Πώς ένας επαγγελματίας παίκτης στοιχήματος έκανε άνω κάτω τους Μάβερικς

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πώς ένας επαγγελματίας παίκτης στοιχήματος έκανε άνω κάτω τους Μάβερικς
Το Gazzetta NBA Tour συνεχίζεται και ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει από το Ντάλας για την απίστευτη ιστορία του Ελληνοκαναδού Χαράλαμπου Βούλγαρη, ο οποίος έφτασε να θεωρείται πιο σημαντικός ακόμη και από τον πρώην προπονητή της ομάδας και μόνο όταν έβγαλε και τον Ντόντσιτς από τα ρούχα του, είδε την πόρτα της εξόδου.

Η χθεσινή μέρα ήταν όπως λένε οι Αμερικανοί "travelling day". Έτσι, λοιπόν, μετά το Σαν Αντόνιο και το Χιούστον, έφτασε η σειρά της πιο ενδιαφέρουσας από τις τρεις πόλεις του Τέξας, που διαθέτουν ομάδες ΝΒΑ. Η μετάβαση από την πρωτεύουσα πετρελαιοπαραγωγικής βιομηχανίας της Αμερικής στην αντίστοιχη των χρηματοοικονομικών, είναι πολύ εύκολη και οδικώς - αν δεν έχει κίνηση και πατήσουμε λίγο παραπάνω το γκάζι - απέχει κάτι περισσότερο από 3 ώρες.

Καφεδάκι, μουσικούλα και ωραίες εικόνες δεξιά κι αριστερά με απέραντα λιβάδια γεμάτα αγελάδες να βόσκουν, μέχρι που ξαφνικά, μπαίνεις στην μητροπολιτική περιοχή του Φορθ Ουόρθ και βλέπεις από μακριά τους ουρανοξύστες του Ντάλας να υψώνονται μπροστά σου. Ο καιρός είναι πολύ καλός εδώ (γενικά στο Τέξας) και η μεσημεριανή λιακάδα που αντικατέστησε την πρωινή συννεφιά στο Χιούστον, μας έφτιαξε την διάθεση.

Έχοντας για πρώτη φορά αρκετό ελεύθερο χρόνο μεχρι την πρωινή προπόνηση των Ρόκετς, βρήκα την ευκαιρία να κάνω λίγο ρεπορτάζ για την πολύ ιντριγκαδόρικη περίπτωση του μέχρι πρότινος ανώτατου διοικητικού στελέχους των Μάβερικς, ο οποίος έχοντας την στήριξη και την εκτίμηση του ιδιοκτήτη Μαρκ Κούμπαν, μέσα σε τρία χρόνια εξελίχθηκε σε άτυπο «αφεντικό» της ομάδας! Και μόνο όταν κάποια στιγμή τον έβρισε ο Λούκα Ντόντσιτς, οι εχθροί του χειραγώγησαν την απομάκρυνσή του! Για την ακρίβεια, μάλιστα, δεν απολύθηκε απλά δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό του...

Ο λόγος για τον Χάραλαμπο Βούλγαρη, τον Ελληνοκαναδό επαγγελματία τζογαδόρο, ο οποίος έγινε γνωστός λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε επί σειρά ετών στις προβλέψεις των αγώνων του ΝΒΑ, από τις οποίες έβγαλε μία περιουσία (μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια!) και κατόρθωσε να "γοητεύσει" το μεγάλο αφεντικό του οργανισμού με την αναλυτική του ικανότητα.

Ο Κούμπαν, ο οποίος τον συμβουλευόταν για αρκετά χρόνια πριν τον προσλάβει το 2018, τον έχρισε διευθυντή ποσοτικής έρευνας και ανάπτυξης. Χάρη στην πολύ ισχυρή του προσωπικότητα, ο γεννημένος στο Ουίνιπεγκ από Έλληνα πατέρα και καναδή μητέρα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε να επηρεάζει τον general manager Ντόνι Νέλσον αλλά και τον προπονητή της ομάδας, Ρικ Καρλάιλ. Πριν καλά-καλά συμπληρώσει έναν χρόνο στα νέα του καθήκοντα, ο ρόλος του έγινε τόσο επιδραστικός στις αποφάσεις του αγωνιστικού τμήματος, που η πλειοψηφία των εργαζομένων στο front office είχε πλέον πειστεί ότι το νεοκόπο στέλεχος είχε την μεγαλύτερη ισχύ στον οργανισμό, μετά τον ιδιοκτήτη.

«Τι παππά έχει πουλήσει στον Μαρκ και του επιτρέπει να έχει μετατρέψει τον οργανισμό σε τσιφλίκι του, κανείς δεν ξέρει! Πάντως, αν δεν είχε την στήριξή του, δεν θα μπορούσε να έχει αυτή την εμπλοκή στις πιο σημαντικές αποφάσεις, ούτε θα μιλούσε με τόσο απότομο και αλαζονικό τρόπο σε υφιστάμενους υπαλλήλους», μας είπε ένας συνάδελφος που καλύπτει επί σειρά ετών το ρεπορτάζ των Μαβς.

Ο 46χρονος εκκεντρικός και μοναχικός - σύμφωνα με τις περιγραφές - διοικητικός παράγοντας της ομάδας, όμως, ξεπέρασε τα εσκαμμένα όταν έφτασε στο σημείο να εκφράσει παραστατικά την αποδοκιμασία του σε μία λάθος πάσα του Ντόντσιτς (σε περσινό εντός έδρας αγώνα με τους Ουόριορς), κουνώντας τα χέρια του και ζητώντας του να ηρεμήσει (καθόταν απέναντι από τον πάγκο).

Η απάντηση του Λούκα, που παρεμπιπτόντως ούτε εκείνος του έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια, ήταν πληρωμένη και αποστομωτική: «Γαμ...νε, δεν θα μου ξαναπείς ποτέ να ηρεμήσω, το κατάλαβες;»! Η επόμενη πράξη παίχτηκε σε έναν ακόμη εντός έδρας αγώνα, εναντίον των Νικς , όπου ο Βούλγαρης αποχώρησε από την θέση του 45" πριν τη λήξη κι ενώ το Ντάλας έχανε με 10 πόντους. Ο Ντόντσιτς, που τον είδε, εξέλαβε την συγκεκριμένη κίνηση ως έλλειψη σεβασμού προς την προσπάθεια της ομάδας και μέσα στα αποδυτήρια, τον έκραξε χοντρά ενώπιον των συμπαικτών του!

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον Μπομπ Βούλγαρη στους Μάβερικς και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Athletic, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Ο Μαρκ Κιούμπαν, που έως τότε τον κάλυπτε, έχοντας προφανώς πειστεί ότι ο Ελληνοκαναδός πρέπει να είναι γίνει και επίσημα ο επόμενος general manager, βγήκε και το διέψευσε.

Εν συνεχεία έλυσε την συνεργασία του με τον Ντονι Νέλσον μετά από 19 χρόνια στην θέση του γενικού διευθυντή και του βοηθού, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Ρικ Καρλάιλ και πριν προσλάβει προπονητή (Τζέισον Κιντ), συνειδητοποίησε ότι η ανανέωση του Λούκα με το max contract των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει μεγαλύτερη αξία από την πίστη του στις ικανότητες του Βούλγαρη. Κάπως έτσι, έκανε την καρδιά του πέτρα, επέλεξε τον Νίκο Χάρισον, ως νέο general manager και "πέταξε" στην Σλοβενία για να υπογράψει τον Ντόντσιτς.

Η μοναδική αλήθεια στην παράξενη αυτή ιστορία, είναι ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας είχε ψηθεί από την αναλυτική ικανότητα του πρώην τζογαδόρου να "διαβάζει" τις αποφάσεις τριών συγκεκριμένων προπονητών (Έντι Τζόρνταν, Τζέρι Σλόαν και Μπάιρον Σκοτ) και να παρουσιάζει τεράστια κέρδη στους αγώνες των ομάδων τους, όπως μας μαρτυρά ο Αμερικανός συνάδελφος.

«Η άκρως επιτυχημένη διαδικασία του στοιχηματισμού, με έκανε να πιστεύω ότι έχω μεγαλύτερη ικανότητα στο να δημιουργήσω μία ομάδα από τον μέσο general manager του ΝΒΑ. Οπότε γιατί να μην δοκιμάσω;», είχε πει ο Βούλγαρης το 2013 σε συνέντευξή του στο ESPN.

«Οι μόνοι δύο άνθρωποι με τους οποίους συζητούσαμε για την λήψη μπασκετικών αποφάσεων, ήταν ο Νέλσον και ο Καρλάιλ. Από ένα σημείο και μετά, όμως, ο Ντόνι (σ.σ.: Νέλσον) έβγαλε άρνηση και ουσιαστικά έκανε στην άκρη. Ο Ρικ ήταν πολύ συνεργάσιμος και σχεδόν πάντα υιοθετούσε τις προτάσεις μου», δήλωσε ο Μπομπ πριν από λίγες μέρες σε podcast και πάλι του ESPN, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ήταν το άτυπο αφεντικό.

Εν κατακλείδι, η ουσία της υπόθεσης είναι ότι ο Βούλγαρης δεν ήταν αρεστός σε κανέναν, παρά μόνο σε αυτόν που έβαζε τα χρήματα. Γιατί υπό άλλες συνθήκες, αν υπήρχαν κάποιοι που τον έβλεπαν θετικά, τότε θα είχε γίνει ο νέος gm της ομάδας. Όλο και κάποιος θα είχε βρεθεί να πει στον Ντοντσιτς (πχ. ο πρώην assistant coach Τζαμάλ Μόσλεϊ που ήταν ο "κολλητός" του) ότι η αποχώρησή του από το γήπεδο πριν το τέλος του αγώνα, δεν σήμαινε κάτι... Δεν συνέβη, όμως, γιατί κανείς δεν το ήθελε και γιατί ήταν η ιδανική ευκαιρία για την πισώπλατη μαχαιριά...

Υγ.: Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο από έναν σύντομο βραδινό περίπατο στο "American Airlines Center" των Μάβερικς, το μάτι μου έπεσε στην "Nowitzki Way" που βρίσκεται ακριβώς έξω από το γήπεδο και αποτίει φόρο τιμής στον μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα που φόρεσε την φανέλα τους.

Το Gazzetta βρίσκεται στις ΗΠΑ για τους αγώνες του ΝΒΑ με την ευγενική χορηγία της Novibet.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!