Σπεύδε… ταχέως!

Σπεύδε… ταχέως!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Σπεύδε… ταχέως!
Η Εθνική πήρε ήδη στο κατόπι τον κινέζικο μεταξοσκώληκα και ο Βασίλης Σκουντής ρίχνει κλεφτές ματιές στο πινακάκι του Θανάση Σκουρτόπουλου…

Μικροί στο σχολείο μαθαίναμε και έπρεπε κιόλας να τηρούμε ένα γνωμικό του Χίλωνος του Λακεδαιμόνιου που έλεγε «Σπεύδε βραδέως», αλλά… δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις!

Το εννοώ αυτό, διότι στη σύγχρονη και μάλιστα μεταμοντέρνα εκδοχή της, η Εθνική ομάδα μπάσκετ λανσάρει ένα μεταλλαγμένο δικό της απόφθεγμα.

Σπεύδε…ταχέως!

Για να μην μπερδευτούμε με τις έννοιες, σπεύδε βραδέως σημαίνει να συντομεύεις αυτό που κάνεις, αλλά χωρίς να βιάζεσαι. Σωστό, το δίχως άλλο…

Στο μυαλό του Θανάση Σκουρτόπουλου, η παραποίηση της ρήσης οδηγεί σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει η ελληνική ομάδα σε έναν μήνα και κάτι ψιλά από σήμερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα…

Τι είναι αυτό; Ένα πιο γρήγορο παιχνίδι, που δεν ξέρω εάν αντίκεται στις νόρμες του πολυσυζητημένου made in Greece «σκεπτόμενου μπάσκετ» (αν και το ένα δεν αναιρεί το άλλο) με το οποίο γαλουχήθηκαν οι σύγχρονες γενιές, αλλά προφανώς ταιριάζει στα καινούργια στερεότυπα της.

Αυτά τα καινούργια στερεότυπα είναι ακόμη υπό κατασκευήν. Ασκήσεις επί χάρτου, μέχρι να ενσωματωθούν στην ομάδα όλοι οι παίκτες και δη ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος μαζί με τον Θανάση και τον Κώστα αναμένονταν χθες από τη Γερμανία, όπου βρέθηκαν για κάποια διαφημιστική δραστηριότητα.

Όχι δεν διαφήμιζαν το καινούριο πιο… τρεχαλατζίδικο στιλ της Εθνικής, αυτό προσδοκάμε όλοι να παρουσιασθεί και να αποβεί αποτελεσματικό εν καιρώ τω δέοντι.

Και δεν είναι μονάχα το περισσότερο τρεχαλητό που θέλει να βάλει ο Σκουρτόπουλος, αλλά και ό,τι συνεπάγονται τα αυξημένα αθλητικά προσόντα της Εθνικής τα οποία παραπέμπουν κιόλας στο σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το όρισε και το επέβαλε ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν…

Citius, altius, fortius, πάει να πει γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα και δεν συμμαζεύεται…

Άνοιξα αυτή την κουβέντα, ακροθιγώς σήμερα το πρωί με τον προπονητή της Εθνικής και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αυτό κατάλαβα: ο στόχος, ο πόθος και ίσως ο καημός του είναι να ανεβάσει η ομάδα την ταχύτητα και τον ρυθμό της και –για να μπω στο ψητό- να μη βάλει χαλινάρι στο άλογο κούρσας, που ξαναγυρίζει στον… ιππόδρομο μετά από τρία χρόνια αποχής!

«Από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας έχουμε δώσει έμφαση στην ταχύτητα και στο up tempo. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να τρέχουμε αλόγιστα και χωρίς σκοπό» μου διευκρίνισε ο Σκουρτόπουλος, που βεβαίως θα χρειασθεί να περιμένει μερικές μέρες για να δει όλους τους παίκτες στην ίδια σελίδα.

Θα περιμένει επίσης μερικές μέρες για να τους δει όλους μαζί –δίκην απαετίας- στο ΟΑΚΑ, καθότι ο μεν Νικ Καλάθης επιστρέφει αύριο από τις ΗΠΑ και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα την Τετάρτη, ενώ οι αδελφοί Αντετοκούνμπο εμπίπτουν στα…capital controls!

Δεν κάνω πλάκα, υπάρχει όντως –και μάλιστα συνομολογημένος από το ΝΒΑ και τη FIBA- περιορισμός (όχι βεβαίως στις αναλήψεις μετρητών, αλλά) στις ημέρες που οι λεγάμενοι μπορούν να βρίσκονται σε δράση πριν από τα μεγάλα τουρνουά και επ’ ουδενί μπορούν να ξεπερνούν τις 28, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις οποίες συμμετέχουν σε επίσημες παρουσιάσεις και συνεντεύξεις Τύπου!

