Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Οκλαχόμα, θα βρεις τον παράδεισο του scouting

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Οκλαχόμα, θα βρεις τον παράδεισο του scouting

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Οκλαχόμα, θα βρεις τον παράδεισο του scouting
To Gazzetta NBA Tour έφτασε στον τελευταίο του σταθμό και ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την παράδοση που έχει δημιουργήσει ο Σαμ Πρέστι στην επιλογή ξένων παικτών, με τον δικό μας Αλεξέι Ποκουσέφσκι να αποτελεί την τελευταία του ανακάλυψη και γυρίζει τον χρόνο πίσω στην δεκαετία του '90, για χάρη του Κρις Παπασαράντου και του Πιτ Παπαχρόνη.

Για να σας βάλω λίγο στο κλίμα, αυτή η αποστολή δεν ήταν road trip στην ενδοχώρα της Αμερικής, ήταν και μεταξύ άλλων ο γύρος του Τέξας σε 4 μέρες, όπως σχολίασε χαριτολογώντας ο Έλληνας γιατρός των Σπερς, Γιάννης Λύρας. Από το Χιούστον στο Σαν Αντόνιο και πίσω και από 'κει στο Ντάλας, δεν έχετε παράπονο, σας ταξιδέψαμε και στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της δεύτερης σε έκτασης Πολιτείας της Αμερικής.

Αν είχα λίγο παραπάνω χρόνο, τώρα που συνήθισα θα πεταγόμουν και μέχρι το Όστιν, που λένε ότι είναι το ομορφότερο και το πιο ζωντανό αστικό κέντρο της άγριας Δύσης (o Ιωάννης Παπαπέτρου που φοίτησε για δύο χρόνια στο τοπικό πανεπιστήμιο Τέξας, είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος να μας απαντήσει).

Αφήσαμε πίσω μας, λοιπόν και την έδρα του Λούκα Ντόντσιτς και από το μεσημέρι (μετά από 2,5 ώρες δρόμο ανάμεσα σε καταπράσινα λιβάδια, χωράφια και βοσκοτόπια και τεράστια φορτηγά) βρισκόμαστε στον τελευταίο σταθμό του Gazzetta NBA Tour.

Πρωτεύουσα της ομώνυμης Πoλιτείας, στο εσωτερικό της οποίας βρίσκονταν τα περισσότερα ινδιάνικα εδάφη πριν εισέλθει στην ένωση (1907), είναι η πόλη της Οκλαχόμα στην οποία εδρεύουν πολλά πανεπιστήμια και φυσικά από την σεζόν 2008-09 και οι Θάντερ, που αποτελούν την συνέχεια των Σιάτλ Σουπερσόνικς στο ΝΒΑ.

Οι «βροντές» έχουν τον μακροβιότερο general manager στο πρωτάθλημα και θεωρούνται ως η ομάδα με την μεγαλύτερη εξοικείωση σχετικά με το τι συμβαίνει στο μπάσκετ εκτός Αμερικής και κυρίως στην Ευρώπη. Ο Σαμ Πρέστι που ανέλαβε την θέση το 2007 σε ηλικία 29 ετών, έχει δημιουργήσει το πιο καταρτισμένο επιτελείο scouting, με αποτέλεσμα να κάνουν εξαιρετικές επιλογές στο draft (Ουέστμπρουκ και Χάρντεν) και να πιάνουν πολλούς ανταγωνιστές τους στον ύπνο, ανακαλύπτοντας ξένους παίκτες, που η πλειοψηφία των υπόλοιπων ομάδων δεν γνωρίζει καν.

Τρανό παράδειγμα η επιλογή του Ιμπάκα το 2008 (νο24), του Σαμπόνις το 2011 (νο16) και των Ποκουσέφσκι (νο17) και Ντεκ πέρσι, ενώ φέτος πέραν του Αυστραλού Τζος Γκίντι στο νο6, οι Θάντερ επέλεξαν δύο ακόμη μη Αμερικανούς παίκτες (Σενγκούν και Γιοκομπάιτις) τους οποίους παραχώρησαν σε Ρόκετς και Νικς με ανταλλάγματα μελλοντικά picks (η αγαπημένη τους συνήθεια).

Για τον Σέρβο πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, που έχει μετακομίσει εδώ με την οικογένειά του και την Ελληνίδα κοπέλα του, τα καλά νέα είχαν να κάνουν με την πρόσφατη απόφαση του οργανισμού να ενεργοποιήσει και τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου του, εξέλιξη που θα τον κάνει πλουσιότερο κατά συνολικά 9,3 εκατομμύρια δολάρια από την ημέρα που έγινε draft μέχρι σήμερα.

Ο 19χρονος "Πόκου" που είναι πολύ αγαπητός στο εσωτερικό της ομάδας, ακολουθεί ένα πολύ πειθαρχημένο πρόγραμμα γυμναστικής, προπόνησης και διατροφής και είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις του.

Άλλωστε, η Οκλαχόμα είναι ένα ήσυχο μέρος και η έλλειψη "φασαρίας" που σε άλλες αγορές δεν υπάρχει, είναι κάτι που τον έχει βοηθήσει.

π

Ένα ακόμη ενισχυτικό στοιχείο είναι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ (23,1), που έχει μόλις δύο τριαντάρηδες (Μουσκάλα και Φέιβορς), αλλά και οι συνολικά πέντε ξένοι παίκτες, οι τέσσερις εκ των οποίων έχουν θέση στο rotation του Μαρκ Ντάϊγκνολτ. Ο διεθνής Σέρβος forward δεν έπαιξε πολύ εναντίον των Λέικερς, όπως άλλωστε ο Μαλεντόν και ο Ντεκ και εκείνος που έκανε την διαφορά ήταν ο Αυστραλός rookie, ο οποίος κατέγραψε double double (18π. & 10ασ.) και συνέχισε να εντυπωσιάζει με την απόδοσή του.

Σε 5 αγώνες, ο «βενιαμίν» της ομάδας μετράει 9,0 πόντους, 7,3 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ και δικαιώνει πλήρως το front office για την επιλογή του. Οι Θάντερ έχουν πολύ ταλέντο και παίκτες με αθλητικά προσόντα, όπως ο Γκίλτζιους Αλεξάντερ, ο Ντάριους Μπέϊζλι και ο Αιζέια Ρόμπι. Οι τέσσερις προαναφερθέντες ήταν οι πυλώνες της πρώτης ηχηρής εφετινής νίκης τους (123-115) τους επί των Λέικερς.

Χωρίς τον ΛεΜπρόν στο παρκέ (ενοχλήσεις) και με τους Ουέστμπρουκ, Καρμέλο και Μονκ να ψάχνονται για να βρουν ρυθμό, προς το παρόν οι «λιμνάνθρωποι» δεν παραπέμπουν σε ομάδα που φτιάχτηκε με βλέψεις πρωταθλήματος και η εύρεση «χημείας» είναι το βασικό ζητούμενο για την ώρα.

Η Οκλαχόμα είναι η γενέτειρα και για περισσότερο από μία δεκαετία πλέον η βάση δύο παλαίμαχων ομογενών που έπαιξαν πολλά χρόνια στην δύση του 20ου αιώνα. Ο λόγος για τον Κρις Παπασαράντου (ΠΑΟΚ, Φίλιππος, ΑΕΚ, Σπόρτινγκ, Δάφνη και Πειραϊκός) που ασχολείται με το επιχειρείν και τον εξάδελφό του Πιτ Παπαχρόνη (ΠΑΟΚ, Ηρακλη, ΑΕΚ, Ηράκλειο και Μαρούσι) που είναι προπονητής μπάσκετ στις γυναίκες.

Τους αναζητήσαμε και ο πρώτος ήταν λαλίστατος και κάλυψε και με το παραπάνω το κενό του πιο «δυσκίνητου» Πιτ, ο οποίος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στο γήπεδο και δεν μπορούσε να κατέβει στο κέντρο. Μείνετε συντονισμένοι γιατί, οι πιο παλιοί ειδικά, θα θυμηθείτε τα ωραιότερα χρόνια του ελληνικού μπάσκετ.

Το Gazzetta βρίσκεται στις ΗΠΑ για τους αγώνες του ΝΒΑ με την ευγενική χορηγία της Novibet

56

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!