Η πρώτη συνέντευξη του Μπερτομέου πριν από 20 χρόνια για τη νεοσύστατη EuroLeague: «Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο»!

Η πρώτη συνέντευξη του Μπερτομέου πριν από 20 χρόνια για τη νεοσύστατη EuroLeague: «Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο»!
Το gazzetta.gr παρουσιάζει την προ εικοσαετίας συνέντευξη του Τζόρντι Μπερτομέου έπειτα από την ίδρυση της επαναστατικής, τότε EuroLeague, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και την πρόθεση των «μεγάλων» να δημιουργήσουν τη δική τους λίγκα.

Οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο είναι ραγδαίες τις τελευταίες ώρες από τη στιγμή που αργά το βράδυ της Κυριακής 18 Απριλίου, 12 μεγάλες ομάδες της Ευρώπης ίδρυσαν επισήμως την European Super League.

Με αφορμή, λοιπόν την πρόθεση των «12» να δημιουργήσουν τη δική τους λίγκα, το gazzetta.gr θυμίζει την πρώτη συνέντευξη του Τζόρντι Μπερτομέου στο περιοδικό Gigantes del Basket τον Σεπτέμβριο του 2000 για τη νεοσύστατη και «επαναστατική» EuroLeague της σεζόν 2000-01 που άλλαξε τα δεδομένα όσον αφορά το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τις διοργανώσεις του.

Γεννήθηκε, λοιπόν η EuroLeague. Ποια είναι τα προσωπικά σας συναισθήματα;
«Μια μείξη ευθύνης και ενθουσιασμού! Ευθύνη, διότι μιλάμε για ένα πρότζεκτ στο οποίο θα πέσουν όλα τα βλέμματα του παγκόσμιου μπάσκετ. Ενθουσιασμός, επειδή αισθάνομαι ότι γεννήθηκε το… μέλλον. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο από εδώ και στο εξής»!

Τι διαφορές θα υπάρξουν από εδώ και στο εξής;
«Είναι ξεκάθαρο ότι θα βαδίσουμε σε ένα μονοπάτι στο οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Πλέον οι ίδιες οι ομάδες είναι υπεύθυνες ώστε αυτή η λίγκα να κριθεί πετυχημένη. Η ULEΒ θα συντονίσει και θα υλοποιήσει το ενδιαφέρον ενός γκρουπ ομάδων… Είναι μια ένωση δυνάμεων, μια σύμπραξη και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του πρότζεκτ».

Κάτι ανάλογο έγινε στην Ισπανία με τη δημιουργία της ACB. Υπάρχουν παραλληλισμοί;
«Ναι. Το μοντέλο είναι το ίδιο όπως και το επίπεδο του επαγγελματισμού των κλαμπ. Όταν μια Ομοσπονδία δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα ενδιαφέροντα των ομάδων που κινούν και διαχειρίζονται εκατομμύρια, εμφανίζεται μια ένωση. Δεν λέμε ότι η FIBA είναι κακή όμως εμείς πιστεύουμε πως η καλύτερη επιλογή να αποφασίζουν απευθείας οι ενδιαφερόμενες ομάδες».

Ποιοι είναι οι στόχοι της EuroLeague;
«Είμαστε η καλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη και πρέπει να το δείξουμε. Υπάρχει τεράστια ποιότητα σε αυτή τη διοργάνωση, πρέπει να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα, τόσο σε αθλητικό επίπεδο, όσο και στο κομμάτι της προώθησης της EuroLeague. Ο στόχος μας είναι να ηγηθούμε στην Ευρώπη»!

Και η μεγαλύτερη ανησυχία σας;
«Όλες οι ομάδες να αποκτήσουν κοινή νοοτροπία. Τη νοοτροπία της λίγκας. Μιλάμε για διαφορετικά κλαμπ με παράδοση στην Ευρώπη που πρέπει να συμβαδίσουν στα νέα δεδομένα«.

Υπάρχει σύνδεση με το ΝΒΑ;
«Το ΝΒΑ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όμως το δικό μας πρότζεκτ είναι θα είναι καθαρά ευρωπαϊκό! Προσαρμοσμένο στην ευρωπαϊκή νοοτροπία που δεν συμπίπτει με την αμερικανική. Κάθε κλαμπ είναι ελεύθερο να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους φιλάθλους του. Το κομμάτι του μάρκετινγκ είναι πολύ σημαντικό για το επαγγελματικό μπάσκετ».

Οι ομάδες της πρώτης EuroLeague: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Περιστέρι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Τάου Κεράμικα, Εστουδιάντες, Φορτιτούντο Μπολόνια, Βίρτους Μπολόνια, Μπένετον Τρεβίζο, Βερόνα, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ζαντάρ, Τσιμπόνα, Αγ.Πετρούπολη, Σαρλερουά, Ολύμπια Λιουμπλιάνα, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Οβαρένσε, Μπούντουτσνοστ, Λόντον Τάουερς, Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης, Λουγκάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