Δύο, οι εξής τέσσερις

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Δύο, οι εξής τέσσερις

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης μοιράστηκε τη συγκίνηση των Αντετοκούνμπο από απόσταση 8.500 χιλιομέτρων και ανυπομονεί να δει τα τέσσερα αδέλφια ντυμένα στα μπλε της Εθνικής ομάδας.

O μπαγάσας ο Λούκα Ντόντσιτς χάλασε το σενάριο. Εκεί που η διαφορά είχε ανεβεί στους 9 πόντους και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έριχνε κλεφτές ματιές προς τον αντίπαλο πάγκο, το «ανφάν τερίμπλ» από τη Σλοβενία σηκώθηκε από τα 8 μέτρα και έβαλε μία τριποντάρα με ταμπλαδούρα.

Δεν υπήρχε πια περιθώριο για garbage time, ώστε να μπει στο παιχνίδι ο Κώστας Αντετοκούνμπο και να παίξει μία άμυνα στον αδελφό του. «Αυτή η παράσταση ανήκει και σε μένα», ήταν σαν να έλεγε ο Ντόντσιτς.«Και ας μου κάρφωσαν τη μπάλα στη μούρη».

Το τρίτο σε ηλικία αγόρι της μπασκετικής δυναστείας παρακολούθησε τα τελευταία δευτερόλεπτα ντυμένο με φόρμα. Το ντεμπούτο του αναβλήθηκε για κάποια άλλη βραδιά. Τα δάκρυα συγκίνησης μπορούν να περιμένουν.

Ή μήπως όχι; «Είμαι βέβαιος ότι ο πατέρας τους κοιτάζει από ψηλά και χαμογελάει», είπε από το μικρόφωνο της τηλεόρασης ο Τζιμ Πάσκε, σε μία σπάνια για Αμερικανό σπήκερ στιγμή συναισθηματικής έξαρσης. Και η φωνή του έσπασε..

Σε μία γωνιά της κερκίδας, η χήρα μάνα έλαμπε από υπερηφάνεια και ο μικρότερος αδελφός, Άλεξ, οραματιζόταν τη δική του σειρά. Η κοπέλα του Γιάννη, Μαράια, πλησίασε τη Βέρα και της έδειξε τη διαδικτυακή ανάρτηση του Θανάση από το αεροδρόμιο της Λήμνου.

Σε μία πενταετία γεμάτη από μεγάλες για την οικογένεια βραδιές, η μεγαλύτερη απ’ όλες έτυχε μέρα μεσημέρι. Τι κρίμα, που δεν ήταν εκεί και ο πρόωρα φευγάτος κύριος Τσαρλς…

Ο Γιάννης, ο Κώστας και οι άλλοι μπασκετμπολίστες των Μπακς και των Μάβερικς εμφανίστηκαν με μπλούζες που τιμούσαν τη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο κόμπος στον λαιμό έσφιγγε ολοένα περισσότερο, με κάθε κοντινό πλάνο την ώρα της προθέρμανσης.

Σε ποιο όνειρο να είχαν δει τα αδέλφια, ότι ο Ιανουάριος του 2019 θα τα έβρισκε στην πατρίδα του εμβληματικού ακτιβιστή, να ασπάζονται και να διαιωνίζουν την κληρονομιά του, την ίδια ώρα που στην πατρίδα τους έστηναν χορό ρατσιστές αρχιερείς του μίσους;

Οι Αντετοκούνμπο –όπως και ο Στέφανος Τσιτσιπάς- έγιναν αυτό που έγιναν όταν κατατρόπωσαν τον μίζερο Έλληνα που (δεν) κρύβουν μέσα τους. Τιμούν την Ελλάδα έξω από τα σύνορά της σε βαθμό –και με τρόπο- που οι πατριδοκάπηλοι δεν θα μπορούσαν ούτε να διανοηθούν.

Μεθαύριο θα μαζευτούν ξανά στα παλιά τους στέκια, ντυμένοι στα μπλε της «επίσημης αγαπημένης». Είναι πια χειροπιαστό σενάριο, να φορέσουν τρεις Αντετοκούνμπο ταυτόχρονα τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών, στο προσκλητήριο του Ιουλίου εν όψει Μουντομπάσκετ.

Και κάπου στον ορίζοντα, αχνοφαίνεται σαν όνειρο τρελό μία Εθνική Ελλάδας με τέσσερις Αντετοκούνμπο στη μηχανή της! Ο Βενιαμίν της φαμίλιας, ονόματι Αλέξανδρος για να μη ξεχνιόμαστε, έρχεται με φόρα από τα σχολικά γήπεδα, για να παραλάβει τη σκυτάλη από τους τρεις αδελφούς του.

Μία και μόνο μία μάνα έχει δει τέσσερις γιους να παίζουν -όλοι- στο ΝΒΑ. Για να μη ψάχνετε, αραδιάζω εδώ τα ονοματεπώνυμά τους: Κάλντγουελ, Τσαρλς, Μέιτζορ και Ουίλ Τζόουνς. Είχαν μάλιστα άλλα δύο αδέλφια που έγιναν επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, τους Όλιβερ και Ουίλμπερτ. Αλλά η χάρη τους δεν έφτασε στο ΝΒΑ.

Άνθρωπος που έχει ζήσει την οικογένεια Αντετοκούνμπο από τα δύσκολα μικράτα της επισημαίνει ότι «ο Άλεξ έχει το ίδιο βλέμμα που είχε στην ηλικία του ο Γιάννης». Και το ίδιο dna. Για ταλέντο και προοπτική δεν γνωρίζω ούτε ορκίζομαι, αφού το άλμα από τα 16-17 μέχρι τα 20-21 είναι εξ ορισμού δύσκολο.

Τι ήταν άλλωστε ο Γιάννης στα 19 του; Παιχτάρα σαν τον Ντόντσιτς, πάντως, όχι. Ένα μειράκιο ήταν ακόμη, ένας προικισμένος γαβριάς που ακόμη μάθαινε τα μυστικά της πορτοκαλί θεάς.

Το σχέδιο, χθες, ήταν να μπει στο παιχνίδι ο Κώστας στα τελευταία δευτερόλεπτα και να αποχωρήσει από το παρκέ αλα-μπρατσέτα με τον Γιάννη. Ο Σλοβένος πήγε και το κατέστρεψε, αλλά χαλάλι του. Ο ανενεργός Ντιρκ Νοβίτσκι έβλεπε και αγαλλίαζε, αφού το ευρωπαϊκό κληροδότημά του έπεσε σε πολύ καλά χέρια.

Ο Κώστας και ο Λούκα θα μπορούσαν να είναι γιοι του, αν είχε πέσει μικρός στα βάσανα, αφού η διαφορά ηλικίας ξεπερνάει τα 20 χρόνια. «Παρακολουθούμε την αλλαγή φρουράς», θα μπορούσε να πει, ως δεύτερος Μάκενρο, ο Στηβ Νόβακ από το δεύτερο μικρόφωνο του Fox Sports.

Τώρα που το σκέφτομαι, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ματσάκι της Δευτέρας θα έπρεπε να έχουν όχι μόνο Κώστα Αντετοκούνμπο, αλλά και Ντιρκ Νοβίτσκι. Διότι, εδώ που τα λέμε, είναι όλοι τους παιδιά του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.