Πίστονς: Οι δύο φορές που επέλεξαν στην κορυφή του Draft (vids)

Πίστονς: Οι δύο φορές που επέλεξαν στην κορυφή του Draft (vids)

Πίστονς: Οι δύο φορές που επέλεξαν στην κορυφή του Draft (vids)

bet365

Οι Ντιτρόιτ Πίστονς θα είναι η πρώτη ομάδα που θα επιλέξει στην φετινή διαδικασία του Draft και το Gazzetta θυμάται τις δύο και μοναδικές φορές που είχαν βρεθεί και πάλι σε αντίστοιχη θέση!

Όπως είναι γνωστό η ομάδα από την πολιτεία του Μίσιγκαν θα επιλέξει πρώτη στην φετινή διαδικασία και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα φορέσει το... καπελάκι του rookie στον Κέιντ Κάνιγχαμ, τον «Freshman» από το Οκλαχόμα Στέιτ.

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γυρίσουμε 51 χρόνια πίσω για να βρούμε την τελευταία φορά που οι Ντιτρόιτ Πίστονς είχαν την πρώτη επιλογή του Draft στο ΝΒΑ! Συγκεκριμένα στο Draft του 1970 το οποίο είχε διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον μετέπειτα «Hall Of Famer» Μπομπ Λανίερ.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία τους που επέλεγαν στην κορυφή της διαδικασίας και η... τελευταία μέχρι και απόψε! Την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν στο νούμερο «1» του draft ήταν το 1967, όταν και είχαν επιλέξει τον Τζίμι Ουόκερ από το πανεπιστήμιο του Providence.

Draft σε NFL και ΝΒΑ ο... πατέρας του Τζέιλεν Ρόουζ

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Στο draft του 1967, το οποίο επίσης είχε λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, η ομάδα του Ντιτρόιτ εμπιστεύτηκε τον Τζίμι Ουόκερ, έναν... πολυδιάστατος αθλητή! Γιατί ήταν πολυδιάστατος; Απλούστατα δύο μήνες νωρίτερα από την διεξαγωγή του Draft στο ΝΒΑ (3-4/5 1967), ήταν η... τελευταία επιλογή (νούμερο 445!!) στο Draft του NFL (14-15/3 1967) από τους Νιου Όρλεανς Σεντς, με αποτέλεσμα να του κολλήσει το παρατσούκλι «Mr. Irrelevant» το οποίο δινόταν στις τελευταίες επιλογές του Football.

Μάλιστα η κορυφή του ίδιου draft στο NFL ανήκε στον... γνώριμο και αείμνηστο Μπούμπα Σμιθ (!) ο οποίος στη συνέχεια έκανε καριέρα ως ηθοποιός με αποκορύφωμα τον ρόλο του «Μόουζες Χάιτουερ» στην «Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή». Πάντως, ο Τζίμι Ουόκερ τον οποίο επέλεξαν τελικά οι Πίστονς το 1967, είχε μια αξιοπρόσεκτη πορεία στο ΝΒΑ. Στο Ντιτρόιτ αγωνίστηκε έως το 1972 ενώ στη συνέχεια φόρεσε τις φανέλες των Κάνσας Σίτι Κινγκς και Χιούστον Ρόκετς.

Συνολικά μέτρησε 698 ματς στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, έχοντας 16,7 πόντους, 3,5 ασίστ, 2,7 ριμπάουντ και 1,1 κλεψίματα, σουτάροντας με 46% εντός παιδιάς και 83% στις βολές. Αγωνιζόταν στις δύο θέσεις των γκαρντ, ενώ στην πρώτη χρονιά με τη φανέλα των Κινγκς (1973) έγινε πατέρας του... παλαίμαχου μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ, Τζέιλεν Ρόουζ! Ο Ουόκερ και μπαμπάς του Ρόουζ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών τον Ιούλιο του 2007, νικημένος από την επάρατη νόσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο Draft οι Πίστονς είχαν ξεπεράσει παίκτες που άφησαν εποχή στο ΝΒΑ όπως ο Ερλ Μονρό (νο 2 από τους Μπάλτιμορ Μπούλετς) και ο Ουόλτ Φρέιζερ (θρύλος και επιλογή των Νικς στο νούμερο 5) ενώ ήταν το Draft των μετέπειτα μεγάλων προπονητών, καθώς στο νούμερο 7 είχε βρεθεί ο Πατ Ράιλι (επιλογή από τους Σαν Ντιέγκο Ρόκετς) και ο Φιλ Τζάκσον (επιλογή από τους Νιου Γιορκ Νικς στο νούμερο 17)

Ένας Hall Of Famer στο Ντιτρόιτ

Τρία χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου 1970, οι Ντιτρόιτ Πίστονς είχαν και πάλι τον... πρώτο λόγο στο Draft του ΝΒΑ! Τα κατορθώματα του 22χρονου -τότε- Μπομπ Λανίερ στο «St. Bonaventure» όχι μόνο δεν είχαν περάσει απαρατήρητα, αλλά η ομάδα του Μίσιγκαν γνώριζε από την αρχή ποια θα ήταν η επιλογή της στη διαδικασία. Όπερ και εγένετο! Ο ταλαντούχος σέντερ επιλέχθηκε από τους Πίστονς, στους οποίους αγωνίστηκε για μια δεκαετία πριν μετακομίσει για τα τέσσερα τελευταία χρόνια της καριέρας του, στους Μιλγουόκι Μπακς.

Τον Λανίερ είχαν προσεγγίσει και οι Νιου Γιορκ Νετς (σ.σ. νυν Μπρούκλιν) την εποχή που ήταν ακόμα φοιτητής στο «St. Bonaventure» προκειμένου να βρεθεί στο ΑΒΑ, αλλά εκείνος είχε αρνηθεί καθώς θεωρούσε ότι μπορούσε το κολέγιό του να διεκδικήσει τον τίτλο στο NCAA. Όμως ένας τραυματισμός στο γόνατο στην τελευταία του χρονιά στάθηκε αρκετός να τον κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός δράσης, κάτι που δεν... πτόησε τους Πίστονς να τον επιλέξουν στο νούμερο «1» του Draft.

Αν και το Ντιτρόιτ δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση κάποιου τίτλου, ο Λανίερ ήταν ο στυλοβάτης της ομάδας (σέντερ με ύψος 2.11 μέτρα και με signature move τη ραβέρσα) προκειμένου να πάρει τέσσερις φορές μέρος στα playoffs του ΝΒΑ και να φτάσει έως και τα ημιτελικά της Περιφέρειας. Με τους Πίστονς αγωνίστηκε σε 681 ματς έχοντας κατά μέσο όρο 22,7 πόντους, 11,8 ριμπάουντ, 3,3 ασίστ, 1,2 κλεψίματα και 2 τάπες, σουτάροντας με 51% εντός παιδιάς και 77% στις βολές. Μάλιστα η φανέλα με το νούμερο «16» έχει αποσυρθεί από το Ντιτρόιτ, κάτι που έκαναν και οι Μιλγουόκι Μπακς μετά την τετραετία του στο Ουισκόνσιν.

Συνολικά μέτρησε 959 ματς με 20,1 πόντους, 10,1 ριμπάουντ και 3,1 ασίστ στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο Λανίερ πήρε μέρος σε 8 All Star Games ενώ το 1974 είχε κατακτήσει και τον τίτλο του MVP στο παιχνίδι που είχε διεξαχθεί στο Σιάτλ. Μάλιστα το 1992 έγινε και μέλος του διάσημου Hall Of Fame!

Photo Credits: Getty Images

 

NBA Τελευταία Νέα