Τζρου Χόλιντεϊ: Θέλει να διδάξει στο NBA μία ματωμένη σελίδα με τη «Μαύρη Monopoly» (vids)

Τζρου Χόλιντεϊ: Θέλει να διδάξει στο NBA μία ματωμένη σελίδα με τη «Μαύρη Monopoly» (vids)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Τζρου Χόλιντεϊ: Θέλει να διδάξει στο NBA μία ματωμένη σελίδα με τη «Μαύρη Monopoly» (vids)

bet365

Ο Τζρου Χόλιντεϊ βάλθηκε να επιμορφώσει τους συναδέλφους για μία τραγική στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ μέσα από ένα παιχνίδι Monopoly.

Η Μαύρη Γουόλ Στριτ έχει τη δική της ιστορία. Πρώτα, γεμάτη με πολλά χαμόγελα, όνειρα και μπόλικα χρήματα. Δεν πήρε την ονομασία της τυχαία. Άντεξε για 20 χρόνια. Μετά οι σελίδες της γέμισαν με αίμα. Θάνατο. Διάλυση.

Η διαβόητη «Σφαγή της Τάλσα» το 1921 έχει μείνει στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ως μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της. Και η αλήθεια είναι πως τούτο το κιτάπι έχει πολλές από δαύτες. Αλλά αυτή στην Οκλαχόμα ξεχωρίζει.

Η ανάπτυξη, ο πλούτος και η ιστορία της οδού στην Τάλσα έδωσε την έμπνευση για ένα παιχνίδι. Προφανώς και γνωρίζετε τη «Monopoly». Αποκλείεται να μην έχετε παίξει μία φορά. Και να μην έχετε απογοητευτεί μένοντας ταπί και ψύχραιμοι.

Ο Ντε' Βον Τρουβέλ και ο Σινκλέρ Γουόκερ αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι σαν «Monopoly» αφιερωμένη στη Μαύρη Γουόλ Στριτ. Και το έκαναν. Μέσα από το παιχνίδι, το οποίο διαθέτει τις οδούς των 35 τετραγώνων που απάρτιζαν την πλούσια συνοικία του Γκρίνγουντ, ο παίκτης παίρνει ένα γερό μάθημα ιστορίας και επένδυσης. Αφού πέρα από την κλασική ιδέα της απόκτησης μιας οδού, σου δίνει και την ευκαιρία για την επένδυση χρημάτων σε ένα προϊόν.

Black Wall sTREET

Κάπου εδώ στην αφήγησή μας πρέπει να αναφερθεί ο Τζρου Χόλιντεϊ. Ο συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς και το ίδρυμα που φέρει το όνομά του έκαναν δυνατή την έκδοση του παιχνιδιού.

Και όχι μόνο. Φέτος και με αφορμή τον μήνα της Μαύρης Ιστορίας, ο Χόλιντεϊ πρόσφερε από ένα παιχνίδι σε κάθε συνάδελφό του στο NBA. Δηλαδή, περίπου 450 συσκευασίες για τις 30 ομάδες της λίγκας.

«Δεν γνώριζα τίποτα για τις δουλειές και τις επενδύσεις μεγαλώνοντας. Πίστευα ότι ένα 10% είναι η φιλανθρωπική προσφορά, άλλο ένα 10% μπορείς να το ξοδέψεις σε οτιδήποτε και το άλλο 80% είναι τα λεφτά που βάζεις στην άκρη. Αλλά μέχρι αυτό έφτανε το χαρτζηλίκι μου. Δεν πρόκειται να αποταμιεύσω ή να διαχειριστώ ένα μισθό. Εχοντας αυτή την ευκαιρία να μάθουμε κάτι είναι πραγματικά μεγάλη, ειδικά για τη Μαύρη Κοινότητα. Και ακόμη και τα νέα παιδιά, όλοι, μολονότι έχουν ανθρώπους που μπορούν να τους πουν κάποια πράγματα, είναι κάτι που πρέπει να μάθουν στους εαυτούς τους και αισθάνομαι ότι κάτι σημαντικό», ήταν τα λόγια του Χόλιντεϊ στο Andscape.

Η αρχική ιδέα του Χόλιντεϊ ήταν να δώσει από ένα παιχνίδι στους συμπαίκτες του στους Μπακς. Αλλά τελικά και με αφορμή τη μνήμη του Μήνα Μαύρης Ιστορίας αποφάσισε ότι θα ήταν καλή κίνηση να φτάσει στα χέρια όλων των παικτών του NBA.

«Που είναι το πρόβλημα να εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας; Είναι κακό να γνωρίσουμε περισσότερα για την ιστορία μας; Καταφέραμε να το μοιραστούμε, έτσι ώστε οι παίκτες να μάθουν περισσότερα. Κάποιοι μπορεί να μην παίξουν ή να μην τους αρέσει. Αλλά νομίζω για τους λίγους που θα παίξουν και θα το αγαπήσουν, είναι αρκετό», πρόσθεσε ο Χόλιντεϊ.

Το χρονικό μιας σφαγής

Στη Μαύρη Γουόλ Στριτ ζούσαν περίπου 10.000 ψυχές. Και μέσα σε δύο νύχτες όλα χάθηκαν. Όλα καταστράφηκαν. Ένα πλήθος λευκών, οπλισμένο με μίσος και όπλα από τις τοπικές αμερικανικές Αρχές, έκαψε από άκρη σε άκρη τα 35 τετράγωνα στην Τάλσα της Οκλαχόμα στις 30 Μαίου και την 1η Ιουνίου του 1921.

Ο τραγικός απολογισμός (τουλάχιστον στα επίσημα αρχεία) ήταν 36 νεκροί, 800 τραυματίες και άλλοι 6.000 βρέθηκαν δίχως σπίτια. Πολλά χρόνια αργότερα, σε έναν νέο έλεγχο των τραγικών εκείνων ημερών, διαπιστώθηκε ότι οι νεκροί μπορεί να ανέρχονται από 75 έως 300! Επίσης, για ένα μεγάλο διάστημα στα ιστορικά βιβλία δεν υπήρχε καμία αναφορά των γεγονότων.

«Πόσοι συμπαίκτες μου, άραγε, γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε στην Τάλσα; Πρέπει να πω ότι και εγώ το έμαθα πριν από πέντε χρόνια. Οπότε το να μπορώ να τους δώσω αυτό το παιχνίδι, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να μάθουν για το μήνα της Μαύρης Ιστορίας και να πληροφορηθούν τι ακριβώς συνέβη. Νομίζω ότι είναι κάτι που κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα και έχει μπει κάτω από το χαλάκι», είπε ο Χόλιντεϊ.

Για πολλούς ίσως η προσπάθεια του Χόλιντεϊ, ο οποίος δεν σταματάει να δίνει πίσω στην κοινότητα κάποια από τα χρήματα που κερδίζει, να μοιάζει παιδική. Δεν είναι. Ένα παιχνίδι μπορεί να διδάξει πολλά. Αυτό της Μαύρης Γουόλ Στριτ θυμίζει μία ιστορία που δεν πρέπει να λησμονηθεί ποτέ.

@Photo credits: Black Wall Street

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα