Οταν ο Τζόρνταν υποσχέθηκε ότι θα βάλει 55 και δεν πήρε το τελευταίο σουτ! (pics & vid)

Αντώνης Σαούλης
Οταν ο Τζόρνταν υποσχέθηκε ότι θα βάλει 55 και δεν πήρε το τελευταίο σουτ! (pics & vid)

bet365

Πριν από 24 χρόνια, έγινε το περίφημο Double Nickel του Μάικλ Τζόρνταν μέσα στη Νέα Υόρκη. Η απάντηση στον δημοσιογράφο πριν το ματς για την... έκρηξη και η απόφαση να δώσει πάσα στην τελευταία επίθεση.

Είχε μόλις επιστρέψει στην ενεργό δράση. Μ' εκείνο το αξέχαστο statement. «Ι am back». Με νέο νούμερο στην φανέλα των Μπουλς (45) ο Μάικλ Τζόρνταν προσπαθούσε να βρει ρυθμό και την παλιά του φόρμα στα πρώτα παιχνίδια. Μόλις 19 πόντους στο πρώτο του ματς με την Ιντιάνα (και με 7 στα 28 σουτ). Ανέβηκε στους 27 με αντίπαλο τους Σέλτικς, έπεσε στους 21 κόντρα στους Μάτζικ (με 7 στα 23), πριν ανέβει στους 32 με τους Χοκς (και με το νικητήριο καλάθι). 2 νίκες και 2 ήττες για τον Τζόρνταν πριν πάει στη Νέα Υόρκη και στο Madison Square Garden για ν' αντιμετωπίσει τους Νικς!

Μία μέρα πριν το ματς ο δημοσιογράφος του NBC, είχε ρωτήσει τον Μάικλ Τζόρνταν.
-Πότε οι φίλαθλοι θα δουν την πραγματική έκρηξή σου; Ενα βράδυ που θα βάλεις 55 πόντους;
-Σύντομα...

Το... σύντομα, ήταν τελικά την επομένη. Ο Μάικλ Τζόρνταν έβαλε όσους τυχαία (;) είπε ο δημοσιογράφος. 55 μέσα στο MSG, κόντρα στον αμυντικό που τον είχε παίξει καλύτερα από τον καθένα (Τζον Σταρκς), κόντρα σε μία από τις πιο σκληρές ομάδες. Ομως υπάρχει και ο μύθος που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την εκπληκτική ιστορία του Double Nickel (σ.σ. το Nikel είναι η πεντάρα. Το double nickel είναι το διπλό πέντε που χρησιμοποιούσαν ως ορολογία σε όποια ομάδα έβαζε 55 πόντους ή όποιος παίκτης έβαζε 55 πόντους) του Τζόρνταν μέσα στη Νέα Υόρκη.

Πριν τον μύθο όμως, που θέλει τον Τζόρνταν να σταματάει επίτηδες στους 55 πόντους παρά το γεγονός ότι είχε την τελευταία επίθεση στα χέρια του, ο Μάικλ καταλάβαινε από την αρχή του αγώνα ότι θα γίνει κάτι ξεχωριστό.

«Κατάλαβα από την πρώτη περίοδο ότι κάτι ξεχωριστό θα συμβεί. Μπορούσα να διαβάσω την κάθε κίνηση του Τζον (σ.σ. Σταρκς)», είχε διηγηθεί ο ίδιος.

Στην πρώτη περίοδο έβαλε 20 πόντους!
Στην δεύτερη πρόσθεσε άλλους 15 πόντους!
Είχε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου τους 35 από τους 50 πόντους των Μπουλς (56-50)! Μόλις στο πέμπτο του ματς μετά την επιστροφή του!

Ολοκλήρωσε το ματς με 55 πόντους! Στο πέμπτο του παιχνίδι έκανε game high για εκείνη τη σεζόν σε όλο το ΝΒΑ.

Ειχε 55 πόντους με:
21 στα 37 εντός πεδίας
3 στα 4 τρίποντα
10 στις 11 βολές

και 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη σε 39 λεπτά του αγώνα.

Ο μύθος λοιπόν θέλει τον Μάικλ Τζόρνταν να έχει 55 πόντους και να μην θέλει να βάλει άλλο καλάθι ώστε η δήλωση του «σύντομα» στην ερώτηση του δημοσιογράφου να βρει απόλυτη εφαρμογή.

Το ματς όμως ήταν ισόπαλο 111-111 με 14.6 να απομένουν για το τέλος του αγώνα και η μπάλα να ειναι για το Σικάγο. Ολοι περίμεναν πως θα πάρει την τελευταία επίθεση. Το είχε κάνει στο αμέσως προηγούμενο ματς με την Ατλάντα κι ευστόχησε. Πόσω μάλλον τώρα όταν είχε ήδη 55 πόντους.

Ο Τζόρνταν πήρε την μπάλα μετά την επαναφορά την κατέβασε, έπαιξε τον Σταρκς ένας εναντίον ενός, ο Γιούινγκ βγήκε να παίξει double team και ο Μάικλ αντί να σουτάρει έκανε την πάσα στον Μπιλ Ουέλιγκντον ο οποίος κάρφωσε για το 113-111...

Ο Μάικλ Τζόρνταν τελείωσε το ματς με όσους πόντους του είχε πει ο δημοσιογράφος του ΝΒC την προηγούμενη μέρα. Χωρίς να πάρει το τελευταίο σουτ και χαρίζοντας και τη νίκη στους Μπουλς.


Στη συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε...
-Μπορείς να το ξανακάνεις;
-Αυτό είναι το ωραίο. Οτι αύριο δεν θα ξέρετε τι άλλο μπορώ να κάνω...

 

NBA Τελευταία Νέα