Ματσόν στο gazzetta.gr: «Κάναμε τον μάγκα με τον κορονοϊό και τώρα γάμ... τα»!

Ματσόν στο gazzetta.gr: «Κάναμε τον μάγκα με τον κορονοϊό και τώρα γάμ... τα»!

bet365

Tα εγκληματικά λάθη που έγιναν στην Ιταλία, το... una faccia, una razza που δεν σέβεται τους κανόνες και η υπενθύμιση ότι ο ιός δεν έχει πόδια! Ο Αντρέα Ματσόν μίλησε στο gazzetta.gr από την καραντίνα στη Βενετία.

«Εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα, εσείς που εντός εισέρχεστε…». Τον στίχο αυτόν από τη «Κόλαση» του Δάντη θυμίζει τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία.

Ο φόβος νικάει περισσότερους ανθρώπους από οτιδήποτε άλλο πράγμα στον κόσμο και η εικόνα με τα φορτηγά του στρατού που μετέφεραν φέρετρα τη νύχτα από το Μπέργκαμο ήταν τουλάχιστον σοκαριστική. Η Ιταλία μετράει 3.405 νεκρούς ξεπερνώντας την Κίνα, η χώρα έχει μπει τις τελευταίες μέρες σε καραντίνα και ο πρώην προπονητής του Άρη και του Πανιωνίου, Αντρέα Ματσόν μιλάει στο gazzetta.gr από τη Βενετία, την πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Βένετο που μαζί με τη Λομβαρδία και την Εμίλια Ρομάνια έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή

«Στην Κίνα λένε το εξής… Ο ιός δεν έχει πόδια! Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Αν θες να πάρεις τον ιό, προχωράς προς τον ιό. Αν μείνεις μακριά του, δεν θα τον πάρεις. Είναι σημαντικό να το καταλάβουμε. Ο ιός δεν έχει πόδια» μάς αναφέρει αφού πρώτα καλημέρισε στη γλώσσα μας ο Ιταλός κόους: Γενικώς, είμαι αρνητικός στην πολιτική που ασκεί η χώρα μου όμως τα μέτρα που πήραμε ήταν ο μόνος τρόπος δράσης. Κάποιοι… ξύπνησαν πολύ αργά.. Μέχρι πρότινος η Τουρκία δεν ενδιαφερόταν, η Γερμανία το ίδιο, η Αγγλία το ίδιο. Όλοι κάνουμε τον μάγκα αλλά τώρα όπως λέμε στην Ελλάδα, γάμ…σε τα (σ.σ. σε… άπταιστα ελληνικά)»!

«Αυτό που έγινε τις πρώτες μέρες ήταν έγκλημα, γίναμε πειραματόζωο»!

Πριν από ακριβώς έναν μήνα, στις 20 Φεβρουαρίου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία. Πως αντέδρασαν οι συμπατριώτες σας;
«Από την αρχή το πήραμε εντελώς λάθος… Θα σου πω το εξής. Είμαι άνθρωπος του μπάσκετ, δεν μπορώ να μιλήσω για τον ιό και το τι δεν πήγε καλά όμως αυτό που έγινε τις πρώτες μέρες ήταν έγκλημα! Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, ο κύριος Φοντάνα είναι υπεύθυνος για την πλουσιότερη περιοχή στην Ιταλία και μια από τις πιο πλούσιες στον κόσμο… Εκείνες τις ημέρες, λοιπόν μάς έλεγε πως έχουμε να κάνουμε με μια απλή γρίπη και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε! Αυτός ο τύπος φοβήθηκε για την οικονομία και τίναξε τα πάντα στον αέρα. Η αντίδραση μας ήταν γελοία, όπως ήταν της Ισπανίας, της Γαλλίας και πλέον της Αγγλίας. Πλέον είμαστε το πειραματόζωο του πλανήτη! Βλέπουν τα λάθη μας και προσπαθούν να τα αποφύγουν…».

Που σας βρήκε το ξέσπασμα του κορονοϊού; Ήσασταν στη Βενετία;
«Όχι, δεν ήμουν εδώ… Υπήρχε ένα διάλειμμα λόγω της επικείμενης διεξαγωγής του καρναβαλιού και πήγα για ένα σαββατοκύριακο στην Κορτίνα Ντ'Αμπέτσο (σ.σ. η «ναυαρχίδα» του χειμερινού τουρισμού της Ιταλίας στις ανατολικές Άλπεις). Μάς είπαν ότι έπρεπε να γυρίσουμε εσπευσμένα στα σπίτια μας, οδήγησα το βράδυ και επέστρεψα στη Βενετία. Δεν καταλάβαμε πόσο σοβαρό ήταν. Υποτιμήσαμε την κατάσταση, όπως ακριβώς κάνει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον στην Αγγλία που αδιαφορεί και είχε τα πάντα ανοιχτά. Τώρα αποφάσισαν να κλείσουν σχολεία, θέατρα και μπαρ όμως έχουν περάσει ήδη δυο μήνες»!

