Σούμποτιτς: «Ήμασταν αποφασισμένοι για τη πρόκριση στη Γάνδη, από την προπόνηση ξέραμε ότι θα νικήσουμε!» (vids)

Σούμποτιτς: «Ήμασταν αποφασισμένοι για τη πρόκριση στη Γάνδη, από την προπόνηση ξέραμε ότι θα νικήσουμε!» (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Σούμποτιτς: «Ήμασταν αποφασισμένοι για τη πρόκριση στη Γάνδη, από την προπόνηση ξέραμε ότι θα νικήσουμε!» (vids)
Ο Λευτέρης Σούμποτιτς γυρίζει 33 χρόνια πίσω και θυμάται στο Gazzetta.gr το «μαγικό βράδυ» της 10ης Μαρτίου 1988, όταν ο Άρης «σφράγιζε» το εισιτήριο για το πρώτο Final 4 στη Γάνδη ύστερα από τη νίκη κόντρα στην πανισχυρή Παρτίζαν.

Βράδυ Πέμπτης. Οι δρόμοι έρημοι. Ελάχιστος κόσμος κυκλοφορούσε έξω. Μια εικόνα τόσο τόσο ασυνήθιστη για την -γεμάτη ζωή- Ελλάδα, αλλά παράλληλα και τόσο... συνηθισμένη εκείνη την εποχή. Μόνο και μόνο για ένα άθλημα. Για μια ομάδα που είχε καταφέρει να ενώσει όλον τον φίλαθλο κόσμο. Ο μπασκετικός Άρης του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Σούμποτιτς, του Ιωαννίδη, έδινε μία ακόμα παράσταση και «κλειδαμπάρωνε» στα σπίτια όλες τις οικογένειες. Μικρούς και μεγάλους. Εκατομμύρια κόσμος «καρφωμένος» στις οθόνες και περισσότεροι από 7.000 να είναι ο ένας πάνω στον άλλον στο «Αλεξάνδρειο» της Θεσσαλονίκης.

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαρτίου 1988. Για άλλη μια φορά δε έπεφτε... καρφίτσα στο «Παλαί ντε Σπορ» ωστόσο εκείνη η βραδιά είχε ξεχωριστή σημασία. Δεν ήταν όπως όλες οι προηγούμενες. Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων οι «κίτρινοι» ήθελαν πάση θυσία τη νίκη απέναντι στην πανίσχυρη Παρτίζαν των Ντίβατς, Πάσπαλιε, Τζόρτζεβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς προκειμένου να «κλειδώσουν» το εισιτήριο για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Για τη μεγάλη, πολυπόθητη και αναμενόμενη πρόκριση στο Final-4 της Γάνδης.

«Είχαμε πολύ άγχος, αλλά και τεράστια θέληση για το Final 4»

Όπερ και εγένετο! «Πριν από το παιχνίδι ήμασταν πολύ αγχωμένοι. Περιμέναμε πώς και πώς αυτό το ματς. Είχαμε μεγάλο στρες, αλλά ταυτόχρονα και τεράστια θέληση για τη νίκη. Το θέλαμε πολύ. Ξέραμε από την προπόνηση της προηγούμενης ημέρα ότι θα τους νικήσουμε. Ήμασταν αποφασισμένοι. Μπορεί στο μπάσκετ να μην είσαι ποτέ σίγουρος για τίποτα, αλλά είχαμε τη σιγουριά ότι θα παίζαμε ένα καλό παιχνίδι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ανυπομονησία μας...» θυμάται στο Gazzetta.gr ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Άρη στην «χρυσή» ομάδα της δεκαετίας του '80.

Τελικό σκορ 96-87 και ο Άρης έπαιρνε μέσα σε αποθέωση την τεράστια πρόκριση στο Final 4 της Γάνδης! Οι 7.000 φίλοι της ομάδας που είχαν γεμίσει κάθε γωνιά του «Αλεξάνδρειου» ζούσαν το δικό τους... παραλήρημα, ενώ όλοι, παίκτες, προπονητές και φίλαθλοι, είχαν γίνει μια μεγάλη αγκαλιά! Το ματς είχε πολλά νεύρα και πολλές εντάσεις. Το «μενού» είχε... ύπουλο φάουλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Νίκο Γκάλη, με τον «γκάνγστερ» να απαντάει λίγο αργότερα με χτύπημα εκτός φάσης (αγκωνιά στο κεφάλι) αλλά και τον «Ζοτς» να ανταποδίδει λίγο αργότερα με νέο χτύπημα εκτός φάσης! Αποτέλεσμα; Να προκληθεί... κοκορομαχία μεταξύ των δύο παικτών (σ.σ. αξίζει να την δείτε στο βίντεο που ακολουθεί) έως και την σύρραξη που πήγε να δημιουργηθεί μεταξύ Τζόρτζεβιτς και Ουίλτζερ.

