Από τη Γρανάδα στα Σεπόλια για το βιβλίο του Αντετοκούνμπο (pics)

Από τη Γρανάδα στα Σεπόλια για το βιβλίο του Αντετοκούνμπο (pics)

Από τη Γρανάδα στα Σεπόλια για το βιβλίο του Αντετοκούνμπο (pics)

bet365

Το καλοκαίρι του 2019, ο δημοσιογράφος Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας ταξίδεψε για μια εβδομάδα στην Ελλάδα για να περπατήσει στη γειτονιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο και μιλάει στο gazzetta.gr για το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ισπανία για τον Greek Freak, ξεχωρίζοντας τις ιστορίες που τον εντυπωσίασαν!

Στα 26 του χρόνια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει αγκαλιάσει όλες τις πτυχές που του προσφέρει ο ρόλος του ηγέτη, αρχηγού και back-to-back MVP στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Με την απόφασή του να υπογράψει τη supermax επέκταση που του έδωσαν οι Μπακς τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Greek Freak επιβεβαίωσε πως δεν είναι ο τύπος που θα κυνηγήσει το δαχτυλίδι με οποιοδήποτε τίμημα. Για εκείνον, μεγαλύτερη αξία έχει να κατακτήσει τον τίτλο μέσα από μια οικογενειακή προσπάθεια με το Μιλγουόκι, παρά να το κάνει ως μέλος μιας superteam.

Το 2013, πριν φορέσει τη φανέλα των Μπακς, πόζαρε με αυτήν της Σαραγόσα όμως δεν έπαιξε ποτέ στο ισπανικό πρωτάθλημα αφού έκανε αμέσως το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ. Οι σχέσεις της οικογένειας Αντετοκούνμπο με τη χώρα της Ιβηρικής δεν περιορίζονται εκεί. Ο Θανάσης έπαιξε στην Ανδόρα τη σεζόν 2016-17 πριν έλθει στον Παναθηναϊκό, ο Άλεξ έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στη Liga Endesa με τη Μούρθια ενώ η ζωή του Γιάννη έγινε βιβλίο στην Ισπανία! Ο δημοσιογράφος Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας που ζει και εργάζεται στη Γρανάδα είναι ο συγγραφέας του «Giannis Antetokounmpo: el MVP que surgió de la miseria», ήτοι «Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο MVP που σηκώθηκε από τη φτώχεια», το οποίο προλογίζει ο άλλοτε προπονητής της Εθνικής ομάδας και νυν κόουτς της Μάλαγα, Φώτης Κατσικάρης.

Ο Πουέρτας, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 στο πλαίσιο της έρευνας, παρακολούθησε διά ζώσης το τουρνουά «Ακρόπολις» πριν από τη συμμετοχή της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας και επισκέφτηκε τα Σεπόλια, μίλησε στο gazzetta.gr για την ιστορία του Γιάννη που κυκλοφόρησε στο χαρτί.

Γιατί λοιπόν ένας Ισπανός αποφάσισε να γράψει βιβλίο για τη ζωή και την καριέρα του Αντετοκούνμπο; Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να μπεις σε αυτή τη διαδικασία;
«Η αλήθεια είναι πως είχα εκπλαγεί από το γεγονός πως μέχρι πρότινος δεν είχε κυκλοφορήσει κανένα βιβλίο στην Ευρώπη για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο! Επομένως, δεν έχει να κάνει με το αν είμαι Ισπανός, Έλληνας ή… Ολλανδός. Η διαδρομή του Αντετοκούνμπο είναι μια ιστορία έμπνευσης για τα νέα παιδιά. Ουσιαστικά, είναι μια ιστορία έμπνευσης για όλο τον κόσμο! Ο Γιάννης είναι ο τύπος που απέδειξε ότι μπορείς να φτιάξεις το πεπρωμένο σου, ακόμα και αν πρέπει να ξεπεράσεις τεράστιες δυσκολίες. Πέτυχε σπουδαία πράγματα, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που βρήκε μπροστά του. Από κει και πέρα, ήθελα να ανακαλύψω και να καταγράψω κάποιες πτυχές αυτής της διαδρομής που ενδεχομένως δεν είναι τόσο γνωστές. Η αλήθεια είναι πως όσο προχωρούσε το κομμάτι της έρευνας, τόσο περισσότερο αγαπούσα την ιστορία του Γιάννη»!

