Ελλάδα-Βενεζουέλα 74-51: Νο Giannis? No... problem!

Γιώργος Κούβαρης
Ελλάδα-Βενεζουέλα 74-51: Νο Giannis? No... problem!
Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα... πιτς, η Εθνική ομάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα να νικήσει και τη Βενεζουέλα στον τελικό του τουρνουά «Atlas» με 74-51. Ξεχώρισαν Καλάθης, Μπουρούσης και Μάντζαρης.

Κράσνονταρ - Ολυμπιακός με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Το μοναδικό τεστ που απέμενε για την Εθνική ομάδα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας και της πρεμιέρας κόντρα στο Μαυροβούνιο (1/9) ήταν να παίξει σε ένα ματς χωρίς τον μεγάλο της σταρ! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμεινε προληπτικά εκτός εξαιτίας ενός ερεθισμού στο γόνατο ο οποίος ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία και πήρε αρκετά καλό βαθμό κόντρα στην (αδύναμη όπως αποδείχθηκε) Βενεζουέλα.

Το τελικό 74-51 ήρθε εντελώς «σβηστά» από την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου. Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο όπου οι παίκτες της Βενεζουέλας φάνηκαν ανταγωνιστικοί λόγω της ευστοχίας τους έξω από τα 6.75 μέτρα, η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στην Ελλάδα. Ειδικά το δεύτερο δεκάλεπτο όπου δέχτηκε μόλις έξι πόντους με αποτέλεσμα να «χτίσει» διαφορά ασφαλείας η οποία εκτοξεύτηκε και στους 25 πόντους κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου.

Ο Γιάννης Μπουρούσης (που ξεπέρασε τον Νίκο Γκάλη σε συμμετοχές στην Εθνική ομάδα) ήταν ο πρώτος σκόρερ με 12 πόντους (3/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ), ο Νικ Καλάθης ανέβασε στροφές στην 3η περίοδο (11π., 4ριμπ., 2ασ.) ενώ η ευχάριστη έκπληξη για τον Θανάση Σκουρτόπουλο ήταν ο Βαγγέλης Μάντζαρης ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο διάστημα που αγωνίστηκε με 11 πόντους και 3/4 τρίποντα. Ο Παπαγιάννης συνέχισε να είναι «σταθερή αξία» στη front line, ενώ πολύ καλό βαθμό πήρε και ο Αντώνης Κόνιαρης.

Το ματς

Η αλήθεια είναι ότι η Βενεζουέλα παρουσιάστηκε πολύ πιο ανταγωνιστική απ' ότι θα περίμεναν και οι ίδιοι οι παίκτες της Εθνικής ομάδας. Βέβαια υπήρχε εξήγηση και είχε να κάνει με πάμπολλα περιφερειακά σουτ! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκάλεπτο οι αντίπαλοι είχαν 5/11 τρίποντα και μόλις 1/4 τρίποντα! Γι' αυτόν τον λόγο μπόρεσαν να είναι κοντά στο σκορ (20-19) και να... κοιτάζουν στα μάτια την Ελλάδα. Από την άλλη, η περιφερειακή μας άμυνα ήταν κάκιστη, αφού πολλά από αυτά τα σουτ ήταν δίχως πίεση για λογαριασμό της Βενεζουέλας.

Η Εθνική μας έβαζε τη μπάλα μέσα στο καλάθι (4/10 δίποντα στο α' δεκάλεπτο) ενώ από τη στιγμή που ανέβασε λίγο την ένταση και στην άμυνα, άρχισε να «χτίζει» και μια διαφορά στο σκορ! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δεύτερη περίοδο η Βενεζουέλα είχε 0/6 τρίποντα, σε αντίθεση με την ελληνική ομάδα που μέτρησε 4/8 δίποντα και 2/5 τρίποντα! Αποτέλεσμα; Επιμέρους 16-6 στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τους αντιπάλους μας να είχαν 2/12 εντός παιδιάς! Ο Μπουρούσης οδηγούσε τους σκόρερ με 10 πόντους, ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη (5π., 2ριμπ.) στο διάστημα που αγωνίστηκε (10:49 στο α' ημίχρονο). Η Εθνική μας είχε πρόβλημα στα ριμπάουντ (18-18) και δη απέναντι σε μια ομάδα που δεν είχε τα «μεγάλα κορμιά».

Στην 3η περίοδο εκείνος που «φόρτσαρε» και πήρε την κατάσταση στα χέρια του ήταν ο Νικ Καλάθης, ο οποίος σημείωσε 9 πόντους σε εκείνο το διάστημα. Ουσιαστικά δεν θύμισε ούτε στο... ελάχιστο τον Καλάθη του πρώτου ημιχρόνου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φτάσει τον δείκτη του σκορ το +16 στα μέσα της γ' περιόδου και να κλείσει το δεκάλεπτο με την διαφορά στους 18 πόντους (57-39). Έκτοτε το ματς αποτέλεσε τυπική διαδικασία. Ειδικά από τη στιγμή που η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους και έφτασε και στο +25 (64-39) στα μέσα της τελευταίας περιόδου.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 36-25, 57-39, 74-51

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.