«Δυστυχώς μάθατε τα προηγούμενα χρόνια τι είναι οι Γερμανοί»

Σας έδωσαν εξήγηση για το πως άρχισαν όλα;
«Μας είπαν ότι ο ιός ήλθε από τη Γερμανία. Από κάποιον μηχανικό εταιρείας ανταλλακτικών που βρέθηκε σε ένα meeting στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη κι έδωσαν το παρών δυο Ιταλοί μηχανικοί, οι οποίοι εν συνεχεία πήγαν στο Μιλάνο. Η Γερμανία δεν αντέδρασε καθόλου καλά.. Ξέρεις πως είναι οι Γερμανοί, νιώθουν σαν τα αφεντικά της Ευρώπης, ότι είναι δυνατοί και δεν θέλουν συμβουλές. Δεν χρειάζεται να σας τα πω εγώ, είστε Έλληνες και δυστυχώς μάθατε τα προηγούμενα χρόνια τι είναι οι Γερμανοί. Τώρα έχουν κι αυτοί πραγματικά μεγάλο πρόβλημα».

«Στη Μεσόγειο δεν σεβόμαστε τους κανόνες κι αυτό μας γάμη…ε»

Μιλάτε με τους συμπατριώτες σας που ζουν και εργάζονται στην Κίνα; Τι εικόνες σας μεταφέρουν από εκεί;
«Στην Κίνα εργάζονται πολλοί Ιταλοί, ο Ντοναντόνι, ο Λίπι και άλλοι. Σήμερα (20/3) το πρωί διάβασα στην Gazzetta dello Sport ένα αφιέρωμα για τη ζωή τους εκεί. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Οι Κινέζοι τους κράτησαν για δυο εβδομάδες στα σπίτια τους και τους έφερναν το φαγητό στο σπίτι. Δεν είχαν το δικαίωμα να βγουν έξω! Αυτό που κάνουν στην Κίνα είναι αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνουμε κι εδώ στη Μεσόγειο. Δυστυχώς, στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία δεν σεβόμαστε τους κανόνες κι αυτό μας γάμη…ε»!

«Στον Νότο θα γινόταν σφαγείο»

Ο Ισπανός Πάμπλο Αγκιλάρ μάς είπε το ίδιο πράγμα. Ότι στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα είμαστε διαφορετικοί από την υπόλοιποι Ευρώπη και δεν ήμασταν έτοιμοι για περιορισμούς
«Είναι αλήθεια. Δεν ξέρω πως θα τελειώσει όλο αυτό… Δεν ξέρω πραγματικά τι θα είχε συμβεί στην πατρίδα μου αν όλη αυτή η κρίση ξεσπούσε στον Νότο. Θεωρητικά στον Βορρά υπάρχουν καλύτερες υποδομές… Στον Νότο θα γινόταν σφαγείο».

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της ιταλικής κρίσης ήταν αυτή που χιλιάδες συμπατριώτες σας μπήκαν το βράδυ στα τρένα για να κατέβουν στον Νότο λίγο πριν κηρυχτεί η καραντίνα στον Βορρά!
«Αυτό είναι ακριβώς το δεύτερο χειρότερο πράγμα που είδα μετά τα φορτηγά στο Μπέργκαμο… Αυτό που έγινε ήταν πραγματικά ύπουλο, γιατί ένας βοηθός ενός πολιτικού μοίρασε στον Τύπο την πληροφορία ότι ερχόταν καραντίνα στον Βορρά και 200.000 άνθρωποι έφυγαν σε κατάσταση πανικού για τις νότιες επαρχίες».

Πραγματικά, τι νιώθει ένας Ιταλός βλέποντας την Πιάτσα Ντουόμο, το Κολοσσαίο και την Φοντάνα ντι Τρέβι χωρίς κόσμο, δίχως να κυκλοφορεί κανείς δίπλα…
«Είναι τρελό όταν παίρνουν την ελευθερία σου… Το περάσατε πρόσφατα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που σας υποχρέωσαν να αλλάξετε τις συνήθειες σας. Σίγουρα το οικονομικό κομμάτι είναι εντελώς διαφορετικό με αυτό που ζούμε τώρα. Πραγματικά δεν ξέρω… Οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να το χειριστούν είναι οι επιστήμονες. Πρέπει να μάθουμε από αυτό και να σταματήσουμε να κάνουμε μαλ…ίες».

