Φενέρμπαχτσε - Αναντολού Εφές 74-106: Τη διέλυσε! (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φενέρμπαχτσε - Αναντολού Εφές 74-106: Τη διέλυσε! (vid)
Η Αναντολού Εφές έκανε, ίσως, το τέλειο παιχνίδι και διέλυσε τη Φενέρμπαχτσε με το εμφατικό 106-74 γράφοντας ιστορία με τη μεγαλύτερη νίκη της επί της συμπολίτισσας.

Όποιος περίμενε ντέρμπι διαψεύστηκε πανηγυρικά καθώς η Εφές διέλυσε τη Φενέρμπαχτσε πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη (σε έκταση διαφοράς) νίκη της. Μέχρι πρότινος ήταν το +19 (73-92) στο FinalFour (2019), για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Euroleague την κέρδισε με 20+ πόντους. Κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον Βασίλιε Μίτσιτς ο οποίος έκανε απίστευτο παιχνίδι με 6/6 τρίποντα αλλά και ατομικό ρεκόρ πόντων στη διοργάνωση. Παράλληλα η Εφές απέκτησε πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με τη Φενέρ καθώς υπερκάλυψε τη διαφορά της ήττας του πρώτου αγώνα.

Με τα βασικά γρανάζια της επιθετικής μηχανής της Εφές να δουλεύουν στη εντέλεια στο πρώτο ημίχρονο και τα ποσοστά ευστοχίας να είναι… εξωφρενικά (14/21 δίποντα και 4/8 τρίποντα), η ομάδα του Εργκίν Αταμάν είχε κυρίαρχο ρόλο. Η δράση του Βασίλιε Μίτσιτς, λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη, ενδεχομένως όχι τόσο αυτή του Σερτάτς Σανλί (8π.) στην πρώτη περίοδο κι έτσι η Εφές από νωρίς ξέφυγε με διψήφια διαφορά (9-20, 8’) φτάνοντας στο +13 (11-24) στο τέλος της περιόδου. Η δε Φενέρμπαχτσε με 4/12 σουτ και έξι λάθη δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.

Αυτό ίσχυσε και στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου. Εκεί η Εφές στηρίχθηκε στην επιθετική πολυφωνία της, ήταν αποτελεσματική και από τη γραμμή των βολών (13/16) φθάνοντας στο νταμπλ σκορ (18-36) έπειτα από τρία λεπτά. Οι συνήθεις ύποπτοι – ΝτεΚολό και Βέσελι – προσπάθησα να επαναφέρουν την ομάδα τους στο παιχνίδι αλλά το μόνο που κατάφερε η Φενέρμπαχτσε ήταν να μειώσει σε 39-53 στο ημίχρονο χάρη στην ευστοχία της στα σουτ εντός παιδιάς (16/25) γιατί έξω από τη γραμμή του τρίποντου… έχτισε πολυκατοικίας (1/8).

Στον διαγωνισμό ευστοχίας της 3ης περιόδου, η Εφές αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική, έφτασε να είχε 9/13 τρίποντα και η διαφορά επανήλθε στο +19 (49-68, 24’) καθώς πέραν των μακρινών σουτ του Βασίλιε Μίτσιτς, σκόραρε έξω από τα 6.75 και ο Σανλί! Ο πρώτος συνέχισε να βάζει απίστευτα τρίποντα, είχε 4/4 στο τρίτο δεκάλεπτο, η Φενέρμπαχτσε δεν είχε απάντηση κι έτσι η διαφορά «έκλεισε» στους 23 πόντους (58-81) στο τέλος της περιόδου.

Η Εφές δεν κατέβασε ταχύτητα, συνέχισε τον βομβαρδισμό κάνοντας ακόμη πιο έντονο τον εφιάλτη της Φενέρμπαχτσε (63-92, 33’). Το μόνο που απέμενε στα εναπομείναντα επτά λεπτά ήταν να «καθίσει» κάπου η διαφορά αλλά και να φανεί αν η Εφές θα κατέρριπτε το έκανε ρεκόρ πόντων της στη φετινή Euroleague και το έκανε, ξεπερνώντας τους 105 που είχε πετύχει απέναντι στη Χίμκι.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί η Εφές έκανε, ίσως, το τέλειο παιχνίδι με απίστευτα ποσοστά ευστοχίας και πέραν της μεγαλειώδους εμφάνισης του Μίτσιτς, είχε ένα σωρό πρωταγωνιστές. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Φενέρμπαχτσε απλά συμβιβάστηκε.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Βασίλιε Μίτσιτς έκανε απίστευτο παιχνίδι και νέο ατομικό ρεκόρ στην Euroleague με 37 πόντους. Ο Σερτάτς Σανλί ήταν εξαιρετικός για ένα ακόμη παιχνίδι, ομοίως και ο Μπομπουά.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Βλέποντας τον Μίτσιτς σε μια τρομερή παράσταση, ο Σέιν Λάρκιν έκανε ένα βήμα πίσω και δημιούργησε για τον συμπαίκτη του.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Με εξαίρεση τους ΝτεΚολό, Βέσελι η Φενέρμπαχτσε ήταν επιεικώς ανύπαρκτη.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η απίστευτο ευστοχία της Εφές στο μακρινό σουτ καθώς στο 33’ είχε 13/20 τρίποντα!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε δεν έχει κάτι να κρατήσει και η Εφές δεν χρειάζεται να πετάξει κάτι καθώς έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι της

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το απίστευτο τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς στην 3η περίοδο με το ένα χέρι και καθώς εξέπνεε ο χρόνος της επίθεσης της ομάδας του.

Τα δεκάλεπτα: 11-24, 39-53, 58-81, 74-106