Ζήβας στο gazzetta.gr: «Για μας, ο Γιάννης είναι MVP εδώ και πολλά χρόνια»

Ζήβας στο gazzetta.gr: «Για μας, ο Γιάννης είναι MVP εδώ και πολλά χρόνια»

Ζήβας στο gazzetta.gr: «Για μας, ο Γιάννης είναι MVP εδώ και πολλά χρόνια»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανάγκασε… κόσμο και κοσμάκη να βάλει τα κλάματα με την εικόνα του, τα λόγια του, αλλά και τα δικά του δάκρυα μετά την ανάδειξή του σε MVP του ΝΒΑ. Μέσα σ’ αυτούς και ο προπονητής του στον Φιλαθλητικό, ο Τάκης Ζήβας, ο οποίος μίλησε στο gazzetta.gr.

Η εικόνα του δακρυσμένου Γιάννη Αντετοκούνμπο, πλημμυρισμένου από συγκίνηση, ενός γίγαντα του αθλητισμού και της ζωής να κλαίει σαν μικρό παιδί μπροστά σε εκατομμύρια βλέμματα (όλων όσοι ήταν παρόντες στη τελετή, κυρίως όμως αυτών που την παρακολούθησαν τηλεοπτικά) ήταν μοναδική. Ήταν η επιτομή, η δικαίωση, η αναγνώριση, η καταξίωση ενός ανθρώπου που συνεχίζει να ζει το όνειρό του. Γιατί ο Έλληνας φόργουορντ είναι κάτι παραπάνω από αθλητής ή πρότυπο. Ένα ζωντανό παράδειγμα, ένα κίνητρο για κάθε νέο που βλέπει πολλά βουνά να υψώνονται μπροστά του.

Το gazzetta.gr μίλησε με τον Τάκη Ζήβα, τον προπονητή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Φιλαθλητικό, ένας από τους ανθρώπους που έζησε κι ένιωσε τον καθημερινό αγώνα του All Star των Μιλγουόκι Μπακς. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ζήβας δεν περίμενε την ανάδειξη του Αντετοκούνμπο σε MVP της κανονικής διάρκειας του NBA. «Εμείς δεν περιμέναμε το 2019 και την ανάδειξη του Γιάννη σε MVP του ΝΒΑ, γιατί στη δική μας καρδιά είναι ο πολυτιμότερος εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα απ’ όσα ζήσαμε μαζί του, βλέποντας τον καθημερινό του αγώνα. Πλέον, στο επίπεδο που έχει φτάσει η καριέρα του πολλά πράγματα παίζουν ρόλο πέρα από την ικανότητα. Οι συγκυρίες, η ομάδα, η τύχη, οι τραυματισμοί, όλα έχουν την αξία τους. Βλέποντας τον Γιάννη να παίρνει το βραβείο, πραγματικά δεν ήξερα… να γελάσω ή να κλάψω. Να γελάσω από χαρά ή να κλάψω από συγκίνηση. Και το λέω αυτό γιατί είναι συγκινητικό να βλέπεις ένα παιδί σαν τον Γιάννη να φτάνει σ’ αυτό το υπέρτατο επίπεδο», είπε αρχικά.

Πολλοί λένε ότι αυτή η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη υπό την έννοια ότι ο ισχυρός χαρακτήρας του Αντετοκούνμπο και η ανθεκτικότητά του στην απορρόφηση κάθε λογής δυσκολιών, θα τον οδηγούσαν σ’ αυτό το επίπεδο. «Το στοιχείο που ξεχωρίζει τον Γιάννη είναι η προσωπικότητα του, το πάθος για το παιχνίδι. Για την ηλικία του είχε εκπληκτική ωριμότητα. Και τώρα, καλά-καλά δεν είναι ούτε 24 ετών, αλλά είδαμε πόσο ώριμα αντιμετώπισε αυτό το σπουδαίο γεγονός. Έκανε τα αδύνατα δυνατά για να δουλεύει, με σκοπό να προοδεύσει», είπε και συμπλήρωσε.

«Ο Γιάννης είναι σπουδαίο πρότυπο. Από γονείς μετανάστες, μέσα από τρομερές δυσκολίες, έφτασε σ’ αυτό το επίπεδο αλλά είδατε τον χαρακτήρα του απ’ όλα όσα είπε. Θυμήθηκε τον πατέρα του, την οικογένειά του, τον αγώνα που έκαναν όλοι μαζί. Γι’ αυτό είπα νωρίτερα ότι δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω από χαρά ή να κλάψω από συγκίνηση».

Στον επίλογο της συζήτησης, ο Τάκης Ζήβας στάθηκε στις αμέτρητες ώρες προπόνησης του Γιάννη στο κλειστό του Ζωγράφου. «Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία να αναφέρω ιστορίες που έχουν ειπωθεί χιλιάδες φορές. Προφανώς και θυμάμαι τον Γιάννη να είναι με τις ώρες στο γήπεδο, όπως βέβαια και τα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια. Ξεκινώντας ένα ταξίδι από τα Σεπόλια, καθώς μόνο στην τελευταία χρονιά ήταν στο Ζωγράφου. Αλλά δεν γινόταν κι αλλιώς. Με μια ομαδική προπόνηση κανείς δεν έγινε παίκτης», είπε.