Ο Κατσικάρης εξηγεί το φετινό «θαύμα» της Γιούτα: «Οι Τζαζ είναι ομάδα του προπονητή τους» (vids)

Ο Κατσικάρης εξηγεί το φετινό «θαύμα» της Γιούτα: «Οι Τζαζ είναι ομάδα του προπονητή τους» (vids)

Ο Κατσικάρης εξηγεί το φετινό «θαύμα» της Γιούτα: «Οι Τζαζ είναι ομάδα του προπονητή τους» (vids)

bet365

Γιατί οι Γιούτα Τζαζ είναι το Νο1 σε ολόκληρο το ΝΒΑ; Ο Φώτης Κατσικάρης, μέλος του τεχνικού επιτελείου της Γιούτα πριν από δύο σεζόν, εξηγεί στο gazetta.gr γιατί η πορεία των Τζαζ δεν είναι τυχαία. Και τι ακριβώς έκανε ο προπονητής της ομάδας, Κουίν Σνάιντερ στην περίοδο του κορονοϊού.

Οι κινήσεις του Κουίν Σνάιντερ είναι πάντα νευρικές. Και γρήγορες. Δύο γρήγορες ματιές στο παρκέ. Μία βιαστική κίνηση να μαζέψει τα μαλλιά του πίσω. Το μυαλό του τρέχει. Θαρρείς πως στα μάτια του παίζουν οι επόμενες 2-3 κατοχές. Και ο ίδιος προσπαθεί να μαντέψει τι μπορεί να συμβεί.

Οι δικοί του Γιούτα Τζαζ, μετά από 52 αγώνες - και παρά τις αντίθετες προβλέψεις - εξακολουθούν να οδηγούν την κούρσα στη Δύση και σε ολόκληρο του ΝΒΑ. Με ρεκόρ 39-13!

Μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, με καλό μπάσκετ και αριθμούς που ζηλεύουν οι υπόλοιπες 29 ομάδες.

Ποιο είναι όμως το μυστικό τους; Το gazzetta.gr αναζήτησε τη βοήθεια του προπονητή της Μάλαγα, Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος αποτέλεσε μέλος του τεχνικού επιτελείου των Τζαζ τη σεζόν 2018-2019. Και όπως μας εξήγησε, διατηρεί ακόμη επαφές με τους ανθρώπους των Μορμόνων και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

«Ο Κουίν Σνάιντερ είναι ένας προπονητής διαφορετικής σχολής. Θυμίζει στη νοοτροπία τον Γκρεγκ Πόποβιτς. Στο ΝΒΑ είναι σπάνιο φαινόμενο ένας προπονητής να είναι πάνω από την ομάδα, αλλά οι Τζαζ είναι ξεκάθαρα η ομάδα του προπονητή τους», είπε ο Κατσικάρης. Μη λησμονούμε ότι ο Σνάιντερ διανύει την 7η σεζόν του στη Γιούτα. Και στις πέντε τελευταίες (μαζί με τη φετινή) οι Τζαζ έχουν θετικό ρεκόρ. Και δύο χαμένες ευκαιρίες στα playoffs μέχρι τα ημιτελικά της Δύσης (2016-2017 αποκλείστηκαν από τους υπερηχητικούς Ουόριορς, 2017-2018 αποκλείστηκαν από τους καλύτερους Ρόκετς στα χρόνια του Χάρντεν στο Χιούστον).

«Ο Σνάιντερ θέλει τις λεπτομέρειες. Ψάχνει πολλά πράγματα, ξεπερνάει τον μέσο όρο του ΝΒΑ. Στην επίθεση, λατρεύει το passing game. Και δεν θέλει ένα καλό σουτ. Αλλά το τέλειο. Ειδικά αν υπάρχει μία έξτρα πάσα που μπορεί να το δώσει», πρόσθεσε ο Κατσικάρης.

Το έχει πει παλιότερα και ο ίδιος ο Σνάιντερ, αναλύοντας σε μερικές γραμμές τη φιλοσοφία του: «Ξεκινάει με τη συμπεριφορά, σαν μία επιθυμία, κάτι σαν μία εκτίμηση για το γεγονός ότι υπάρχει ο σωστός τρόπος για να παίξεις. Νομίζω ότι όταν δεν κάνεις την παραπάνω πάσα ή πάρεις ένα κακό σουτ ή είσαι εγωιστής... πρέπει να το μισείς στον εαυτό σου».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη Γιούτα. Φέτος έχουν 23 σερί νίκες στην έδρα τους, μετά από δύο ήττες στο ξεκίνημα της σεζόν. Και έχουν 43 αγώνες με τουλάχιστον 110 πόντους στην επίθεση, οι 24 απ' αυτούς συνεχόμενοι! Ένα ρεκορ που σταμάτησε στην ήττα από τους Ντάλας Μάβερικς στις 5/4/2021 (111-103).

«Δουλεύει ατομικά με τους παίκτες. Σε φουλ ρυθμούς. Σε κάθε θέση, ο κάθε παίκτης πρέπει να ξέρει τι να κάνει και πότε. Πως να δουλεύει το footwork του, την πειθαρχία του, την εκτέλεση της προσπάθειας. Όλα. Ξέρει πολύ καλά το ταλέντο των παικτών του», είπε και συνέχισε: «Ο Ντόνοβαν Μίτσελ είναι ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης. Πιο ολοκληρωμένος».