Οι AntetokounBros, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεσμεύονται με συμβόλαια (ο Γιάννης και ο Θανάσης στους Μπακς και ο Κώστας στους Λέικερς) οφείλουν να σεβαστούν τη ντιρεκτίβα του ΝΒΑ, χώρια που το πλαφόν των 28 ημερών συνδέεται άμεσα και με την ασφάλιση των διεθνών παικτών από τις οικείες ομοσπονδίες.

Η Εθνική συνεχίζει όλες αυτές τις μέρες τη δουλειά της στο ΟΑΚΑ, ενώ στις 5 Αυγούστου θα μετακομίσει για έξι μέρες στα Δυο Αοράκια του Ηρακλείου και πάει λέγοντας ξανά στην Αθήνα, στη Σουτσόσου και ύστερα στη Νανζίνγκ για την πρεμιέρα της 1ης Σεπτεμβρίου με το Μαυροβούνιο.

Τι προέχει στην παρούσα φάση; «Να είναι όλοι οι παίκτες στην ίδια σελίδα, τόσο σε φυσική κατάσταση, όσο και από πλευράς προσαρμογής και εμπέδωσης της τακτικής» εξηγεί ο Σκουρτόπουλος, που γνωρίζει ότι δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο φόρμας: άλλοι βγήκαν νωρίς σε διακοπές, άλλοι άργησαν περισσότερο, άλλοι ενσωματώθηκαν από την αρχή στο πρόγραμμα, άλλοι θα καθυστερήσουν.

Τούτο σημαίνει ότι εκτός από την απαρτία, ζητούμενα αποτελούν επίσης η ομοιογένεια, η χημεία και η προσαρμογή στο στιλ παιχνιδιού που έχει στο μυαλό του ο προπονητής και εκτιμά ότι μπορεί να υποστηριχθεί από το συγκεκριμένο προσωπικό!

«Δεν πατάς ένα κουμπί για να αρχίσει μια ομάδα να παίζει πιο γρήγορα, αλλά απαιτείται μια ολόκληρη διεργασία σε όλες τις φάσεις: στην αμυντική αντίδραση, στην πίεση της μπάλας, στο πώς θα βάζουμε τα χέρια μας, στο πώς θα εκμεταλλευόμαστε το μέγεθος και όλες τις δεξιότητες μας, στο transition game και στην εκτέλεση» εξηγεί ο Σκουρτόπουλος, ο οποίος δεν ψάχτηκε για άλλον παίκτη, μετά την άρνηση του Τάιλερ Ντόρσι.

Ούτως η άλλως ο εθνικός προπονητής ψυχανεμιζόταν τον προβληματισμό του ομογενούς γκαρντ και περίμενε αυτή την εξέλιξη. Παρεμπιπτόντως δεν ετέθη θέμα βέτο εκ μέρους του Ντόρσι για συμπεριληφθεί σώνει και καλά στη δωδεκάδα, άλλωστε ακόμη κι αν ανέβαινε στο αεροπλάνο με προορισμό την Κίνα, αυτό δεν θα σήμαινε ότι ο Σκουρτόπουλος θα του έκανε χάρη ή θα υπέκυπτε στους όρους του πρώην παίκτη των Χοκς και των Γκρίζλις.

Οι δυνητικές εναλλακτικές επιλογές εξέλιπον από νωρίς: του μεν Ναζ Μήτρου Λόνγκ από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία της ελληνοποίησης του, του δε Μάικλ Μπράμου από πρόπερσι!

Ναι στ ‘αλήθεια, ο γκαρντ της Βενέτσια είχε διαχωρίσει τη θέση του από το Νοέμβριο του 2017, προτού καν ανοίξουν τα παράθυρα της προκριματικής φάσης. «Ηταν ο πρώτος στον οποίο τηλεφώνησα τότε, με το θάρρος της γνωριμίας και της συνεργασίας μας στο Περιστέρι» μου αποκάλυψε ο Σκουρτόπουλος. «Δεύτερος σε εκείνες τις επαφές ήταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος και τρίτος ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, ο καθένας για ξεχωριστούς λόγους»

Τι γένηκε με τον εκ Καρδάμου Ηλείας ορμώμενο πρώην παίκτη του Περιστερίου και του Παναθηναϊκού; «Η άρνηση του δεν είχε να κάνει με ένα στρατολογικό πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει επιλυθεί, άλλωστε στο μεταξύ ήρθε στην Ελλάδα και έπαιξε εναντίον του ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα αφορά τους προηγούμενους δυο σοβαρούς τραυματισμούς του και μια οικογενειακή υπόθεση, οπότε δεν μπορούσα να επιμείνω περισσότερο».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, η Εθνική προετοιμάζεται για τη μεγάλη πρόκληση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην οποία συμπράττει ασμένως και ο MVP του ΝΒΑ, ο οποίος έχει να παίξει σε επίσημο αγώνα από τις 8 Ιουλίου του 2016 στο Τορίνο, κόντρα στην Κροατία, στο πλαίσιο του Προολυμπιακού Τουρνουά!

