Μίροτιτς: Επέστρεψε από το ΝΒΑ χωρίς ενοχές και η MVP σεζόν του το αποδεικνύει (pics & vids)

Μίροτιτς: Επέστρεψε από το ΝΒΑ χωρίς ενοχές και η MVP σεζόν του το αποδεικνύει (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Μίροτιτς: Επέστρεψε από το ΝΒΑ χωρίς ενοχές και η MVP σεζόν του το αποδεικνύει (pics & vids)
Ο Νίκολα Μίροτιτς πήρε την απόφαση να αφήσει τον «μαγικό» κόσμο για την Euroleague και δεν θα αρκούνταν σε τίποτα λιγότερο, από το βραβείο MVP.

Μετά από 6 σεζόν στο ΝΒΑ και μια πολύ γεμάτη καριέρα ο Νίκολα Μίροτιτς, όπως παραδέχτηκε, ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στην Ευρώπη και η... βόμβα ήταν γεγονός. Όχι μόνο για το ισπανικό μπάσκετ, αλλά για το ευρωπαϊκό εν γένει. Στις 6 Ιουλίου του 2019, ο Ισπανός ανακοινώθηκε από την Μπαρτσελόνα και η Euroleague δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενη, με αυτή την επιστροφή. Ο Μίροτιτς δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Ήταν ένας παίκτης ενεργός στο ΝΒΑ, που ήρθε στην Ευρώπη, με στόχο να είναι ο καλύτερος όλων και φυσικά να ανεβάσει το επίπεδο όλης της διοργάνωση..

Μάλιστα, επέλεξε να το κάνει ακόμα πιο εμφατικά, αφού αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και αντί να επιστρέψει για την Ρεάλ Μαδρίτης, με τα χρώματα της οποίας ανδρώθηκε, το έκανε με της Μπαρτσελόνα. Ο στόχος ένας. Να γυρίσει και να είναι ο καλύτερος. Πολλοί ίσως να τον αμφισβήτησαν, αλλά στο τέλος της ημέρας, όλα τα δείχνει το παρκέ.

«Είσαι μεγάλος στην Ευρώπη, εξελίσσεσαι και περνάς τον Ατλαντικό. Παλεύεις με γίγαντες και γίνεσαι μεγάλος στο ΝΒΑ. Και τότε σταματάς και ρωτάς τον εαυτό σου αν έχεις πετύχει όλα όσα ήθελες να πετύχεις στον κόσμο του μπάσκετ. Όχι ακόμα. Από σήμερα είμαι νέος παίκτης της Μπαρτσελόνα».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του, στην ανακοίνωση της ομάδας του και πλέον βλέπουμε και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν είπε ψέματα. Αν κάποιος πίστεψε ότι ήρθε στα... μέρη μας για να κολλήσει ένσημα, έκανε λάθος. Η περσινή μισή σεζόν και η φετινή δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουμε έναν MVP και έναν εκ των κορυφαίων, που βλέπουμε στα παρκέ της Ευρώπης.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ

Ο Μίροτιτς μεγάλωσε στο Μαυροβούνιο και σε ηλικία 14 ετών βρέθηκε στην Μαδρίτη και ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ για την Ρεάλ. Εκεί έμαθε όσα ξέρει, ενώ δεν άργησε να ξεχωρίσει στα παιδικά τμήματα, πριν το 2008 βρεθεί στην αντρική ομάδα για να αρχίσει να μαζεύει εμπειρίες. Γρήγορα έδειξε τα στοιχεία που έχει, ξεχώρισε και το 2010 έκανε την πρώτη του και μοναδική συμμετοχή στην Euroleague και μάλιστα κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όταν και αγωνίστηκε για 2 λεπτά, χωρίς να σκοράρει. Την επόμενη σεζόν ο Λάσο ξεκίνησε την δική του πορεία του στην Ρεάλ Μαδρίτης και ουσιαστικά ήταν εκείνος που έδωσε την πρώτη ευκαιρία στον Νίκολα Μίροτιτς και τον σύστησε στο ευρύ κοινό.

