Ζαλγκίρις: Πρόσωπα και στιγμές που «σημάδεψαν» την πρώτη χρονιά χωρίς τον Σάρας (vids)

Ζαλγκίρις: Πρόσωπα και στιγμές που «σημάδεψαν» την πρώτη χρονιά χωρίς τον Σάρας (vids)
Η Ζαλγκίρις Κάουνας ολοκληρώνει απόψε (8/4, 20:00) τις υποχρεώσεις της στην EuroLeague κόντρα στον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων των Λιθουανών στην κανονική περίοδο, ξεχωρίζοντας πρόσωπα και στιγμές.

Ο άνθρωπος πολλές φορές συναντά το πεπρωμένο του στον δρόμο που επέλεξε για να το αποφύγει. Στην περίπτωση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και της παρουσίας του στην άκρη του πάγκου της Ζαλγκίρις την περίοδο 2016-20, ο Σάρας όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια για να ξεφύγει από το παρελθόν του αλλά επιβεβαίωσε ότι το πεπρωμένο είναι θέμα επιλογής. Το περασμένο καλοκαίρι, λοιπόν ο Γιασικεβίτσιους έκλεισε τον απόλυτα πετυχημένο κύκλο του στη Zalgirio Arena και η Ζαλγκίρις έδωσε το χρίσμα στον Μάρτιν Σίλερ, τον Αυστριακό προπονητή που αναδείχτηκε σε Κόουτς της Χρονιάς στην περσινή G-League. Ο 39χρονος Σίλερ δεν ήταν η μοναδική αλλαγή. Εντός παρκέ, οι Λιθουανοί γέμισαν τη ρακέτα τους με τους Όγκουστιν Ρούμπιτ και Ζοφρί Λοβέρν μαζί με τον ταλαντούχο Μάρεκ Μπλάζεβιτς. Στο Κάουνας μετακόμισε, επίσης ο Πατρίσιο Γκαρίνο ενώ οι Στιβ Βαστούρια και Τόμας Ντίμσα έκαναν το ντεμπούτο τους στην EuroLeague με τη φανέλα της Ζαλγκίρις. Παρά τις σημαντικές αλλαγές στον πάγκο και το ρόστερ, οι Λιθουανοί έφτασαν στο σημείο να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την πρόκριση στα προημιτελικά και απόψε (8/4, 20:00) ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Το gazzetta.gr ξεχώρισε τα πρόσωπα και τις στιγμές που σημάδεψαν τη φετινή σεζόν της Ζαλγκίρις Κάουνας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ο ΓΚΡΙΓΚΟΝΙΣ ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ

Ο αδιαφιλονίκητος MVP στη φετινή Ζαλγκίρις! Ένας τύπος που είχε την ευκαιρία να δουλέψει στα δυο πιο fundamental επιθετικά συστήματα, αυτά του Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες στην Τενερίφη και του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τα προηγούμενα χρόνια στη Ζαλγκίρις. Ο Γκριγκόνις κατάγεται από το Κάουνας, νιώθει άνετα στον οργανισμό και στην τρίτη του χρονιά στη Zalgirio Arena, έκανε το step up. Φέτος μετράει 13.7 πόντους με 50.3% στο δίποντο (77/153), 46.4% στο τρίποντο (71/153) και 94.4% στις βολές (84/89), 3.2 ασίστ, 2.2 ριμπάουντ, 0.7 κλεψίματα και 13.9 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης στα 27:54 μ.ό. που μένει στο παρκέ, έχοντας συμμετάσχει και στους 33 αγώνες των Λιθουανών στην EuroLeague! Μάλιστα αναδείχτηκε MVP Οκτωβρίου ενώ ήταν ο Πολυτιμότερος Παίκτης της 5ης αγωνιστικής εβδομάδας της διοργάνωσης. Η περίπτωσή του ήλθε εσχάτως στο προσκήνιο για τη Ρεάλ Μαδρίτης και το μόνο σίγουρο είναι πως θα απασχολήσει κορυφαία ευρωπαϊκά clubs ενόψει της νέας σεζόν μετά από τις φετινές εμφανίσεις του. Εξάλλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε αναφερθεί στη συμβολή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: «Ο Σάρας άλλαξε τη ζωή μου! Δεν χρειάζεται να είσαι παίκτης για να μάθεις από αυτόν, αρκεί να είσαι γύρω του να τον ακούς και θα σε κάνει καλύτερο».

