"The Greek Freak" by Disney!

"The Greek Freak" by Disney!

"The Greek Freak" by Disney!

bet365

Τα gazzetta.gr «τρύπωσε» στα παρασκήνια και σας βάζει στο κλίμα των γυρισμάτων της ταινίας για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που άρχισαν και θα γίνουν εξ' ολοκλήρου στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ποιο το κόστος, πόσο έχει συμβάλει η Πολιτεία και πότε και που θα την δούμε.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Εμείς οι μπασκετικοί έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τον 26χρονο Έλληνα superstar των Μιλγουόκι Μπακς, ως τον μεγαλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας διεθνώς! Προσέξτε, όχι μόνο του ελληνικού αθλητισμού ή του μπάσκετ. Αυτή η προσέγγιση, άλλωστε, συνιστά το προφανές και παραπέμπει στην μικρή εικόνα.

Η μεγάλη έχει να κάνει με το ότι το «ελληνικό θεριό», όπως μεταφράζεται το παρατσούκλι του Γιάννη στο ΝΒΑ, είναι πλέον ένα παγκοσμίως διάσημο brand. Και σε συνδυασμό με την επίδραση που έχει ο «μαγικός κόσμος» σε όλο τον πλανήτη, τα κατορθώματά του μπαίνουν σχεδόν κάθε μέρα μέσα σε δισεκατομμύρια νοικοκυριά, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ελλαδίτσα μας!

Η απόφαση της Disney να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την απίστευτη ιστορία του, αποτελεί την επιτομή του κινηματογραφικού στόχου. Εκείνου που βασίζεται πάνω στην τέλεια ακροβασία ανάμεσα στην ωμή πραγματικότητα και το μεγαλύτερο «όργιο» της φαντασίας.

Και στην προκειμένη περίπτωση, η πραγματικά αδιανόητη κι αφύσικη διαδρομή από την ανέχεια μέσα στην οποία γεννήθηκε από Νιγηριανούς μετανάστες και την περιπλάνησή του στους δρόμους της Αθήνας για τον επιούσιο της οικογένειας, μέχρι την εκτόξευση στον «αστερισμό» του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου, επιτυγχάνεται χωρίς την παραμικρή «εξαπάτηση» του θεατή!

Χωρίς την παραμικρή προσαρμογή του σεναρίου για να μην χαθεί η «μαγεία», στην οποία, άλλωστε, αναφέρεται και αποσκοπεί η βιομηχανία του cinema! Με πρωταγωνιστή έναν δικό μας άνθρωπο! Ένα παιδί της διπλανής πόρτας, του οποίου πλέον η φήμη έχει φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη, που ούτε και ο ίδιος μπορεί να συλλάβει πόσο πολύ προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε.

Η ταινία

Θα λέγεται "Greek Freak" και θα γυριστεί στα αγγλικά με εξαίρεση κάποιες ελληνικές ατάκες που θα μεταφραστούν. Τα γυρίσματα έχουν ουσιαστικά αρχίσει από το τέλος της, με πρώτο σταθμό τις γειτονιές του Δήμου Ζωγράφου, όπου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έζησε το τελευταίο διάστημα της προ ΝΒΑ ζωής του.

Γράφω για το τέλος της, πολύ απλά γιατί η κινηματογραφική ιστορία που θα παρουσιαστεί στις οθόνες της «έβδομης τέχνης», θα έχει αφετηρία τα πρώτα χρόνια του 2 φορές MVP, όταν ο στόχος του ήταν να επιβιώσει πουλώντας αντικείμενα στους δρόμους μέχρι την εποχή που συνειδητοποίησε ότι το μπάσκετ ήταν το «εισιτήριο» για μία καλύτερη ζωή και το οποίο απέκτησε μέσω της επιλογής του στο draft σε ηλικία 18 ετών! Εκεί ακριβώς θα πέφτουν οι τίτλοι τέλους...

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ο αμερικανικός πολυεθνικός όμιλος ψυχαγωγίας προσέλαβε την ελληνική εταιρία παραγωγής "Faliro House Productions", που εδρεύει στα νότια προάστια και ουσιαστικά έχει αναλάβει να τρέξει όλο το service για τα αμέτρητα logistics (κατά κύριο λόγο πριν, αλλά και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων) που απαιτεί μία τόσο απαιτητική δουλειά.