Τι περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές το βιβλίο σου;
«Το βιβλίο περιλαμβάνει μια σπουδαία αθλητική ιστορία μα, κυρίως μια σπουδαία ανθρώπινη ιστορία. Τη ζωή του Γιάννη στα Σεπόλια και τους δρόμους της Αθήνας, τη σχέση του με το μπάσκετ, τον καθοριστικό ρόλο του Σπύρου Βελλινιάτη, του ανθρώπου που ανακάλυψε τους Αντετοκούνμπο, που τους βοήθησε να ξεπεράσουν κάποια προβλήματα και τους έπεισε να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Τον ρόλο των ανθρώπων του Φιλαθλητικού, τον Τάκη Ζήβα και τον Γιάννη Σμυρλή… Επίσης, περιλαμβάνει την ιστορία με τα χαρτιά και το διαβατήριό του, την προοπτική της Νιγηρίας, την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, το παρασκήνιο της μεταγραφής του στη Σαραγόσα και την παρουσία του στο ΝΒΑ. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πολλούς ανθρώπους του ΝΒΑ, προπονητές, αντιπάλους και αναλυτές που περιγράφουν το παιχνίδι, τον χαρακτήρα και τη σημασία της παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο».

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο και επίσης, το πιο συναρπαστικό κομμάτι της έρευνας σου;
«Δεν θα έλεγα δύσκολο. Το κομμάτι που σέβομαι περισσότερο είναι αυτό που έχει να κάνει με τα πρώτα χρόνια του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όλοι, σε γενικές γραμμές γνωρίζουν τον Γιάννη του ΝΒΑ, το τι έχει πετύχει στη λίγκα και τις τεράστιες προοπτικές του. Το πιο ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου έχει να κάνει με τις απαρχές του. Με τα πρώτα βήματα αυτής της υπέροχης διαδρομής. Ήταν το πιο ενδιαφέρον και συγχρόνως, το πιο συναρπαστικό κομμάτι της έρευνας»!

Ποια ιστορία από αυτές που κατέγραψες αυτά τα δυο χρόνια σε εντυπωσίασε περισσότερο όσον αφορά τον Αντετοκούνμπο και τη ζωή του;
«Η ιστορία που με εντυπωσίασε ήταν αυτή με το διαβατήριο και το ότι κυκλοφορούσε για χρόνια χωρίς χαρτιά! Είναι αδιανόητο! Επίσης, ο τρόπος που τον περιγράφουν όσοι τον γνωρίζουν από πιτσιρικά. Οι άνθρωποι της ενορίας του, ο ιδιοκτήτης του καφέ στα Σεπόλια, οι γείτονες και οι προπονητές του…. Το να προσπαθήσεις να ανακαλύψεις και να αποτυπώσεις τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως και το πώς ξεπέρασε όλα τα προβλήματα για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου όπου βρίσκεται τώρα, είναι κάτι πραγματικά ιντριγκαδόρικο»!

Προσωπικά, πως βίωσες το ταξίδι σου στην Ελλάδα και την επίσκεψη στα Σεπόλια; Στη γειτονιά και το playground του Γιάννη;
«Η αλήθεια είναι ότι το απόλαυσα πολύ! Περίμενα με αγωνία να βρεθώ στο γήπεδο που άρχισαν όλα! Ένα γήπεδο για το οποίο έχουμε ακούσει τόσα πράγματα. Βρέθηκα, επίσης στην εκκλησία της γειτονιάς του και στο καφέ απέναντι από το γήπεδο ώστε να μάθω πως ήταν σαν παιδί, να ανακαλύψω τη σχέση του με τη γειτονιά και τις ρίζες του. Ήταν πολύ όμορφο, επίσης ότι πήγα και στο ΟΑΚΑ για το τουρνουά "Ακρόπολις", ακούγοντας τους φιλάθλους να φωνάζουν για τον Γιάννη κάθε φορά που έπιανε την μπάλα, να τον χειροκροτούν και να τον αποθεώνουν σαν MVP! Είδα, επίσης μια συνήθεια του Αντετοκούνμπο πριν από τα ματς. Θυμάμαι, λοιπόν πως όταν οι Έλληνες παίκτες έβγαιναν από τα αποδυτήρια στην κεντρική σάλα, ο Γιάννης συμπεριφερόταν σαν ένας ακόμα παίκτης. Δεν ήταν, δηλαδή εκείνος που θα έβγαινε τελευταίος στο γήπεδο για ζέσταμα. Θα μπορούσε, π.χ. να σκεφτεί πως "είμαι ο Αντετοκούνμπο, είμαι ο MVP του ΝΒΑ, θα βγω τελευταίος σαν ηγέτης". Όμως όχι! Ήταν πολύ ταπεινός, βγήκε τέταρτος ή πέμπτος… Παρακολούθησα τις συνήθειες της ελληνικής Εθνικής ομάδας για τρεις μέρες. Και τις τρεις μέρες έκανε το ίδιο! Έβγαινε μαζί με τους συμπαίκτες του. Αυτή η ρουτίνα ενδεχομένως δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του»

