Θοδωρής Παπαλουκάς: Χτίζοντας έναν EuroLeague Legend στα ανοιχτά των Ελληνορώσων (pics)

Θοδωρής Παπαλουκάς: Χτίζοντας έναν EuroLeague Legend στα ανοιχτά των Ελληνορώσων (pics)
Το gazzetta.gr και ο Γιάννης Σταυρουλάκης βρέθηκαν στα ανοιχτά γήπεδα στην Βλάχου και Εφταλιώτη στην περιοχή των Ελληνορώσων που φιλοξένησαν έναν ψηλό & αδύνατο πιτσιρικά. Τον Θοδωρή Παπαλουκά για τον οποίο μιλούν οι άνθρωποι που τον συνόδεψαν στα πρώτα του μπασκετικά βήματα.

Η φωνή του στα γήπεδα της EuroLeague ηχούσε ισχυρή, τολμηρή, αυταρχική, σχεδόν διαπεραστική. Ολόκληρη η μπασκετική ζωή του ήταν ένα ταξίδι με τερματικό σταθμό την Κόκκινη Πλατεία, εντούτοις το πρώτο σπίτι, ο πρώτος οικείος τόπος όπου πάντα θα επιστρέφει και έχει ταυτιστεί μαζί του είναι εκείνα τα ανοιχτά γήπεδα στην Βλάχου και Εφταλιώτη. Ενδεχομένως κανένα άλλο playground στην Αθήνα δεν έχει συνδεθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με έναν παίκτη όπως το μεσαίο γήπεδο στη συνοικία των Ελληνορώσων με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Τον δις πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πρώτο εκ των έξι EuroLeague Legends που έκανε τα πρώτα βήματα στο Διαβολόρεμα, όπως λεγόταν παλιά η περιοχή. Σε αυτά τα γήπεδα μεγάλωσε, εκεί άλλαξε το πρώτο δέρμα και έμαθε από πολύ νωρίς πως στο ανοιχτό πρέπει να κερδίσεις τον σεβασμό, πρέπει να είσαι πνευματικά έτοιμος για να σταθείς όρθιος απέναντι σε ανθρώπους που δεν τους νοιάζει ποιος είσαι και από πού κατάγεσαι. Το γεγονός ότι το πατρικό του ήταν πολύ κοντά στο γήπεδο του Εθνικού Ελληνορώσων έκανε τα πράγματα πιο εύκολα. Λέγεται, μάλιστα πως ως πιτσιρικάς διασκέδαζε πιο πολύ να δίνει ασίστ παρά να σκοράρει και το gazzetta.gr επέστρεψε στα ανοιχτά που άρχισαν όλα, δίνοντας τον λόγο σε τρεις ανθρώπους που βρέθηκαν μαζί του στα πρώτα μέτρα εκείνης της διαδρομής. Τον Λευτέρη Καλογήρου, τον προπονητή που τον έβαλε πλέι μέικερ στον Εθνικό Ελληνορώσων και νυν ασίσταντ κόουτς στο Μεσολόγγι, τον τότε πρόεδρο της ομάδας, Παύλο Δούκα και τον Αλέκο Δάγλα, με τον οποίο μοιράστηκαν τη θέση κι εν συνεχεία δούλεψε μαζί του ως προπονητής στο εφηβικό.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΤΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Ο Παπαλουκάς γρήγορα μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Αθήνας στις αρχές των '90s αρχίζοντας από αυτά τα γήπεδα δίπλα από τις λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη. Πρόκειται ουσιαστικά για τρία γήπεδα μπάσκετ, χτισμένα σε δυο επίπεδα, ένα στο πάνω επίπεδο μαζί με το γήπεδο βόλεϊ και δυο στο κάτω. Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Καλογήρου θυμάται τους αγώνες στα ανοιχτά της ΕΣΚΑ που άπαντες ρωτούσαν για το ψηλό και αδύνατο παιδί που η φήμη του είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται ενώ ξεχωρίζει ένα ιδιαίτερο παιχνίδι στο Μετς.

«Τα πρώτα δυο χρόνια στον Εθνικό Ελληνορώσων δούλεψα στις ακαδημίες, στα μίνι και τους Παμπαίδες. Στο τέλος της δεύτερης χρονιάς, εξήγησα στους ανθρώπους της ομάδας πως ήθελα την κάθετη επίβλεψη του συλλόγου. Από τα μικρά τμήματα ως το ανδρικό. Στην αρχή είχαν κάποιες αμφιβολίες, για το αν δηλαδή μπορούσα να ανταποκριθώ όμως τους ανέπτυξα το πλάνο και την πρόθεσή μου να προωθήσω τους μικρούς. Εξάλλου ο Εθνικός Ελληνορώσων δεν μπορούσε να πάει παρακάτω, έπαιζε ήδη στη Δ' ΕΣΚΑ! Πάμε, λοιπόν να δώσουμε χρόνο και ρόλο στα παιδιά των ακαδημιών μας, να πάρουν περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους, να τα στηρίξουμε και να είμαστε δίπλα τους σε αυτή τη διαδικασία.