Το συνολικό budget της ταινίας πλησιάζει στα 20 εκατομμύρια Ευρώ, το shooting θα διαρκέσει περίπου 2,5 μήνες (βαριά μέχρι τα μέσα Ιούλη), θα γίνει στο 100% των σκηνών στην Αττική, θα έχει διάρκεια λίγο περισσότερο από 90 λεπτά και για τις ανάγκες της όλης προετοιμασίας, ένας σεβαστός αριθμός των στελεχών της παραγωγής έχει ταξιδέψει από τις αρχές του χρόνου στην Αθήνα. Σκηνοθέτης της θα είναι ο Νιγηριανός Ακίν Ομοτόσο.

Σύμφωνα με τα όσα καταφέραμε να «αλλιεύσουμε», έχουν επιλεγεί όλες οι περιοχές του κέντρου στις οποίες έζησε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας και εκ των κορυφαίων του κόσμου.

Από την μεγάλη οθόνη θα παρελάσουν τα Σεπόλια και το θρυλικό γηπεδάκι του Τρίτωνα, τα στενά σοκάκια και το κλειστό του Ζωγράφου, ενώ θα υπάρξει έντονο χρώμα από τις γειτονιές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη (Ψυρρή, Πλάκα, πλατεία Ομονοίας και Συντάγματος).

Το casting

Η επιλογή των ηθοποιών που ολοκληρώθηκε στις αρχές Απρίλη, περιλαμβάνει ελάχιστους καταξιωμένους ξένους, 5-6 Έλληνες και αρκετά νέα παιδιά μαζί με τους απαραίτητους κομπάρσους. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ταινία έχει αρκετά χαρακτηριστικά των λεγόμενων street movies, εκείνων δηλαδή που δεν στηρίζονται σε επαγγελματίες του χώρου με μακρά εμπειρία και ποιοτική προϋπηρεσία, αλλά σε νέους ηθοποιούς που καλούνται να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά και να κερδίσουν ένα μεγάλο στοίχημα!

Έχει γίνει πλέον γνωστό ότι ο Uche Ugada (ανάλογη περίπτωση αφρικανικής καταγωγής Έλληνα με τον Αντετοκούνμπο) θα ενσαρκώσει στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας τον Γιάννη, τον οποίο θα υποδυθεί και άλλος ένας ηθοποιός.

Δύο συνολικά θα υποδυθούν τον αδερφό του Θανάση, ενώ δύο συμπατριώτες μας έχουν επιλεγεί για να παίξουν τον ρόλο του ατζέντη του, Γιώργου Πάνου και του προπονητή του στον Φιλαθλητικό, Τάκη Ζήβα. Στον ρόλο της μητέρας του άσου των Μπακς, Βερόνικα Αντετοκούνμπο, η 39χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός με νιγηριανές ρίζες, Yetide Badaki, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά "American Gods" και στον αντίστοιχο του πατέρα του, o Νιγηριανός Ντάγιο Οκενίγι, ο οποίος εργάζεται επί χρόνια στο Χόλιγουντ.

Που θα είναι ο Αντετοκούνμπο εν μέσω όλων αυτών

Βασικά η παρουσία του Γιάννη έστω στο τελευταίο μέρος των γυρισμάτων, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πορεία των Μπακς στα εφετινά playoffs αλλά και από την πρόκριση ή όχι της Εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (24 Ιουλίου - 9 Αυγούστου).

Αν η επίσημη αγαπημένη δεν πάρει το εισιτήριο από το Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια (29 Ιουνίου - 4 Ιουλίου) και το Μιλγουόκι δεν φτάσει στους τελικούς του ΝΒΑ, τότε ο "Greek Freak" θα ολοκληρώσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στα τέλη του Ιούνη με αρχές Ιούλη και είναι πιθανό να προλάβει και να παραστεί στο τελικό στάδιο των γυρισμάτων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα παρακολουθήσει την ταινία της ζωής του σε ιδιωτική προβολή πριν αυτή κυκλοφορήσει στις αίθουσες.

Η παραγωγή

Για την ολοκλήρωση της ταινίας θα χρησιμοποιηθούν συνολικά 400 άτομα. Οι 80 με 100 εξ' αυτών έχουν έρθει από την Αμερική για τις ανάγκες των γυρισμάτων και είναι υπάλληλοι της Disney (σκηνοθέτες, φωτογράφοι, σχεδιαστές παραγωγής, γραφίστες, ειδικοί στην μίξη εικόνας), ενώ έχουν προσληφθεί και πολλοί συμπατριώτες μας (εικονολήπτες, ηχολήπτες, βοηθοί παραγωγής, φωτιστές, κομμωτές, μακιγιέζ).

