ΒανΒλιτ: Από undrafted, στα βιβλία της ιστορίας, ένας δρόμος στον οποίο ξεπέρασε τον εαυτό του! (pics & vid)

ΒανΒλιτ: Από undrafted, στα βιβλία της ιστορίας, ένας δρόμος στον οποίο ξεπέρασε τον εαυτό του! (pics & vid)

Αντωνία Σπανού
ΒανΒλιτ: Από undrafted, στα βιβλία της ιστορίας, ένας δρόμος στον οποίο ξεπέρασε τον εαυτό του! (pics & vid)

bet365

Ο Φρεντ ΒανΒλιτ έγραψε ιστορία με την εμφάνιση του κόντρα στους Μάτζικ και η πορεία του από την βραδιά που δεν τον επέλεξε κανείς, μέχρι σήμερα έχει μια λέξη χαρακτηριστική. Την προσπάθεια.

Λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν ο Φρεντ ΒανΒλιτ θα μπορούσε να βγει στην αγορά, αλλά υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Ράπτορς και έγραψε ιστορία με τα 85 εκατομμύρια δολάρια που συμφώνησε. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, ο οποίος από undrafted υπογράφει τόσα χρήματα, για τέσσερα χρόνια.

Την χθεσινή βραδιά πρόσθεσε άλλα δύο ρεκόρ δίπλα στο όνομα του, με τους 54 πόντους που πέτυχε, στην νίκη της ομάδα του, κόντρα στους Μάτζικ, με 123-108. Είναι οι περισσότεροι που έχει βάλει ποτέ παίκτης που δεν έγινε draft, ενώ ξεπέρασε και τον ΝτεΡόζαν για το ρεκόρ της ομάδας, που ήταν 52 πόντοι.

«Είναι απίστευτο. Είναι τεράστια τιμή να μπαίνω στην ίδια πρόταση με τέτοιους παίκτες. Είναι ξεχωριστή νύχτα, σε πολλά επίπεδα. Ήταν εύκολο, χωρίς να προσβάλω τους Μάτζικ. Τα περισσότερα σουτ μου ήταν ανοιχτά. Ήταν καθαρά σουτ».

Το ρεκόρ έγινε 3 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, πριν το τέλος και Λάουρι, αλλά ΝτεΡόζαν αποθέωσαν τον φίλο τους, με τον δεύτερο να κάνει και πλάκα, με την ηλικία του κολλητού του, Λάουρι, που δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνος.

Για να φτάσει μέχρι αυτή την βραδιά ο ΒανΒλιτ χρειάστηκε να τα κάνει όλα μόνος του. Τίποτα δεν τους χαρίστηκε, τίποτα δεν ήρθε εύκολα και αυτό είναι δεδομένο. Δεν έρχεται εύκολα ένας παίκτης από το πουθενά στο ΝΒΑ και κάνει ρεκόρ ή κατακτά ένα πρωτάθλημα. Το 2016 είδε όλες τις ομάδες να τον υποτιμούν και να τον προσπερνούν. Καμία δεν είδε κάτι σε εκείνον, αλλά δεν πτοήθηκε.

«Προφανώς το όνειρό όλων, όταν μεγαλώνουν είναι να γίνουν draft, όλοι θέλουν να τους επιλέξουν, αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις λεφτά. Προφανώς και είμαι απογοητευμένος, αλλά τώρα είναι η αρχή. Δεν θα είχε νόημα η ιστορία μου, αν με επέλεγαν. Δεν θα σταματήσω τώρα»,

Μετά το draft, ο ΒανΒλιτ είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων από την G-League. Εκείνος αποφάσισε να πάει για το ΝΒΑ, πίστευε στον εαυτό του και τις απέρριψε. Αποφάσισε να πάρει μέρος στο Summer League του Λας Βέγκας με τους Ράπτορς κι ήλπιζε να κερδίσει μια θέση στο training camp τους. Στις 18/06/16 υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με την ομάδα του Τορόντο, ενώ ανταγωνιζόταν με άλλους παίκτες, για να πάρει την τελευταία θέση του ρόστερ της σεζόν. Τελικά, τα κατάφερε. Έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ στις 09/11/16, πατώντας παρκέ για 26 δευτερόλεπτα, κόντρα στους Θάντερ. Από αυτό το σημείο κατάφερε και έφτασε στην καταξίωση λίγα χρόνια μετά. Τον Ιούλιο του 2018 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Ράπτορς κι είχε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Παιχνίδι το παιχνίδι έφτασε να ξεπεράσει τον εαυτό του, με αποκορύφωμα τη σειρά με τους Μπακς, όπου είχε κομβικό ρόλο και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει για πρώτη φορά στους τελικούς του ΝΒΑ. Εκεί, συζητήθηκε για την άμυνα που έπαιζε στον Στεφ Κάρι. Στο Game 6 με τους Ουόριορς, έκανε ρεκόρ σε πόντους στα playoffs (22 με 5 τρίποντα), ενώ ήρθε στην δεύτερη θέση, πίσω από τον Καουάι Λέοναρντ, για το βραβείο του MVP των τελικών.

Fred VanVleet's 54-point night was the HIGHEST-SCORING GAME EVER by an undrafted rookie! He's also the first player in NBA history with 50+ pts, 10+ threes, with +70% FG and +70% 3P!

Δημοσιεύτηκε από Basketball Forever στις Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021

Τίποτα μα τίποτα δεν ήρθε εύκολα στον ΒανΒλιτ. Για όλα έπρεπε να παλέψει. Με οικογένεια, που είχε πολλά προβλήματα, μεγαλωμένος χωρίς πατέρα, αλλά με ένα πολύ καλό πατριό, έμαθε από νωρίς ότι αν δεν παλέψει, δεν θα πετύχει. Και το κάνει με τον τρόπο του. Παλεύει για κάθε λεπτό στο παρκέ και για κάθε δολάριο, που υπέγραψε.

«Δεν ντρέπομαι να πω ότι θέλω να πληρωθώ. Δεν χρειάζεται να λέω τα όσα έχω κάνει. Κάντε έρευνα, κοιτάξτε την ιστορία μου. Ποτέ δεν ήμουν σε ομάδα που έχανε. Κέρδισα ένα πρωτάθλημα και τώρα είναι η ώρα να το εξαργυρώσω. Είμαι 26 χρονών, βρίσκομαι τέσσερα χρόνια στην λίγκα και νιώθω έτοιμος για μεγαλύτερο και πιο κομβικό ρόλο».

Ο ΒανΒλιτ μοιάζει όντως ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες της λίγκας, αλλά κλείνει τα αυτιά του. Ξέρει τι έχει καταφέρει, ξέρει με τι κόπο και τι ψυχική δύναμη το έχει καταφέρει και δεν επιτρέπει σε κανέναν να το αμφισβητεί.

 

NBA Τελευταία Νέα