«Ψηλά τα χέρια γιατί αλλιώς…»

«Ψηλά τα χέρια γιατί αλλιώς…»

«Ψηλά τα χέρια γιατί αλλιώς…»

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας έφτασε στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια και καταγράφει τις πρώτες εντυπώσεις από την πόλη του Στογιάκοβιτς και των Κινγκς, που εδώ και δύο εβδομάδες, βρίσκεται στο επίκεντρο μίας ακόμη στυγερής δολοφονίας αθώου πολίτη από αστυνομικούς.

Η επιλογή του Σακραμέντο ως τερματικό σταθμό του ταξιδιού μας στις Ηνωμένες Πολιτειες, πάντα με την υποστήριξη του νέου STR8 AHEAD, που είναι το πρώτο άρωμα που λανσάρεται με το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έγινε αρκετούς μήνες πριν και στην βάση ότι στην διοικητική πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, θα συναντούσαμε δύο από τους τέσσερις Έλληνες NBAers…

Ο Παπαγιάννης

Στην πορεία όμως, οι «βασιλιάδες» αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία τους με τον Γιώργο Παπαγιάννη, οπότε του χρόνου, όλα δείχνουν ότι θα περάσουμε και από το Πόρτλαντ, που είναι πλέον ο νέος σταθμός της καριέρας του 20χρονου διεθνούς σέντερ από τα Μέγαρα.

Για τον “Big George”, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε και να μιλήσουμε με τον προπονητή της ομάδας, Ντέϊβ Γιέργκερ, για να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας σχετικά με τους λόγους που η συνεργασία του με τους Κινγκς δεν ευοδώθηκε. Η ουσία είναι ότι το παλικάρι διαθέτει εξαιρετικά προσόντα και σπάνιο κορμί (2,19) και όντας μόλις 20 χρονών, έχει όλο το μέλλον μπροστά του, για να αφήσει το στίγμα του στον άλλο πλανήτη του αθλήματος.

Ομάδα με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον

Εδώ όμως, βρίσκονται πολλά και ενδιαφέροντα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ και στην διάρκεια της παραμονής μας, θα επιδιώξουμε να σας φέρουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά τους. Κατ’ αρχήν ο Κώστας Κουφός, που στην 10η χρονιά του στο ΝΒΑ και την 3η του στο Σακραμέντο, κάνει μία άκρως αξιοσέβαστη σεζόν (μ.ο. 6,7π., 6,6ρ. & 1,2ασ. με 57,1% στα σουτ), ερχόμενος από τον πάγκο.

Και φυσικά ο super-rookie, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, που παίζει λες και είναι χρόνια στην λίγκα (μ.ο. 11,8π. & 3,3ασ. με 39,4% τριπ. & 84,3% βολ.) και αναδείχτηκε MVP στον αγώνα των Rising Stars του All-Star Game (Λος Άντζελες). Καθώς επίσης και οι συμπατριώτες του και πρώην αστέρες των «βασιλιάδων», που επέμεναν να τον φέρουν μία ώρα αρχύτερα στην Καλιφόρνια, ο αντιπρόεδρος και general manager της ομάδας, Βλάντε Ντίβατς (1998-2004) και ο «δικός μας», Πέτζα Στογιάκοβιτς (1998-2006), που είναι υπεύθυνος στην θυγατρική ομάδα των Κινγκς στην G-League (Ρίνο Μπίγκχορνς).

Μην αγχώνεστε λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βαρεθούμε! Πως θα γινόταν, άλλωστε, σε μία πανέμορφη, καταπράσινη πόλη, που είναι χτισμένη πάνω στη συμβολή δύο ποταμών και παρ’ ότι μοιάζει με… «μεγάλο χωριό», είναι η 5η μεγαλύτερη της Πολιτείας (μετά το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Όκλαντ και τον Σαν Ντιέγκο).

Σε απόσταση μόλις 90 λεπτών από το Όκλαντ από την δυτική πλευρά και περίπου δύο ωρών από την φημισμένη λίμνη Ταχο και λίγο περισσότερο από την μαγευτική ορεινή (υψόμετρο 1400 μέτρων) τοποθεσία Ρίνο στην Ανατολή, το Σακραμέντο είναι γνωστό και ως η «πόλη των δέντρων», καθώς έχει τα περισσότερα στην Αμερική και βρίσκεται στην 3η θέση της σχετική λίστας παγκοσμίως. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου άλλωστε, υπάρχει σχετική προειδοποίηση για τα πολλά έντομα που υπάρχουν στην περιοχή (λόγω των δέντρων) και συνιστάται να μην μένουν ανοιχτά τα παράθυρα.

Η δολοφονία που έχει αναστατώσει όλη την τοπική κοινωνία!

Από τις 18 του περασμένου Μαρτίου, η πρωτεύουσα της Καλιφόρνια βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας μετά το νέο περιστατικό ωμής οπλοχρησίας στην Αμερική, από δύο αστυνομικούς, που «γάζωσαν» με 20 σφαίρες τον 22χρονο Στεφόν Κλαρκ! Ο άτυχος νέος βρισκόταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και τα δύο όργανα της αστυνομίας, τον πέρασαν για τον ύποπτο που τους είχε αναφερθεί ότι οπλοφορούσε, σε ένα προάστιο της περιοχής.

