Βαλένθια – Ρεάλ 89-78: Αφεντικό στον «εμφύλιο» και βήμα οκτάδας! (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Βαλένθια – Ρεάλ 89-78: Αφεντικό στον «εμφύλιο» και βήμα οκτάδας! (vid)
Η Βαλένθια επικράτησε εύκολα της Ρεάλ στον ισπανικό «εμφύλιο» της EuroLeague με 89-78 και παρέμεινε σε τροχιά οκτάδας. Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Γιουλ.

Η Βαλένθια επιβεβαίωσε το δημοσιογραφικό κλισέ ότι «ήθελε περισσότερο τη νίκη» και φρόντισε να επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό της στο παιχνίδι κόντρα στη Ρεάλ.

Το τελικό 89-78 δείχνει σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι στον απόλυτο) την κυριαρχία των γηπεδούχων στο ματς, με την οποία μπορούν και διατηρούν «ζωντανές» τις ελπίδες για είσοδο στην οκτάδα της φετινής EuroLeague.

Η ομάδα του Χάουμε Πονσαρνάου είχε φροντίσει να γίνει το «αφεντικό» του ματς από το πρώτο ημίχρονο, έχοντας προηγηθεί και με 20 πόντους διαφορά!

Πέντε παίκτες των νικητών ήταν «διψήφιοι» σε αυτό το παιχνίδι, έχοντας ως πρώτους σκόρερ τους Βαν Ρόσομ (16π., 8ασ.) και Μαρίνκοβιτς (14π., 2/2τρ.) ενώ για λογαριασμό της Ρεάλ (που είδε τον Γιουλ να αποχωρεί τραυματίας) ο Κάρολ πέτυχε 20 πόντους.

Το ματς

Η Βαλένθια μπήκε στο παρκέ της «La Fonteta» αποφασισμένη για τη νίκη! Για την ακρίβεια δεν ήθελε να δώσει κανένα περιθώριο στη Ρεάλ και θέλησε να επιβάλλει από την αρχή τον... δική της νόμο! Στο πεντάλεπτο είχε φτάσει στο +9 (17-8) ενώ λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου (29-21) είχε καταφέρει να πάρει και διψήφια διαφορά στο σκορ (29-19). Ο Κάρολ μπορεί να είχε πετύχει 15 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων... ένας κούκος δεν μπορούσε να φέρει την άνοιξη στη Ρεάλ.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Βαλένθια όχι μόνο δεν άφησε το πόδι από το γκάζι, αλλά άρχισε να το πατάει ακόμα πιο δυνατά! Στο 15' ο δείκτης του σκορ είχε φτάσει στο +14 (44-30), με τον Βάνια Μαρίνκοβιτς να κάνει... πράγματα και θαύματα έχοντας 14 πόντους με 3/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 2/3 βολές στο πρώτο μισό του αγώνα. Αποτέλεσμα; Η διαφορά να φτάσει στους 20 πόντους για τη Βαλένθια (55-35) έχοντας το εκπληκτικό 13/16 δίποντα (!) και 8/14 τρίποντα, έναντι 10/16 δίποντα της Ρεάλ και 4/16 τρίποντα.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι γηπεδούχοι θέλησαν να διαχειριστούν την διαφορά που είχαν «χτίσει» στο πρώτο ημίχρονο και εν μέρει το κατάφεραν. Αν και οι Μαδριλένοι προσπάθησαν να γίνουν πιο επιθετικοί και ταυτόχρονα να ανεβάσουν ένταση στην άμυνα μειώνοντας και στους 11 πόντους (60-49) στο 25', η συνέχεια δεν ήταν ίδια. Η ομάδα του Πονσαρνάου με επιμέρους 11-2 πήρε και πάλι διαφορά 20 πόντων (71-51) πριν από το τέλος της περιόδου (71-52).

Η συνέχεια αποτέλεσε, στην ουσία, τυπική διαδικασία. Η Βαλένθια δεν μπορούσε να χάσει αυτό το παιχνίδι, στο οποίο είχε κυριαρχήσει από την αρχή έως και το τέλος. Η Ρεάλ προσπαθούσε να μειώσει το σκορ (80-66 στο 36') αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο στο ματς με αποτέλεσμα να γνωρίσει την 10η ήττα της στην EuroLeague

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Βαλένθια είχε εξαιρετικά ποσοστά στο α' ημίχρονο με 13/16 δίποντα και 8/14 τρίποντα και δεν άφησε κανένα περιθώριο στη Ρεάλ από τη στιγμή που έφτασε τη διαφορά στους 20 πόντους.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Σαμ Βαν Ρόσομ ήταν ο καλύτερος παίκτης του παρκέ έχοντας 16 πόντους με 5/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 8 ασίστ σε 25 λεπτά συμμετοχής.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Βάνια Μαρίνκοβιτς έκανε όλη τη δουλειά στην επίθεση στο α' ημίχρονο, ενώ σημαντικές και οι βοήθειες από Κάλινιτς και Πρέπελιτς.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το δεύτερο δεκάλεπτο και το επιμέρους 26-14 της Βαλένθια με το οποίο «έχτισε» την διαφορά των 20 πόντων.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Με εξαίρεση τους Κάρολ, Αμπάλδε και Ταβάρες, όλοι οι υπόλοιποι.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό κάρφωμα του Λαμπεϊρί στο δεύτερο δεκάλεπτο μετά την ασίστ του Πρέπελιτς και παρά την προσπάθεια του Τάιους να τον ανακόψει.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ρεάλ το πρώτο ημίχρονο. Η Βαλένθια τίποτα απολύτως.

Τα δεκάλεπτα: 29-21, 55-35, 71-52, 89-78