Στο «μπλοκάκι» του Θανάση Σκουρτόπουλου!

Στο «μπλοκάκι» του Θανάση Σκουρτόπουλου!

Στο «μπλοκάκι» του Θανάση Σκουρτόπουλου!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας «δανείστηκε» για λίγο τις σημειώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού και σας προϊδεάζει για τα ονόματα των παικτών που θα κληθούν στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι πέντε σίγουροι για την Κίνα και τι ισχύει για την θέση του «νατουραλιζέ».

Με την αντίστροφη μέτρηση για το τζάμπολ στους τελικούς των playoffs να πλησιάζει στο τέλος της και την περίοδο των διακοπών να έχει αρχίσει για πάνω από τους μισούς παίκτες που δηλώθηκαν στην 24άδα της FIBA, διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, που αναμένεται ως το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα κρίσιμο για την θέση της «επίσημης αγαπημένης» στο διεθνές μπασκετικό στερέωμα.

Σημαντικό γιατί μετά από δύο καλοκαίρια (το 2017 στο Eurobasket λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο και πέρυσι, λόγω έλλειψης υποχρεώσεων σε μεγάλη διοργάνωση), την επανεμφάνισή του με την «γαλανόλευκη», θα κάνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο καλύτερος εν ενεργεία Έλληνας μπασκετμπολίστας και υποψήφιος MVP του εφετινού πρωταθλήματος του ΝΒΑ.

Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο με το εθνόσημο στο στήθος, θα φέρει την ελληνική ομάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα γήπεδα της Κίνας και πέρα από την αδιαμφισβήτητη ενίσχυσή της, θα προσδώσει πολλή μεγαλύτερη αίγλη στην Εθνική μας ομάδα και θα την διαφημίσει στα πέρατα του κόσμου.

Κρίσιμο γιατί πέραν του ότι συμπληρώνουμε μία δεκαετία από την τελευταία μεγάλη διάκριση στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος (χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 2009 στην Πολωνία), η θέση που θα τερματίσουμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου, θα κρίνει την διαδρομή και τις υποχρεώσεις του επόμενου καλοκαιριού.

Είτε θα μας δώσει την απευθείας πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 (από την Ευρώπη το εισιτήριο θα πάρουν οι δύο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης), είτε θα καθορίσει, εν πολλοίς, τις πιθανότητές μας να ταξιδέψουμε στο Τόκιο και να ξαναζήσουμε την ολυμπιακή εμπειρία μετά από 12 χρόνια (το 2008 στο Πεκίνο), διεκδικώντας τη συμμετοχή μας μέσω των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά (βλ. υστερόγραφο).

Παρ' ότι μας χωρίζει κάτι περισσότερο από ενάμιση μήνας για την επίσημη έναρξη της προετοιμασίας και περίπου δέκα μέρες από την ανακοίνωση του προσκλητηρίου των διεθνών, το gazzetta.gr είναι σε θέση να γνωρίζει τα σχέδια του ομοσπονδιακού τεχνικού όσον αφορά στους παίκτες θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία και θα παλέψουν για μία θέση στην 12άδα, αλλά κι εκείνους στους οποίους θα βασιστεί η εφετινή προσπάθεια.

Η 16άδα που θα στηθεί στην αφετηρία

Αν και όπως ορίζουν οι κανονισμοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει ήδη δηλώσει 24 παίκτες που είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι να χρησιμοποιηθούν, στην προετοιμασία θα κληθούν 16 παίκτες και όχι 18 όπως συνηθιζόταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Στους guards θα είναι οι Καλάθης, Σλούκας, Μάντζαρης, Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης και Κόνιαρης, στους forwards οι Γ.Αντετοκούνμπο, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Θ.Αντετοκούνμπο και Βασιλόπουλος, ενώ στους ψηλούς οι Μπουρούσης, Κουφός, Μήτογλου και Παπαγιάννης. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ή κάποια αλλαγής της τελευταίας στιγμής, αυτοί είναι οι 16 που θα διεκδικήσουν θέση στην 12άδα που θα ταξιδέψει στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Τι ισχύει με Κουφό και Ντόρσεϊ

Τόσο ο 30χρονος πρώην σέντερ των Κινγκς, όσο και ο 23χρονος Καλιφορνέζος πρώην guard των Γκρίζλις, εξέφρασαν πρόσφατα στους Σκουρτόπουλο και Κότση, που τους επισκέφτηκαν στην Αμερική, την επιθυμία τους να ενισχύσουν την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και οι δύο, όμως, είναι χωρίς ομάδα (free agents) και θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε και αρχίζει φέτος η περίοδος των επίσημων διαπραγματεύσεων στο ΝΒΑ.

Αμφότεροι συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες να ανανεώσουν με τις ομάδες τους και να παραμείνουν κάτοικοι Σακραμέντο και Μέμφις αντίστοιχα, πολύ απλά γιατί αποτελούν επιλογές του front office των «βασιλιάδων» (Βλάντε Ντίβατς και Πέτζα Στογιάκοβιτς) και των «αρκούδων» (δεν έχουν ακόμη αντικαταστήσει τον απερχόμενο gm Κρις Ουάλας).