Αφού τον εντόπισαν και τον σημάδεψαν με τα περίστροφα, του ζήτησαν να σηκώσει ψηλά τα χέρια του. Στην πρώτη του απότομη κίνηση, «άδειασαν» τα περίστροφά τους πάνω στο κορμί του, «γράφοντας» άλλη μία μελανή σελίδα στην ιστορία του σώματος ασφαλείας. Όταν ανασύρθηκε νεκρός από τον κήπο του σπιτιού της γιαγιάς του, ανακαλύφθηκε ότι στην τσέπη της φόρμας του, βρισκόταν απλά ένα κινητό τηλέφωνο.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια των «βασιλιάδων» διεξάγονται μετ’ εμποδίων και σχεδόν σε άδειες κερκίδες! Εκατοντάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να συγκεντρώνονται έξω από το “Golden 1 Center”, διαδηλώνοντας κατά της αστυνομίας και ζητώντας ευγενικά στους φιλάθλους της ομάδας που προσέρχονται στο γήπεδο, είτε να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, είτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το ματς με τους Μάβερικς άργησε να αρχίσει τουλάχιστον μισή ώρα, ενώ οι αγώνες με τους Χοκς, τους Σέλτικς και τους Πέϊσερς, έγιναν είτε μεταξύ συγγενών και φίλων, είτε χωρίς καθόλου θεατές.

Τα περασμένα μεγαλεία των Κινγκς

Στον καθαρά αγωνιστικό τομέα, οι Κιγκς ψάχνουν εδώ και χρόνια να βρουν την χαμένη τους ταυτότητα και να θυμίσουν την ομάδα της εξαετίας 1998-2004, όταν προεξάρχοντος του Κρις Ουέμπερ (μαζί με τους Στογιάκοβιτς, Ντίβατς και Τζέϊσον Ουίλιαμς), είχαν φτάσει ένα βήμα πριν από τους τελικούς του ΝΒΑ (2002) και τρεις φορές στα ημιτελικά των playoffs στην δυτική περιφέρεια!

Με την βοήθεια του επί οκταετία (2008-2016) δημάρχου της πόλης και παλαίμαχου All-Star point-guard των Φίνιξ Σανς, Κέβιν Τζόνσον, βρέθηκε η απαραίτητη χρηματοδότηση για το νέο γήπεδο που χτίστηκε το 2016 κι έτσι οι Κινγκς έμειναν στο Σακραμέντο. Ο αμερικανικής καταγωγής Ινδός ιδιοκτήτης της ομάδας, Βίβεκ Ραναντίβε, έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή του οργανισμού στην post-season (τελευταία φορά το 2006), αλλά και φέτος, για 12η συνεχή χρονιά, η ομάδα θα τελειώσει την κανονική περίοδο με αρνητικό ρεκόρ (24-52).

Υγ.1: Βλέποντας από την τηλεόραση το παιχνίδι Καβαλίερς-Πέλικανς και θαυμάζοντας την «διαβολεμένη» φόρμα του “King James” (μ.ο. 27,6π., 9,1ρ. & 8,6ασ.) δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο μεγαλείο του «βασιλιά» που προσπέρασε τον MJ κι έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια (767) με +10 πόντους. Αν δείτε την ομάδα του Κλίβελαντ, πραγματικά θα απορήσετε πως βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της κατάταξης στην Ανατολή… Αλλά είπαμε ΛεΜπρόν Τζέϊμς είναι αυτός!

Υγ.2: Το αφιέρωμα που ετοίμασε ο Κόμπι Μπράϊαντ (!!!!) για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (με δικό του σπικάζ), για λογαριασμό της δημοφιλούς εκπομπής “NBA Countdown” του ESPN, μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Ο “Mamba” αποκαλεί τον 23χρονο Έλληνα άσο των Μπακς “ημίθεο” και υπογραμμίζει ότι η διαφορά του “Greek Freak” από τους υπόλοιπους superstars του ΝΒΑ, έγκειται στην εργατικότητά και το σπάνιο χάρισμά του, να αντιλαμβάνεται τι μπορεί να κάνει και πως πρέπει να το κάνει μέσα στο παρκέ! Λόγια που βγήκαν από το στόμα ενός 5 φορές πρωταθλητή και 2 φορές MVP των τελικών και πρώτου σκόρερ στον «άλλο πλανήτη» του αθλήματος. Μερικές φορές ακόμη κι εμείς που τον παρακολουθούμε τόσο στενά, χάνουμε τη μιλιά μας…

Υγ.3: Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την χθεσινοβραδινή διαδήλωση στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης, στο πλαίσιο της οποίας εκατοντάδες νέοι άνθρωποι ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των δύο αστυνομικών που «αφαίρεσαν» τόσο άδικα μία ανθρώπινη ζωή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!