Κόμπι Mπράιαντ: Μία κατηγορία μόνος του...

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Κόμπι Mπράιαντ: Μία κατηγορία μόνος του...

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το σοκ της τραγικής είδησης για τον χαμό του μοναδικού Κόμπι Μπράιαντ (μαζί με την 13χρονη κόρη του) κι επιχειρεί να βάλει σε σειρά τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μετά από τέτοια κατραπακιά!

Super League με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. |21+

Είναι από τις στιγμές που μένεις παγωμένος στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή, διαβάζοντας στο twitter τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ενός τόσο θλιβερού νέου. Το στομάχι σου σφίγγεται και μέσα σου «προσεύχεσαι» να πρόκειται για... ράδιο αρβύλα ή για fake news, που λένε και οι Αμερικανοί... Το ότι η ώρα περνάει και δεν έρχεται η διάψευση, όμως, σίγουρα κάνει το σφίξιμο ακόμη πιο ανυπόφορο...

Εντελώς αυθόρμητα σου βγαίνει ένα «δεν είναι δυνατόν Θεέ μου, ο Κόμπι Μπράϊαντ είναι νεκρός; Δεν μπορεί να είναι αλήθεια...» Καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για πτώση ελικοπτέρου (οι πιο μυημένοι γνωρίζουν ότι ο "Black Mamba" κυκλοφορούσε πιο συχνά με το ιδιωτικό του ελικόπτερο απ' όσο με το αυτοκίνητο, ειδικότερα όταν ήταν στο Λος Άντζελες), δεν θέλεις να πιστέψεις με τίποτε ότι αυτός ο «θρύλος» της πορτοκαλί μπάλας και του παγκοσμίου αθλητισμού, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας...

Δυστυχώς μπαίνω στην διαδικασία να επικοινωνήσω με φίλους συναδέλφους στην Αμερική και η απάντηση που λαμβάνω, επιβεβαιώνει τους φόβους! «Είναι γνωστό εδώ και ώρα! Απλά το μόνο που απομένει είναι αναγνώριση του πτώματος, γιατί οι Αρχές που επικοινώνησαν με τους δικούς του, έμαθαν ότι ο 41χρονος 5 φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ είχε χρησιμοποιήσει το ελικόπτερο για να μετακινηθεί προς την ακαδημία που διατηρεί»!

O Κόμπι Μπράϊαντ είναι νεκρός! Τα λεπτά περνούν βασανιστικά και η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου! Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι τραγική... Λίγες ώρες αφότου ο ΛεΜπρόν Τζέϊμς τον προσπέρασε στην 3η θέση των σκόρερς όλων των εποχών (33.655 πόντους), με τον ίδιο να τον συγχαίρει με ένα τιτίβισμα, που έμελλε να ήταν το τελευταίο του:

«Συνέχισε να πηγαίνεις το παιχνίδι μπροστά. Μεγάλος σεβασμός αδερφέ μου!», έγραψε ο Κόμπι σε ένδειξη σεβασμού για το κατόρθωμα του “King James”, ο οποίος με τη σειρά του, είχε γράψει στα παπούτσια με τα οποία έπαιξε: «Mamba 4 Life» (σ.σ.: “Μάμπα για πάντα”) και «8/24 ΚΒ», προς τιμήν των αριθμών τους οποίους φόρεσε στην καριέρα του ο τεράστιος αυτός αθλητής.

Ο πρώτος που «κέρδισε» τον ολοκληρωτικό σεβασμό του Μάϊκλ Τζόρνταν και για πολλούς ο πιο κοντινός στο φαινόμενο της αυτού μεγαλειότητος του αθλήματος! O μοναδικός στη σύγχρονη εποχή του ΝΒΑ, που πλησίασε τα έξι δαχτυλίδια του “Air Michael”, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα με τους Λέϊκερς, δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, δύο τίτλους τελικών MVP και πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος. Ξέχωρα από τις 18 προσκλήσεις σε All Star Game...

