Ο Ντάμιαν Λίλαρντ δεν ήταν αρκετά καλός και το έμαθε με σκληρό τρόπο! (vids)

Ο Ντάμιαν Λίλαρντ δεν ήταν αρκετά καλός και το έμαθε με σκληρό τρόπο! (vids)

Ο Ντάμιαν Λίλαρντ δεν ήταν αρκετά καλός και το έμαθε με σκληρό τρόπο! (vids)

bet365

Μία σειρά επικριτικών μηνυμάτων, ποτισμένα από (μπασκετική) αγάπη, αποτέλεσαν τον λόγο της... έκρηξης του Ντάμιαν Λίλαρντ στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Θα αποτελέσουν και το... καύσιμό του στα playoffs;

Δεν είσαι αρκετά καλός....

Στο τηλέφωνο του Ντάμιαν Λίλαρντ ηχούσε η άφιξη ενός μηνύματος. Με αυτό το περιεχόμενο.

Δεν είσαι αρκετά καλός...

Ήταν κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν μία διόλου εύηχη λέξη για να περιγράψουν την αγωνιστική... κοιλιά. Το ονομάζουν slump και ο Λίλαρντ είχε βυθιστεί σε αυτό.

Το ίδιο και οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Ήταν εκείνο το σημείο της σεζόν, όπου ακόμη και η συμμετοχή στο play-in tournament ήταν υπό αμφισβήτηση.

Δεν είσαι αρκετά καλός...

Μετά από κάθε ματς, το τηλέφωνο ηχούσε. Ο αποστολέας χρησιμοποιούσε την.... καθομιλουμένη της πιτσιρικαρίας, μολονότι δεν ήταν τέτοιος: NGE (Not Good Enough). Και συνόδευε τα μηνύματά του με το απαραίτητο υλικό. Λάθος πάσες, λάθος επιλογές, όλα λάθος!

Ο 30χρονος guard δεν σάστισε. Ήξερε πως τα sms είχα δίκιο. Έπρεπε να αλλάξει. Όχι μόνο για τον ίδιο. Αλλά για τους Μπλέιζερς.

Ο αποστολέας ήταν ο Φιλ Μπέκνερ. Παλιότερα βοηθός προπονητής στο κολέγιο του Ουέμπερ Στέιτ, εκεί όπου φοίτησε ο Λίλαρντ. Πλέον, ο Μπέκνερ βγάζει το ψωμί του προπονώντας παίκτες του ΝΒΑ.

Ανάμεσα στους πελάτες του, ίσως ο καλύτερος πελάτης του, είναι ο Ντάμιαν Λίλαρντ.

Ο Μπέκνερ δεν αναλαμβάνει μόνο την καλή σωματική κατάσταση του Λίλαρντ. Μαζί βλέπουν βίντεο των αγώνων, αναλύουν τις φάσεις. Όχι μόνο τα καλάθια του guard των Μπλέιζερς, αλλά τα λάθη το και την κακή αμυντική συμπεριφορά του.

«Μου έστελνε μηνύματα, συνοδευόμενα με βίντεο, μετά από κάθε ματς και κολλούσε την ετικέτα NGE», εξήγησε ο Λίλαρντ στο Athletic.

Στις 25 Απριλίου οι Μπλέιζερς συμπλήρωναν πέντε συνεχόμενες ήττες. Τότε ήταν που ο Λίλαρντ εξηγούσε, αναφερόμενος στην απόδοσή του, ότι «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να δω τον καθρέπτη και να κρίνω τον εαυτό μου». Και το έκανε.

Από εκείνο το ματς και μετά, οι Μπλέιζερς και ο Λίλαρντ έπαψαν να είμαι όχι αρκετά καλοί: 10 νίκες, 2 ήττες, μία θέση στα playoffs και ο Λίλαρντ με 30 πόντους ανά παιχνίδι! Και ενώ ολόκληρη τη σεζόν (σε 67 συμμετοχές) μέτρησε 28.8 πόντους.

Στις 25 Απριλίου, μετά το ματς με το Μέμφις, ο Μπέκνερ πρόσθεσε και κάτι ακόμα σε αυτό που ήθελε να πει στον Λίλαρντ: «Πρέπει να βελτιωθούμε».

Με τον 30χρονο να απαντάει με ειλικρίνεια. Και δίχως διάθεση να φανεί υπερόπτης: «Το ξέρω. Έχεις δίκιο και θα το κάνω».

Η δύσκολη σεζόν

Η σεζόν ήταν δύσκολη, όχι μόνο για τον Λίλαρντ. Αλλά ο guard των Μπλέιζερς κλήθηκε να διαχειριστεί όχι μόνο τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και μερικά σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.

Στα χρόνια του κολεγίου, ο Μπέκνερ ήταν αυτός που ζόριζε τον Λίλαρντ. Ο άνθρωπος που δοκίμαζε τις αντοχές του.

Οι τσακωμοί ανάμεσά τους ήταν ο... κανόνας. Τότε ο Λίλαρντ δεν γνώριζε τα όριά του. Ο Μπέκνερ τα είχε καταλάβει. Και προσπαθούσε να μπολιάσει μέσα στον μελλοντικό All Star την ιδέα.

«Δεν φοβάται την αλήθεια, μέρος του μεγαλείου του αφορά το γεγονός ότι ο περίγυρός του απαρτίζεται από άτομα που του λένε την αλήθεια. Και τους επιτρέπει να του αποδώσουν ευθύνες», εξηγεί ο προσωπικός προπονητής του.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος δείχνει με το δάκτυλό του τον Λίλαρντ. Το έχει ζήσει ξανά στο Λύκειο, όταν ήταν μόνιμο στέλεχος του πάγκου.

Στο κολέγιο, όπου γνώρισε τον Μπένκερ, ο All Star είχε σπάσει το πόδι του. Και στο ΝΒΑ θα έχε πάντα εκείνο τον αποκλεισμό με 4-0 από τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς του (συμπαίκτη πλέον του Γιάννη Αντετοκούνμπο) Τζρου Χόλιντεϊ και του Άντονι Ντέιβις.

Σε όλες αυτές τις περιστάσεις, ο Λίλαρντ δεν ήταν καλός. Και χρειάστηκε να παλέψει. «Έσκαψε» βαθιά μέσα του. Και τα κατάφερε. Επόμενος σταθμός;

Η επιστροφή των Μπλέιζερς (τουλάχιστον) στους τελικούς της Δύσης. Η κορυφαία στιγμή του «Dame Time» τα τελευταία 8 χρόνια.

Ένα... καρδιογράφημα που θυμίζει τη δική του ζωή: Εκτός playoffs, αποκλεισμός στα ημιτελικά, στον 1ο γύρο, στα ημιτελικά, δύο φορές στον 1ο γύρο, στους τελικούς της Δύσης, στον 1ο γύρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπακς: Οι Χιτ είναι ο χειρότερος δυνατός αντίπαλος για τα playoffs (πίνακες & vids)

 

NBA Τελευταία Νέα