Το άγαλμα του “Air” και τα περασμένα τα μεγαλεία των Μπουλς!

Το άγαλμα του “Air” και τα περασμένα τα μεγαλεία των Μπουλς!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει εικόνες από τη σημερινή "παρακμή" του πάλαι ποτέ κραταιού οργανισμού των «ταύρων», που πλέον εναποθέτει τις ελπίδες του στο επόμενο draft αλλά και στον Λάουρι Μάρκανεν.

Να ‘μαστε πάλι στην «πόλη των ανέμων»! Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την προηγούμενη επίσκεψή μας, πριν από ενάμιση χρόνο, ο καιρός ήταν σύμμαχος και η ζεστή και ηλιόλουστη μέρα, σε συνδυασμό με την άνετη μετάβασή μας από το Μιλγουόκι στο Σικάγο, η αλήθεια είναι ότι «ανέβασαν» λίγο την διάθεσή μας! Ο τραυματισμός του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ματς με τους Κλίπερς, βλέπετε, ήταν ο χειρότερος τρόπος για να αρχίσει η εφετινή αποστολή του gazzetta.gr στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κάθε εμπόδιο για καλό, δεν λένε όμως; Θετική ενέργεια, επομένως και συνεχίζουμε… Λοιπόν, πλησιάζοντας στην μεγαλύτερη εργατούπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλαβαίνεις αμέσως ότι η σύγκριση ανάμεσα στα δύο κοντινά αστικά κέντρα, που απέχουν περίπου 150 χιλιόμετρα μεταξύ τους (μιάμιση ώρα δρόμος), είναι χαώδης! Το επιβλητικό down-town με την «οροσειρά» από τους ουρανοξύστες που δεσπόζουν από μακριά, μαγνητίζουν το μάτι του επισκέπτη, ενώ το κέντρο της πόλης είναι τόσο busy, που οι διαφορές με την μεγαλύτερη πόλη του Ουισκόνσιν είναι τόσο μεγάλες, όσες ανάμεσα, στην Θεσσαλονίκη και την Φλώρινα, για παράδειγμα!

Φτάνοντας στο θρυλικό “United Center”, η είδηση της οριστικής απουσίας του “Greek Freak” από το ματς με τους Μπουλς, «έχει απομακρύνει τον ενθουσιασμό του κόσμου και ειδικότερα της πολυπληθούς ελληνικής τοπικής κοινότητας, ενώ έχει μετριάσει και το ενδιαφέρον των media για την αναμέτρηση. Μπουλς-Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο, είναι ένα ματς που δεν βλέπεται ούτε από την τηλεόραση!», όπως μας είπε χαριτολογώντας ο δημοσιογράφος του ESPN, Νικ Φριντέλ, που μέχρι πρότινος κάλυπτε αποκλειστικά τους «ταύρους» και που, από φέτος, ελέω Γιάννη, έχει αναλάβει και τους κοντινούς Μπακς.

Και πως θα μπορούσε να γινόταν διαφορετικά, άλλωστε, όταν οι μέχρι και πέρυσι «λαμπεροί» Μπουλς, δεν θυμίζουν σε τίποτε την ομάδα που στιγμάτισε το παγκόσμιο μπάσκετ στη δεκαετία του ’90! Ούτε καν την περυσινή, από την οποία έχουν αποχωρήσει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 6 παίκτες πρώτης γραμμής!

Η αρχή έγινε πριν τελειώσει η χρονιά με τον Νταγκ ΜακΝτέρμοτ, που πήγε στην Οκλαχόμα (εν συνεχεία σε Νέα Υόρκη και Ντάλας) και το «ξεκαθάρισμα» συνεχίστηκε με τον Τζίμι Μπάτλερ και τον Ταζ Γκίμπσον, που πήγαν πακέτο στους Τίμπεργουλβς με ανταλλαγή. Ακολούθησε η αποχώρηση του Ράζον Ρόντο και το buy-out στο συμβόλαιο του Ντουέϊν Ουέϊντ, για να κλείσει την πόρτα το trade του περασμένου μήνα με τον Νίκολα Μίροτιτς να πηγαίνει στη Νέα Ορλεάνη με αντάλλαγμα ένα lottery pick με πιθανότητες για το νο1 του επόμενου draft (2018) και μία ακόμη επιλογή πρώτου γύρου.

Το δολοφονικό “κροσέ” που δέχθηκε ο Μαυροβούνιος forward με την ισπανική υπηκόοτητα από τον Μπόμπι Πόρτις στην διάρκεια του training-camp, αποτέλεσε την αρχή του… τέλους για φέτος και ουσιαστικά οδήγησε το front-office του οργανισμού, να αποφασίσει ότι η χρονιά έπρεπε να «θυσιαστεί» (tanking) με απώτερο σκοπό την αναδόμηση (rebuilding) μέσω του επερχόμενου draft και της free agency του καλοκαιριού.

Σκεφτείτε ότι τον Δεκέμβριο του 2016, με τους παραπάνω παίκτες, η ομάδα του Φρεντ Χόϊμπεργκ είχε νικήσει τους περυσινούς φιναλίστ Καβαλίερς, σε ένα παιχνίδι που ο ΛεΜπρόν είχε εμφανιστεί στο γήπεδο με την εμφάνιση της ομάδας μπέϊζμπολ του Σικάγο, επειδή είχε χάσει ένα σχετικό στοίχημα από τον “D-Wade”. Έκτοτε, όμως, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και οι Μπουλς, ειδικά όπως παρατάχθηκαν κόντρα στους Μπακς (δεν έπαιξαν οι Λαβίν, Νταν, Λόπεζ, Ζίπσερ και Μπλέϊκνι), παραπέμπουν περισσότερο σε ομάδα της G-League παρά του ΝΒΑ!