Στο μεταξύ, η κατηγορία είχε πολλά ανοιχτά γήπεδα. Πήγαινες να παίξεις σε περιοχές που ήταν δύσκολες και δεν ήξερες τι θα σε βρει! Έτσι φέραμε δυο μεγαλύτερα παιδιά, τον Γιώργο Τζανάκη και τον Αλέκο Δάγλα στα 26-27 του, ένα έμπειρο παιδί, γέννημα - θρέμμα της γειτονιάς. Κρατήσαμε, επίσης τον Νίκο Αποστολόπουλο, ο οποίος ήταν 2 μέτρα τα χρόνια που οι ψηλοί παίκτες ήταν δυσεύρετοι. Οι τρεις τους ήταν τα… πρωτοπαλίκαρα ώστε οι πιτσιρικάδες μας να νιώθουν πιο άνετα. Με αυτή τη λογική μπήκαμε στην κατηγορία και ανεβήκαμε στη Γ' ΕΣΚΑ από την πρώτη χρονιά, το 93-94. Μέσα σε τρεις χρονιές, ανεβήκαμε τρεις κατηγορίες. Ο Θοδωρής ήταν μαζί μας στις δυο πρώτες. Το 1995 πήρε τη μεταγραφή στους Αμπελόκηπους για 15 εκατομμύρια δραχμές.

Όταν πήγα στον Εθνικό Ελληνορώσων, ο Παπαλουκάς ήταν ήδη εκεί. Είδα ένα αδύνατο παιδί που ήταν πολύ επικοινωνιακό. Επίσης ήταν αλτρουιστής στο παιχνίδι του. Του άρεσε να μοιράζει πάσες, το προτιμούσε από τότε! Εγώ ήμουν παράλληλα στους Αμπελόκηπους. Με ρωτούσε για την πορεία τους, πως πάνε, πόσους πόντους έβαλε ο Τζανής, με ποιον παίζουν την επόμενη αγωνιστική… Για να είμαι ειλικρινής, τον πίεσα αρκετά. Τον στρίμωξα πολύ εκείνα τα χρόνια. Βέβαια, και ο ίδιος είχε την ευφυία για να αντιληφθεί πως μέσα από τα λάθη του, μπορεί να γίνει καλύτερος. Άρχισε να δείχνει πως ήθελε να κοντραριστεί και με μεγαλύτερους παίκτες! Η φήμη του είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στα ανοιχτά της Αθήνας. Πηγαίναμε να παίξουμε κάπου κι έρχονταν και μας ρωτούσαν για τον Θοδωρή. "Αυτός είναι ο πιτσιρικάς που έχουμε ακούσει"; Στο μεταξύ, τον στέλναμε να τον δουν σε κάποιες μεικτές. Δυστυχώς, δεν τον είχαν επιλέξει ποτέ! Προτιμούσαν παίκτες και ταλέντα από μεγάλες ομάδες.

Δώσαμε, λοιπόν ένα ματς στο Μετς με το Παγκράτι. Κερδίσαμε και στο γήπεδο βρισκόταν ο Τάκης Καλαντζής, ως εκλέκτορας της ΕΣΚΑ. Παρεμπιπτόντως, η μεικτή είχε μπροστά της ένα τουρνουά στο εξωτερικό την επόμενη εβδομάδα. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Παπαλουκάς είχε κάνει τρομερή εμφάνιση, είχε μοιράσει πολλές ασίστ! Τον είδε, λοιπόν ο Καλαντζής, ρώτησε αμέσως πότε ήταν γεννημένος και μετά από το τέλος του αγώνα, τον έπιασε και του είπε: "Έχεις διαβατήριο; Σε λίγες μέρες φεύγουμε! Ετοιμάσου"! Τελικά πήγε και νομίζω πως βγήκε MVP στο τουρνουά για παιδιά γεννημένα το 1977. Μάλιστα, τον έπιασε ο Καμαριώτης, η μεγάλη βεντέτα εκείνης της ομάδας και τον ρώταγε: "Που ήσουν εσύ; Που ήσουν κρυμμένος; Δεν σε έχουμε δει ποτέ"»!

«ΚΥΡΙΕ ΠΑΥΛΟ, ΜΕ ΒΑΡΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΦΑΟΥΛ»!

Ο Παύλος Δούκας ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Ελληνορώσων. Κυρίως, όμως ήταν εκείνος που άλλαξε την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία της γειτονιάς. Μιας γειτονιάς σκληρής και ζόρικης όπου τα γήπεδα του μπάσκετ και ο Εθνικός έφεραν τα παιδιά της περιοχής στον αθλητισμό,

«Η περιοχή των Ελληνορώσων είναι μια παλιά αθηναϊκή γειτονιά που έβγαζε δυνατά παιδιά, αλλά είχε και αλητεία. Στους αγώνες του ποδοσφαίρου γινόταν χαμός, όπου κι αν πηγαίναμε ερχόταν αστυνομία! Φτιάξαμε το τμήμα μπάσκετ του Εθνικού Ελληνορώσων το 1977. Τη χρονιά, δηλαδή που γεννήθηκε ο Παπαλουκάς. Πήραμε 3-4 παιδιά από τη γειτονιά για να στήσουμε την ομάδα, τον Ψηρούκη, τον Χωριανόπουλο, τον Τζανετόπουλο που τα έχωνε από παντού... Στον Παναθηναϊκό άλλωστε έπαιζε και ένα παιδί από τα μέρη μας, ο Μέμος Ιωάννου.

