«Ο Αντετοκούνμπο είναι ο Αφρικανός που μάς εμπνέει»! (vid)

«Ο Αντετοκούνμπο είναι ο Αφρικανός που μάς εμπνέει»! (vid)

«Ο Αντετοκούνμπο είναι ο Αφρικανός που μάς εμπνέει»! (vid)

bet365

Η μορφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο κοσμεί πλέον ένα playground στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας και ο δημιουργός του, Μπαμπαλόλα Ολουβαφέμι μιλάει στο Gazzetta για τον σούπερ σταρ των Μπακς που εμπνέει τους Αφρικανούς.

Τα όνειρα είναι το πιο δυνατό καύσιμο και το playground στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα των οκτώ εκατομμυρίων ψυχών που πλέον φέρει τη μορφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι ο καλύτερος κλήρος που έμελλε να λάχει στα παιδιά που μεγαλώνουν με το όνειρο να γίνουν σαν κι αυτόν. Που βλέπουν τον «δικό» τους Γιάννη να πρωταγωνιστεί στο ΝΒΑ, την ίδια στιγμή που οι σημαίες της Ελλάδας και της Νιγηρίας δεσπόζουν μαζί σε περίοπτη θέση στα social media του σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς. Τα κατορθώματα του Αντετοκούνμπο έχουν αποκτήσει ένα αφήγημα μεγαλείου που κατακυριεύει τις ψυχές τους, ένας φανταστικός κόσμος που ενώνεται με τον πραγματικό έχοντας ως αφετηρία τις ρίζες των γονιών του, του Τσαρλς και της Βερόνικα στη Νιγηρία.

«Πείτε του πως αυτή είναι η Αφρική! Πείτε του πως είμαστε υπερήφανοι γι' αυτόν!» ανέφερε στα αποκαλυπτήρια ο Μπαμπαλόλα Ολουβαφέμι, ο street artist που έδωσε ζωή στο τσιμέντο του ανοιχτού γηπέδου, πλάι στο μότο «Dream Big Everytime» (σ.σ. να έχεις μεγάλα όνειρα κάθε φορά) που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κουβαλά από τα πρώτα μέτρα αυτής της υπέροχης διαδρομής ως την κορυφή του κόσμου. «Είμαι ένας freelance καλλιτέχνης από τη Νιγηρία με έδρα την Αμπούτζα, τα τελευταία χρόνια δουλεύω πάνω στην αφρικανική τέχνη και προσπαθώ κάθε φορά να παρουσιάσω ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα...» εξηγεί στο Gazzetta ο Ολουβαφέμι. Και αναφέρει πως «πάντα πίστευα πως η τέχνη μου ήταν πάνω από εμένα. Οι δημιουργίες μου δεν αφορούν μόνο εμένα αλλά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Μέσα από το κίνημα "Artmazing", προσπαθώ να ανταποδώσω στην κοινωνία μαζί με την ομάδα μου».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ουδέποτε αρνήθηκε τις αφρικανικές ρίζες του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Undefeated είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μεγάλωσα σε νιγηριανό σπίτι. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, πήγα σχολείο στην Ελλάδα όμως στο τέλος της ημέρας, όταν επέστρεφα σπίτι, δεν υπήρχε ελληνική αλλά νιγηριανή κουλτούρα». Η επιλογή, λοιπόν του Γιάννη να «σημαδέψει» το τσιμέντο σε αυτό το playground είναι η προφανής σκέψη που θα έκανε κανείς, αναζητώντας τους λόγους που επιλέχθηκε για την ανακαίνιση του γηπέδου στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας. «Προσπαθώ να αφυπνίσω τους συνανθρώπους μου με τη δουλειά μου και για αυτόν τον λόγο, επέλεξα τον Γιάννη επειδή είναι Αφρικανός, επειδή έχει Αφρικανούς προγόνους και ιστορία, κυρίως όμως μπορεί να δώσει έμπνευση στα παιδιά μας, να κάνει τους νεαρούς μπασκετμπολίστες στη Νιγηρία να ονειρεύονται».

Ο Νιγηριανός street artist μιλάει για το concept της ανακαίνισης του γηπέδου: «Θέλαμε να κάνουμε το γήπεδο πιο ελκυστικό. Να του δώσουμε ζωή. Κι αποφασίσαμε να το κάνουμε με τη μορφή του Γιάννη στο τσιμέντο. Μας πήρε περίπου δυο εβδομάδες για να τελειώσουμε, δίχως υποστήριξη από άλλους. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να βλέπω μπάσκετ. Δεν έχω παίξει ποτέ, όμως αγαπώ να βλέπω αγώνες. Ειδικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είχαμε κατά καιρούς σπουδαίους Νιγηριανούς στη λίγκα, κανείς όμως δεν είναι τόσο επιδραστικός όσο αυτός, κανείς δεν έχει αφήσει τόσα πράγματα πίσω του. Είναι μια φωνή για όλους μας, ένας άνθρωπος που μας εμπνέει».

 

NBA Τελευταία Νέα