Η δεύτερη χρονιά του ήταν καλύτερη, έπαιξε 20 παιχνίδια και σε αυτά είχε 6.6 πόντους και 3.25 ριμπάουντ ανά παιχνίδια. Κάθε χρόνο γινόταν και καλύτερος και αυτό δεν άλλαζε. Η πορεία του ήταν ανοδική, έγινε διψήφιος και μέσα στο παρκέ άρχισε να δείχνει τι είναι ικανός να κάνει. Αποκορύφωμα ήταν η τελευταία του σεζόν (2013/14), που ήταν και η τελευταία του στην Ευρώπη, με τον Μίροτιτς πλέον να είναι ολοκληρωμένος, ηγέτης για την Ρεάλ και με όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω του και κυρίως εκείνα του ΝΒΑ.

Ο απολογισμός για εκείνον στην πρώτη του θητεία στην Ισπανία είναι εξαιρετικός. Κατέκτησε δύο κύπελλα (2012, 2014), μια φορά ήταν MVP της διοργάνωσης (2014), πήρε δύο Supercup (2012, 2013), μια φορά βγήκε MVP (2013) όλης της λίγκας, δύο φορές ήταν μέλος της δεύτερης ομάδας της Euroleague (2013, 2014), 2 φορές ήταν στην καλύτερη ομάδα της ACB (2013, 2014), ενώ δύο φορές έχει βγει Rising Star της Euroleague (2011, 2012) και κατάφερε να γράψει ιστορία με την «Βασίλισσα».

Στην Μαδρίτη άνοιξε ο δρόμος του για το βήμα παραπάνω και το όνειρο του ΝΒΑ έγινε πραγματικότητα. Οι Μπουλς πλήρωσαν την ρήτρα των 3 εκατομμυρίων δολαρίων που υπήρχε στο συμβόλαιο του και κάπου εκεί ξεκίνησε και η πορεία του στο ΝΒΑ. Μπουλς, Πέλικανς και Μπακς, ήταν η πορεία του και όντας ενεργός, όντας ένας παίκτης που μπορούσε να προσφέρει, αλλά με διάθεση να επιστρέψει πίσω. Λίγοι το τολμούν, ακόμα λιγότεροι επιστρέφουν για να αποδείξουν ότι είναι οι κορυφαίοι.

Ο Μίροτιτς είναι ένας από αυτούς. Από την αρχή έδειξε την θέληση που είχε και πως θα διαχειρίζονταν τις καταστάσεις. Στην πρώτη του σεζόν, η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη για όλους, πήρε το βραβείο MVP για το ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ είναι ήδη κάτοχος του κυπέλλου στην Ισπανία, για την φετινή σεζόν.

Ο Μίροτιτς είχε υπογράψει συμβόλαιο ως το 2022 με οψιόν για ακόμα έναν χρόνο και τον Σεπτέμβριο η Μπαρτσελόνα ενημέρωσε ότι ο πρώην NBAer θα αγωνίζεται στο «Palau Blaugrana» ως το καλοκαίρι του 2025, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους. Στην πρώτη του σεζόν στην Μπάρτσα, ο πολιτογραφημένος Ισπανός μέτρησε 19.5 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 24 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης στη Liga Endesa, κατακτώντας τον τίτλο του MVP.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ MVP;

Η φετινή σεζόν είναι ακόμα καλύτερη για τον Μίροτιτς και την Μπαρτσελόνα. Σίγουρα δεν είναι εύκολη. Ο έμπειρος φόργουορντ πέρασε κορονοϊό, πέρασε ένα πολύ σοβαρό προσωπικό πρόβλημα, αλλά ακόμα και έτσι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Euroleague. Είναι με ελάχιστη διαφορά από τον Μάικ Τζέιμς στην δεύτερη θέση, με την καλύτερη αξιολόγηση, ενώ αν δεν είχε τρεις μέτριες εμφανίσεις μέσα στην σεζόν, θα ήταν ακόμα υψηλότερα και στους πόντους, αφού έχει 16 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ κατεβάζει και 6,1 ριμπάουντ.