Ένας από τους πλέον αφανείς και κομβικούς θεματοφύλακες των γυρισμάτων, είναι ο location manager. Πρόκειται για τον υπεύθυνο σχετικά με όλα τα logistics που πρέπει να διευθετηθούν πριν την έναρξη του shooting ή μπορούν να προκύψουν κατά την διάρκειά του γύρω από την τοποθεσία στην οποία γίνεται η εγγραφή.

Στην δική του δικαιοδοσία βρίσκεται από την εξασφάλιση άδειας και των ιδανικών συνθηκών για το γύρισμα, μέχρι το parking των οχημάτων, η εκκένωση του χώρου, το φαγητό και η μετακίνηση όλης της ομάδας και άλλα πολλά όπως η διαχείριση της οποιαδήποτε κρίσης μπορεί να προκύψει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, εν καιρώ πανδημίας, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Για παράδειγμα, σε ένα 9θέσιο βαν επιτρέπονται μόλις ο οδηγός και άλλα δύο άτομα, κάτι που σημαίνει ότι στο peak των γυρισμάτων χρειάζονται περίπου 15-30 οδηγοί και αυτοκίνητα την μέρα, χωρίς σ' αυτά να υπολογίζονται οι τουλάχιστον 10 νοσηλευτές για τα συνεχή test covid-19 που θα γίνονται αλλά και οι εξωτερικοί ελεγκτές του ΕΟΔΥ, που θα δίνουν το παρών.

Η είσοδος της Ελλάδας στην αγορά της διεθνούς βιομηχανίας κινηματογράφου

Όπως καταλαβαίνετε, η ταινία που αρχικά προορίζεται να βγει στις αίθουσες την άνοιξη του 2022 (έχει πέσει στο τραπέζι και η σκέψη να πωληθεί στην πλατφόρμα του Netflix), αποτελεί την τέλεια διαφήμιση της ελληνικής πρωτεύουσας.

Την τελευταία διετία, άλλωστε, έχουν προγραμματιστεί τα γυρίσματα τουλάχιστον 10 διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί και πάλι πλέον πόλο έλξης για τις εταιρίες-κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανίας θεάματος, γεγονός που συμβάλλει στην εισροή ξένων κεφαλαίων στην οικονομία της χώρας μας.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί χωρίς την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το οποίο έχει ως βασική αποστολή την υποστήριξη και την ανάδειξη δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ξένων κι εγχώριων στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο ΕΚΟΜΕ σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σχεδίασε και υλοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Film Offices σε 13 Περιφέρειες και επιλεγμένους δήμους, έτσι ώστε να παρέχονται εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες για ξένες και ελληνικές παραγωγές, έτσι ώστε να μην μπλέκονται στα δίχτυα της γραφειοκρατίας (εξασφάλιση αδειών και διαμεσολάβηση σε δημόσιες υπηρεσίες) και ουσιαστικά να αποθαρρύνονται.

Το παράδειγμα του "Mamma Mia 2" και του "Jason Bourne 6"

Η ανάγκη ίδρυσης του ΕΚΟΜΕ προέκυψε μετά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε η παραγωγή του film "Mamma Mia 1", τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στο Πήλιο και την Σκόπελο, προκαλώντας έκρηξη του τουρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή.

Προβλήματα τα οποία αποτέλεσαν τροχοπέδη ώστε να επιλεγεί και πάλι η Ελλάδα για τον δεύτερο κύκλο της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας λόγω της έλλειψης φορολογικών ελαφρύνσεων.

Το ίδιο συνέβη και με το "Jason Bourne 6", μία παραγωγή που για μία σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια, επέλεξε να ξοδέψει ένα budget 50 εκατομμυρίων Ευρώ στην Τενερίφη, ενώ το σενάριο αναφερόταν στην Ελλάδα και μάλιστα χρησιμοποίησε ως ντεκόρ για μία σειρά από σκηνές, την πλατεία Συντάγματος!

Αυτά γίνονται όταν οι Αμερικανοί, που πληρώνουν αδρά, είναι μαθημένοι να "κλείνουν" με ένα email το μεγαλύτερο μέρος της 5ης Λεωφόρου, στην καρδιά του Μανχάταν!

Photo credit: Μάνος Περδικάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπακς: Το απίθανο καλάθι του Αντετοκούνμπο που θύμισε... Space Jam! (vid)

Μπακς - Ουίζαρντς 135-134: Ομαδική δουλειά και παραλίγο... τριπλός Giannis! (vid)

Μπακς: Μαθαίνουν να παίρνουν τα ματς-θρίλερ! (pic & vids)

 

NBA Τελευταία Νέα