Στην τριετία που ακολούθησε ο σούπερ σταρ των Μπακς αγωνίσθηκε σε δυο φιλικά ματς, στις 11 Αυγούστου του 2017 με το Μαυροβούνιο στο Βελιγράδι και μετά από δέκα τρία βράδια στο ΟΑΚΑ με την Ιταλία και basta cosi!

Τρία χρόνια αργότερα ο «μονόκερος» επιστρέφει ως παίκτης ρακέτας. Ιδού το σκεπτικό του Σκουρτόπουλου: «Το συζήτησα και με τον ίδιο, αλλά και με τον Μάικ Μπουντενχόλζερ, όταν συναντηθήκαμε στο Μιλγουόκι. Το πείραμα που είχε κάνει ο Τζέισον Κιντ βάζοντας τον να παίξει πόιντ γκαρντ δεν είχε συνέχεια και πέρασε σε αχρησία. Στην Εθνική ο Γιάννης θα παίξει, όπως και στους Μπακς, δηλαδή τεσσάρι και πεντάρι. Το θέμα αυτό έχει λυθεί οριστικά, άλλωστε με βάση αυτή τη λογική έγιναν και κάποιες άλλες επιλογές παικτών».

Οργανικά –και εάν σώνει και καλά πρέπει να αποκτήσει μια ετικέτα- ο Γιάννης θα είναι ο πάουερ φόργουορντ της ομάδας, που ενίοτε θα μετατρέπεται σε πεντάρι για να υποστηριχθούν κάποια σχήματα και οι αλλαγές στα σκριν στην άμυνα. Από εκεί και πέρα, εάν προκύψει ανάγκη για κάποιο τρικ, μπορεί να περάσει αναλόγως των συνθηκών και από άλλες θέσεις, ακόμη και να κατεβάσει την μπάλα».

Εν κατακλείδι για τον Αντετοκούνμπο, όπως έχω ξαναγράψει άλλη μια φορά, ισχύει αυτό που είπε ο Στιβ Γιατζόγλου το 1992, όταν ο Αρης έφερε τον συχωρεμένο τον Τάρπλεϊ. Τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι σε ποια θέση θα έπαιζε ο Ρόι και ιδού η απάντηση: «Ο Τάρπλεϊ είναι σαν την αρκούδα όταν θέλει να κάνει κακά της στο δάσος. Οπου θέλει χέζει η αρκούδα, όπου θέλει παίζει ο Τάρπλεϊ»!!!

Στο μεταξύ στη σκηνή των από κάτω εθνικών ομάδων παίζεται σε sequel το έργο «Αλίμονο στους νέους»! To είπε πρώτος ο Γιάννης Καστρίτης στο Ηράκλειο, το επανέλαβε ο Γιώργος Λιμνιάτης στο Τελ Αβίβ, το κουβέντιαζε το Σαββατόβραδο και ο Γιώργος Βλασσόπουλος στο Βόλο, με την ευχή τουλάχιστον η Εθνική Εφήβων κάτω των 18 ετών να μη βαδίσει στα χνάρια των Νέων και των δεκαεννιάρηδων και να μη μείνει κι ελόγου της εκτός νυμφώνος.

Σε τι έχουν αναφερθεί από του… άμβωνος και οι τρεις ομοσπονδιακοί προπονητές; Στο ρόλο και στο χρόνο συμμετοχής των νεαρών στις ομάδες τους, μάλιστα ο Βλασσόπουλος έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και διαχώρισε τα προβλήματα σε δυο ηλικιακές φάσεις: «Τα παιδιά από 14 έως 18 ετών έχουν υπέρμετρη προβολή, κάποια ξεφεύγουν από τα όρια και δεν δουλεύουν όπως πρέπει στο αθλητικό και στο μπασκετικό σκέλος. Υστερα, στις ηλικίες από 18 έως 22 ετών το πρόβλημα είναι ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής στις ομάδες τους».

Δεν έχω την σωστή απάντηση, ούτε τσουβαλιάζω τις ευθύνες. Απλώς ξέρω τι είχε πει πριν από καμιά εικοσιπενταριά χρόνια στο Κοπαόνικ της Σερβίας o προφέσορας Ατσα Νίκολιτς στον Κώστα Μίσσα, που εκείνη την εποχή καθόταν στον πάγκο του Πανιωνίου: «Σε εμάς οι εικοσάχρονοι είναι ήδη βετεράνοι, εσείς τους θεωρείτε ακόμη ταλέντα»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3