Είναι πρώτος στην ομάδα του σε αξιολόγηση, πόντους, ριμπάουντ, κλεψίματα και όλα αυτά σε μια ομάδα, που είναι στην κορυφή του πίνακα της διοργάνωσης.

Ο Μίροτιτς είναι ο βασικός υποψήφιος για το φετινό βραβείο MVP, με την ομάδα του να τα πηγαίνει εξαιρετικά και να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο Μάικ Τζέιμς αντιμετωπίζει και εκείνος κάποια θέματα και ο παίκτης της Μπαρτσελόνα φαίνεται έτοιμος να τελειώσει δυνατά την σεζόν.

Ο παίκτης των «μπλαουγκράνα» απέδειξε σε όλους ότι δεν ήρθε εδώ να... ξεκουραστεί ή να χαλαρώσει. Είναι στην Ευρώπη επειδή το επέλεξε, άφησε τεράστια συμβόλαια και παίζει μπάσκετ εκεί που του αρέσει. Δεν σκέφτηκε ούτε το παρελθόν του, ούτε τι λέει ο καθένας, αλλά επέλεξε έναν δρόμο που γούσταρε και γι' αυτό είναι κορυφαίος. Το κλείσιμο της σεζόν θα παίξει μεγάλο ρόλο και η βοήθεια που έρχεται σε εκείνον είναι τεράστια.

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ;

Ο Γκασόλ συμφώνησε και εκείνος με την Μπαρτσελόνα και επιστρέφει και εκείνος στην Ευρώπη, για να βρεθεί ξανά με τον πρώην συμπαίκτη του. Ο Νίκολα Μίροτιτς με τον Πάου Γκασόλ υπήρξαν συμπαίκτες στους Σικάγο Μπουλς, στους Μιλγουόκι Μπακς και τώρα θα είναι και στην Μπαρτσελόνα.

Ο φόργουορντ της καταλανικής ομάδας καλωσόρισε τον Ισπανό θρύλο καθισμένος στον καναπέ του και κοιτώντας φωτογραφίες από την καριέρα του Γκασόλ στο ΝΒΑ. Ο έμπειρος Ισπανός με την τεράστια καριέρα θα ήθελε σίγουρα η επιστροφή του να έχει κοινά σημεία με τους Μίροτιτς.

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένη και το ίδιο θα ήθελε και ο Γκασόλ για τον εαυτό του. Οι επιστροφές στην Ευρώπη κάνουν αίσθηση στο ΝΒΑ και όσο πιο πετυχημένες είναι τόσο περισσότερο θόρυβο κάνουν. Άλλωστε και ο Χεζόνια επέλεξε να κάνει ακριβώς τον ίδιο δρόμο και είναι ακόμα ένας που θα ήθελε να λάμψει ξανά μπασκετικά, ώστε να γυρίσει τα βλέμματα όλου του κόσμου.

Ο Μίροτιτς ξεχωρίζει πάντως. Πήρε μια απόφαση εντελώς απενοχοποιημένα. έκλεισε τα αυτιά του και έδειξε στο παρκέ ποιος είναι και ποια είναι η αξία του. Οι φωνές έχουν σιγήσει και εκείνος απλά μπορεί να νιώθει δικαιωμένος. Τίποτα δεν του χαρίστηκε, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη. Παλεύει, κάνεις τις επιλογές του και δικαιώνεται.

Η Μπαρτσελόνα δείχνει ότι φέτος θέλει να πάει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Πρωταγωνιστεί σε Ισπανία και Ευρώπη και κάνει προσθήκες που δείχνουν πόσο απόλυτη είναι. Θέλει να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Αν τα καταφέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης θα έχει ο Νίκολα Μίροτις.