Ο μπασκετμπολίστας που χάρη στον αδιανόητα ανταγωνιστικό του χαρακτήρα και την αδιάκοπη εργατικότητά του, αποτέλεσε έμπνευση για τους μεγαλύτερους αστέρες του 21ου αιώνα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα θυμάται για πάντα την αγκαλιά του μετά το πρώτο triple-double της καριέρας του στο ΝΒΑ, απέναντι στους Λέϊκερς (22/02/2016). Ο “Black Mamba” ήταν αυτός που τον προκάλεσε δημόσια να βάλει ως στόχο τον τίτλο του MVP και το καλοκαίρι του 2018, τον προσκάλεσε να κάνει προπονήσεις μαζί του, βάζοντάς τον στον δρόμο για την μετέπειτα ανάδειξή του σε πολυτιμότερο παίκτη της περυσινής κανονικής περιόδου.

Σαν σκόρερ, μεγαλύτερος ίσως ακόμη και από τον “Mr Basketball”, o Κόμπι έβαλε την υπογραφή του στην 2η μεγαλύτερη ατομική επίδοση όλων των εποχών στο σκοράρισμα (81π.), ενώ αποχαιρέτησε τον κόσμο του μπάσκετ με μία ανεπανάληπτη εμφάνιση και με 60 πόντους στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, σε ηλικία 37 ετών και 234 ημερών...

Μεγαλωμένος στην Ιταλία, λόγω της διεθνούς καριέρας του μπασκετμπολίστα πατέρα του, ο Μπράϊαντ απέκτησε ιταλική κουλτούρα, έμαθε να μιλάει άπταιστα την γλώσσα και ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς superstars του ΝΒΑ, που αναγνώρισε την αξία των Ευρωπαίων παικτών. Όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά στον περιβάλλοντα χώρο του ολυμπιακού χωριού στο Πεκίνο, το 2008, ήταν πραγματικά στο στοιχείο του!

Δεν χόρταινε την συναναστροφή τους με τους αθλητές του υπόλοιπου κόσμου, δεν έλεγε “όχι” σε αυτόγραφα και φωτογραφίες και όταν κάποια στιγμή είδε τον Διαμαντίδη και τον Ζήση, τους έπιασε την κουβέντα (!), επισημαίνοντάς τους ότι γνωρίζει τα πάντα για την Ελλάδα! «Να 'στε σίγουροι ότι σας έχουμε μελετήσει πολύ καλά και δεν θα σας επιτρέψουμε να επαναλάβετε αυτό που έγινε στην Ιαπωνία!», τους είπε (όπως μου διηγήθηκαν αργότερα στο οίκημα της ελληνικής αποστολής) και τους έκανε να κάνουν το σταυρό τους μ' αυτά που άκουσαν!

Η απόλυτη αποδοχή που είχε από το σύνολο της παγκόσμιας κοινής γνώμης έκανε την FIBA να τον ονομάσει πρεσβευτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2020. Όσοι τυχεροί ταξιδέψαμε στην Κίνα, είχαμε μία τελευταία ευκαιρία να τον ακούσουμε σε μία συγκλονιστική συνέντευξη Τύπου αλλά και να τον δούμε από κοντά να απολαμβάνει τον τελικό παρεούλα με τον Τόνι Πάρκερ και στο τέλος να αποθεώνει τον MVP, Ρίκι Ρούμπιο, με ένα διάπλατο χαμόγελο λες και το βραβείο πήγαινε στον γιο του!

"Αγαπητό μπασκετάκι", λοιπόν (με τις λέξεις “Dear Basketball” άρχισε το αποχαιρετιστήριο γράμμα για το τέλος της καριέρας του), επτωχεύσαμεν! Το σοκ είναι τόσο ηχηρό που οι λέξεις δεν γίνεται να αποτυπώσουν την στενοχώρια εκατομμυρίων φίλων του αθλήματος που θα ξενυχτήσουν πάνω από το κινητή ή τον υπολογιστή.

Το “Mamba out” έμεινε στην ιστορία ως η πιο κυριαρχική αποχώρηση παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ και το αποτύπωμα ενός εκ των μεγαλύτερων νικητών του παγκοσμίου αθλητισμού, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των απανταχού μπασκετόφιλων. Γιατί ο Κόμπι Μπράϊαντ ήταν και θα είναι...μία κατηγορία μόνος του!

Υγ.: Μία ακόμη τραγική ειρωνεία, είναι ότι εδώ και λίγες μέρες έχω αρχίσει να διαβάζω την βιογραφία του («Στον κόσμο του»), που ήρθε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις mvpublications σε μετάφραση Νίκου Παπαδογιάννη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!