«Το χτύπημα του Ντίβατς με είχε στείλει στο νοσοκομείο»

Και να 'ταν μόνο αυτό; 11 λεπτά πριν από το τέλος, ο Ντίβατς είχε σχεδόν... ποδοπατήσει τον Σούμποτιτς καθώς έχανε την ισορροπία του: «Ήταν γερό το χτύπημα. Μπορεί να συνέχισα το ματς αλλά είχα συνέχεια ζαλάδες. Μετά το παιχνίδι είχα διακομιστεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου νοσηλεύτηκα για 2-3 μέρες. Για κάποιο χρονικό διάστημα μετά, δεν θυμόμουν τίποτα απολύτως!» συνεχίζει ο «Πίξι» ο οποίος αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο πρωτάθλημα Τυνησίας ως προπονητής της Club Africain.

«Όλες οι ομάδες ξεκινούν και έχουν στόχο το Final 4. Άλλες με μεγαλύτερες πιθανότητες και άλλες με μικρότερες. Πραγματικά πιστεύαμε ότι μπορούμε να πάρουμε το κύπελλο. Ειδικά μετά τα όσα είχαν γίνει την προηγούμενη σεζόν και το πώς αποκλειστήκαμε από την Τρέισερ Μιλάνου. Αυτός ο αποκλεισμός μας είχε πονέσει και βρεθήκαμε σε εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Πάθαμε και μάθαμε. Ήμασταν αποφασισμένοι και πιο έμπειροι.»

Τόσο εκείνος όσο και οι συμπαίκτες του γνώριζαν από πρώτο χέοι το πόσο πολύ είχαν ενώσει το φίλαθλο κοινό της Ελλάδας. Που είχαν αναγκάσει τους πάντες να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια τους: «Είχαμε κάνει το όνομα του Άρη γνωστό στην Ευρώπη. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Είχαμε καταλάβει το πόσο μας αγαπούσε όλος ο κόσμος. Και αυτό μας έκανε πολύ περήφανους» λέει ο Σούμποτιτς και συνεχίζει: «Εκείνη τη χρονιά, το ματς-κλειδί για την εκτόξευση αποτέλεσε η νίκη μας στη Βαρκελώνη. Θεωρώ ότι από εκείνο το σημείο και μετά το πιστέψαμε ακόμα περισσότερο. Δείξαμε ότι ήμασταν ικανοί για το κάτι παραπάνω και όχι μόνο για τη συμμετοχή».

«Βλέπω σήμερα τα καλάθια μας και γεμίζει η καρδιά μου»

Στο ματς απέναντι στην Παρτίζαν, ο Λευτέρης Σούμποτιτς είχε πετύχει 13 πόντους και ήταν από τους παίκτες που είχαν ξεχωρίσει. Πρώτος σκόρερ ήταν (ποιος άλλος;) ο Νίκος Γκάλης με 36 πόντους, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει τα συνεχόμενα double team των Ομπράντοβιτς και Πάσπαλι. Κάτι που είχε κάνει ο αείμνηστος Τσόσιτς με την -τότε- εθνική Γιουγκοσλαβίας και το οποίο είχε υιοθετήσει και ο... νεαρός προπονητής, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Πολλή καλή δουλειά και από τον Γκρεγκ Ουίλτζερ απέναντι στον Ντίβατς έχοντας πετύχει 20 πόντους ωστόσο είχε αποβληθεί σχετικά νωρίς από το ματς με πέντε φάουλ.

«Την Παρτίζαν την είχα αντιμετωπίσει πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε γνώριζα καλά την ομάδα και τους παίκτες. Και να 'θελα να ανταλλάξω μερικές κουβέντες μαζί τους πριν από το τζάμπολ δεν μπορούσα λόγω του κόσμου. Ήταν τόσο πολύς ο θόρυβος που δεν άκουγες τον διπλανό σου. Και μετά το τέλος, ήρθαν οι πανηγυρισμοί. Πραγματικά μοναδικές στιγμές που μένουν για πάντα χαραγμένες μέσα μου» εξηγεί ο 65χρονος -σήμερα- και καταλήγοντας το νοσταλγικό του ταξίδι, είπε: «Πρόσφατα έχω παρακολουθήσει πολλά παιχνίδια από τότε. Όπως και αυτό με την Παρτίζαν. Υπάρχουν φάσεις που τις είχα ξεχάσει. Και όταν βλέπω πάλι τα καλάθια μας και τον κόσμο στο Παλαί, πραγματικά γεμίζει η καρδιά μου. Αξέχαστες βραδιές...»

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΑΤΣ

ΑΡΗΣ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ 96-87
ΗΜ
: 49-37

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 36, Γιαννάκης 12, Σούμποτιτς 13, Φιλίππου 9, Ουίλτζερ 20, Ρωμανίδης 2, Λυπηρίδης 4

ΠΑΡΤΙΖΑΝ (Βουγιόσεβιτς): Τζόρτζεβιτς 12, Γκρμποβιτς 16, Πάσπαλι 19, Ντίβατς 21, Σάβοβιτς, Πετσάρσκι 11, Νάκιτς 3, Ομπράντοβιτς 5.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.