Φανταστείτε, λοιπόν, τι μπορεί σκέφτονται γι’ αυτά που βλέπουν φέτος τα μάτια τους, οι παλαίμαχοι της πάλαιας κραταιάς ομάδας των «ταύρων», που προεξάρχοντος του ενός και μοναδικού Μάϊκλ Τζόρνταν, κατέκτησαν έξι πρωταθλήματα (1991-93 & 1996-98). Ο λόγος για τον Μπιλ Ουένινγκτον (ραδιοσχολιαστής), τον Ουίλ Περντιού (μαζί με τον Κένταλ Γκιλ παρουσιάζουν το pre-game και το post-game show του τηλεοπτικού καναλιού των Μπουλς) αλλά και τον Στέϊσι Κινγκ (τηλεσχολιαστής), που έπαιξαν στο πλευρό του μεγάλου MJ…

Η αυτού μεγαλειότης, μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται στην Σάρλοτ, ως ιδιοκτήτης των Χόρνετς, η βαριά σκιά της προτομής του, όμως, που δεσπόζει στο αίθριο-προθάλαμο του “United Center”, πέραν του ότι αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, ισοδυναμεί με ένα αέναο μάθημα μπασκετικής ιστορίας!

Το μπρούτζινο άγαλμα του «αέρινου Μάϊκλ» που είναι γνωστό ως “The Spirit” (δηλαδή «Το Πνεύμα») φιλοτεχνήθηκε από το ζευγάρι γλυπτών Όμρι Άμπρανι και Τζούλι Ρότμπαλτ-Άμπρανι (δούλευαν επί 16 ώρες την ημέρα για 4 μήνες) και εγκαινιάστηκε παρουσία και του Τζόρνταν την 1η Νοεμβρίου του 1994. Τότε, ούτε ο ίδιος ήξερε ότι σύντομα, όχι μόνο θα ανακαλούσε την απόσυρσή του, αλλά θα κατακτούσε κι άλλα τρία δαχτυλίδια! Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις…

Είναι τέτοια η παιδεία και οι παραστάσεις των δημοσιογράφων του Σικάγο, που παρ’ ότι ο Λάουρι Μάρκανεν αντιπροσωπεύει ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι εφετινοί Μπουλς, δυσκολεύονται να χαρακτηρίσουν την έως τώρα πορεία του Φινλανδού “rookie” ως «εξαιρετική». Τι άλλο να κάνει δηλαδή ο 20χρονος πρώην παίκτης του Αριζόνα, που 10 αγώνες πριν το τέλος της παρθενικής του σεζόν στον «μαγικό κόσμο» έχει εις διπλούν τα νούμερα (μ.ο. 14,9π. & 7,6ρ. σε 30,4’) που είχε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην πρώτη του σεζόν (μ.ο. 6,8π. & 4,4ρ. σε 24,6’).

Αφήσαμε για το τέλος το ανιαρό ματς, για το οποίο βρεθήκαμε στο Σικάγο… Το μεγάλο κέρδος των «ελαφιών» δεν ήταν η επιστροφή στις νίκες (για μία ομάδα που ετοιμάζεται για τα playoffs, θα ήταν κατόρθωμα να χάσει από τον Κάμερον Πέϊν και τον Ντένζελ Βάλεντάϊν), αλλά η εξαιρετική απόδοση του πάγκους τους, από τον οποίον προήλθαν οι 70 από τους 118 πόντοι της ομάδας, τα 15/30 τρίποντα και τα μόλις 8 λάθη σε αναλογία με τις 27 ασίστ!

Σε ατομικό επίπεδο, για δεύτερο διαδοχικό ματς, την παράσταση έκλεψε ο νεοαποκτηθείς Σαμπάζ Μοχάμαντ, που μετά τους 12 πόντους κόντρα στους Κλίπερς, στην «πόλη των ανέμων» κατέγραψε την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση με 21 πόντους (9/12 σουτ), 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 20 λεπτά συμμετοχής, καλύπτοντας καλύπτοντας ικανοποιητικά το κενό του Έλληνα ηγέτη των Μπακς. Ο 25χρονος απόφοιτος του UCLA, που επελέγη μία θέση ψηλότερα από τον Γιάννη στο ντραφτ του 2013 (νο14), ήταν ο καταλύτης της 2ης εφετινής εκτός έδρας νίκης (118-105) του Μιλγουόκι επί των Μπουλς, με τους Σνελ (18π. με 4/4 τριπ.) και Τζένινγκς (16π. & 5ασ.) να είναι άξιοι συμπαραστάτες.

Υγ.: Επίσκεψη Έλληνα στο Σικάγο χωρίς μεσημεριανό στο πιο δημοφιλές ελληνικό στέκι της "Greek Town", δεν νοείται. Το "Greek Islands" του κυρ-Κώστα του Κουτσόγιωργα από τις Καρυές Λακωνίας, είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη για το τι μπορεί να πετύχει το ελληνικό δαιμόνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμπεριλαμβάνεται μέσα στα 100 καλύτερα ανεξάρτητα εστιατόρια της Αμερικής, σερβίρει τα πιο εύγευστα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και ταυτόχρονα προσφέρει δουλειά σε ολοένα και περισσότερους συμπατριώτες μας, που βλέποντας τα δύσκολα στην Ελλάδα, παίρνουν την μεγάλη απόφαση της οικονομικής μετανάστευσης. Γι' αυτό και η Κεφαλλονιά έχει να δει καιρό τους δύο Παναγιώτηδες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!