Ντόνοβαν Μίτσελ: Φοράει τα παπούτσια του (και) για να αλλάξει τις ζωές φοιτητών! (vids)

Ντόνοβαν Μίτσελ: Φοράει τα παπούτσια του (και) για να αλλάξει τις ζωές φοιτητών! (vids)

Ντόνοβαν Μίτσελ: Φοράει τα παπούτσια του (και) για να αλλάξει τις ζωές φοιτητών! (vids)

bet365

Ο Μίτσελ Ντόνοβαν θέλει να αλλάξει τον κόσμο με ένα ζευγάρι παπούτσια. Τα δικά του παπούτσια, με τα οποία ελπίζει να βοηθήσει δεκάδες μαθητές να τελειώσουν το κολέγιο και να αλλάξουν τη ζωή τους.

Πόσες ζωές μπορεί να αλλάξει ένα ζευγάρι αθλητικά υποδήματα; Όσες περισσότερες μπορεί! Ο Ντόνοβαν Μίτσελ δεν τις μετράει.

Προσπαθεί και όπου τον βγάλει ο δρόμος. Ίσως γι' αυτό χρησιμοποιεί ως «μέσο» ένα ζευγάρι παπούτσια. Για να αντέξει τη διαδρομή.

Μία... κακοτράχαλη διαδρομή. Το να δίνεις μοιάζει εύκολο. Αλλά δεν είναι πάντα.

Ο γκαρντ των Γιούτα Τζαζ φιλοδοξεί μέσα από τις πωλήσεις των νέων παπουτσιών του να αλλάξει πολλές ζωές. Ζωές φοιτητών στο πανεπιστήμιο που φοίτησε (αλλά δεν αποφοίτησε) και ο ίδιος, το Λούιβιλ.

Το πλάνο είναι απλό: Τουλάχιστον $200.000 από τις πωλήσεις του νέου παπουτσιού της Adidas, που φέρει το όνομα του Μιτσελ, θα προσφερθούν για τις σπουδές των φοιτητών. Άλλες $45 χιλιάδες θα δοθούν στα παιδιά του δολοφονημένου από αστυνομικούς, Τζορτζ Φλόιντ. Και όχι μόνο. Ο Μίτσελ έχει υποσχεθεί σχεδόν $12 εκατομμύρια για τους μαθητές και τους καθηγητές στο Γυμνάσιο του Κονέκτικατ. Εκεί που υπήρξε ο ίδιος μαθητής και η μητέρα του καθηγήτρια. Ας είναι καλά το νέο συμβόλαιο των (ατελείωτων) $195 εκατομμυρίων!

Το παρωνύμιο που συνοδεύει το υπόδημα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό: ένα παπούτσι για την αλλαγή.

Η τελευταία λέξη ακούγεται ολοένα και περισσότερο στο παρκέ του ΝΒΑ. Το πελώριο... κύμα της αλλαγής ήρθε απότομα, το καλοκαίρι, μέσα σε μία «φούσκα».

Όπου ο Μίτσελ ύψωσε την φωνή του, για όσους δεν μπορούν να μιλήσουν. Για όσους ομιλούν, αλλά δεν ακούγονται. Έτσι και αλλιώς, ο Μίτσελ διαθέτει την πλατφόρμα του ΝΒΑ. Θα ήταν άδικο να μην την χρησιμοποιούσε.

Ωστόσο, η... φούσκα «έσκασε». Και οι αθλητές όφειλαν να γνωρίζουν ότι θα έπρεπε να βρουν διαφορετικούς τρόπους να μιλήσουν για αλλαγή. Και ισότητα. Ταξική. Κοινωνική.

«Προσπαθώ να βρω τρόπους να προσφέρω πίσω, όπως μπορώ. Ξέρω ένα τσούρμο παιδιά που δεν μπορούν να φοιτήσουν, ενώ μπορούν να μπούνε στο σχολείο. Και στο τέλος εγκαταλείπουν το όνειρό τους. Δεν συμβαίνει μόνο στο Λούιβιλ, αλλά παντού.

Αλλά επειδή πήγα εκεί στο πανεπιστήμιο, είναι σαν ένα δεύτερο σπίτι για εμένα. Θέλω μόνο να δώσω κάτι στα παιδιά και να τους επιτρέψω να πάνε στο κολέγιο και κυνηγήσουν τα όνειρά τους», ήταν τα λόγια του Μίτσελ Ντόνοβαν.

Την ίδια στιγμή, η κίνησή του είναι και μία ευκαιρία να μείνει ζωντανή η «φλόγα» του κινήματος που συντάραξε συθέμελα τις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι.

«Νομίζω πως η «φούσκα» ήταν ένα σημαντικό σημείο για τον πλανήτη, να δει το μήνυμά μας και να μην το αφήσει να... πεθάνει. Είτε αφορά τα ρούχα που φοράς, είτε τα χρήματα που μπορεί να προσφέρει κάποιος στην κοινότητά του», εξήγησε ο Μίτσελ.

Φέρε το πτυχίο!

Μόνο που ο σκοπός του δεν αφορά μόνο τους άλλους. Λένε πως η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα της αληθινής γνώσης. Ο 24χρονος αθλητής άφησε στη μέση τις σπουδές του για να αγωνιστεί στο ΝΒΑ.

Η μητέρα του δεν τον αφήνει σε ησυχία. «Θα μου φέρεις αυτό το πτυχίο», είναι η ατάκα της. Και δεν θα σταματήσει να του... τριβελίζει το μυαλό, μέχρι να το κάνει.

Ο Ντόνοβαν θέλει να το αποκτήσει. Έχοντας καταστρωμένο το πλάνο για την επόμενη... ζωή του, μόλις σταματήσει το μπάσκετμπολ. «Όταν τελειώσω, θέλω να γίνω αναλυτής στο ESPN ή στο TNT ή να ασχοληθώ με το ντοκιμαντέρ ή κάτι που θα με κρατήσει κοντά στα σπορ», ήταν η αποκάλυψή του.

Το καλοκαίρι σκόπευε να ξεκινήσει εκ νέου τα μαθήματά του. Οι υποχρεώσεις ήταν συνεχόμενες. Και το πρόγραμμα φορτωμένο. Η υπόσχεσή του, πάντως, αναφέρει ως χρονικό σημείο έναρξης το τέλος αυτής της σεζόν.

Πάμε πίσω στα παπούτσια του. Η συνεργασία του με με τουλάχιστον τρεις οργανισμούς θα διασφαλίσει τη δωρεάν μάθημα για δεκάδες παιδιά που δεν αντέχουν οικονομικά να το πράξουν.

Μάλιστα, στις ομάδες ανδρών και γυναικών του Λούιβιλ έφτασαν ως δώρο τα παπούτσια που θα αλλάξουν τη ζωή κάποιων. Για να τα φοράνε και να θυμούνται πως μία απλή κίνηση, μία απλή πράξη, μπορεί πραγματικά να αλλάξει έστω και μία ζωή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα