπειρο "Αμερικανό" ψηλό, τον Φαζέκας.

Οι Τούρκοι ξεκινούν με προβάδισμα έναντι των προαναφερθέντων, αλλά ο ισχνός πάγκος και τα προβλήματα χημείας τους καθιστούν ανήσυχους.

Ας κρατάμε στο μυαλό, ότι οι ομάδες που θα προκριθούν στην επόμενη φάση παίρνουν μαζί τους όλα ανεξαιρέτως τα έως τότε αποτελέσματά τους.

Το 3-0 του α' γύρου γεμίζει το σακούλι της Εθνικής με 6 βαθμούς, όταν οι λ.χ. Τούρκοι μπορεί να έχουν από χέρι μόνο 4.

Και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου βέβαιο, ότι αυτοί θα νικήσουν τη Βραζιλία ή όποια άλλη ομάδα συνταξιδέψει με τη δική μας από τη Ναντζίνγκ.

Προέχει, φυσικά, να ξεμπερδέψει η Εθνική μας με τους σκοπέλους της αρχικής φάσης. Προκρίνονται 2 από τις 4 ομάδες, πάει να πει ότι πιθανότατα θα απαιτηθούν δύο νίκες.

Το Μαυροβούνιο με τους ικανούς ψηλούς αποδείχθηκε σκληρό καρύδι όταν συγκρούστηκε με τους δικούς μας σε φιλικό αγώνα το 2017 στο Βελιγράδι (με παρόντα μάλιστα τον Αντετοκούνμπο), ενώ η Νέα Ζηλανδία με έχει διδάξει να τη σέβομαι και συνηθίζει να τιμωρεί όποιον την παίρνει αψήφιστα.

Αυτή ήταν, άλλωστε, που μας έκανε τη ματσαράγγα το 2010, όταν νομίζαμε ότι με την πονηριά μας αποφεύγαμε τους Ισπανούς!

Καλό θα είναι, η "χάκα" της τελευταίας αγωνιστικής να συνοδεύεται από πίπα της ειρήνης και πάντως όχι από πολεμικές κραυγές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.