Ο οργανισμός της πρωτεύουσας της Καλιφόρνια, τρέφει μεγάλο σεβασμό προς τον Κουφό και ποντάρει πολλά στην 11χρονη εμπειρία του και στην διάθεσή του να παίξει με επιτυχία τον ρόλο του βοηθητικού ψηλού για όλες τις δουλειές και αυτό μένει να φανεί στο ξεκίνημα του Ιουλίου.

Στην περίπτωση του Ντόρσεϊ και τον οργανισμό από την Πολιτεία του Τενεσί, τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά, απλά σε αντίθεση με τους Κινγκς (προσέλαβαν τον Λιουκ Ουόλτον), οι Γκρίζλις δεν έχουν ακόμη όχι μόνο general manager, αλλά ούτε και προπονητή.

Αν οι υποθέσεις τους «κλείσουν» θετικά μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου, τότε λογικά δεν θα συντρέξει κανένας λόγος απουσίας τους από το ραντεβού με τους υπόλοιπους διεθνείς.

Αν αντιθέτως, μέχρι και τα τέλη Ιουλίου παραμένουν χωρίς συμβόλαιο, τότε τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν και να αντικατασταθούν με δύο νέες προσθήκες από την δεξαμενή των 24 παικτών που έχουν δηλωθεί.

Οι πέντε σίγουροι

Αν ο Κώστας Κουφός παρουσιαστεί στην πρώτη συγκέντρωση, τότε πολύ δύσκολα θα μείνει έξω από το αεροπλάνο που στα τέλη Αυγούστου θα αναχωρήσει με προορισμό την πόλη Νανζίνγκ. Από 'κει και πέρα, οι υπόλοιποι τέσσερις σίγουροι της 12άδας, είναι ο άνθρωπος (Γιάννης Αντετοκούνμπο) γύρω από τις δυνατότητες του οποίου θα στηθεί το παιχνίδι της Εθνικής ομάδας, ο αρχηγός Γιάννης Μπουρούσης, οι top guard της Ευρώπης, Κώστας Σλούκας και Νικ Καλάθης και φυσικά ο Γιώργος Πρίντεζης, που μετά από μία κακή χρονιά αλλά και από απραξία σχεδόν 2,5 μηνών, διψάει για μπάσκετ.

Ποιοι παίκτες συμπληρώνουν την 24άδα

Με βάση την λογική αλλά και την φιλοσοφία του Θανάση Σκουρτόπουλου, που αποφάσισε με γνώμονα τους διεθνείς που στήριξαν την Εθνική ομάδα στην διαδικασία των «παραθύρων», σε συνδυασμό με όσους έχουν αφήσει υποσχέσεις για το μέλλον, σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Αθηναίου, Μαργαρίτης, Μποχωρίδης, Γκίκας, Σαλούστρος, Σάκοτα, Χρυσικόπουλος, Κασελάκης και Κ.Αντετοκούνμπο (οκτώ εξ' αυτών).

Τι ισχύει με τους «νατουραλιζέ»

Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Ντόρσεϊ, ο Όγκουστ, ο Μπράμος αλλά όχι ο Μήτρου-Λονγκ, ενώ σ' αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μόνο ένας παίκτης που ουσιαστικά έχει ελληνικό διαβατήριο μετά τα 18 του (χωρίς να έχει κατοχυρώσει την αθλητική υπηκοότητα πριν ενηλικιωθεί), έχει δικαίωμα να συμπεριληφθεί σε 12άδα Εθνικής ομάδας που θα παίξει σε μεγάλη διοργάνωση. Ο τελευταίος μάλιστα, δεν υπολογίζεται καν (ποτέ δεν συζητήθηκε η περίπτωσή του), πολύ απλά γιατί δεν έχει καν ελληνικό διαβατήριο και είναι Καναδός, έχοντας παίξει μάλιστα και στις μικρές Εθνικές ομάδες της πατρίδας του.

Τώρα, όσον αφορά στον Μάϊκ Μπράμος, που φόρεσε την γαλανόλευκη στο Eurobasket του 2011 (Λιθουανία) και στο αντίστοιχο του 2013 (Σλοβενία), ο ομοσπονδιακός τεχνικός συνομίλησε μαζί του πριν από αρκετούς μήνες μαζί του και εισέπραξε την ευγενική άρνησή του, κυρίως για λόγους συντήρησης του κορμιού του (μετά από αρκετούς τραυματισμούς) στην off season.

Ο Ζακ Όγκουστ, που προέρχεται από μία πολύ αξιόλογη χρονιά με την Γαλατασαράϊ εξετάστηκε από τον 53χρονο προπονητή και τους συνεργάτες του, ωστόσο ο τρόπος που ο ίδιος σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (σε κάποια σχήματα θα παίξει και ως "πεντάρι"), τον ώθησε στην απόφαση να τον αφήσει εκτός κλήσεων.

Υγ.: Με δεδομένο ότι επτά ομάδες (οι δύο καλύτερες της τελικής κατάταξης από την Ευρώπη και την Αμερική και η καλύτερη από Αφρική, Ασία και Ωκεανία) θα προκριθούν απευθείας από το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι 16 επόμενες του τελικού ranking της διοργάνωσης, μαζί με άλλες 8 (δύο από καθεμία εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ηπειρωτικών ζωνών) που θα πάρουν wild cards, θα σχηματίσουν (με κλήρωση) τέσσερις ομίλους των έξι και οι νικητές τους, μαζί με την διοργανώτρια Ιαπωνία, θα συμπληρώσουν τις 12 χώρες που συμμετάσχουν στο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ του Τόκιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!