Ουέιν Έμπρι: «Οι παίκτες δεν πρέπει να σκάνε και να ντριμπλάρουν»

Ουέιν Έμπρι: «Οι παίκτες δεν πρέπει να σκάνε και να ντριμπλάρουν»

bet365

Ο πάλαι ποτέ NBAer ύψωσε ασπίδα υπεράσπισης σε όσους παίκτες έχουν επιλέξει να εκφράζουν την άποψή τους, για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Οι ΗΠΑ περνούν μια περίοδο αναταραχής, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τις πορείες διαμαρτυρίες που γίνονται, αλλά και τα περιστατικά ρατσισμού και αστυνομικής βίας, που συνεχίζουν να υφίστανται.

Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή, αρκετοί είναι οι παίκτες του ΝΒΑ που έχουν κατέβει σε διαδηλώσεις, ενώ πολλοί επιθυμούν να παίξουν στην επανέναρξη, ώστε να προωθήσουν την σημασία του «Black Lives Matter».

Όλη αυτή τη δράση στηρίζει ο Ουέιν Έμπρι, ο οποίος υπήρξε παίκτης των Σινσινάτι Ρόγιαλς, Μπόστον Σέλτικς και Μιλγουόκι Μπακς, ενώ ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός, που έγινε τζένεραλ μάνατζερ σε ομάδα - στα «ελάφια» το 1972.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάντα ήμουν υποστηρικτής της ιδέας πως τα αθλήματα είναι μοντέλο μιας μεγαλύτερης κοινωνίας, επειδή προερχόμαστε από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά υπόβαθρα και πρέπει να δουλέψουμε μαζί, για έναν κοινό στόχο. Εγώ ξέρω πως τώρα θα έπαιζα.

Είμαι υποστηρικτής της πρώτης τροπολογίας (αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης). Έχεις κάθε δικαίωμα να μιλάς και να διαμαρτύρεσαι. Οι παίκτες μας δεν πρέπει ποτέ να σκάνε και να ντριμπλάρουν. Αν πιστεύεις σττο Σύνταγμα, αυτό σε κάνει πατριώτη και δικαιούσαι να λες ό,τι θέλεις».

Η μέρα που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ακόμα και τα χρόνια που ο 83χρονος πια Έμπρι αγωνιζόταν στο κορυφαίο πρωτάθλημα, υπήρχαν παρόμοια περιστατικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ημέρα (04/0/68) που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Τότε, φορούσε την φανέλα των Σέλτικς (με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα), αλλά στο πρώτο παιχνίδι των playoffs με τους Σίξερς εκείνος και οι συμπαίκτες του δεν ήθελαν να κατέβουν στο παρκέ.

«Ξέραμε πως η χώρα θα περνούσε αναταραχή. Πως θα υπήρχαν εξεγέρσεις. Οι περισσότεροι παίκτες δεν θα έπαιζαν. Το μυαλό μας δεν ήταν στο παιχνίδι. Ήμασταν όλοι μουδιασμένοι. Κάναμε μια συνάντηση. Κάποιοι από τους λευκούς παίκτες ήθελαν να παίξουν. Οι περισσότεροι μαύροι δεν ήθελαν. Ο Ρεντ Άουερμπαχ ήρθε και μας είπε ότι ο κομισάριος Τζέι Ουόλτερ Κένεντι ήταν σε επικοινωνία με τους δημάρχους των δύο πόλεων και σκέφτηκαν πως θα ήταν σοφό να παίξουμε, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που είχε το παιχνίδι. Ο κόσμος θα έμενε σπίτι για να το δει. Κάναμε μια συζήτηση. Δεν θέλαμε να δούμε βία. Η κληρονομιά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δεν είχε βία. Οπότε, παίξαμε», είπε σχετικά.

 

NBA Τελευταία Νέα