Με ποιους είχες την ευκαιρία να μιλήσεις για το βιβλίο;
«Αρχικώς, με πρώην προπονητές και συμπαίκτες του στον Φιλαθλητικό. Εν συνεχεία, με προπονητές που δούλεψαν με τον Γιάννη. Με τον πρώην προπονητή του στην Εθνική ομάδα, Φώτη Κατσικάρη. Επίσης, με τον Δημήτρη Ιτούδη, τον Τζόελ Μπολομπόι και τον Χόρχε Γκουτιέρεζ με τους οποίους ήταν συμπαίκτες στους Μιλγουόκι Μπακς, τον Ουίλι Ερνανγκόμεθ ως αντίπαλό του στο ΝΒΑ, τον Σέρτζιο Σκαριόλο και πολλούς άλλους που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τον Αντετοκούνμπο».

Για τους Έλληνες, ο Αντετοκούνμπο είναι ο απόλυτος σούπερ σταρ και ένας καλός λόγος για ξενύχτι. Για τους Ισπανούς;
«Φυσικά οι άνθρωποι που αγαπούν το ΝΒΑ στην Ισπανία, σέβονται πολύ τον Γιάννη. Αναγνωρίζουν, παράλληλα πως ο Αντετοκούνμπο πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα, να κερδίσει δηλαδή το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, τον back-to-back MVP! Πολλοί όμως στέκονται στις αποτυχίες του στα playoffs και τις διοργανώσεις με την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι έχει μπόλικο χρόνο για να τα καταφέρει! Επίσης, δέχεται πολλές κριτικές σε κάποιους τομείς, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχει μπασκετικό IQ, ότι παίζει μόνο χάρη στα φυσικά προσόντα του. Καλείται, λοιπόν να πετύχει κάτι σπουδαίο και σε ομαδικό επίπεδο. Με την Εθνική Ελλάδας είναι πιο δύσκολο, από τη στιγμή που δεν έχει στο πλευρό του τους παίκτες που θέλει, όπως δηλαδή συμβαίνει στο Μιλγουόκι με τους σουτέρ των Μπακς».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε άλλες γλώσσες; Ενδεχομένως στα ελληνικά;
«Θα το ήθελα πολύ! Το προηγούμενο βιβλίο μου για τον Λούκα Μόντριτς κυκλοφόρησε επίσης στην Κροατία, την Ιαπωνία και ελπίζω στην Κίνα, το επόμενο καλοκαίρι. Θα ήθελα πολύ να κυκλοφορήσει στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες».

Πως είναι η κατάσταση όσον αφορά την αθλητική βιβλιογραφία στην Ισπανία; Ο Ισπανός θα αγοράσει ένα αθλητικό βιβλίο ή θα προτιμήσει ηλεκτρονική μορφή;
«Τα online βιβλία έχουν μεγαλύτερη απήχηση τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό… Αυτή είναι η πραγματικότητα ωστόσο ο κόσμος επιθυμεί ακόμα να αγοράσει βιβλία. Να πιάσει και να μυρίσει το χαρτί, να διαβάσει με τον παραδοσιακό τρόπο, να γυρίσει τις σελίδες. Όσον αφορά την αθλητική βιβλιογραφία, νομίζω πως στην Ισπανία υπήρχε έλλειψη μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, πλέον όμως υπάρχουν όλο και περισσότερα βιβλία γύρω από τα σπορ και τους αθλητές. Αξιόλογα βιβλία, από Ισπανούς και ξένους συγγραφείς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς που έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά. Νομίζω πως η κουλτούρα της αθλητικής βιβλιογραφίας είναι σε καλή θέση στη χώρα μου. Τα σπορ είναι μια κουλτούρα και ένας τρόπος ζωής».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κάκτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

NBA Τελευταία Νέα