NBA Trading cards: Η τρέλα των 90's πωλείται έναντι τρελών ποσών! (pics)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
NBA Trading cards: Η τρέλα των 90's πωλείται έναντι τρελών ποσών! (pics)

bet365

Τη δεκαετία του '90 αυτά τα μικρά κομμάτια από σκληρό χαρτί ήταν τόσο λαμπερά. Τα χρόνια τα έκαναν να... ξεφτίσουν. Μόνο που η αξία κάποιων καρτών, φτάνει σε απίστευτα υψηλά επίπεδα. Ποιος είναι ο νέος ψηφιακός ανταγωνιστής;

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ. |21+

Θυμάστε αυτή τη λαχτάρα; Ένα βιαστικό άνοιγμα στο σακουλάκι. Μία γρήγορη ματιά αρκεί. Ξέρεις ποιες κάρτες δεν έχεις, ποιες είναι διπλές. Και μερικές φορές μία βρισιά. Για την συνηθισμένη κάρτα που πέτυχες ξανά. Ή για εκείνη, τη σπάνια που ακόμη σου διαφεύγει.

Ας μιλήσουμε για τις trading cards του ΝΒΑ. Κάρτες προς ανταλλαγή, δηλαδή. Αρκούσε μία εντυπωσιακή φωτογραφία ενός παίκτη του ΝΒΑ και μερικά στατιστικά στοιχεία.

Τη δεκαετία του '90 που οι αυτά τα μικρά, μα τόσο λαμπερά, κομμάτια από χαρτόνι μεσουράνησαν, όλοι αναζητούσαν τους δικούς τους ήρωες: Μάικλ Τζόρνταν, Σκότι Πίπεν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Μάτζικ Τζόνσον...

Αργότερα ήρθε ο Κόμπι και ο Σακίλ. Μετά ο ΛεΜπρόν. Ο Ντιρκ. Ο Γιάννης.

Η τρέλα έχει αλλάξει επίπεδο. Κάποτε όλοι ήθελαν να κλείσουν μία συλλογή. Από την αρχή, μέχρι το τέλος. Και το απαραίτητο checklist.

Τώρα όλοι θέλουν να βρουν τις πιο σπάνιες. Και τις πιο ακριβές!

Μία υπογεγραμμένη κάρτα του Μάικλ Τζόρνταν πουλήθηκε έναντι $1.44 εκατομμυρίων! Και μία συλλεκτική κάρτα του ΛεΜπρόν Τζέιμς κόστισε σε εκείνον που πλειοδότησε $1.845 εκατομμύρια!

Πολλά λεφτά για ένα μικρό κομμάτι χαρτί.

Αυτή τη στιγμή, εκτός από τους δύο αθλητές που προαναφέραμε, συλλεκτική αξία (αρα και πολλά λεφτά) έχουν οι κάρτες του Κόμπι Μπράιαντ, του Λούκα Ντόντσιτς, του Ζάιον Ουίλιαμσον, του Τρέι Γιανγκ, αλλά και του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Για μία κάρτα από τη rookie χρονιά του Ντόντσιτς, κάποιος έδωσε $800 χιλιάδες! Και για μία που απεικονίζει τον Άντονι Ντέιβις από την πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ, μαζί με την υπογραφη του, ένας συλλέκτης σπατάλησε $1.05 εκατομμύρια!

Για χάρη του δύο φορές MVP, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ένας τυχερός (;) πλήρωσε $1.812.000 για μία κάρτα. Με την υπογραφή του Giannis και ένα μικρό κομμάτι ύφασμα από τη φανέλα του!!!! Από όταν ακόμη ο Αντετοκούνμπο ήταν άγνωστος. Πρωτάρης στο ΝΒΑ, απευθείας από τον Φιλαθλητικό! Με το πέρασμα των ετών και χάρη στην εξέλιξη του Greek Freak εκείνη η απλή κάρτα, έγινε πολύτιμη.

