Βαλένθια-Φενέρμπαχτσε 66-52: Έμεινε ζωντανή κι έβαλε δύσκολα στη Φενέρ!

Gazzetta team
Βαλένθια-Φενέρμπαχτσε 66-52: Έμεινε ζωντανή κι έβαλε δύσκολα στη Φενέρ!
Η Βαλένθια έμεινε ζωντανή στη μάχη για τα Playoffs και μάλιστα απέκτησε πλεονέκτημα έναντι της Φενέρμπαχτσε σε περίπτωση ισοβαθμίας καθώς την κέρδισε για δεύτερη φορά με 66-52.

Βαλένθια και Φενέρμπαχτσε δεν επιβεβαίωσαν τον χαρακτήρα των επιθετικών ομάδων, έδωσαν κακή παράσταση και ήταν απελπιστικά άστοχες. Για την τουρκική ομάδα αποδείχθηκε καθοριστική η απουσία του Μάρκο Γκούντουριτς. Η Βαλένθια πήρε αυτό που ήθελε γιατί διατηρήθηκε στο κυνήγι μιας θέσης που οδηγεί στα Playoffs, παράλληλα απέκτησε πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων καθώς τους κέρδισε και στα δύο παιχνίδια.

Η Βαλένθια δεν διακρίνεται για την ικανότητά της στην άμυνα αλλά στο πρώτο δεκάλεπτο απέδειξε το αντίθετο. Γιατί έκανε εξαιρετική δουλειά στον Νάντο ΝτεΚολό (1/5 σουτ) κόβοντας και τη δημιουργία του, ανάγκασε γενικώς τη Φενέρμπαχτσε σε αρκετά «κρεμασμένα» σουτ και μετά το 10-6 (7’) προηγήθηκε με 18-10 στο τέλος της περιόδου. Η τουρκική ομάδα σκόραρε μετά δυσκολίας καθώς είχε 4/15 σουτ.

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ έψαξε απεγνωσμένα να βρει τον αντί Γκούντουριτς καθώς η απουσία του Σέρβου ήταν φανερή στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Έτσι έριξε στο παιχνίδι τον Κενάν Σιπάχι ο οποίος βοήθησε αμυντικά. Επιθετικά, μετά την αρχική αντίδραση του Πιέρ, ακολούθησε αυτή του Γιαν Βέσελι. Η Φενέρμπαχτσε μάζεψε τη διαφορά (26-23, 15:30), στη συνέχεια ισορρόπησε την κατάσταση (28-28), αλλά τα τελευταία δύο λεπτά ήταν καταστροφικά γι’ αυτήν. Τα διαδοχικά λάθη της μετατράπηκαν σε κλεψίματα της Βαλένθια αλλά και εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο. Έτσι οι γηπεδούχοι (μάλλον ανέλπιστα) πήγαν στα αποδυτήρια με +9 (37-28).

Οι δύο ομάδες συνέχισαν να σκοράρουν με το σταγονόμετρο και δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί κάτι διαφορετικό όταν (στο τέλος της 3ης περιόδου) η μεν Βαλένθια είχε 2/14 τρίποντα και 12 λάθη και η δε Φενέρμπαχτσε 3/18 μακρινά σουτ και 15 λάθη. Αυτή η κατάσταση ευνόησε τους γηπεδούχους γιατί εύκολα ή δύσκολα διατήρησαν τη διαφορά (45-35, 28’). Η περίοδος έκλεισε με σκορ 45-39 και με κακό μπάσκετ.

Η προσπάθεια της Βαλένθια να τελειώσει το παιχνίδι (53-41) έπειτα από περίπου τρία αγωνιστικά λεπτά στην τελευταία περίοδο αποδείχθηκε ημιτελής καθώς η Φενέρμπαχτσε αντέδρασε με 0-7 σερί (53-48). Οι πολύτιμες λύσεις του Χερμανσον έδωσαν ανάσα στους γηπεδούχους (59-50, 36:30) καθώς οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν με τσαπατσουλιά και διαδοχικά άστοχα σουτ. Ο επίλογος ουσιαστικά γράφτηκε με δύο εύστοχες βολές του Λαμπεϊρί (63-52) ένα λεπτό πριν το τέλος.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Βαλένθια είχε εξαιρετική αμυντική προσέγγιση καθώς σταμάτησε τη δημιουργία της Φενέρμπαχτσε, τη βγήκε και το ρίσκο κάποιων ελεύθερων σουτ τριών πόντων που έδωσε.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Σαμ Βαν Ρόσομ έκανε εξαιρετικό παιχνίδι συνεπικουρούμενος από τους Τόμπι, Χέρμανσον.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νίκολα Κάλινιτς ήταν όλα τα λεφτά της Βαλένθια στην άμυνα και γενικώς είχε πληθωρική παρουσία.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Ντούμπλιεβιτς πέρασε απαρατήρητος στην επίθεση, ομοίως και ο Ντέρικ Ουίλιαμς. Η Φενέρμπαχτσε πήρε ελάχιστα πράγματα από τους παγκίτες (Άλι, Ουλάνοβας, Μπάρτελ)

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η Βαλένθια έβγαλε εκτός παιχνιδιού (στην τελευταία περίοδο) τους ψηλούς και με τους κοντούς να σπάνε τα καλάθια, κλείδωσε τη νίκη μέσα από την άμυνα.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Απελπιστικά άστοχες οι δύο ομάδες στο μακρινό σουτ καθώς η Βαλένθια τελείωσε το παιχνίδι με 4/20 και η Φενέρμπαχτσε με 3/23.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η φοβερή συνεργασία τριών παικτών της Φενέρμπατσε στο 2ο δεκάλεπτο με τις τρεις πάσες σε δύο δευτερόλεπτα και το καλάθι του Σιπάχι.

Τα δεκάλεπτα: 18-10, 37-28, 45-39, 66-52