Ο ΣΙΛΕΡ ΜΠΗΚΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΣΤΑ… ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΣ

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και επέβαλε την παρουσία του Γιασικεβίτσιους στην τεχνική ηγεσία της Ζαλγκίρις, ήταν και εκείνος που ξεχώρισε τον Μάρτιν Σίλερ. Πρόκειται για τον εκτελεστικό διευθυντή της λιθουανικής ομάδας, Παούλιους Μοτεγιούνας. Γνώριζε ότι στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2019-20, ο Σάρας θα αποχωρούσε από το Κάουνας με προορισμό τη Βαρκελώνη κι έτσι κατέστρωσε το επόμενο αγωνιστικό πλάνο του. Η επιλογή του Αυστριακού προπονητή έγινε βάσει του αγωνιστικού σχεδιασμού της Ζαλγκίρις. Από τη στιγμή που ο 39χρονος τεχνικός επιβεβαίωσε την ικανότητά του στην ανάπτυξη των ελπιδοφόρων αθλητών και η Ζαλγκίρις διαθέτει μπόλικους από δαύτους, κρίθηκε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για την τεχνική ηγεσία. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που προηγήθηκε η τριετής εργασία σε ρόλο πρώτου προπονητή. Η δε ανάδειξή του σε προπονητή της χρονιάς στην G -League ήταν κάτι που ακολούθησε της επιλογής του Μοτεγιούνας. Από τα κριτήρια του τελευταίου ήταν και το γεγονός ότι ο Σίλερ είχε δοκιμαστεί σ’ ένα πλάνο 50 αγώνων στη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας δεν θα φάνταζε βουνό μπροστά του. Κι αυτό αποδείχτηκε από το γεγονός πως η Ζαλγκίρις μετράει ήδη 16 νίκες σε 33 αγώνες ενώ εκκρεμεί η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό για να γίνει το συνολικό ταμείο.

Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΤΟΥ ΛΟΒΕΡΝ

Το περασμένο καλοκαίρι η Ζαλγκίρις Κάουνας κινήθηκε με απόλυτη μυστικότητα και συμφώνησε με τον Γάλλο φόργουορντ - σέντερ, ανακοινώνοντας την απόκτησή του με συμβόλαιο ενός έτους. Ο Λοβέρν αγωνίστηκε τα προηγούμενα δυο χρόνια στη Φενέρμπαχτσε ωστόσο έπαιξε ελάχιστα την περσινή σεζόν λόγω τραυματισμών, έχοντας 6.3 πόντους και 2.7 ριμπάουντ μ.ό. σε 13 λεπτά συμμετοχής στην EuroLeague. Η Ζαλγκίρις τον εμπιστεύτηκε και τον ανακοίνωσε λίγες μόλις ώρες έπειτα από την πρόσληψη του Μάρτιν Σίλερ στον πάγκο της ομάδας. Ουσιαστικά ο Ζοφρί Λοβέρν αναγεννήθηκε στο Κάουνας, ένιωσε ξανά σημαντικός, εκτόξευσε τα νούμερά του, έκανε ρεκόρ καριέρας με 29 πόντους και 38 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης στην αναμέτρηση με τη Χίμκι κι εν συνεχεία έβαλε την υπογραφή του στην επέκταση που του έδωσε η Ζαλγκίρις ως το 2023! Ο Γάλλος λογίζεται ως starter από τον Μάρτιν Σίλερ, μετρώντας 10.7 πόντους με 59% στο δίποντο, 5.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 0.5 κλεψίματα μ.ό. σε 32 συμμετοχές (σ.σ. στις 31 ως βασικός).

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ

Το καλεντάρι της πρεμιέρας της EuroLeague 2020-21 έστειλε τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, εκεί όπου οι Πειραιώτες έδειξαν πως θα έφταναν σε μια εύκολη νίκη (58-47, 30’) όμως οι Λιθουανοί εκμεταλλεύτηκαν τις κακές επιλογές των γηπεδούχων και επικράτησαν με 67-68 με 2/2 βολές του Ρόκας Γιοκουμπάιτις στα 3.5’’ για το τέλος. Η ομάδα του Μάρτιν Σίλερ δεν παράτησε το ματς όταν βρέθηκε στο-11, έμεινε ψύχραιμη από τη γραμμή των βολών και κατέκτησε τη νίκη, πριν ακολουθήσουν ακόμα δυο «διπλά» σε Χίμκι και Ερυθρό Αστέρα, το 89-73 επί της Εφές, η εντός έδρας ήττα από τη Βαλένθια και το 74-83 στην έδρα της Βιλερμπάν. Πριν από το αποψινό τζάμπολ με τον Παναθηναϊκό στη Zalgirio Arena, η Ζαλγκίρις φιγουράρει στην 11η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 16-17 ενώ έχουν προηγηθεί πέντε ήττες στα τελευταία έξι ματς. Εφόσον, λοιπόν οι Λιθουανοί επικρατήσουν των «πράσινων», θα φτάσουν τις 17 νίκες ενώ το 2017-18, όταν έφτασαν στο Final 4 του Βελιγραδίου υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έκλεισαν τη regular season με 18 νίκες (σ.σ. σε 30 αγώνες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