Όσον αφορά τον Θοδωρή, φτάσαμε στο σημείο να τον βάλουμε να παίξει στο αντρικό σε ηλικία 14 ετών! Μπορεί να το φανταστεί κανείς; Θυμάμαι σε ένα παιχνίδι στις Κουκουβάουνες, είχε φάει τόσο πολύ ξύλο από τον αντίπαλο πλέι μέικερ που γύρισε στον πάγκο και μου είπε: "Κύριε Παύλο με βαράει και δεν σφυρίζουν φάουλ"! Ήταν ο πιο ψηλός από τους μικρούς, τότε 1μ.82 και ο Λευτέρης (Καλογήρου) με τον Αλέκο (Δάγλα) τον έβαζαν να παίζει πλέι μέικερ. Θα μπορούσαν να τον βάλουν στο 5 γιατί ήταν ο πιο ψηλός όμως τον έβαζαν στο 1. Ο Θοδωρής τότε είχε αριστερό, δεξί, φαινόταν πως ξεχώριζε. Θα τον είχαν σκοτώσει μπασκετικά αν τον έβαζαν να παίξει 3-4-5! Ο Αλέκος και ο Λευτέρης τον βοήθησαν και δεν… κάηκε».

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ

Ο Αλέκος Δάγλας εργάστηκε στα τμήματα Παίδων, Εφήβων, στο Ανδρικό και το Γυναικείο τμήμα του Εθνικού Ελληνορώσων την περίοδο 1992-95. Ήταν μάλιστα προπονητής στο Εφηβικό όταν ο Εθνικός αντιμετώπισε σε αυτά τα γήπεδα τον Ολυμπιακό που είχε στη σύνθεσή του τον Βασίλη Σούλη, διεκδικώντας την πρόκριση στην τελική φάση της Αθήνας μπροστά σε 500-600 φιλάθλους που βρέθηκαν στο playground εκείνη την ημέρα!

«Έπαιξα με τον Εθνικό Ελληνορώσων στη Δ' ΕΣΚΑ που ήταν ουσιαστικά η τελευταία γεμάτη χρονιά μου και συμμετείχα ελάχιστα την επόμενη χρονιά στη Γ' ΕΣΚΑ, όταν δηλαδή ανεβήκαμε κατηγορία για πρώτη φορά. Στο μεταξύ, ο Θοδωρής έκανε προπονήσεις στο εφηβικό με τον Λευτέρη και παράλληλα με την πρώτη ομάδα. Σιγά-σιγά, από τα Χριστούγεννα και μετά, όταν είδαμε την εξέλιξή του, άρχισε να παίρνει χρόνο αναπληρωματικού πλέι μέικερ, με εμένα πρώτο. Από ένα σημείο και μετά, ήλθε η εκτόξευση του Παπαλουκά! Είπα, λοιπόν στον Καλογήρου πως πρέπει να αρχίζει βασικός! Έτσι κι αλλιώς, είχαμε μια πολύ καλή ομάδα που θα ανέβαινε.

Πράγματι, όταν φτάσαμε στα playoffs, έβαζε ήδη "1" τον Παπαλουκά και εμένα στο "2". Από τη Δ' ΕΣΚΑ, στα 13-14 χρόνια του, άρχισε να παίζει βασικός και από την επόμενη χρονιά στη Γ' κατηγορίας, ήταν πια starter! Είχαμε ένα παιχνίδι στις Κουκουβάουνες, όταν έφυγε στον αιφνιδιασμό κάνοντας μια φοβερή κίνηση, μια cross από τα αριστερά προς τα δεξιά όπως κατέβαινε, όταν σηκώθηκε και κάρφωσε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι! Σε εκείνο το περίφημο ματς με το Παγκράτι ήταν εκπληκτικός, είχε μοιράσει 15 ασίστ, πριν κληθεί στη μεικτή της ΕΣΚΑ. Μέχρι τότε δεν είχε παίξει σε κανένα τουρνουά Παίδων ή Εφήβων»!

Ο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ

2x EuroLeague (2006, 08)
6x Πρωταθλήματα Ρωσίας (2003-08)
3x Κύπελλα Ρωσίας (2005-07)
1x VTB League (2013)
1x Πρωτάθλημα Ισραήλ (2012)
1x Κύπελλο Ισραήλ (2012)
1x Αδριατική Λίγκα (2012)
3x Κύπελλα Ελλάδας (2002, 2010, 2011)
EuroLeague MVP (2007)
EuroLeague MVP Final 4 (2006)
Χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket 2005
Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαλουκάς: The... confession! (gTV)

Οι θρυλικοί Αμπελόκηποι γύρισαν στο ανοιχτό που άρχισαν όλα (gTV)

PHOTOS: Μίνα Ρήγα