ΝΒΑ: Η «βίαιη» διακοπή, η «φούσκα» και η επιτυχία που ήρθε στο τέλος!

Αντωνία Σπανού
ΝΒΑ: Η «βίαιη» διακοπή, η «φούσκα» και η επιτυχία που ήρθε στο τέλος!

bet365

Το ΝΒΑ σταμάτησε απότομα μετά το πρώτο επίσημο κρούσμα κορονοϊού, ο χρόνος «πάγωσε» και η «φούσκα» που μπήκαν όλοι για να συνεχιστεί, αποδείχτηκε εξαιρετικά πετυχημένη.

Από την ανασκόπηση της σεζόν για το ΝΒΑ δεν μπορούν να λείπουν όσα έγιναν από τον Μάρτιο και μετά. To NBA, όπως και τα περισσότερα γεγονότα στον πλανήτη, σταμάτησαν απότομα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Tο πρώτο κρούσμα του Ρούντι Γκομπέρ στις 11 Μαρτίου ήταν αρκετό, για να επικρατήσει πανικός, τα πάντα να ακυρωθούν και όλοι να βρεθούν στην αβεβαιότητα. Το πόσο ανάλαφρα είχαν πάρει όλοι τον ιό, όπως και ο Γκομπέρ, έφερε μια έκρηξη κατηγοριών απ' όλους, προς όλους. Οι πρώτες ώρες ήταν πρωτόγνωρες, με τα κρούσματα να βγαίνουν το ένα μετά το άλλο και τον φόβο να επικρατεί παντού. «Εμφύλιος» άνοιξε στους Τζαζ, το ΝΒΑ «τρομοκρατήθηκε» με την λίγκα, τους ανθρώπους της, τους παίκτες και άπαντες να ψάχνουν να βρουν απαντήσεις στα ερωτηματικά.

Μέχρι να ξεπεραστεί το πρώτο σοκ πέρασε καιρός. Παίκτες νοσούσαν, έχασαν συγγενείς τους από την ασθένεια και ο χρόνος «πάγωσε», όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πρώτοι μήνες πέρασαν, όπως και σε κάθε τι άλλο, με στασιμότητα και παρακολούθηση όσων συμβαίνουν, μέχρι το ΝΒΑ να αναλάβει δράση και να προσπαθήσει να βρει μια λύση.

Με τεράστια προσοχή και μετά από πολύ μεγάλες συζητήσεις αποφασίστηκε ένα σχέδιο για να συνεχιστεί η φετινή σεζόν. Αυτό ονομάστηκε «φούσκα» και παρά τα πολλά κρούσματα που ανακοινώνονταν κάθε μέρα το σχέδιο προκρίθηκε και προχώρησε.

Οι διαφωνίες ήταν πάρα πολλές, η αβεβαιότητα ακόμα μεγαλύτερη και μετά από εξηγήσεις οι περισσότεροι δέχτηκαν να το κάνουν. Οι παίκτες ρωτήθηκαν, οι προπονητές το ίδιο και όλοι είχαν το ελεύθερο να αποφασίσουν για τον εαυτό τους. Μαζί με τον κορονοϊό, υπήρξε και η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό και κάπου εκεί η κατάσταση στις ΗΠΑ ξέφυγε εντελώς και τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα.

Οι παίκτες απαίτησαν κάποια άλλα πράγματα, η «φούσκα» πήρε την τελική της μορφή και όλοι μπήκαν σε αυτήν σε μια μεγάλη προσπάθεια να τελειώσει η φετινή εξαιρετικά δύσκολη σεζόν. Οι αγώνες θα ξεκινούσαν στις 30 Ιουλίου, με 22 ομάδες να παίρνουν μέρος. Το πλάνο έλεγε ότι οι ομάδες θα παίξουν 6 με 8 αγώνες κανονικής διάρκειας, ώστε να βγουν οι ομάδες των playoffs και από εκεί και πέρα όλα θα πήγαιναν κανονικά.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Πότε ξεκίνησε, πότε τελείωσε...

Τα παιχνίδια ξεκίνησαν στις 30 Ιουλίου, ενώ τα playoffs στις 17 Αυγούστου. Οι Τελικοί του ΝΒΑ άρχισαν στις 30 Σεπτεμβρίου και είχαμε πρωταθλητή 13 Οκτώβρη.

22 ομάδες πήραν μέρος στην συνέχεια του ΝΒΑ

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε τις 13 ομάδες από την Δύση και τις 9 από την Ανατολή, που είναι και αυτές που συνέχισαν την περσινή σεζόν μέσα στην «φούσκα».

Πόσοι παίκτες ήταν στα ρόστερ;

Οι ομάδες πήραν μαζί τους στο Ορλάντο 17 παίκτες έχοντας στα playoffs την δυνατότητα να έχουν 15 παίκτες, 13 ενεργούς και 2 ανενεργούς.

Ήταν υποχρεωμένοι οι παίκτες να πάνε στο Ορλάντο;

Οι παίκτες δεν εξαναγκάστηκαν να πάνε στο Ορλάντο. Με όλα αυτά που είχαν συμβεί τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για όλους και το ΝΒΑ κατανοεί τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων, με αποτέλεσμα ο καθένας να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τον εαυτό του. Αν μια ομάδα αποφάσιζε ότι ένας παίκτης ρισκάρει την υγεία του και δεν μπορεί να είναι εκεί, τότε αυτός ο παίκτης θα έπαιρνε κανονικά τον μισθό του. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν ελεύθεροι να αποφασίσουν, αλλά δεν θα πληρωνόντουσαν.

Που έμειναν οι παίκτες;

Μεγάλη κουβέντα είχε προκύψει για τα δωμάτια και την... πολυτέλεια τους. Αρκετοί στην πρώτη ματιά γκρίνιαξαν, αλλά γρήγορα όλα ξεπεράστηκαν και άπαντες προσαρμόστηκαν. Οι ομάδες έμεναν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία και αυτά ήταν.

Στο ίδιο ξενοδοχείο και συγκεκριμένα το «Grand Destino» έμειναν οι Μπακς του δικού μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τους Λέικερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Εκτός από τις δύο αυτές ομάδες, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν επίσης και οι Ράπτορς, οι Κλίπερς, Σέλτικς, Νάγκετς και Τζαζ.

Οι Θάντερ, Σίξερς, Ρόκετς, Πέισερς, Μάβερικς, Νετς, Γκρίζλις και Μάτζικ έμειναν στο «Grand Floridian», ενώ τέλος οι Μπλέιζερς, Κινγκς, Πέλικανς, Σπερς, Σανς και Ουίζαρντς ήταν στο «Yacht Club».

Το πρωτόκολλο που υπήρχε στην «φούσκα»

Τα πρωτόκολλα των τεστ και της ασφάλειας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά από το ΝΒΑ και κάθε ένας που έμπαινε στην «φούσκα» έπρεπε να κάνει τεστ. Όποιος έφευγε και επέστρεφε έμπαινε σε καραντίνα για 48 ώρες, ενώ χρειαζόταν και δύο αρνητικά τεστ. Κάθε παίκτης που άφηνε την «φούσκα» θα έπαινε σε καραντίνα μέχρι και 10 ημέρες από την επιστροφή του στην Ντίσνεϊ, ενώ δεν έπαιζε χωρίς δύο αρνητικά τεστ. Παράλληλα, οι παίκτες έκαναν τεστ κάθε βράδυ και τα αποτελέσματα έβγαιναν κάθε πρωί. Όλοι υπέγραψαν και συμφώνησαν σε αυτούς του κανόνες και φυσικά ήταν υποχρεωμένοι να τους δέχονται.

Τα μέτρα και οι απαγορεύσεις...

Μέχρι την έναρξη των αγώνων τους είχε προταθεί να έρχονται σε επαφή μόνο με παίκτες και προπονητές της δικής τους ομάδας, ενώ έπρεπε όλοι να κρατούν γενικά αποστάσεις. Απαγορεύονταν κάποιος παίκτης να μπει στο δωμάτιο κάποιου άλλου. Η μάσκα ήταν αναγκαστική σε κάθε περίσταση, εκτός από το φαγητό και την άσκηση. Παράλληλα, με τους κανόνες δημιουργήθηκε και μια γραμμή που θα μπορούσε ο ένας να... καρφώνει τον άλλον, με τα αστεία να είναι πολλά για τη συγκεκριμένη δράση.

Οι ανέσεις που είχαν οι παίκτες και οι προπονητές..

Έγινε μεγάλη κουβέντα γι' αυτό και είναι η αλήθεια ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα είχαν συνηθίσει οι παίκτες του ΝΒΑ. Οι παίκτες έμειναν μακριά από όσα αγαπάνε και γι' αυτό η λίγκα προσπάθησε να τους κάνει πιο ευχάριστο τον χρόνο τους εκεί. Υπήρχαν κάποιες δραστηριότητες να κάνουν, αλλά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις τους, οι περισσότεροι πέρασαν πολύ χρόνο στα δωμάτια τους.

ΠΩΣ ΠΗΓΕ ΤΕΛΙΚΑ

Μπορεί τα χρήματα να ήταν πολλά, οι συζητήσεις ακόμα περισσότερες και η γκρίνια μεγάλη, όμως στο τέλος της ημέρας όλα πήγαν καλά. Η «φούσκα» λειτούργησε τέλεια, τουλάχιστον στα διαδικαστικά και η σεζόν έφτασε με επιτυχία στο τέλος της. Για κανέναν δεν ήταν εύκολο, οι παίκτες έκαναν πίσω σε πολλά, αλλά λειτούργησε και αυτό το πιστώνεται η λίγκα. Οι κανόνες παρέμειναν αυστηροί από την αρχή, μέχρι το τέλος, όλοι πειθάρχησαν και το αποτέλεσμα τους αντάμειψε. Οι Λέικερς ήταν εκείνοι που έφτασαν νικητές στο τέλος της διαδρομής και μπορούν να είναι υπερήφανοι γι' αυτό.

Η «φούσκα» τους δοκίμασε όλους, τίποτα δεν ήταν εύκολο, η απομόνωση δυσκόλεψε την κατάσταση, αλλά η ομάδα του Λος Άντζελες ήταν η πιο δυνατή σε αυτή την διαδρομή, εντός και εκτός παρκέ. Το ΝΒΑ πιστώνεται μια μεγάλη επιτυχία. Κατάφερε και ολοκλήρωσε μια σεζόν που φαινόταν χαμένη και το έκανε εξαιρετικά, δίνοντας σημασία σε κάθε λεπτομέρεια. Πολλά σκαμπανεβάσματα υπήρξαν, αλλά όλοι θα θυμούνται αυτή την εμπειρία. Για κανέναν δεν ήταν εύκολο αυτό που έχει γίνει στον πλανήτη, αλλά το ΝΒΑ κατάφερε και βγήκε δυνατό, μετά το αρχικό σοκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα