Ευρωπαϊκή Λίγκα ΝΒΑ: Μύθοι και αλήθειες για τη μεγαλύτερη ιδέα της παγκοσμιοποίησης

Ευρωπαϊκή Λίγκα ΝΒΑ: Μύθοι και αλήθειες για τη μεγαλύτερη ιδέα της παγκοσμιοποίησης

bet365

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή λίγκα του ΝΒΑ; To δημοσίευμα της Marca επανέφερε τη μεγαλύτερη των προσδοκιών, τον ορισμό της παγκοσμιοποίησης.

Η συζήτηση μοιάζει αιώνια. Κάθε φορά που ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σιλβερ περνάει τον Ατλαντικό, είναι η πιο κλασική ερώτηση: «Πόσο εύκολη είναι η δημιουργία μιας περιφέρειας του ΝΒΑ, η οποία θα παίζει στην Ευρώπη;».

Και κάθε φορά ο Σίλβερ το απέκλειε ευγενικά. Αφήνοντας πάντα ένα μικρό παράθυρο, που θα γεννούσε την επόμενη ερώτηση, στην επόμενη ευκαιρία.

Το δημοσίευμα της Marca ήρθε για να μας θυμίσει το ενδεχόμενο της δημιουργίας της λίγκας του ΝΒΑ. Το μόνο σίγουρο, κάτι που επιβεβαιώνουν όλες οι πλευρές, είναι πως η συνάντηση της FIBA, της ECA και του ΝΒΑ έγινε με κάθε επισημότητα.

«Το ΝΒΑ έχει μία μακροχρόνια σχέση με τη FIBA για την ανάπτυξη του μπάσκετ παγκοσμίως, μέσα από πρωτοβουλίες όπως το "Basketball without Borders" και την "Baskeball African League (BAL)". Επίσης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές ομάδες της EuroLeague σε αναμετρήσεις προετοιμασίας τα προηγούμενα χρόνια. Ως μέρος της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας και με τους δύο μετόχους, πρόσφατα προσκληθήκαμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για το πως μπορούμε να συνεργαστούμε και να μεγαλώσουμε το μπάσκετ στην Ευρώπη. Αναμένουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία με επόμενες συνομιλίες που θα μας προχωρήσουν μπροστά», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΝΒΑ.

Καμία απόρριψη και καμία επιβεβαίωση της ιδέας. Και πώς να το κάνουν, αφού ακόμη και αν το συζητήσουν, δεν θα είναι εύκολο να το υλοποιήσουν. Χρειάζεται ένα τεράστιο πλάνο, το οποίο θα κάνει άνω-κάτω τη ζωή στο ΝΒΑ.

Γιατί μία περιφέρεια του ΝΒΑ στην Ευρώπη δεν είναι εφικτή

Είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί κάθε φορά ο Άνταμ Σίλβερ. Η ιδέα να έρχονται για πολλά παιχνίδια της κανονικής περιόδου σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, έχει αποκλειστεί από την αρχή. Το ΝΒΑ επιμένει σε ένα και μοναδικό ματς, μολονότι τα εισιτήρια του εξαφανίζονται σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνοι, μία ομάδα μπορεί να μπει στο αεροπλάνο για τέσσερις (και πλέον) ώρες για να αλλάξει μία πολιτεία. Η πτήση προς την Ευρώπη είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια και οι ομάδες δεν θα μπουν στη διαδικασία να κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια σε μία σεζόν που είναι ήδη γεμάτη παιχνίδια και ταξίδια διαρκείας.

Η άλλη ιδέα είναι μία περιφέρεια, για παράδειγμα η Ατλάντικ, να μετακομίσει στην Ευρώπη. Και οι ομάδες να αντιμετωπίζουν συνεχώς η μία την άλλη. Και με τις άλλες αντιπάλους τους, τι θα γίνει; Ούτε είναι λογικό για μερικές ομάδες να ξεκινήσουν τη σεζόν στις ΗΠΑ, να τη συνεχίσουν στην Ευρώπη και μετά να τον ολοκληρώσουν πίσω στις ΗΠΑ.

Να ξέρετε, το ΝΒΑ λατρεύει την παγκοσμιοποίηση, αλλά για τις ομάδες και τους παίκτες, μολονότι υποχρέωση, το ταξίδι για ένα και μοναδικό ματς λογίζεται ως αγγαρεία και ως ευκαιρία να αφήσουν στην άκρη το βαρύ πρόγραμμα.

Ήδη στα ματς που γίνονται σε Λονδίνο και Παρίσι, το ΝΒΑ φροντίζει να ταξιδεύει ομάδες από την Ανατολή. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι Ντένβερ Νάγκετς, συνδυάζοντας ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, για ένα ματς με τους Νικς ή τους Νετς, και από εκεί απευθείας στην Ευρώπη.

Θα θυμίσουμε μόνο την... γκρίνια των παικτών όταν - λόγω κορονοϊού - έπρεπε να κλειστούν στην Disneyland του Ορλάντο. Φανταστείτε να πρέπει να ζήσουν στην Ευρώπη για κάποιους μήνες...

Η διάψευση της EuroLeague

Θέση στο ζήτηση πήρε και η EuroLeague. Με τον πλέον επίσημο τρόπο. «Αδειάζοντας» το δημοσίευμα της Marca.

«Η EuroLeague Basketball με αφορμή τις ιστορίες που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα ΜΜΕ και αρχικά στην ισπανική εφημερίδα «Marca» θέλει να ξεκαθαρίσει τα εξής:

-Όπως έχει επιβεβαιώσει τόσο το ΝΒΑ όσο και η FIBA, οι εκπρόσωποι των τριών πλευρών συναντήθηκαν στην Μαδρίτη τον Σεπτέμβριο για να συμφωνήσουν στο να βρεθούν συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας και σύμπνοιας προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βελτιωθεί η δημοτικότητα του μπάσκετ στην Ευρώπη.

- Στα θέματα που συζητήθηκαν δεν συμπεριελήφθηκε ποτέ πρόταση για δημιουργία περιφέρειας του ΝΒΑ στην Ευρώπη

- Δεν έγινε καμία άλλη συνάντηση για να συζητηθεί το παραπάνω θέμα

- O CEO της EuroLeague, Τζόρντι Μπερτομέου δεν έχει λάβει επιστολή από τον Κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ όπως αναφέρει λανθασμένα η Marca. Η EuroLeague Basketball και οι σύλλογοί τους παραμένουν δεσμευμένοι να δουλέψουν με την FIBA, το ΝΒΑ και οποιονδήποτε άλλο για να αναπτυχθεί το άθλημα του μπάσκετ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ευρωπαϊκή Λίγκα.

 

NBA Τελευταία Νέα