Γενικώς, τι δεν πήγε καλά;
«Έβλεπα στην τηλεόραση την ομιλία ενός επιστήμονα από τον Καναδά. Έλεγε, λοιπόν ότι είναι γελοίο το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ήταν έτοιμος για όλο αυτό. Όλοι ήξεραν ότι υπήρχε πιθανότητα να συμβεί. Οι επιστήμονες το γνώριζαν, ενημέρωσαν εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Ένωση και την G7, μάς ζητούσαν να είμαστε έτοιμοι και να προετοιμάσουμε τη χώρα όμως οι πολιτικοί σκέφτηκαν, σκέφτονται και θα σκέφτονται πάντα τα λεφτά… Δες τον Τραμπ. Του μιλάνε για την υπερθέρμανση του πλανήτη και αυτός δεν ασχολείται! Τύποι σαν κι αυτόν και τον Μπόρις Τζόνσον είναι επικίνδυνοι».

«Στη Λομβαρδία μίλησε ένας ηλίθιος και όλα έγιναν σκατά»!

Ποιο θα είναι το πιο μεγάλο μάθημα που θα έχουμε πάρει όταν τελειώσει όλο αυτό;
«Ότι πρέπει να μιλάνε οι ειδικοί… Πρέπει να μιλάνε οι ειδικοί και όχι οι πολιτικοί. Αν δεν ξέρεις και δεν μπορείς να μιλήσεις, αν αυτό δεν είναι το στοιχείο σου, τότε σε παρακαλώ μην μιλάς! Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία. Δεν μπορώ να μιλάω απλώς για να μιλάω. Δες τι έγινε στη Λομβαρδία. Μίλησε ένας ηλίθιος και όλα έγιναν σκατά! Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι αυτό που είπε κάποτε ο Αϊνστάιν. Ότι μια νέα ανακάλυψη δεν είναι σημαντική για αυτή τη γενιά αλλά για την επόμενη. Αυτή τη στιγμή οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις δεν σκέφτονται την επόμενη γενιά. Δεν είμαστε ανοιχτόμυαλοι σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, όλα έχουν να κάνουν με λεφτά».

Αυτό, πάντως είναι γενικό φαινόμενο. Να έχουν όλοι γνώμη για όλα…
«Ακριβώς! Προσωπικά, μπορώ να μιλήσω για μπάσκετ και όχι για ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, κάποιοι μιλούν για ογκολογία για καρκίνο δίχως να έχουν ιδέα πως είναι ο καρκίνος. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Πραγματικά ταπεινοί. Αν όχι θα καταστρέψουμε τα πάντα! Θα σου δώσω ένα παράδειγμα… Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκα στο Μόντε Μπιάνκο, το πιο υψηλό σημείο στην Ευρώπη στα σύνορα της Ιταλίας με τη Γαλλία. Αν πας εκεί και καταλάβεις τι συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια, θα θες να βάλεις τα κλάματα! Έχουν φτιάξει ένα τελεφερίκ που σε πάει στην κορυφή, στα 3.800 μέτρα και βλέπεις ότι το 60% από τα χιόνια έχει λιώσει. Το θέαμα σε κάνει να νιώθεις σκατά. Είμαστε ο λόγος της καταστροφής… Δείτε τι γίνεται τώρα στα κανάλια της Βενετίας. Είναι τρελό! Υπάρχουν ψάρια παντού! Όπως στην εποχή του πατέρα μου, που έβγαινε με το μικρό δίχτυ, έπιανε το ψάρι και η μάνα μου το μαγείρευε! Δεν μπορούσα να το πιστέψω μέχρι που το είδα. Πραγματικά δεν ξέρω τι κόσμο θα δώσουμε στα παιδιά μας. Είμαι 54, βλέπω την κόρη μου που είναι 12 και λέω τι διάολο…».

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες;
«Ακούστε… Έχουμε πάνω από 3.000 νεκρούς. Λατρεύω τη χώρα σας, ελπίζω κάποια στιγμή να γυρίσω και να κοουτσάρω ξανά στην Ελλάδα, ενδεχομένως και να ζήσω εκεί. Είναι το αγαπημένο μου μέρος… Θέλω να σας πω ξανά και ξανά ότι ο ιός δεν έχει πόδια! Ο γαμημ…ος ιός δεν έχει πόδια. Αν δεν το καταλάβουμε, θα είναι καταστροφικό. Μην προσεύχεστε για εμάς, απλώς μείνετε σπίτι. Είναι τόσο απασχολημένος αυτές τις μέρες για να ασχολείται με τις προσευχές».

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΤΑΛΙΑ Τελευταία Νέα