Ο Ρούντι και ο Ντόνοβαν!

Είναι κοινό μυστικό ότι ένα από τα προβλήματα των Γιούτα Τζαζ ήταν οι σχέσεις των δύο σταρ της ομάδας, του Μίτσελ και του Ρούντι Γκομπέρ. Φέτος, οι διαφορές έχουν ξεπεραστεί. Ή τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στο παρκέ.

Ενώ μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους, σύμφωνα με τον Κατσικάρη, είναι η... μανία που έχει ο Σνάιντερ με την τήρηση του πρωτόκολλου για τον κορονοϊό!

Στην περσινή χρονιά, το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα ήταν στη Γιούτα. Το ΝΒΑ... σφάλισε τα πάντα, μετά την είδηση πως ο Ρούντι Γκομπέρ είχε κορονοϊό. Λίγες ημέρες αργότερα κόλλησε και ο Μίτσελ!

Φέτος οι Τζαζ είναι μία από τις ομάδες που έχουν ελάχιστα, αν όχι μηδενικά κρούσματα.

«Ο Κουίν έκανε απίστευτη δουλειά για να προσέξουν με την covid-19. Γίνεται απίστευτος έλεγχος για να μην υπάρχουν κρούσματα και όχι μόνο όταν πάνε οι παίκτες για προπόνηση, αλλά και έξω απ' αυτήν, στην κανονική ζωή τους. Αυτό το ξέρω από τους ανθρώπους που γνώρισα όταν ήμουν στην ομάδα και έχουμε διατηρήσει επαφές. Την ίδια στιγμή, στη Γιούτα αποφεύγουν να πάρουν το ρίσκο απόκτησης ενός καλού παίκτη που όμως έχει προβληματικό χαρακτήρα. Οι Τζαζ έχουν ένα μεγάλο ρόστερ, ασχέτως αν 8-9 παίκτες είναι οι βασικοί στο ροτέισον. Έχουν όλοι καλό σουτ, ξέρουν πότε θα παίξουν και έχουν κατανοήσει 100% τι πρέπει να κάνουν. Τα προβλήματα στη χημεία λύθηκαν. Εκεί εντοπίστηκε το θέμα στα προηγούμενα χρόνια».

Για τον Φώτη Κατσικάρη το ζητούμενο είναι (και) η παρουσία του Μάικ Κόνλεϊ (16.5 πόντοι, 3.4 ριμπ., 5.5 ασίστ σε 41 αγώνες), αφού, «έχει βρει την αυτοπεποίθηση που του έλειπε. Αμυντικά είναι προσηλωμένοι και οι κοντοί της ομάδας δίνουν στην άμυνα. Και πλέον έχουν λύσεις από τον πάγκο, όπως ο Κλάρκσον, ο οποίος έχει αποδειχτεί σημαντικό κομμάτι. Για παράδειγμα, ο Φέιβορς δέχτηκε να είναι το back up στους σέντερ. Ο Φέιβορς είχε φύγει γιατί είχε πρόβλημα στο spacing, κάτι που έκανε καλά ο Γκομπέρ. Ήρθε ο Μπογκντάνοβιτς που βοηθάει στο small ball, ενώ ο Ρόις Ο' Νιλ στο “4” προσφέρει καλό σουτ και πάσα. Και μην ξεχνάμε και τον Τζο Ινγκλς που είναι πασπαρτού και ουσιαστικά ο δεύτερος playmaker στο παρκέ».

Η αλήθεια είναι πως βλέποντας τους Γιούτα Τζαζ να παίζουν, το αποτέλεσμα αποκλείεται να μην είναι διασκεδαστικό. «Ο ρόλος του καθένα είναι ξεκάθαρος. Εχουν χημεία, παίζουν ουσιαστικό και ελκυστικό μπάσκετ και το κυριότερο, το ευχαριστιούνται. Όλοι τους είναι περισσότερο ώριμοι, κυρίως ο Γκομπέρ και ο Ντόνοβαν. Και έχουν την ικανότητα να βρίσκουν το λάθος στην αντίπαλη άμυνα», υπογράμμισε ο Κατσικάρης.

Όσο για τον Κουίν Σνάιντερ; Είναι δεδομένο πως οι σημειώσεις του περιέχουν εκατοντάδες συστήματα και τις παραλλαγές τους. Αλλά όπως λέει ο Φώτης Κατσικάρης, δεν μείνει εκεί: «Πάντα αλλάζει κάποιες λεπτομέρειες στα plays του. Βλέπει πράγματα που του αρέσουν και τα προσθέτει στα δικά του. Και έχει τεράστια επιρροή από το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχει προσαρμόσει πολλά πράγματα από την Ευρώπη παντού».

Διαβάστε ακόμη

Νετς - Πέλικανς 139-111: Ο Ντουράντ ήταν άχαστος! (vid)

Θάντερ - Χόρνετς 102-113: Η 25άρα του Ποκουσέφσκι δεν ήταν αρκετή! (vid)

Ρόκετς - Μάβερικς 102-93: Πήρε το ντέρμπι του Τέξας το Χιούστον! (vid)

 

NBA Τελευταία Νέα