Μόνο το 2020, στην ιστοσελίδα του ebay, υπολογίζεται πως άλλαξαν χέρια πάνω από 4 εκατομμύρια κάρτες, όλων των αθλημάτων.

Μόνο το μπάσκετμπολ είδε άνοδο στις πωλήσεις της τάξεως του 373%!

Η τρέλα για τους rookie!

Πλέον, σημασία δεν έχει η παλαιότητα της κάρτας. Αλλά η κατάστασή της και η σπανιότητά της. Οι περισσότερες κάρτες που πωλούνται πανάκριβα, είναι από την rookie χρονιά των αθλητών. Όποια και αν είναι αυτη.

Για παράδειγμα, αξία έχει μία rookie card του Τζόρνταν (που ήταν rookie το 1984), αξία έχει και η rookie card του Ουίλιαμσον, που μπήκε στο ΝΒΑ το 2019!

Μία κάρτα του Κόμπι Μπράιαντ, από τη σεζόν 1996-1997, την πρώτη του στο ΝΒΑ, πρόσφατα μπήκε σε δημοπρασία. Η κατάσταση της τέλεια (10/10). Η αρχική τιμή της ήταν $250 χιλιάδες. Μετά από 18 πονταρίσματα, το τίμημα έχει φτάσει στο $1.010.000! Και θέλει ακόμη έξι ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο θάνατος του Κόμπι έφερε την... έκρηξη της αξίας της. Και όχι μόνο αυτής, αλλά όλων των αναμνηστικών του Μπράιαντ.

Ψηφιακές κάρτες: Η νέα τρέλα!

Τρέλα είναι, θα περάσει. Ή μήπως όχι; Το χαρτί πέθανε, ζήτω η ψηφιακή κάρτα. Κάποιος είχε μία απλή ιδέα: γιατί να συμβιβαστείς με μία φωτογραφία, όταν μπορείς να έχεις ολόκληρη τη φάση;

Το πλάσαρε στο ΝΒΑ, και η Λίγκα το ενέκρινε. Κερδίζει μπόλικα λεφτά απ' αυτό. Η συλλογή των καρτών, το 2021, άλλαξε.

Στην ιστοσελίδα Top Shot πουλάνε τα εν λόγω βίντεο. Μία φάση λίγων δευτερολέπτων, μπορεί να κοστίσει μία περιουσία.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, μπήκαμε στη διαδικασία να αγοράσουμε ένα ψηφιακό... σακουλάκι. Το πιο κοινότυπο, αξίας μόλις $9.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπήκανε σε μία σειρά, περιμένοντας (αν και εφόσον τα καταφέρουμε) για την αγορά ενός και μόνο πακέτου. Με μεταπωλητική αξία αμφίβολη. Ξέρετε πόσοι ήταν μπροστά μας; Μόλις 64.608 άνθρωποι! Όλοι μαζί, σε μία προσπάθεια να πλουτίσουν. Ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της ιστοσελίδας, παραπάνω από 150.000 άνθρωποι επιχείρησαν προχωρήσουν σε αγορά.

Θα σας πούμε μόνο, ότι μία φάση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ένα κάρφωμα του «Βασιλιά», το οποίο αγοράστηκε με $230, πουλήθηκε έναντι $208 χιλιάδες! Αυτή τη στιγμή είναι το ακριβότερο κομμάτι αυτής της νέας τρέλας.

Στην αρχή, οι αμερικανικές ιστοσελίδες (ίσως και για λόγους προώθησης) εκθείαζαν την ιδέα. Μόνο που μερικές εβδομάδες αργότερα και μπόλικα εκατομμύρια (σχεδόν 70!) μετά, πλέον υποστηρίζουν ότι είναι μία... φούσκα, η οποία σύντομα θα «σκάσει»!

Πάντως, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η Top Shot πούλησε 200.000 πακέτα έναντι 9 δολαρίων το καθένα. Κάντε τα μαθηματικά... Όχι και άσχημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα