Αντετοκούνμπο: Δεν πετάς εύκολα 89 εκατομμύρια στα... σκουπίδια!

Αντετοκούνμπο: Δεν πετάς εύκολα 89 εκατομμύρια στα... σκουπίδια!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Αντετοκούνμπο: Δεν πετάς εύκολα 89 εκατομμύρια στα... σκουπίδια!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σας βάζει σιγά-σιγά στο κλίμα της free agency του ΝΒΑ. Τι θέλει ο back2back MVP, τι μπορούν τα «ελάφια», ο «κρυφός όρος» για την υπογραφή και μελλοντική ανταλλαγή του και ο μαγικός αριθμός των 88,8 εκατομμυρίων δολαρίων που κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει!

Πάνε κάτι περισσότερο από 2 μήνες από την τελευταία φορά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πάτησε το πόδι του στο παρκέ, οπότε είναι απολύτως λογικό να ανυπομονεί πως και πως για την έναρξη του νέου πρωταθλήματος και να του φαίνεται ατελείωτη η αναμονή μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί το πρώτο τζάμπολ του νέου πρωταθλήματος.

Η αλήθεια είναι ότι η σεζόν που, για τους Μπακς, ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, δεν εξελίχθηκε όπως ιδανικά θα ήθελε ο 25χρονος Έλληνας superstar... Μπορεί σε ατομικό επίπεδο να έγραψε ιστορία (μπαίνοντας σε ένα κλειστό “club” 12 παικτών) και να αναδείχτηκε για 2η συνεχόμενη φορά MVP της κανονικής περιόδου, στην “φούσκα” του Ορλάντο, όμως, η ομάδα του παρουσιάστηκε κατώτερη των προσδοκιών που η ίδια δημιούργησε στην κανονική περίοδο και αποκλείστηκε από τον 2ο γύρο των playoffs.

Αυτομάτως, οι απανταχού μπασκετικές συζητήσεις για το μέλλον του αλλά και την επόμενη μέρα των «ελαφιών» πήραν... φωτιά, καθώς η μετεγγραφική περίοδος που βρίσκεται προ των πυλών, θα του δώσει την μοναδική ευκαιρία – που είχε έως τώρα στην καριέρα του – να μείνει ελεύθερος και να εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει ομάδα.

Όλοι ξέρουν τι θέλει ο Γιάννης!

Αν φυσικά το θελήσει, γιατί όλοι όσοι τον γνωρίζουν έστω και λίγο, ξέρουν καλά το δέσιμο που τον συνδέει με τον πόλη, την τοπική κοινωνία και την ηρεμία που απολαμβάνει στο Μιλγουόκι, αλλά και την πολλάκις εκπεφρασμένη επιθυμία του να ολοκληρώσει την καριέρα του στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν.

Το μεγάλο ζητούμενο, βέβαια και το οποίο στριφογυρίζει ολοένα και περισσότερο στο μυαλό του, είναι το κατά πόσο στους Μπακς θα μπορέσει να ικανοποιήσει τον επόμενο μεγάλο στόχο που έχει θέσει και δεν είναι άλλος από την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.

Η εικόνα της ομάδας στους περυσινούς τελικούς της Ανατολής (με τους μετέπειτα πρωταθλητές Τορόντο Ράπτορς) και στους εφετινούς ημιτελικούς (με τους μετέπειτα φιναλίστ Μαϊάμι Χιτ), κατέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι το ρόστερ της χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικότητες.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γιάννης πρέπει να πλαισιωθεί με τουλάχιστον 1-2 άξιους συμπαραστάτες (τους λεγόμενους difference makers), που θα τον αποσυμφορήσουν σε ένα βαθμό από την πίεση των αντιπάλων, θα ανοίξουν περισσότερο τους χώρους και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε τα «ελάφια» να επωφεληθούν ουσιαστικά από την σπάνια κυριαρχικότητά του μέσα στο παρκέ.

Στην διάρκεια της σύντομης επιστροφής του στο Μιλγουόκι, μετά την σχεδόν δίμηνη παραμονή στην Φλόριντα, ο “Greek Freak” συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες του οργανισμού και η αλήθεια είναι ότι άκουσε όλα αυτά που ήθελε να ακούσει. Τα «αφεντικά» των Μπακς τον διαβεβαίωσαν ότι η αγωνιστική ενδυνάμωση του ρόστερ θα είναι η πρώτη προτεραιότητα του οργανισμού και σ' αυτήν τους την κατεύθυνση δεν πρόκειται να τους σταματήσει ούτε ο φόρος πολυτελείας, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι ομάδες που ξεπερνούν το όριο του ετήσιου salary cap.

Κάπως έτσι, λοιπόν, το ταξίδι του Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα για ξεκούραση και αποφόρτιση κύλησε πιο ομαλά και πιο ήρεμα απ' όσο αναμενόταν! Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, το κλίμα στο στρατόπεδο της ομάδας του παραπέμπει σε συγκρατημένη αισιοδοξία. Τουλάχιστον έτσι εισπράττουν οι ρεπόρτερ των «ελαφιών» την έλλειψη ανησυχίας που προκύπτει από την «σιγή ιχθύος» που βγάζει προς τα έξω το front-office της ομάδας.

Όνειρο θερινής νυχτός η ανταλλαγή!

Αν υπάρχει, επομένως, ένα σενάριο που ισοδυναμεί σχεδόν με... θέσφατο, είναι αυτό της σχεδόν μηδενικής πιθανότητας να ζητήσει από τους Μπακς να τον υπόγράψουν και να τον παραχωρήσουν σε άλλη ομάδα. Αυτό το ενδεχόμενο συναντά αρκετούς μνηστήρες (οι Ράπτορς, οι Χιτ, οι Μάβερικς και οι Ουόριορς είναι οι επικρατέστεροι), ωστόσο, φαντάζει σχεδόν απίθανο γιατί δεν το επιθυμουν και οι δύο πλευρές.

Κατά συνέπεια, το αφήνουμε πίσω μας, για φέτος τουλάχιστον! Πάμε στην επόμενη επιλογή, η οποία δείχνει ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και με βάση την προσαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι αποδοχές του Γιάννη – αν υπογράψει το ανώτατο 5ετές συμβόλαιο που το Μιλγουοκι μπορεί να του προσφέρει από την 20η Νοεμβρίου και μετά – θα κυμανθούν από 228 έως και 244 εκατομμύρια δολάρια από τη σεζόν 2021-2022, έως και την αντίστοιχη 2025-26!

Το πιθανότερο σενάριο, λοιπόν, θέλει τους Μπακς να κινούνται με μεγάλη μυστικότητα τις επόμενες ημέρες και με φόντο την βραδιά του draft (18/11) να ολοκληρώνουν κάποιες ανταλλαγές, που θα καταστήσουν την ομάδα σαφώς πιο ανταγωνιστική. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί ως πιθανά νέα μέλη του ρόστερ περιλαμβάνεται ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς των Κινγκς, ο Τζρου Χόλιντεϊ των Χόρνετς και ο Βίκτορ Ολαντίπο των Πέϊσερς, ενώ ο Έρικ Μπλέντσο (και όχι μόνο) συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να μετακινηθεί.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στα σίγουρα το ποιος θα μετακομίσει στο Μιλγουόκι και ούτε φυσικά το ποιος θα τραβήξει για άλλες Πολιτείες, το σίγουρο πάντως είναι ότι η ενεργοποίηση των «ελαφιών» στην free agency και η προσπάθειά τους να βελτιώσουν την ποιότητα της ομάδας, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κριτήριο στην απόφαση του Έλληνα superstar του ΝΒΑ.

Σ' αυτή την περίπτωση, ο Αντετοκούνμπο είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσει στην πενταετή επέκταση του συμβολαίου του, χωρίς όμως να αποκλείει κανείς την πιθανότητα να γίνει ο δεύτερος παίκτης που το κάνει (μετά τον Πολ Τζορτζ το 2018 με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), με τον μυστικό όρο της ανταλλαγής μετά τον πρώτο χρόνο του νέου deal (δηλαδή μετά το 2022)! Δηλαδή, έχοντας εξαντλήσει, εν πολλοίς, όλα τα περιθώρια για να φτάσει στην κορυφή με τους Μπακς χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Γιάννης δεν θα πετάξει στα σκουπίδια την οικονομική «ασφάλεια» του max contract, που με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, θα του προσφέρει τον μέσο ετήσιο μισθό των 47,2 εκατομμυρίων δολαρίων (ο μεγαλύτερος στην ιστορία του ΝΒΑ) για πέντε χρόνια και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει στρατόπεδο, αν πειστεί ότι με τους Μπακς δεν φτάσει ποτέ στην «γη της επαγγελίας».

Άλλωστε, αν επιλέξει να μείνει ελεύθερος του χρόνου, το συμβόλαιο που θα κληθεί να υπογράψει το καλοκαίρι του 2021 θα έχει μέγιστη διάρκεια 4 χρόνια (και όχι πέντε) και ο ανώτατος μέσος μισθός του, δεν θα ξεπεράσει τα 36,8 εκατομμύρια ετησίως. Αν μπείτε στην διαδικασία να υπολογίσετε την χασούρα, ανάμεσα στις δύο επιλογές, θα καταλήξετε στο ασύλληπτο νούμερο των 88,8 εκατομμυρίων δολαρίων!

Δε νομίζετε ότι είναι πάρα πολλά για να τα αφήσει στο τραπέζι και να ψάξει τον προορισμό με την μεγαλύτερη δυνατή «ασφάλεια» για την διεκδίκηση του πολυπόθητου δαχτυλιδιού; Αν αυτή πραγματικά υπάρχει...

Υγ.1: Το ποσό των 47,2 εκατομμυρίων δολαρίων ως ετήσιος μισθός, προκύπτει από το σύνολο των 236 του max contract για 5 χρόνια (ο μέσος όρος ανάμεσα στα 228 και τα 244 που προβλέπει η συλλογική σύμβαση).

Υγ.2: Τα 36,8 προκύπτουν ως μέσος όρος από τα 144 για 4 χρόνια, που μπορεί να πάρει συνολικά, αν του χρόνου μείνει ελεύθερος.

Υγ.3: Τα 88,8 ισοδυναμούν με την συνολική ετήσια διαφορά των δύο διαφορετικών επιλογών για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, συν τα 47,2 του 5ου χρόνου στην περίπτωση που υπογράψει την επέκταση με τους Μπακς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!