Νίκολα Βούτσεβιτς: Ο θαυμαστής του Παναθηναϊκού άνοιξε την πόρτα της διάλυσης των Ορλάντο Μάτζικ! (vid)

Νίκολα Βούτσεβιτς: Ο θαυμαστής του Παναθηναϊκού άνοιξε την πόρτα της διάλυσης των Ορλάντο Μάτζικ! (vid)

bet365

Από τον αποκλεισμό στον 1ο γύρο των playoffs, στο... ξήλωμα. Στο απόλυτο rebuilding. Μέσα σε λίγες ώρες. Με τον Νίκολα Βούτσεβιτς να αφήνει πίσω του το Ορλάντο και να αποτελεί μέλος των Σικάγο Μπουλς. Έτσι και αλλιώς, η καριέρα για τον Μαυρουβούνιο, θαυμαστή του Παναθηναϊκού και του Δημήτρη Διαμαντίδη, ξεκίνησε από ένα trade! Kαι η (νέα) ζωή του από ένα δυστύχημα!

O Nίκολα Βούτσεβιτς άνοιξε την πόρτα. Για άλλες πολιτείες. Για το Σικάγο και τους Μπουλς. Το ίδιο είχε πράξει και το 2012. Τότε με διστακτικότητα άφηνε τη Φιλαντέλφια για το Ορλάντο. Ήταν ένας άγνωστος, ανάμεσα σε πασίγνωστους. Και η πρόκληση των Ορλάντο Μάτζικ φάνταζε ένα πελώριο ερωτηματικό. Τότε, ο Βούτσεβιτς, μετά από μία σεζόν στους Σίξερς, αποτέλεσε μέρος μιας ανταλλαγής ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες!

Ανάμεσά τους δεν βρίσκονταν η νέα του ομάδα, οι Σικάγο Μπουλς. Εννιά χρόνια αργότερα και μπόλικους πόντους από τα χέρια του Μαυροβούνιο σέντερ, ήρθε ένα νέο trade. Ξανά στην Ανατολή, πιθανότατα με καλύτερη προοπτική.

Ο Παναθηναϊκός και η μέρα που παραλίγο να πεθάνει!

Για τον Βούτσεβιτς τίποτα δεν ήρθε εύκολα. Και ο ίδιος δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο. Όταν ήταν παιδί και είχε αρχίσει να καταλαβαίνει τι είναι το μπάσκετ, άρχισε να παρακολουθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μολονότι δεν έχει αγωνιστεί στη EuroLeague, παρακολουθούσε σε κάθε πιθανή ευκαιρία τον Παναθηναϊκό. Και λάτρευε το παιχνίδι του Δημήτρη Διαμαντίδη. Το είχε δηλώσει το 2016, στην εφημερίδα «Goal News». Προσπαθώντας να εξηγήσει το ευρωπαϊκό DNA του που.. μπολιάστηκε με την αμερικανική μπασκετική νοοτροπία.

Μόνο που εκτός από τον Παναθηναϊκό, υπάρχει ένα άλλο σημαντικό γεγονός στη ζωή του. Η ημέρα που παραλίγο να πεθάνει! Μαζί με τον πατέρα του, Μπόρισλαβ και συμπαίκτες του από την ομάδα που έπαιζε το 2006 0 15χρονος Βούτσεβιτς, ανέβηκαν σε ένα τρένο, προκειμένου να μεταβούν από το Κόλασιν στο Μπαρ.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα φρένα στο τρένο χάλασαν! Και το τρένο πήγαινε με ξέφρενη ταχύτητα. «Είχα καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει», είχε δηλώσει παλιότερα στην USA Today. Και συνέχισε: «Δεν ξέραμε τι θα συμβεί, βρισκόμασταν ανάμεσα στα βουνά. Και αν το τρένο έφευγε από τις γραμμές, κανείς δεν ήξερε που θα κατέληγε».

Το τρένο εκτροχιάστηκε. Και ο τραγικός απολογισμός ήταν 47 νεκροί και 200 τραυματίες! «Μου άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τη ζωή. Δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο», είχε πει.

Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ!

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη χώρα εργασίας του μπασκετμπολίστα μπαμπά, του Μπόρισλαβ. Από την Ελβετία, στο Βέλγιο και από εκεί για λίγο (και) στο Μαυροβούνιο. Από κοντά, φυσικά. και η μητέρα του, Λιλιάνα Κούμπουρα. Και αυτή μπασκετμπολίστρια και μάλιστα διεθνής! Κάποια στιγμή η φαμίλια βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για σπουδές και μπάσκετ.

Από εκείνο το trade του 2012 που έμπλεξε τέσσερις ομάδες και 12 παίκτες, στο ΝΒΑ πλέον παίζουν ελάχιστοι. Και elite είναι μόνο ένας: ο Νίκολα Βούτσεβιτς. Από τη ντουζίνα των παικτών εν ενεργεία είναι ακόμη ο Ντουάιτ Χάουαρντ (τότε πήγε στους Λέικερς), ο Αντρέ Ιγκουοντάλα (τότε μετακινήθηκε στους Νάγκετς) και ο Μορίς Χαρκλς (που τότε παραχωρήθηκε στο Ορλάντο μαζί με τον Βούτσεβιτς).

Ο Βούτσεβιτς πλέον κατέχει ένα συμβόλαιο $100 εκατομμυρίων, με ισχύ μέχρι τη σεζόν 2022-2023! Φέτος, διανύει την καλύτερη και πιο παραγωγική σεζόν του στο ΝΒΑ: 24.5 πόντοι, 11.8 ριμπάουντ , 3.8 ασίστ και 48% στα σουτ! Και οι Μάτζικ αποφάσισαν να στείλουν τα ταλέντα του στην «πόλη των ανέμων». Ανοίγοντας - δίχως να το θέλει - την πόρτα για τη μεγάλη φυγή.

Η διάλυση των Μάτζικ!

Το... ξήλωμα στο ρόστερ είναι άνευ προηγουμένου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί μία ομάδα που έδωσε τρεις βασικούς στην ίδια περίοδο ανταλλαγών, χωρίς αυτοί να βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Το Ορλάντο, σε διάστημα λίγων ωρών, παραχώρησε, εκτός από τον Βούτσεβιτς, τον Εβάν Φουρνιέ στη Βοστόνη και τον Άαρον Γκόρντον στους Ντένβερ Νάγκετς! Μαζί τους ακολούθησε και ο Αλ-Φαρούκ Αμίνου.

Με τους Μάτζικ να λαμβάνουν ως ανταλλάγματα τους Ουέντελ Κάρτερ Τζούνιορ, Ότο Πόρτερ Τζούνιορ, τον Τζεφ Τιγκ, τον Γκάρι Χάρις, τον Αρ Τζέι Χάμπτον και μπόλικες επιλογές στο Draft. Τα επόμενα χρόνια λογίζονται ζόρικα για τους Μάτζικ, εκτός αν το πλάνο τους, προβλέπει κάτι που γνωρίζουν μόνο εκείνοι.

Δεν διαλύθηκε μία ομάδα για το πρωτάθλημα, αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελούσε μία σημαντική δύναμη στην Ανατολή και μία ομάδα που είχε αποκτήσει ταυτότητα χάρη στον Νίκολα Βούτσεβιτς και στον Εβάν Φουρνιέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΒΑ: Έμεινε Τορόντο ο Λάουρι, προς buy out Ντράμοντ, Όλντριτζ (pic)

ΝΒΑ: Στους Μαϊάμι Χιτ ο Βίκτορ Ολαντίπο (pic)

ΝΒΑ: Στο Ντάλας ο Ρέντικ, δεν το κουνάει ο Λόνζο Μπολ! (pic)

Οι Μπλέιζερς απέκτησαν τον Νόρμαν Πάουελ

 

NBA Τελευταία Νέα